Politica

Liberalism în doi

Liberalism în doi

 

– Panica stârnită de Platforma S-S în rândurile liberalilor nehotărâţi a fost dublată de o posibilă strategie de atac a lui Stolojan la adresa Guvernului Tăriceanu.

– Ţărăniştii din mai multe judeţe, printre care şi cei de la Vâlcea, s-au întâlnit week-end-ul acesta la Miceşti, unde au pus ţara la cale, în obişnuita lipsă a preşedintelui Ciuhandu. În urma unor discuţii şi negocieri cu oamenii de încredere ai lui Stolojan, ei au un gând de seară de a trece în aşternut cu Stoica, Mona şi Boureanu cu arme şi bagaje

 

Deputatul Petre Ungureanu, declarat iniţiator al „Apelului pentru Unitatea PNL”, a constatat şi anunţat zilele acestea că dialogul dintre grupul lui Tăriceanu şi Theodor Stolojan este blocat. Parlamentarul liberal pro Stolo susţine că ceea ce trebuia să fie o consultare reală a organizaţiilor judeţene pentru găsirea unei soluţii la criza PNL a devenit un dialog mimat, fără nici o consecinţă pozitivă pentru partid. Divorţul dintre conducerea partidului şi baza partidului este din ce în ce mai evident, atât în opinia lui Ungureanu, cât şi a celor aproape 30 de deputaţi şi senatori care au trecut de partea Platformei. Excluderile din PNL, dar în special ale celor doi foşti preşedinţi, îi nemulţumesc pe tot mai mulţi liberali, care văd prin asta o diminuare a şanselor electorale ale Partidului Naţional Liberal. „A ignora aceste nemulţumiri înseamnă a îndepărta o bună parte dintre liberali, şi anume acea parte care poate face diferenţa dintre un PNL puternic şi un PNL redus la nucleul său tradiţional de 7 la sută”, a precizat într-o conferinţă de presă Petre Ungureanu, în a cărui opinie susţinerea fără drept de apel pe care o pretinde actuala conducere, reducerea la tăcere a tuturor membrilor cu idei diferite şi refuzul total al acceptării oricărei căi de comunicare cu cei care se aliniază actualei linii politice îndreaptă partidul spre izolare şi eşec. Metaforic, deputatul PNL susţine că această situaţie există nu numai la nivel central, ci şi judeţean, „unde, de asemenea, trebuie deschise larg ferestrele, pentru a ieşi aerul îmbâcsit şi a lăsa să intre aerul proaspăt”.

 

Platforma lui Stolojan câştigă teren în faţa grupului Tăriceanu

 

Pe de altă parte, mai spunea reprezentantul numărul unu al lui Stolojan pe meleagurile noastre, situaţia din Alianţa D.A. s-a degradat constant în ultimul an, pe fondul competiţiei dintre cele două partide componente, PNL şi PD, şi al suspiciunilor reciproce de uneltiri ascunse. Mai mult decât atât, el a reamintit că cele mai multe şi mai îngrijorătoare frământări au fost chiar cele din interiorul PNL. Ungureanu s-a arătat hotărât să nu mai tolereze nici „dictatura” din sânul PNL Vâlcea, indiferent cu ce oferte va mai încerca preşedintele Călin Popescu Tăriceanu să-l determine să revină asupra deciziei de a susţine Platforma lui Stolojan şi nu actuala conducere. Mai exact, liderul central al PNL, chiar cel care le-a interzis liderilor săi fideli orice formă productivă (pentru partid) de negociere cu grupului lui Stolojan, mai precis cu „trădătorii”, a fost primul care a venit în faţa acestora cu propuneri tentante. Peste capul şi orgoliul lui Emilian Frâncu, Tăriceanu i-a propus, par example, lui Petre Ungureanu, promotorul principal al Platformei Stolojan la Vâlcea, câte-n lună şi în stele, ba până şi un loc eligibil în lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor a organizaţiei de la Tulcea, în perspectiva viitoarelor alegeri. Ungureanu a refuzat elegant, conştient că vântul schimbării în PNL bate într-o singură direcţie.

 

Ungureanu va cere la nesfârşit demisia lui Frâncu

 

„Am încercat în fel şi chip să nu ajungem aici, dar cu Frâncu nu se poate. Pur şi simplu nu ne potrivim şi trebuie să ne despărţim. Am discutat şi cu premierul despre situaţia de la Vâlcea, într-un cadru statutar. Nu avem de ce să ne purtăm ranghiună şi nici nu mă grăbesc să-l schimb pe Frâncu. Vrem doar să identificăm căile prin care PNL să-şi recâştige credibilitatea. Suntem convinşi că putem genera soluţii pentru viitorul PNL în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, generale şi prezidenţiale. Ne dorim ca organizaţiile PNL să câştige un suflu nou printr-o dezbatere sinceră despre valorile liberale, despre drumul politic al partidului. Vreau un PNL reformat, nicidecum funcţia lui Frâncu. I-am cerut demisia, dar sunt convins că nu o va face. Voi cere acelaşi lucru şi la şedinţa Delegaţiei Permanentă de pe 3 decembrie. Poate surprinzător, dar mulţi dintre cei pe care el se bazează şi care acum îi jură credinţă îl vor părăsi primii. La cât i-a subjugat, e normal. Deocamdată, am zis că e bine să nu fac publice numele celor care mi s-au alăturat şi care nu mai suportă starea tensionată generată de Logofăt. Mai ales că, aţi văzut, se fac tot felul de presiuni asupra lor. Aşa cum a făcut asupra lui Iordache, de la Drăgăşani, asupra lui Moga, de la Malaia… Frâncu conduce totul în judeţ, politic şi administrativ. Acum, conduce şi Organizaţia Municipală Râmnicu Vâlcea a PNL, pentru că după mârşăvia care s-a încercat la ultima şedinţă, specifică actualei conduceri a PNL Vâlcea, şi la care domnul Sorin Zamfirescu nu a anticipat, fiind plecat în delegaţie, acesta şi-a dat demisia. La Vâlcea, construim acum o echipă care nu exclude echipa cu care am candidat împotriva lui Frâncu la alegerile interne, dar care vrem să aducă un suflu nou. Îi am alături de mine, astăzi, pe Ion Dina, fost viceprimar, actualmente director coordonator al COGEN România, dar şi pe Paul Dinu, jurist, are un cabinet particular, şi mai este şi antrenor de karate. Ni se vor alătura şi alţii… la timpul potrivit. Chestia asta îmi aduce aminte de bancul acela cu Frâncu şi Buican, când îi arată Frâncu lui Buican două degete, iar Buican îl întreabă pe şeful său dacă nu cumva îi arată semnul victoriei. La care Frâncu îi spune că nu, că au rămas doar ei doi”, a mai adăugat Petre Ungureanu. Acesta a mărturisit că cochetează de mai multă vreme cu ideea necesităţii limpezirii PNL din toate punctele de vedere. Totodată, liberalul a recunoscut că, în condiţiile în care nu ar fi existat atât de multe divergenţe între el şi Emilian Frâncu, poate ar mai fi stat pe gânduri înainte de a lua o decizie.

 

Ţărăniştii vor să susţină formarea unui pol de dreapta

 

Scindarea PNL a atras atenţia tuturor structurilor politice de dreapta din ţară. La 10 ani de la câştigarea alegerilor de către Convenţia Democrată, se petrec lucruri pentru unii ciudate, pentru alţii fireşti. Ţărăniştii privesc şi ei cu mult deliciu spectacolul pe care l-au anticipat. Sâmbătă, la Miceşti (Argeş), locul deja consacrat pentru întâlnirile politice de taină şi uneltiri, mai multe organizaţii PNŢCD au luat în discuţie, pe cont propriu, situaţia partidului lui Ciuhandu, posibilitatea schimbării acestuia din funcţie şi varianta trecerii cu căţei şi purcei în barca lui Solo. Sursele noastre de încredere din Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat ne-au confirmat disponibilitatea ţărăniştilor din peste zece judeţe, printre care şi cea de la Vâlcea, de a participa la construcţia unui partid de dreapta autentic, mult mai trainic şi mai frumos. De altfel, într-o conferinţă de presă organizată de Adrian Toader, preşedintele AP Vâlcea, şi Vladimir Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene a PNŢCD, pentru a prezenta şi multiplele realizări din perioada CDR, acesta din urmă a reluat criticile faţă actualul conducător al partidului şi a sugerat necesitatea reformării PNŢCD şi chiar implicarea partidului său de suflet în construcţia unui pol de dreapta capabil să ţină piept structurilor politice de sorginte comunistă. „La cât îl cunosc eu pe domnul Gheorghe Flutur, cu care am fost coleg de facultate şi de armată, sunt convins că nu a acţionat înainte de a evalua foarte bine situaţia. Flutur este o forţă, mai ales în Moldova. Sunt convins că, după pasul făcut de ministrul Agriculturii, construcţia lui Stolojan va prelua o parte însemnată din PNL, din PSD şi chiar şi din PSD. Totuşi, sunt şanse mari să cadă la pace cu Tăriceanu. Dacă, totuşi, nu vor pica la pace, Platforma va deveni un nou partid”. Demisiile vicepreşedintelui PNL Gheorghe Flutur şi ale altor câteva zeci de lideri importanţi au schimbat raportul de forţe şi pronosticurile de până acum. Până sâmbătă, în tabăra lui Stolojan trecuseră 16 deputaţi şi 9 senatori, iar alţii se pregăteau se asemenea, să-i urmeze. Patru primari de municipii mari, opt filiale judeţene mai aderaseră la Platformă şi încă doi miniştri erau pe picior de plecare. Dacă mişcarea lui Stolojan va evolua şi zilele acestea în acelaşi ritm, singura soluţie de evitare a dispariţiei PNL din prima scenă a politicii ar fi se pare demisia lui Tăriceanu de la şefia partidului. În alte condiţii, cum anticipau susţinătorii de la Vâlcea ai lui Stolojan, există reale şanse ca Platforma S-S să devină în curând partid.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button