Editorial Politic

Nimeni nu vrea anticipate pe burta goală

Orice parlamentar, atunci când vine vorba de alegeri anticipate, îşi pierde simţul umorului şi o lasă mai moale cu declaraţiile politice pe această temă. Cei mai mulţi dintre ei sunt conştienţi că nu vor mai prinde încă un mandat călduţ pe bani mulţi şi mai ales publici. Dacă ţinem cont şi de faptul că pentru a ajunge în Parlament trebuie, de multe ori, să cotizezi serios la conducerea centrală a partidului, ajungem la concluzia că aproape niciun senator sau deputat nu vorbeşte serios atunci când spune că anticipatele reprezintă soluţia pentru rezolvarea unei crize politice.

Pe chestia asta s-a bazat şi Traian Băsescu în cei doi ani şi ceva de mandat, atunci când a înnebunit o ţară întreagă cu problema anticipatelor. El a speculat o slăbiciune majoră a clasei politice româneşti: dezinteresul faţă de interesul general şi preocuparea exclusivă faţă de cel personal.
Păi gândiţi-vă şi dumneavoastră numai la parlamentarii vâlceni. Câţi dintre aceştia se vor mai regăsi, în cazul în care anticipatele ar fi declanşate, în structura viitorului Parlament? Prea puţini. Să luăm cazul deputatului Dumitru Becşenescu, ajuns în Parlament pe listele comune ale Uniunii PSD+PUR. Omul este acum independent, îşi face afacerile mai bine ca înainte însă este foarte puţin posibil să-l mai vedem parlamentar.

Conservatorii cărora le-a tras ţeapă nici nu vor să mai audă de el, poate cu excepţia câtorva oameni din conducerea filialei judeţene a PC, vâlcenii de-abia au auzit de Becşenescu, mai mult din topurile în care se lăfăie milionarii României şi din articolele despre casele sinistraţilor construite de Antares. În rest, Becşnescu nu a făcut nimic pentru cei care l-au ales.
Ce să mai spunem despre parlamentarii peremişti, senatorul Viorel Dumitrescu şi deputatul Dumitru Dragomir… Sincer să fiu, nu ştiu cum a ajuns Dumitrescu pe listele pentru Parlament ale PRM Vâlcea. Omul este cunoscut mai mult ca avocat al tribunului şi mai puţin ca politician. Nu ştiu dacă în ultimii doi ani a trecut de cinci ori prin judeţul Vâlcea şi nu cred că l-am văzut vreodată făcând ceva concret în Senat.

Cât despre Dumitru Dragomir, nu cred că exagerez dacă spun că acesta chiar a fost inexistent pentru vâlceni. Omul a fost prea ocupat cu scandalurile din fotbal ca să se mai aplece şi asupra problemelor vâlcenilor. Despre deputatul Petre Ungureanu, numai de bine. După ce s-a văzut parlamentar liberal, datorită sprijinului nemijlocit al lui Emilian Frâncu, acesta a făcut ceea ce a ştiut el mai bine, respectiv să sape conştiincios în jurul celui care l-a trimis în Camera Deputaţilor. Sunt cunoscute scandalurile legate de preşedinţia PNL Vâlcea iar deznodământul nu mai este nici un secret pentru cineva: Ungureanu a trecut de partea lui Stolojan şi a înfiinţat la Vâlcea o filială a PLD. Cât despre şansele sale de a ajunge parlamentar, mai vorbim. Nici Emilian Frâncu nu poate fi sigur că va mai prinde Parlamentul. Să nu uităm de poziţiile sale cel puţin ciudate adoptate vizavi de Călin Popescu Tăriceanu de-a lungul timpului, care cu siguranţă nu vor fi trecute cu vederea.

În ceea ce-l priveşte pe senatorul Dorel Jurcan, lucrurile stau puţin mai bine. Cât timp în PD Vâlcea lucrurile vor sta aşa cum stau în prezent, Jurcan poate să stea liniştit pentur cel puţin încă un mandat. Deşi conduce o organizaţie mediocră, fără a fi însă scutită de scandaluri dintre cele mai răsunătoare, Dorel Jurcan are suficiente relaţii pentru a-şi vedea de treabă. Marele său avantaj constă tocmai în atitudinea sa relativ pasivă, adaptată realităţilor din partid.

La PSD situaţia este cel puţin complicată. În acest moment, niciunul dintre cei trei parlamentari nu poate fi sigur că va mai prinde un mandat. Dacă ne referim numai la Mihail Popescu şi Rovana Plumb ţi ţinând cont de felul în care au ajuns ei să candideze pe listele PSD Vâlcea, vom înţelege că şansele lor de a mai prinde Parlamentul în cazul unor anticipate sunt dintre cele mai mici. Nici Aurel Vlădoiu nu este scutit de probleme. Totul depinde de toanele conducerii centrale a partidului dar şi de procentele din sondaje ale PSD.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button