Liga II

„Vrem să jucăm cu CSM Chimia în Liga I!”

Preşedintele Consiliului Director al Clubului Sportiv Municipal, Mihai Botea a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în care ne-a prezentat câteva noutăţi legate de investiţiile pregătite de Primărie în interesul fotbalului vâlcean, posibilitatea evoluării în prima divizie, dar şi referitoare  la schimbarea denumirii echipei din CSM în Chimia Rm. Vâlcea…

Au demarat lucrările de modernizare la Stadionul Municipal. Spuneţi-ne în ce constau şi la cât se ridică investiţiile?

Investiţiile sunt deja demarate şi constau în amenajarea suprafeţei de joc, mai precis, s-a schimbat tot gazonul vechi. Am asistat personal la procedura de lucru. S-a arat pur şi simplu vechiul teren, după care au început să se execute şanţurile şi căminele de dren. După drenaj, se va aduce pământ fertil pentru însămânţarea noului gazon. Va fi o suprafaţă de joc ultramodernă, asemănătoare celor din Ghencea, Giuleşti sau Trivale. Terenurile menţionate anterior au fost amenajate de aceeaşi firmă cu care lucrăm şi noi. De asemenea, sistemul de udare al gazonului va fi asemănător celor de pe stadioanele din Europa. Nu o să mai vedem oameni care udă cu furtunul, ci vor exista nişte stropitori care vor ieşi din gazon, totul fiind computerizat. După terminarea lucrărilor la suprafaţa de joc se va turna tartanul pentru pista de atletism. Suma totală a investiţiei este undeva între 300 şi 400 de mii de euro.

Când se vor finaliza aceste lucrări?

Cel mai probabil, lucrările se vor încheia undeva pe la sfârşitul lunii iulie. Vrem ca de Zilele Râmnicului să le avem gata. Gazonul va fi folosit numai la meciurile oficiale, pentru antrenament echipa având la dispoziţie terenul sintetic din spatele tribunei oficiale.

Ce se va întâmpla cu tabela electronică existentă?

Deocamdată tabela electronică nu este o prioritate, anul acesta nu s-a luat în calcul şi o investiţie pentru acest lucru. Pe viitor, am luat în calcul aducerea unei tabele performante şi instalarea unei nocturne, însă o să mai dureze ceva timp. Tabela veche va fi demontată în cel mai scurt timp, până la Zilele Râmnicului să nu mai apară acest mastodont în peisajul stadionului.

Pe lângă investiţiile menţionate mai sus, vor mai exista şi altele în incinta bazei din Zăvoi?

Am înţeles de la domnul primar Mircia Gutău că se intenţionează construirea unei piscine acoperite în zona de nord a bazei. De fapt, zona pe care o vedeţi acum în paragină va fi amenajată în totalitate. Practic, va fi un întreg complex dedicat în totalitate sportului. Acolo vor fi o piscină, o sală de fitness şi cel puţin un teren sintetic. Personal, iubesc foarte mult înotul şi cu siguranţă îmi voi face abonament pentru a merge ori de câte ori îmi va permite timpul.

Atât CSM-ul cât şi Oltchimul au foarte multe grupe de juniori, iar terenurile de antrenament sunt cam aglomerate. După cum se ştie, performanţă fără spaţii de pregătire nu se prea poate face. Ce veţi face în acest sens, mai ales că în acest moment sunteţi preşedintele CD al CSM?

Dacă reuşim să reluăm colaborarea cu FC Oltchim, în incinta bazei de acolo se pot face investiţii masive şi extrem de benefice. Personal, aş propune să se facă încă un teren de joc, în zona intrării din incinta bazei Oltchim. Cel existent să rămână pentru meciurile oficiale, iar pe celălalt să se poată antrena în condiţii decente atât echipa de seniori cât şi grupele de juniori. De asemenea, în spatele terenului mare se pot amenaja cel puţin două suprafeţe cu sintetic, de dimensiunile unor terenuri de handbal pentru antrenament.

În privinţa acţionariatului de la CSM Rm. Vâlcea s-a mai schimbat ceva?

Primăria Râmnicului deţine în continuare 71 la sută, iar SC Urban SA – 29.

Credeţi sau aveţi semnale că se va modifica ceva? Şi-a exprimat cineva intenţia de a investi în echipa fanion a Vâlcii?

Deocamdată nu. Noi ne dorim să vină cât mai mulţi oameni de afaceri să investească în fotbal. Însă, nu prea se înghesuie nimeni să bage bani pentru că, după cum se ştie, la noi, fotbalul este o investiţie pe termen lung, nu este o afacere. De exemplu, la un buget de Liga I, un acţionar care are zece procente ar trebui să aducă vreo 200 de mii de euro, aşa că… această sumă nu este la îndemâna oricărei societăţi.

După cum se ştie, CSM-ul are o echipă satelit care evoluează în Liga a IV-a, formaţie care a fost creată pentru a da posibilitatea tinerilor jucători să acumuleze experienţă în meciurile oficiale. Credeţi că acest experiment, cu satelit în fotbalul judeţean, a dat roade?

Personal, acest CSM II, în Liga a IV-a, mi se pare o aberaţie. Putem face din FC Oltchim o echipă stelit adevărată şi chiar am început demersurile necesare pentru a relua colaborarea cu formaţia domnului Mihai Diculoiu, liderul sindical din combinat. Mai ales, dacă am intra în Liga I şi am putea susţine echipa… Ne trebuie o echipă satelit cel puţin în Liga a III-a şi de ce să nu încercăm s-o promovăm în eşalonul secund.

Ce planuri aveţi pentru propria pepinieră de jucători?

Vrem să înfiinţăm, cum era pe vremuri, 2-3 clase de fotbal pentru a-i creşte de mici. Oameni care să-i vadă şi să facă triale… avem!… ne mai trebuie materia primă. Dacă am reuşi să facem acest lucru, ar fi un real progres pentru viitorul fotbalului vâlcean. Nouă ne trebuie jucători tineri, pe care să-i creştem, iar dacă avem o şcoală de fotbal puternică, lângă echipă vor veni şi investitori. Dacă din 200 ies cel puţin 2 fotbalişti pe care să-i vinzi pe bani frumoşi, atunci şi investitorii vor putea să-şi amortizeze din banii cheltuiţi, dar va fi  mult de muncă până vom ajunge acolo.

Tot mai multe voci din rândul suporterilor, dar nu numai, şi-au exprimat intenţia ca CSM-ul să revină la denumirea de Chimia. Ce părere aveţi?

Din sezonul viitor, indiferent în ce eşalon vom evolua, voi propune ca echipa să se numească CSM Chimia Rm. Vâlcea, formaţie care mai mult ca sigur va prelua şi palmaresul echipei care a câştigat Cupa României şi a evoluat în Divizia A. Trebuie păstrată şi denumirea de Club Sportiv Municipal pentru că această echipă a fost creată de primarul Mircia Gutău şi a fost susţinută să ajungă deocamdată la un pas de prima ligă. Merită să-i alipim şi denumirea de Chimia, pentru că aşa era cunoscută echipa din Vâlcea pe vremuri.

În următoarele două săptămâni vom juca cu Reşiţa, Câmpia Turzii şi liderul „U” Cluj. Credeţi că după aceste meciuri vom ştii sigur dacă CSM-ul promovează sau nu?

Aş putea spune că pe 28 aprilie, după încheierea meciului cu Universitatea Cluj, am putea întrezări mai bine viitorul nostru. Dar până atunci avem două deplasări destul de grele, cu echipe de mijlocul clasamentului, fără mari bătăi de cap şi nu ştim ce interese există. Dar cu siguranţă că nimeni nu ne va face cadouri. Dacă reuşim să aducem cel puţin patru puncte din aceste deplasări, meciul cu cei de la Cluj îl vom aborda dintr-o altă postură, iar dacă-i învingem putem trece pe primul loc.

Ce părere aveţi despre nivelul Ligii a II-a? Sunteţi mulţumit de evoluţia echipei?

Nivelul mi se pare destul de scăzut. La acest nivel speram ca cel puţin 10 echipe să aibă pretenţii mai mari, însă, cel puţin la noi în serie, doar 3-4 formaţii care joacă altceva, restul încercând doar să supravieţuiască şi atât… În ceea ce priveşte echipa, suntem neînvinşi de şapte etape; puteam să avem procentaj de 100% dacă nu exista sincopa de pe teren propriu cu Vânju Mare. Dar acesta e fotbalul, nu putem câştiga tot. Dacă am câştiga tot am juca în Liga Campionilor!

Antrenorul Costel Pană are contract doar până în vară, îi va fi prelungit?

Mai este până atunci; deocamdată echipa merge bine, iar în acest moment jucăm altceva faţă de meciurile precedente. Desigur, este loc şi de mai bine! Antrenorul are mână liberă, nimeni nu se bagă peste munca lui, el este singurul care îşi asumă răspunderea. În ceea ce priveşte contractul lui Pană, până nu se termină campionatul nu vom demara nicio discuţie în acest sens. Este un antrenor tânăr, de perspectivă şi până în prezent a avut rezultate. Despre contracte, vom putea discuta abia la final, după vom trage linie şi vom analiza cea a fost bine şi ce a fost rău.

Să presupunem că am ajuns la finalul campionatului şi suntem pe loc promovabil. Ce facem, vindem locul din Liga I sau vom juca după 20 de ani meciuri oficiale în primul eşalon fotbalistic al ţării?

Deocamdată nu putem face asemenea presupuneri. Abia când calculul matematic ne va permite, şi sperăm să fie înainte de sfârşitul campionatului, vom putea discuta concret în legătură cu viitorul echipei. Pentru Liga I, ne trebuie cel puţin 2-2,5 milioane de euro pentru costuri, aducerea de jucători şi mărirea contractelor celor pe care îi păstrezi. E clar că nimeni nu mai joacă pe aceeaşi bani la un nivel superior. Altele sunt pretenţiile! Este o sumă destul de consistentă, pe care nu poţi să o strângi peste noapte. Vom încerca să-l convingem şi pe domnul Constantin Roibu, care a făcut atâtea lucruri minunate pentru handbal, să vină lângă CSM. Mai sunt şi alţii care, de asemenea, pot sprijini fotbalul vâlcean. Oricine care doreşte să investească în CSM Rm. Vâlcea, poate să fie şi din afara judeţului, nu contează!, va fi binevenit. Personal, mi-aş dori să văd stadionul plin, după 20 de ani, la un meci cu Steaua sau Dinamo.

Printre suporterii echipei s-a răspândit un zvon potrivit căruia patronul de la Urban, domnul Doru Florescu, ar veni să investească în echipă împreună cu un om de afaceri rus?

Poate să vină şi cu un pakistanez, nu contează! Dacă are Abramovic de la Chelsea un coleg care vrea să bage bani în fotbal, la Vâlcea, nicio problemă. Suntem deschişi pentru orice fel de colaborare. Important este ca echipa să aibă resurse financiare, iar dacă promovăm, să facem o figură frumoasă în prima ligă. De ce nu – să se spună despre CSM Chimia Rm. Vâlcea că este revelaţia campionatului!
Romulus DUMITRU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button