Liga III

Învinsi de lider

FC Oltchim Rm. Vâlcea – Athletic Sibiu 0-1 (0-1)

Învinşi de lider

La meciul cu Athletic Sibiu a fost o demonstraţie clară că, în fotbal, la fel ca şi în viaţă, nu întotdeauna cel mai bun învinge. „Chimiştii” au întâlnit echipa de pe primul loc în serie, cea care în vară a spulberat dorinţa Coziei Rm. Vâlcea de a juca în eşalonul III. Sau poate echipa care-a fost în sezonul trecut „ciuca bătăilor” în Divizia B. Este una şi aceeaşi. Oricum, importante nu au mai fost înaintea jocului aceste aspecte, ci doar faptul că vâlcenii întâlneau gruparea ce se află în fruntea ierarhiei acestei serii şi jocul se disputa „acasă”, la Vâlcea, unde „chimiştii” nu-şi doresc să lase o impresie proastă iubitorilor fotbalului din judeţ. În ciuda terenului greu, mustind de apă, asemănător, mai degrabă, cu un bazin de polo, Glăvan şi compania s-au comportat cu adevărat ca o echipă gazdă, dominând o bună parte a jocului. Doar prima repriză, când oaspeţii au şi marcat, a fost ceva mai echilibrată. Echilibrată din punctul de vedere al posesiei şi al ocaziilor, unele accidental create. Ca joc, e greu să faci analiză în condiţiile date. Orice şut se putea transforma în ocazie, sau orice ocazie putea fi spulberată de bălţile de pe teren. În minutul 7 gazdele au avut prima posibilitate de a marca după centrarea lui Roşoagă ce a ajuns la Preda, însă balonul expediat cu capul de acesta s-a oprit în plasa laterală. La puţin timp, Marinescu a alunecat şi nu a reuşit să stopeze balonul ajuns în apropierea careului nostru, astfel că un adversar a preluat şi a marcat, dar Irina Mîrţ a văzut un henţ al sibianului la preluare, astfel că scorul a rămas „alb”. Până la urmă tot a fost 0-1, în minutul 29, după o greşeală de marcaj a defensivei vâlcene. Nănuţ, din corner, a trimis la vreo 4 metri în faţa porţii, spre colţul lung la Păpuşoi, lăsat liber de „chimişti”, care-a marcat. Aici, gazdele au văzut şi un fault în atac al oaspeţilor, însă centralul a validat golul. Până la pauză Preda a mai avut câteva oportunităţi de a marca, dar balonul n-a intrat în plasă.
Vâlcenii au căutat golul şi în partea secundă, repriză pe care au condus-o aproape de la un capăt la altul, dar norocul nu a fost de partea lor. Doar debutul din partea a doua a jocului a fost ceva mai ezitant. Apoi, Oltchim-ul a reuşit să şi marcheze. Era minutul 50 când defensiva oaspete nu a mai funcţionat. A fost o centrare în careu la care un fundaş sibian a plonjat cu capul în propria poartă, dar Cristina Dorcioman a fluierat fault în atac, stârnind nemulţumirea gazdelor. A fost o fază practic asemănătoare golului marcat de oaspeţi, însă decizia a fost diferită. Preda, Vali Popa, Glăvan, Bărbuţ au mai avut până la final şansa să înscrie, dar norocul nu a fost de partea noastă, astfel că am pierdut toate cele trei puncte puse în joc.
Au arbitrat: Cristina Dorcioman – la centru, ajutată la cele două linii de Irina Mîrţ şi Carmen Neagu. Rezervă: Cristi Verigeanu. Observator FRF: Sorin Altmaier.
Pentru FC Oltchim au evoluat: Monea – Glăvan, Bărbuţ, Marinescu, Creangă, Micorici, Olaru, Roşoagă, Negrescu, Vali Popa, Preda. Au mai jucat: Pană, Căpătan, Smedescu şi Nuţu.

Eşecul a fost pus pe seama arbitrajului

Faptul că meciul a fost arbitrat de o brigadă de fete nu a încântat pe nimeni. De obicei, la fotbal, cei implicaţi în acest fenomen, au mai multă răbdare şi uneori chiar sunt încântaţi că vor fi conduşi de femei, însă nu a fost vorba de aşa ceva şi în acest caz. Asta datorită faptului că delegarea fetelor a survenit ulterior delegărilor iniţiale. Terenul greu, faptul că au fost învinşi, că li s-a anulat un gol, că au fost câteva decizii contra, i-a făcut pe oficialii vâlceni să o acuze pe Cristina Dorcioman, centralul partidei, de rea intenţie. „Eu am înţeles că timpul a fost cum a fost şi în asemenea condiţii se mai greşeşte, dar o singură fază au şi ei şi o judeci în favoarea lor”, a fost părerea lui Mircea Prisăcaru, aprobată şi de inginerul Diculoiu. Dacă toată lumea făcea referite la arbitraj, antrenorul „chimiştilor”, Costel Gaiţă, pe lângă prestaţia arbitrilor, a încercat să facă şi o analiză a jocului, în sine, practicat: „După cum ne aşteptam, a fost un meci greu. Eu cred că nu am fi meritat să pierdem. Ei o singură acţiune au avut pe care au valorificat-o. Sunt nemulţumit că am luat gol din fază fixă. Au greşit în lanţ Negrescu, Preda şi Olaru. Repriza a doua am dominat-o, am avut mai bine de 5 situaţii clare de a marca, am dat şi un gol perfect valabil, chiar autogol, care ne-a fost anulat. Al lor a fost acordat. La ei n-a mai văzut fault în atac. Nu vreau să comentez arbitrajul, dar normal că nu poţi să te abţii când eşti dezavantajat în acest mod. Ce să facem, sunt echipe puternice în serie din punct de vedere financiar şi se văd rezultatele. Oricum, noi continuăm lupta în campionat, nu cedăm. Avem datoria să luptăm în continuare. Suntem pe +1 la adevăr. Nu stăm aşa prost în clasament. Vom încerca să recuperăm ce-am pierdut «acasă» în meciurile din deplasare. Am avut un program dificil până acum, am întâlnit aproape toate echipele din prima jumătate a clasamentului. Nu pot spune că sunt mulţumit de ce am realizat, dar e bine şi aşa. Trebuie să căutăm să remediem greşelile şi, mai important, să nu mai pierdem puncte «acasă»”.

Au planat suspiciuni faţă de brigada de arbitri încă dinaintea partidei

La fel cum anunţasem şi noi în avancronica meciului, Comisia Centrală a Arbitrilor delegase iniţial la acest meci o brigadă formată din doi băieţi şi o fată, toţi din Craiova, însă, în ultimul moment au survenit modificări. În locul celor trei au fost delegate pentru acest meci Cristina Dorcioman, Irina Mîrţ şi Carmen Neagu. Această decizie a trezit suspiciuni în rândul oficialilor vâlceni care s-au temut de prestaţia arbitrilor încă dinaintea începerii jocului. Temerile „chimiştilor” au fost accentuate şi de faptul că fetele au venit direct la stadion, iar observatorul a ajuns la baza Oltchim cu vreo 10 minute înaintea orei oficiale de disputare a jocului. „Toată maniera de arbitraj a fost scandaloasă. Au schimbat brigada aseară (joi, 5 octombrie) la ora 18.00. Normal că ne dă de gândit acest lucru. Nu trebuia delegată Cristina Dorcioman după ce etapa trecută i-a arbitrat pe adversari la ei «acasă» unde au câştigat cu 2-1”, au acuzat dup meci, la unison, oficialii vâlceni.

Ion Lazăr, antrenor la Oltchim, crede că
„Dacă-i prindem pe teren bun pe sibieni, îi facem zob”

După meci, cum spuneam, reacţiile au fost diverse, însă mai toate au pornit de la aceeaşi idei: nemulţumirea faţă de prestaţia arbitrilor şi diminuarea meritelor echipei adverse de a fi câştigat acest joc. Majoritatea celor prezenţi la joc, ca şi Marian Deaconescu, antrenorul secund al Oltchim-ului, au fost de acord că: „O singură fază au avut oaspeţii şi au dat gol. Asta nu e echipă de Divizia B. Echipă mai slabă ca asta în serie cred că doar Gaz Beclean mai e!”, exprimându-şi aceeaşi părere şi antrenorul de la republicani al „chimiştilor”, Ion Lazăr: „Nu cred că mai au ei norocul acesta dacă joacă aşa şi-i prindem pe un teren bun. Îi facem zob!”. Reacţia din tabăra oaspeţilor a fost pertinentă, dar uşor sarcastică: „Recunoaştem că nu suntem de primul loc, dar deocamdată ne aflăm în fruntea ierarhiei. Asta e, am avut «bulan»! Noi ne dorim să fim slabi şi să promovăm”.

Dup meci, la gura tunelului de intrare spre vestiare

A existat un clinci între vâlceni şi oaspeţi

Pe finalul partidei dintre Oltchim şi Athletic Sibiu un jucător al oaspeţilor, Nenuţ, a fost eliminat ca urmare a celor două avertismente primite în cursul meciului. El n-a apucat să ajungă la vestiare pentru că imediat după eliminare s-a fluierat sfârşitul jocului, astfel că toată lumea a părăsit terenul. Sibianul amintit, profitând de rezultatul favorabil pe care-l obţinuse formaţia sa a răsucit „cuţitul în rană” şi le-a transmis vâlcenilor că la Sibiu vor lua 4 goluri. La fel a procedat şi un alt oficial sibian care mai intrase în câteva contre în timpul meciului, îi tot şicana pe vâlceni, astfel că după acest moment cei doi au fost la un pas de a se lua la bătaie cu „chimiştii”, însă au existat doar nişte îmbrânceli pentru că spiritele s-au calmat repede. Altfel spus, sibienii au promis că vor fi cuminţi la Sibiu, în retur, şi vâlcenii nu vor avea parte de un tratament special, date fiind cele petrecute.

Atheltic Sibiu, prima echipă însoţită de galerie în Liga a III-a

Vineri, 6 septembrie, ca pe toată durata zilei, la ora disputării jocului dintre FC Oltchim şi Athletic Sibiu, vremea n-a ţinut cu fotbalul. A plouat continuu şi de aceea se aştepta o prezenţă infimă a spectatorilor vâlceni. Însă, câţiva dintre susţinătorii obişnuiţi ai echipei vâlcene de Liga a III-a n-au lipsit nici de la meciul cu liderul seriei. Dar, mai surprinzător decât atât a fost faptul că, în asemenea condiţii, oaspeţii au venit însoţiţi şi de o mică galerie. Chiar dacă nu erau decât vreo 5 sibieni (unul cu mâna în ghips, altul în cârje şi încă vreo trei), ei s-au făcut auziţi pe toată durata partidei. Un steag şi o portavoce au fost „armele” cu care s-au luptat în tribună ardelenii care-şi fac încălzirea pentru Liga a II-a.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button