Diverse

„Bucureştiul e ales de fotbaliştii care nu vor să ajungă mari”

• spune Laurenţiu Brănescu, unul dintre cei mai valoroşi tineri portari pe care i-a dat România în ultimii ani

Născut pe 30 martie 1994, Laurenţiu Brănescu (legitimat la CSM Rm. Vâlcea) se anunţă a fi unul dintre cei mai valoroşi portari pe care i-a dat România în ultimii ani. A pus pentru prima dată piciorul pe minge la şase ani, fiind iniţiat în tainele fotbalului de către profesorul Emil Popescu, iar, de la 12 ani, este pregătit de către Emil Ciulei, antrenându-se alternativ şi cu echipa mare din Zăvoi. Component al lotului naţional de juniori, Laurenţiu (1,94 m înălţime) a efectuat în urmă cu puţin timp un cantonament de pregătire în Italia – la Pordenone, acolo unde i-a impresionat plăcut pe oamenii de fotbal, prin calităţile sale fizice şi motrice extraordinare. Participarea sa la turneul din peninsulă nu a fost însă lipsită de ghinion, Brănescu suferind o fractură de cot fără deplasare, care îl va ţine departe de gazon câteva săptămâni bune.

100 de mii euro, la 15 ani

La doar 15 ani, Brănescu uimeşte prin luciditatea şi raţionamentul unui om trecut parcă deja prin toate treptele afirmării. Răspunde cu o inteligenţă atipică fotbaliştilor din România pe care îi tot vedem zilnic la televizor şi dă impresia că, pentru fiecare întrebare, are deja pregătite de acasă toate răspunsurile. Valoarea sa incontestabilă a trecut de mult timp graniţele judeţului, mai multe cluburi de prestigiu din România arătându-se în nenumărate rânduri interesate de achiziţionarea lui. Brănescu reprezintă un veritabil diamant pentru fotbalul vâlcean, de la care se aşteaptă ca, peste câţiva ani, să ajungă titular la naţionala de seniori a României.
Nu cu mult timp în urmă, chiar Poli Timişoara s-a arătat interesată de achiziţionarea valorosului jucător vâlcean, însă conducerea Clubului Sportiv Municipal din Zăvoi nu a ajuns la un acord cu gruparea patronată de Marian Iancu. Se spune că suma vehiculată la momentul respectiv ar fi fost de 100 de mii de euro, plus 20 % comision pentru un eventual transfer la un alt club.
„Pentru mine, Poli Timişoara e un capitol încheiat. În momentul de faţă, nu mă interesează nicio ofertă venită de la vreun club din România. Nu vreau să mă despart de CSM. Cred că mai am mult de învăţat până să fac pasul la o echipă de vârf. Trebuie să treci prin anumite trepte, pentru a ajunge să joci la un nivel înalt. Nu sunt interesat deocamdată să activez la echipele din Capitală. Din câte am văzut, Bucureştiul e ales de fotbaliştii care nu vor să ajungă mari, pasionaţi de viaţa de noapte, în loc să fie atraşi de performanţă”, spune vâlceanul.

„Ţinta mea este naţionala României”

La întrebarea „Care este principalul minus al fotbalului din România?”, Brănescu răspuns ferm: „Atitudinea. Sunt fotbalişti la naţională care se comportă ca nişte teribilişti. Cosmin Contra a sărit să-l bată pe antrenorul său de la Getafe, iar Chivu şi Rădoi au avut, de asemenea, destule ieşite necontrolate. Atitudinea unui sportiv contează mai mult decât lipsurile financiare cu care ne confruntăm. Cred că aceste izbucniri ţin până la urmă şi de temperamentul latin”.
„Încă de când deprinde tainele sportului-rege, un fotbalist îşi pune ca obiectiv să ajungă să reprezinte la un moment dat naţionala de seniori a ţării sale. Acesta este şi scopul meu, de aceea mă feresc de discoteci şi de alte ocupaţii extra-sportive. Nu ştiu dacă am fost de trei ori într-un club”, a mai adăugat Brănescu. În puţinele momente când stă departe de gazon, Laurenţiu preferă să pescuiască, spunând că „e cel mai uşor şi plăcut mod de a te relaxa, în mijlocul naturii. Te face să uiţi de toate şi să îţi recapeţi energia pierdută pe teren”.

„Artimon, cel mai bun antrenor”

Antrenându-se de doi ani cu echipa mare a CSM-ului, Laurenţiu spune că actualul tehnician din Zăvoi, Alin Artimon, este de departe cel mai bun pe care l-a avut Vâlcea în ultimii ani. „Este foarte comunicativ şi receptiv la tot ceea ce spun elevii săi pe teren. Se ocupă foarte mult de juniori, dovedind că este interesat ca Vâlcea să aibă propria pepinieră de fotbalişti care să joace peste ani la echipa mare. Am încredere că Artimon va reuşi să îşi ducă la bun sfârşit obiectivul”, spune Laurenţiu.

„Campionatul Angliei este cel mai puternic”

Dacă ar fi să opteze pentru un campionat din Europa, Laurenţiu nu ar sta prea mult pe gânduri şi ar alege Premier League: „În Anglia e cel mai puternic campionat, meciurile sunt foarte strânse şi presărate cu foarte multe faze de joc. La noi, fotbalul a devenit o afacere, nu se mai ţine cont de valoare, câştigă doar echipele care au relaţii pe la diferite instituţii cu putere de decizie. Prea mulţi ani, campionatul a fost controlat de aceleaşi trei echipe. Acum a venit timpul ca provincia să îşi spună cuvântul şi să facă legea”.

Ciulei îşi laudă elevul

Antrenorul care l-a format, Emil Ciulei, are numai cuvinte de laudă la adresa lui Laurenţiu Brănescu: „Cel mai mare atu al său este inteligenţa constructivă. Mingicari pentru circ vezi pe toate drumurile, însă inteligenţa de joc e rară. Laurenţiu are un program extrem de riguros, pe care şi l-a auto-impus. Niciodată nu trece ora 22.00 fără ca el să nu fie deja în pat. Depinde totul numai de el, dacă vrea să ajungă mare. Eu îl văd chiar jucând peste ani la naţională şi la cele mai mari cluburi din Europa”.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button