Diverse

Fotbalul judeţean vâlcean stă pe un butoi de pulbere

• fost preşedinte la AJF Vâlcea, Sergiu Zbârnea, ne-a dezvăluit câteva dintre cauzele pentru care s-a ajuns aici

Deşi nimeni nu recunoaşte acest lucru, fotbalul judeţean vâlcean traversează o perioadă de criză. Scandalurile pe bandă rulantă s-au înteţit, sportul-rege s-a transformat într-o luptă surdă, atât pe teren, cât şi-n tribune. Nu mai există aceeaşi plăcere de odinioară, când lumea venea la un meci de fotbal pentru a se destinde. Din păcate, deşi stau pe un „butoi cu pulbere”, şefii AJF-ului nu recunosc acest lucru şi continuă să susţină răspicat că totul e numai lapte şi miere. Majoritatea oamenilor mărturisesc însă contrariul şi spun că vinovaţi de actuala situaţie sunt Pintilie şi gaşca lui.

Într-un interviu acordat în exclusivitate, fostul preşedinte al AJF Vâlcea, Sergiu Zbârnea, ne-a dezvăluit mai multe dintre cauzele pentru care s-a ajuns aici. Având în vedere experienţa deosebită în fotbal, aprecierile sale chiar merită luate în seamă. 

„Cariera lui Pintilie este o fraudă!”

* Este capabil Constantin Pintilie să gestioneze situaţia de acum în mod corect, să fie echilibrat?
– Dacă-mi spuneaţi că e capabil să conducă incorect eram de acord, dar altfel niciodată nu o va face corect. Pentru că nu a fost corect nici ca fotbalist, nici ca arbitru, nici ca observator, a păcălit pe toată lumea aşa cum a putut. Ştiu că Adrian Comănescu a avut odată o înregistrare audio despre Pintilie, însă până la urmă aceasta nu a mai fost făcută publică.
* Şi totuşi Pintilie se bate cu pumnii în piept că este un om corect, cel puţin asta a susţinut şi recent după meciul Dinamo – Malaia…
– Cariera lui este o fraudă, iar atunci, dacă vreţi părerea mea despre acel meci, a dat ordin să fie daţi arbitri ca să bată Dinamo. Pintilie a ieşit la pensie de la Oltchim, iar echipa din Mihăeşti este o „sucursală” a formaţiei FC Oltchim. Vrea să-i ierte şi el cu ceva, pentru că s-au purtat frumos cu el, să-şi mai spele păcatele. Pintilie a fost banditul bandiţilor, a fost dat de două ori afară de la Oltchim, fiind prins furând. Tot ce se întâmplă în campionat, Pintilie dirijează: el dă observatori, el dă arbitri. Dar nu mă mai interesează, cei care l-au ales să tragă ponoasele. La viaţa lui, a păcălit până şi Federaţia Română de Fotbal, pentru că atunci când era antrenor la Oltul Slatina, era şi observator de Divizia C. Ca arbitru, pe terenul de fotbal, a făcut numai ce a vrut el. Sunt mulţi oameni care ştiu asta, dar care poate acum nu mai vor să recunoască. La ultimul meci al său ca arbitru în Divizia C a intrat pe teren beat. Şi nu trebuie să mai spun altceva. Nici nu pot să reproduc în cuvinte ce a spus atunci când a fost întrebat de delegatul uneia dintre echipe, dacă e beat. Totul poate fi însă confirmat de arbitrul Popescu şi de celălalt care-a fost cu ei la acel meci.

Graţieri, pentru voturi?

* Pintilie a spus nu demult că acceptă mai degrabă retragerea echipelor din campionat, că mai bine le exclude, decât să încerce şi altfel o îmbunătăţire a fotbalului judeţean. Credeţi că numărul de participante din campionatele AJF-ului dovedeşte faptul că „guvernarea” este bună sau rea?
– Păi pe Pintilie nu l-a interesat niciodată nimic din fotbalul vâlcean. Poate să rămână cu o singură echipă, crede că are campionat şi aşa. Acest lucru dovedeşte bineînţeles faptul că, cu cât se retrag mai multe echipe, această conducere a AJF-ului e „în aer” în ceea ce priveşte managementul în fotbal. Şi pe timpul meu am exclus echipe din campionat. Cum ar fi cea din Tomşani de exemplu, care-a făcut un scandal monstruos la un meci. Au alergat arbitrii, nu i-au bătut, că s-au salvat săracii intrând într-o casă. Cinci ani de zile au fost excluşi din fotbal. Aşa trebuie făcut. Dacă vrei să iei o măsură cu o echipă, să fie drastică, s-o ţină minte celelalte. Bineînţeles, dacă ai renunţat la o echipă, trebuie să aduci altele în loc, mai civilizate.
* Acum la AJF se lucrează altfel. Când Comisia de Disciplină dă o sancţiune mai drastică, delegaţii echipelor vin la preşedinte, chipurile nemulţumiţi, Pintilie îi ascultă, le zice „Nu-i nimic, a fost o greşeală, bla, bla, bla” şi-i îndrumă către Comisia de Apel, care de regulă mai „subţiază” din pedeapsă. Şi cine are de câştigat? Fotbalul în nici un caz. Doar AJF-ul pentru că a încasat bani de două ori. Înainte erau puţine cazuri la Comisia de Apel, acum săptămânal e câte unul sau două.
– Păi s-a învăţat lumea. Că dacă i-au graţiat toamna trecută pe „răi”, de ce să nu se întâmple la fel şi acum!
* Se zice că s-a făcut asta pentru ca Pintilie să capete cât mai multe voturi…
– I-au graţiat pentru că Pintilie numai aşa putea să rămână acolo. Dacă nu făcea aceste eforturi, nu avea voturi şi nu putea fi ales. A făcut aceste compromisuri pentru a fi ales şi a rămâne acolo, să poată să conducă. Dar astea nu sunt în folosul fotbalului. În 31 de ani, cât am fost eu preşedinte, nu s-a întâmplat aşa ceva, cu bătăi ca-n filme. Mai luau arbitrii câte un şut în fund, dar mai mult nu. Acum am văzut că au intrat şi spectatorii în arenă să-şi facă dreptate. Dar asta e, fotbalul judeţean este aşa cum l-au dorit delegaţii. Vinovaţi sunt doar ei. Ca să aibă calitate, trebuiau să susţină la conducere oameni de calitate.

„Nimeni n-a avut curaj să ridice mâna împotriva lui Pintilie”

* E diferenţă mare între Persu şi Pintilie?
– Şi de cultură şi de caracter. Pintilie se ridică pe mormintele altora, n-are scrupule în ceea ce priveşte adversarul. Cum a făcut cu Lovin, de exemplu. Persu era un om capabil, dar l-au „mâncat” tot Pintilie şi Neacşu şi ceilalţi care au fost lângă el. Persu, fiind vâlcean şi jucând fotbal la nivelul Diviziei A, era totuşi un om cu experienţă în plus, mult peste actualii şefi ai AJF-ului. Din păcate nu a rezistat la acea şedinţă care urma să însănătoşească din temelii fotbalul vâlcean. Eu am fost invitat atunci în sală, am stat puţin, iar apoi am plecat. Dacă aş fi fost acolo nu-l lăsam să demisioneze. După mine, Persu merita să fie cu adevărat preşedinte la AJF. Pintilie nu se poate compara cu Persu în nici o privinţă. Atâta timp cât Pintilie va sta aici campionatul va fi varză, se vor retrage multe echipe, dar nu a greşit nimeni decât electoratul.
* Care-a votat în unanimitate alegerea sa ca preşedinte?
– Păi dacă a fost singurul candidat la preşedinţie. Când rămâne un singur candidat aşa se procedează, nu se votează secret, ci deschis. Şi aţi fi vrut să salte vreunul mâna invers împotriva lui Pintilie? Că ştia că va fi vai de capul lui şi de echipă apoi. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă votul era secret. Însă aşa, nimeni n-a avut curaj să ridice mâna împotriva lui Pintilie.

„Tudorică era bun ca preşedinte al CJA”

* Cine credeţi că era cel mai potrivit om pentru a conduce CJA Vâlcea, pentru că se spune că Tomoiagă e şef doar cu numele, tot Pintilie şi Neacşu „fac cărţile”?
– Şi ce vă miră? Atâta timp cât Pintilie conduce această asociaţie, Tomoiagă va fi acolo o slugă a lui. Dacă nu face ce-i dictează el, nu va mai sta acolo. Actualmente, eu zic că cel mai bun preşedinte ar fi fost Ion Tudorică. Dar Pintilie nu poate să lucreze cu oameni buni, capabili, ci cu persoane mai incapabile ca el, nici măcar pe cei de acelaşi nivel nu-i suportă. Nimeni nu rezistă, nu are o funcţie în conducerea AJF Vâlcea dacă e împotriva lor, dacă le-ar spune că nu e bine ce fac. Niciodată nu o să se mai facă nimic bun în fotbalul acesta judeţean.
* Din câte ne aducem aminte, Tudorică a încercat la un moment dat să facă o Comisie Judeţeană de Arbitri independentă de conducerea AJF-ului, dar până la urmă nu a mai fost lăsat, principalul său oponent fiind chiar Pintilie.
– Tudorică era corect, era mai inteligent decât ei, era un om care nu se preta la lucruri josnice şi din mâna căruia au ieşit o grămadă de arbitri. Ţinea arbitrii în mână, era respectat de către toţi, indiferent că era Comănescu, Berbecaru, nimeni în faţa lui Tudorică nu vorbea. Iar Tudorică nu a acceptat aranjamentele lui Pintilie, să zică el „la meciul acesta se duce cutare, aici se duce cutare”!. Şi neacceptând, trebuia să plece. E nevoie de o comisie independentă a CJA. Sigur că nu trebuie lăsată de izbelişte, trebuie să fie supervizată, dar nu oricum. Trebuie să le atragi atenţia oamenilor de acolo când au greşit cu ceva, dar nu să-i coordonezi, să le impui, să stai mereu pe capul lor pentru că asta dovedeşte altceva. Şi CCA-ul la Bucureşti este independentă în activitate, dar controlată şi îndrumată de federaţia de specialitate. Dacă n-ar fi federaţia şi n-ar exista echipele, CCA-ul nu ar fi, nu-i aşa? Aşa e şi aici. Dar nu e normal să se implice conducerea AJF-ului şi în delegările arbitrilor.
* Poate pe undeva e şi greşeala delegaţilor că vin toţi la Pintilie să zică „Nu-mi place arbitrul acela, nu-mi place celălalt”. Nu se duce nimeni la Tomoiagă, de exemplu să zică că nu-i convine un arbitru. Pentru că el e de fapt şeful arbitrilor, nu-i aşa?
– Pintilie trebuie să ştie să lucreze cu oamenii: să le zică în faţă: „Eu nu sunt pus aici să fac aranjamente, că tu nu vrei să te arbitreze unul sau altul. Eu sunt pus aici să conduc, să fiu independent, să fiu neutru, nu mă interesează. Eu nu sunt pus aici să-ţi dau arbitrul care-ţi place ţie, ca să-l mânjeşti”. Aşa ar trebui să fie Pintilie, dar el nu e aşa, pentru că nu are cum să fie. Îmi aduc aminte de o întâmplare de acum câţiva ani, de la un meci între Forestierul Băbeni şi Dacia Rm. Vâlcea, cu Pintilie arbitru de centru, Râmniceanu la o linie şi Scheianu la cealaltă. Vorbele sunt spuse tocmai de Râmniceanu, cu care pe vremea aceea mergeam la iarbă verde, cu familiile: „Ce mi-au făcut ăştia, nea Sergiu, le-a dat Mircea de la Dacia o groază de bani şi mie nu mi-au dat nimic, că sunt prieten cu matale!”. Sunt cuvintele lui Râmniceanu. Şi a fost un meci în care s-a dat 11 metri la o fază când Tomescu, un mijlocaş de la Dacia, de la 18 metri, a plonjat în careu. De auzit am mai auzit multe, dar oamenii de azi sunt foarte laşi şi preferă să lasă lucrurile la voia întâmplării. 

„Au distrus Subcolegiile de arbitri de la Horezu şi Drăgăşani”

* Pe vremea cât aţi fost preşedinte, existau foarte mulţi arbitri, şi la Drăgăşani, şi la Horezu. Ce credeţi că s-a întâmplat acum? Parcă ar fi dat cineva cu bomba de i-a răspândit!
– Când am fost preşedinte existau Subcolegiile Drăgăşani şi Horezu, ai căror arbitri conduceau meciurile din zonele respective. La Horezu, l-au îndepărtat din păcate pe Dan Spiridon, iar la Drăgăşani pe profesorul Nicu Giuran, iar delegările au început să se facă de la Vâlcea. Nu s-au mai organizat cursuri, nu a mai fost nimeni interesat, pentru că s-a zis că sunt destui arbitri din Rm. Vâlcea. Şi bineînţeles că atunci când existau probleme, nu le-a mai convenit celor de departe să se deplaseze tocmai până în Râmnic. Nu mai veneau arbitrii de la Grădiştea sau Bălceşti de exemplu până la Rm. Vâlcea că să participe la judecarea unui caz la Comisia de Disciplină de exemplu. Până la Horezu sau la Drăgăşani  însă ar fi venit, era mai puţin cu 50-60 de kilometri. Nu le-a mai convenit, s-au retras şi ca atare s-a ales praful de cele două subcolegii. Am auzit că vor să facă iarăşi treaba asta, dar nu ştiu de unde o să mai scoată câte 30 de arbitri în fiecare zonă. Aşa era atunci, aveam serii în acele zone de 16-18 echipe, iar toate meciurile erau arbitrate de cavaleri ai fluierului din zonă. Nu aveau nevoie de arbitrii noştri de la Rm. Vâlcea, conduceau doar cei de acolo meciurile, şi fără scandaluri, fără nimic altceva.
* Pe vremea aceea, judeţul Vâlcea a avut mulţi arbitri de valoare. Credeţi că acest lucru mai e posibil în anii următori?
– Tot ce este bun la nivel de judeţ acum este făcut pe când eu eram preşedinte, iar şef la CJA Vâlcea era Tudorică. Mă refer la Comănescu, Păunescu, Medrea, etc, toţi au fost formaţi în acea vreme. Berbecaru de asemenea, care s-a apucat târziu de arbitraj, pe la vreo 25 de ani, iar până la 30 de ani a şi făcut saltul în Divizia C, pentru că este băiat deştept. Şi Buşi a fost promovat tot pe timpul meu. Nu cred că mai fie în stare să mai facă vreun arbitru FIFA. Eu am avut doi FIFA, şase de Divizia A, şase de Divizia B şi 24 de Divizia C. Vâlcea ajunsese după Bucureşti al doilea colegiu de arbitri din ţară. Îi întrecusem pe cei de la Craiova şi Ploieşti.
* E greu să mai fie atins un asemenea nivel, pentru că acum arbitrii se compromit aici la nivel judeţean, iar când ajung mai sus îi ştie deja federaţia, pentru că se lansează zvonuri, află cumva cineva despre matrapazlâcuri…
– E normal să afle. Pentru că nu se poate să te duci la un copil şi să-i spui: „Vezi, ţine cu ăia!” sau „Fă aşa că e bine, că trebuie să bată echipa aia!”. Aşa se obişnuieşte, nu mai are aceeaşi încredere în el, se duce undeva şi „mănâncă” bătaie, iar apoi nu o să mai vrea să arbitreze aşa cum a învăţat la şcoală. Tinerii trebuie ajutaţi. Însă nu de către Pintilie, care nu o să fie capabil să facă asta, pentru că el unde se ducea şi înainte ca observator o făcea cu sarcină. Într-un an am fost la un meci la Drăgăşani. Erau două jocuri, iar eu eram observator la al doilea. A făcut 1-1 Petrolul II cu echipa lui Mazilu, FC Lăpuşata. Echipă la care, în timp ce era vicepreşedinte al AJF, Pintilie era şi organizator de competiţii la FC Lăpuşata. Şi Pintilie s-a dus acolo să bată Lăpuşata. În locul unor arbitri cu experienţă a fost trimisă la acel meci o brigadă cu „sarcină”. Nişte începători, ca să facă varză jocul. Tremurau de frică pe teren şi aşa a apărut scandalul. Însă în loc ca Pintilie să vină acolo să calmeze spiritele, că era mare şef, să meargă în cabina arbitrilor, să nu-i „omoare” Dobre, a fugit. Păi la ce te duci la un meci, ca observator, nu ca să mergi între ei, să-i calmezi?
* Ce spuneţi de excluderea lui Stanca din arbitraj?
– Este ţapul ispăşitor al conducerii actuale. Le-a fost odată de ajutor, i-a servit, a primit şi el ordine de la conducerea asta, era un om ascultător. Acum a fost exclus pe bunătatea lui.

„Chiriţă nu a făcut nimic pentru fotbalul din Horezu”

* Caracterizaţi-i în câteva cuvinte pe actualii şefi a AJF-ului. Îi cunoaşteţi destul de bine…
– Au o cultură medie, fără studii superioare sau dacă le au le-au făcut la fără frecvenţă. Viorel Neacşu, de exemplu, a făcut liceul la fără frecvenţă, tatăl său era lider de sindicat pe municipiul Drăgăşani. N-a fost însă în stare să facă atunci imediat după ce a terminat liceul şi facultatea. Aşa că nu avea decât să meargă să urmeze o facultate cu plată. Câte cunoştinţe are în domeniul de drept administrativ, civil sau penal, acest lucru mai puţin mă interesează. Sunt oameni care-au fost arbitri şi fotbalişti pe timpul cât eu am condus activitatea fotbalistică în judeţ, îi cunosc bine, nu sunt demni de a conduce activitatea la nivelul judeţului. Şi nu este doar greşeala lor, ci şi a Consiliului Judeţean, a Prefecturii, care lasă la voia întâmplării funcţiile la instituţiile din judeţ, pentru oameni certaţi şi cu legea, şi cu învăţătura, cu toate. Eu cred că la nivel judeţean o vină o au şi autorităţile locale. Fotbalul e un fenomen social şi trebuie să ţii cont, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, ca prefect, pe cine pui acolo la AJF Vâlcea. Pentru că e o instituţie, şi nu oricare. Cine candidează? Ce-au făcut oamenii aceia în viaţa lor? Trebuia să se implice şi politicul, la selecţie, nu la alegeri. Nu să se spună că unul e PNL-ist, PSD-ist sau mai ştiu eu ce. Omul pe care-l pun în fruntea unei organizaţii judeţene, şi fotbalul repet e un fenomen social important, trebuie să fie drept, echilibrat, integru, inteligent, cu relaţii în viaţa socială.
* Susţinerea lui Nae Chiriţă ca vicepreşedinte a surprins pe multă lume. Era cel mai potrivit om din zona Horezu care trebuia să intre în structura de conducere a AJF Vâlcea?
– Chiriţă este un om cu două feţe. S-a lipit şi de mine când am fost preşedinte, dar eu ştiam că nu e capabil să-l bag într-un comitet de conducere. Este slugă credincioasă, mereu cu „săru-mâna”, mereu pe lângă tine. În zona Horezu sunt atâţia oameni de fotbal capabili, care-au terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, cu experienţă în domeniu, care puteau fi utili. E un Băluţă, un Davidescu, un Vameşu, oameni care-au condus o serie de 18 echipe în zona Horezu, cu arbitri din zona lor. Şi când acolo iată pe cine au pus ca să răspundă de acea zonă: pe Chiriţă de la Măciuca, venit la Horezu prin căsătorie! Întreb şi eu ce a făcut el pentru Horezu, pentru fotbalul din zonă? N-a făcut nimic.

Banul, ochiul dracului!

* Vi se pare normal ca preşedintele AJF-ului să încaseze aproximativ 10 milioane de lei lunar?
– E treaba lui, dar ştiţi ce spunea Pintilie atunci când dădea interviuri: „Zbârnea ia 6 milioane ca preşedinte. De ce ia atât?” Acum că el ia 10, de ce nu mai zice nimic?
* Şi vicepreşedinţii sunt plătiţi destul de bine, deşi conform statutului AJF, rolul lor este mai mult decorativ…
– Păi sunt plătiţi bine pentru că i-au făcut politică electorală favorabilă lui Pintilie. Am auzit că Neacşu şi Pintilie când se îmbată se ceartă. Din ce cauză? Pe „mălai”! De ce să ia unul mai mult şi altul mai puţin. Am auzit însă că la început, când s-a zis că va candida şi Neacşu, s-au înţeles între ei că dacă iese drăgăşeneanul preşedinte, banii ce-i reveneau pentru această funcţie să-i totuşi Pintilie, iar cei de vicepreşedinte să-i ia Neacşu. Aşa era pactul între ei, pentru că Neacşu să rămână şi la Petrom, de unde mai ia alte câteva milioane de lei. Pe timpul meu, vicepreşedinţii nu aveau salarii. Doar secretarul general era plătit. Contabilul lua o jumătate de normă, iar ceilalţi membri ai Biroului primeau recompense la sfârşit de an. Acum, am auzit că toţi primesc lunar câte ceva de la AJF. Şi-au făcut salarii mari, stimulente mari. Au ajuns unde au dorit.
* Au trecut şase ani de când nu mai sunteţi preşedinte al AJF Vâlcea. Şi totuşi experienţa pe care o aveţi credem că era benefică măcar ca observator. De ce v-aţi retras complet din fotbal? Sunt mulţi pe lista observatorilor din judeţ despre care se spune că nu prea au ce căuta acolo, fiind nişte anonimi…

– Corpul observatorilor este făcut după bunul plac al lui Pintilie. El este cel care hotărăşte cine este sau nu observator. Aş mai fi putut să fiu observator la judeţ, dar m-am retras. Păi ce stăteam la mâna lui Pintilie? Să mă dea el la meciuri apoi să spună aiureli despre mine! Cum s-a întâmplat acum câţiva ani la un meci pe care l-am avut la Zătreni, într-o zi când Pintilie era observator la Timişoara, iar când s-a întors de acolo a zis că nu ştiu ce am făcut eu la Zătreni? Păi de unde ştia ce am făcut eu la Zătreni? Culmea e că a bătut Zătreniul cu 6-1, fără dubii de rezultat, iar Pintilie zicea că, vezi Doamne, ce am făcut eu şi am dres la acel meci. Cu astfel de oameni nu puteam să mai lucrez. Păi Pintilie, care nu ştie să scrie bine îmi dă mie lecţii despre cum să completez raportul de observare. Am fost 15 ani observator la nivelul federaţiei, nu mi-a făcut nimeni o observaţie, şi se găsise cine să mă judece. Cât am fost preşedinte 30 de ani am suportat toate şicanele, eram tânăr. Am un caracter demn, şi cu cei care m-au înjurat, şi cu cei care m-au scuipat, şi cu cei care m-au reclamat, n-am ţinut deloc ranchiună. Dar acum nu mai puteam. Nu avea rost să mai fiu în subordinea unui om care odată îmi făcea propagandă proastă în mass-media vâlceană. Pintilie a fost în stare să spună că am dat foc la arhiva financiară a Asociaţiei, iar când l-am dat în judecată nu ştia cum să stea în genunchi ca să-şi ceară iertare. Eu, om bun cum sunt, l-am iertat, deşi poate nu trebuia. Dar omul bun întotdeauna e prost, cum s-ar spune. Probabil însă că viaţa îi va da lui ce-i trebuie.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button