Liga IV

Fotbalul judetean în trei divizii: „D” – „Elita” – „Onoare”

ARENA reia o propunere interesantă făcută acum patru ani:

 

Fotbalul judeţean în trei divizii: „D” – „Elită” – „Onoare”

* ideea a fost susţinută la vremea aceea şi de preşedintele clubului Electra, Gigi Bucuroiu, dar n-a fost luată în seamă

Preocupată cu maxim interes de creşterea valorică a fotbalului judeţean, publicaţia ARENA a căutat încă de la înfiinţare să se preocupe nu doar de mediatizarea competiţiilor organizate de AJF Vâlcea (cu bune, cu rele…), ci să vină şi cu soluţii pertinente de îmbunătăţire a activităţii competiţionale. Amintim aici faptul că una din cele mai interesante ediţii de campionat din Divizia D s-a disputat atunci când ARENA a propus la acest nivel un sistem de desfăşurare în două faze, cu prima parte a campionatului având echipele (20 la număr – record în fotbalul vâlcean!) împărţite pe criterii geografice (Divizia D – Nord şi Divizia D – Sud), apoi primele trei echipe din fiecare serie au format play-off-ul campionatului, competiţie câştigată de FC Lăpuşata, echipă care a şi mers la Divizia C, de atunci doar anul trecut brezoienii reuşind să mai facă pasul spre eşalonul superior! Situaţia a fost interesantă şi la retrogradare. Astfel, echipe care în primă fază au avut un început mai slab, s-au întrecut în play-off-ul competiţiei şi s-au salvat de la retrogradare. Era anul în care fotbalul judeţean a avut în Divizia D cel mai mic număr de neprezentări şi o singură retragere din campionat! Echipe precum Cerna Fârtăţeşti, ALX Mateeşti sau Energia Malaia, spre cinstea lor, au dus campionatul până la capăt, cu toate greutăţile, iar în play-off s-au jucat „meciuri de şapte stele”, un fel de mini-campionat de „super-elită” cu FC Lăpuşata (câştigătoarea întrecerii), Chimia Rm. Vâlcea, AS Şirineasa, Inter Steaua Olanu, Forestierul Băbeni şi Electra Rm. Vâlcea. Un alt avantaj a fost acela că în prima parte a campionatului, pe criterii geografice, divizionarele D au putut avea şi echipe de juniori care să evolueze în deschidere, iar deplasările nu erau deloc costisitoare!

 

Singurele dezavantaje ale acestui sistem deosebit de interesant erau: patronii echipelor nu puteau face prea multe aranjamente, iar echipele „de mijloc” aveau de disputat un „play-top” – pentru locurile în ierarhia finală a clasamentului – fără prea mare miză.

 

 

 

Din toamnă sistemul e acelaşi

 

 

 

Dacă Federaţia Română de Fotbal îşi mai poate permite (sau nu!) să schimbe „din mers” sistemul competiţional, la AJF Vâlcea s-au mai respectat regulamentele, iar actualul preşedinte Mihai Persu promite să nu facă rabat de la aşa ceva. Orice schimbare a sistemului competiţional trebuie votată cu cel puţin şase luni înainte. În iarnă nu s-a propus nimic la ultima Adunare Generală, dar timpul nu-i pierdut pentru ediţia 2007-2008 a Diviziei D. Din experienţa anilor trecuţi putem trage concluziile necesare şi să venim cu două propuneri ce merită analizate atent de reprezentanţii echipelor afiliate la AJF Vâlcea pentru ca în proxima Adunare Generală să se ia cea mai bună decizie.

 

 

 

Prima variantă: din nou cu play-off

 

 

 

Prima variantă propusă de noi ar fi aceea de a se relua un sistem de disputare cu două faze, însă cu echipe mai puţine, respectiv numai cu cele ce pot îndeplinii condiţiile regulamentare referitoare la bazele sportive. Aceste cluburi ar trebui să aibă, obligatoriu, şi echipe de juniori! Pentru a se ajunge la acest sistem, iată ce ar trebui aprobat:

 

Din Divizia D cu 18 echipe vor rămâne anul viitor doar 12 formaţii, restul urmând a disputa împreună cu campioanele din Divizia Onoare meciuri de baraj în sistem turneu pentru completarea numărului de echipe la 16 câte ar avea Divizia D din 2007. Odată stabilite cele 16 divizionare D, ele vor juca după unul din sistemele:

 

A: două serii de câte opt pe criterii geografice (nord / sud) apoi primele patru din Nord şi primele patru din Sud îşi dispută play-off-ul (pentru stabilirea campioanei), iar restul play-out-ul (pentru evitarea retrogradării).

 

Avantaje: campionatul se menţine „în priză” până spre final şi campioana nu se mai poate decide aşa uşor în urma unor rezultate dubioase sau a unor arbitraje favorabile; în prima parte a campionatului cheltuielile de deplasare sunt reduse; echipele din subsolul clasamentului nu vor mai fi tentate să se retragă dacă pierd mai multe meciuri în tur pentru că au şansa de a se salva de la retrogradare în urma partidelor directe cu echipe de aceeaşi valoare (cazul fiind similar şi în lupta pentru primul loc!); cluburile au ocazia de a forma în jurul lor echipe de juniori (care nu mai sunt obligatoriu de introdus în echipele de seniori!); creşte valoric competiţia prin condensarea jucătorilor de valoare din judeţ la maxim 16 echipe; campioana va fi, într-adevăr, cea mai bună echipă din Divizia D, iar de retrogradat vor pica în Divizia Onoare cele mai slabe echipe!.

 

Dezavantaje: scade numărul divizionarelor D; există teama unor preşedinţi de cluburi că nu mai pot face aranjamente; vor trebui să existe echipe de juniori; personalul AJF va trebui să fie mult mai atent în activitatea desfăşurată.

 

 

 

A doua variantă: cu trei eşaloane

 

 

 

Aceasta pare a fi, în acest moment o variantă fericită de aplicat la AJF Vâlcea pentru că se pliază foarte bine pe cerinţele unor conducători de cluburi şi poate ajuta ca tranziţia de la fotbalul de masă (din Divizia Onoare) spre cel de performanţă (din Divizia C) să se facă prin două filtre (Divizia D şi Divizia Elită), nu prin unul ca în prezent (Divizia D). Acum e greu de definit dacă Divizia D este mai aproape de performanţa cerută la nivel naţional sau, mai degrabă, este un fel de Divizia Onoare cu taxe mari şi condiţii proaste de joc!
Propunerea noastră în acest sens este următoarea:

 

Fotbalul judeţean să fie împărţit în trei eşaloane: Divizia D, Divizia Elită şi Divizia Onoare; urmând a se îndeplini anumite condiţii.

 

În Divizia D: cluburile vor trebui să dispună de baze sportive cu dotări anexe corespunzătoare: vestiare cu apă caldă, tribună, teren împrejmuit. Vor trebui să aibă echipe de juniori. Taxele vor fi în primă fază cam aceleaşi care sunt în prezent, având în vedere şi necesitatea susţinerii financiare a echipelor de juniori. În această Divizie D vor fi 14 echipe într-o singură serie. Campioana va avea drept de promovare în Divizia C, iar în „Elită” vor retrograda două echipe.

 

În Divizia Elită: se vor încadra majoritatea cluburilor care acum sunt într-o fază de trecere de la amatorism spre fotbalul de calitate. Bazele sportive nu mai au nevoie de tribună, dar au necesare vestiare măcar cu apă rece, de teren împrejmuit pe toate laturile. Nu sunt obligatorii echipele de juniori, dar va trebui să fie folosit un junior în teren pe toată durata partidei. Taxele vor fi cele existente acum la Divizia D. Această Divizie Elită va avea şi ea 14 echipe într-o singură serie, primele două formaţii vor promova sigur în „D”, cea de-a treia urmând a avea drept de promovare doar dacă echipa campioană a Diviziei D merge mai departe (la „C”). Vor retrograda din „Elită” ultimele trei formaţii.

 

În Divizia Onoare: se va juca un „fotbal de masă” cu cât mai multe echipe, împărţite în trei serii pe criterii geografice (în jurul oraşelor Rm. Vâlcea, Drăgăşani şi Horezu). Se vor menţine taxele şi baremurile actuale din „Onoare”, dar vor dispărea observatorii, aceştia urmând a fi delegaţi fie la cererea unor echipe (care sunt obligate în acest caz să plătească o taxă în plus la AJF), fie trimişi gratis de către AJF Vâlcea acolo unde Comisia de Competiţii consideră că e necesar.

 

 

 

Cum se va trece la noul sistem?

 

 

Trecerea de la actualul sistem competiţional cu două eşaloane la cel propus de noi, cu trei eşaloane, este interesant pentru că ar putea dinamiza ediţia 2006-2007 a fotbalului judeţean, o ediţie ce se anunţă a fi la fel de plată ca cea actuală. În funcţie de propunerile făcute de noi mai sus, iată cum ar trebui să se dispute competiţiile AJF în ediţia 2006-2007:

 

Pentru două eşaloane, cu 14 echipe în D:

 

Din rândul echipelor ce participă în Divizia D se vor păstra 10 formaţii în funcţie, desigur de clasament. Campioanele celor patru serii ale Diviziei Onoare vor susţine meciuri de baraj între ele pentru ca învingătoarele (două la număr) să promoveze direct în D, iar învinselor să li se mai dea o şansă de a juca un alt „baraj” cu două din echipele ce ar urma să pice din ediţia 2006-2007 a Diviziei D, adică ocupantele locurilor 12-13. Restul formaţiilor din D vor retrograda!

 

Pentru trei eşaloane, cu Divizia „Elită”:

 

Din ediţia 2006-2007 a Diviziei D vor rămâne în acest eşalon cele mai bine 12 echipe clasate, cărora li se vor adăuga două campioane de la Divizia Onoare, stabilite în urma unor meciuri de baraj între cele patru câştigătoare. Restul echipelor din „D” plus învinsele de la meciurile de baraj şi cu ocupantele locurilor 2 şi 3 din Divizia Onoare vor forma Divizia „Elită” – cu 14 participante din vara anului 2007.

 

 

ARENA declanşează o campanie de mediatizare

 

 

Desigur, propunerile de mai sus pot fi îmbunătăţite, pot fi analizate şi întoarse pe toate feţele. Tocmai de aceea, pentru un fel de dezbatere publică, ARENA a decis să vină cu aceste propuneri de modificări încă de pe acum pentru ca în timp util reprezentanţii cluburilor afiliate la AJF Vâlcea să fie bine informaţi, să ştie ce au de votat la Adunarea Generală, iar în vară să se ia o decizie absolut necesară pentru îmbunătăţirea sistemului competiţional: schimbarea actualului mod de disputare a întrecerilor fotbalistice judeţene.

 

Florin MĂNOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button