Liga II

„Municipalii” nu au renunţat la promovare

• CSM Rm. Vâlcea s-a impus cu 4-2 în Zăvoi în faţa echipei ACU Arad şi a rămas în cursa pentru Liga I

Aproximativ 1000 de spectatori au venit să urmărească sâmbăta trecută, pe Stadionul „Municipal” din Zăvoi, meciul dintre CSM Rm. Vâlcea şi ACU Arad. Aşa cum era normal, prin prisma locurilor ocupate în clasamentul la zi al Seriei a II-a, „municipalii” porneau ca favoriţi în acest duel. Calculele hârtiei au fost respectate întocmai, elevii lui Alin Artimon impunându-se la final cu scorul de 4-2.

Perianu şi Câju, eroii echipei

Prima ocazie de gol a „municipalilor” a apărut în minutul 7, atunci când Stromajer, rămas singur cu portarul advers, a şutat aiurea, după o centrare perfectă a lui Dobre. În minutul 23, arădeanul Miţiţi – ajuns faţă în faţă cu Perianu – a avut o şansă bună de gol, dar lobul din 8 metri a trecut peste transversală.

Bravul portar al echipei vâlcene avea să se opună cu succes în minutul 31 la lovitura de cap a fundaşului Nicolau din 6 metri, pe care Perianu a respins-o cu un reflex senzaţional, de sub transversală, după ce mingea a atins gazonul în faţa sa. Primul gol a picat în minutul 39: Enache Câju a întors doi fundaşi la marginea careului de 16 metri, pe linia de tuşă, care s-au prăbuşit pe minge, aceasta a fost atinsă în cădere de Nicolau, iar centralul Erdei a arătat prompt punctul cu var. Acelaşi Câju (golgheterul CSM-ului în acest sezon – 13 goluri) a fructificat cu siguranţă lovitura de pedeapsă: 1-0. Până la finele reprizei au mai apărut alte două ocazii de gol, câte una de fiecare parte. Mai întâi, în contul oaspeţilor, dar defensiva vâlceană a îndepărtat la timp pericolul, iar apoi în contul vâlcenilor. După ce a fentat doi adversari la marginea careului de 16 metri, slovenul Stromajer a expediat un şut puternic, dar portarul Paşcalău a respins mingea de pe linia porţii.

Cinci goluri într-o repriză

Debutul reprizei secunde a fost favorabil „municipalilor”, care aveau să puncteze de două ori în decursul a doar două minute (54 şi 55). Primul dintre cele două goluri a fost marcat de Sergiu Popescu, practic la prima atingere a mingii, la doar un minut după ce abia intrase pe teren. Mijlocaşul vâlcean a împins balonul în plasă din 8 metri, la o învălmăşeală în careul advers: 2-0. Ulterior, Câju avea să realizeze „dubla”, cu un şut la firul ierbii, din colţul careului de 16 metri, care l-a surprins pe Paşcalău: 3-0. A urmat însă o perioadă nefastă pentru elevii lui Artimon, care au încasat două goluri şi au început să tremure serios pentru victorie. În minutul 66, atacantul Paina a redus din handicap, profitând de o gafă în lanţ a defensivei vâlcene (3-1). Ulterior, în minutul 73, a picat şi al doilea gol în poarta lui Perianu, reuşita oaspeţilor fiind una controversată. Remus Lung s-a înălţat şi a reluat cu capul din 9 metri o centrare venită dintr-o lovitură liberă, mingea a fost respinsă de Perianu în doi timpi, dar asistentul Gabriel Bârjac (Zalău) avea să-i indice centralului Erdei că balonul a depăşit în aer linia porţii (3-2). Lucrurile aveau să se liniştească definitiv în minutul 80, atunci când Stromajer a scăpat pe contraatac şi a fost „cosit” pe linia de 6 metri de Nicolae, aflat la al doilea penalti produs în acest meci. În lipsa lui Câju, cel care a primit sarcina de a executa lovitura de la 11 metri a fost tânărul Răzvan Dobre, care a ridicat scorul la 4-2. Un minut mai târziu, Paina a scăpat pe contraatac, a şutat din alergare, dar Perianu s-a opus miraculos, mingea a revenit la jucătorul arădean, care-a şutat din nou, iar balonul a lovit de această dată doar plasa laterală. Oaspeţii au ratat astfel şansa de a face finalul mai palpitant.
Au evoluat pentru CSM: Perianu – Mihuţ, Cip. Dinu, Kutlacik, Goge – Dobre, Câju (min. 65 – Disney), Săceanu, I. Popa (min. 53 – Sg. Popescu) – Stromajer, D. Orac (min. 77 – Vătavu).

Vâlcenii şi-au luat revanşa

Succesul asupra celor de la ACU Arad a venit la timp şi a avut rolul de a-i remonta pe vâlceni după trei meciuri în care nu au mai cunoscut gustul victoriei. Altfel, elevii lui Alin Artimon şi-au luat revanşa după eşecul usturător din tur, atunci când „municipalii” au fost înfrânţi mai mult decât categoric. Arădenii au administrat atunci trupei antrenate de Alin Artimon o înfrângere usturătoare, cea mai drastică din acest campionat, cu scorul de 3-0. La finele partidei cu ACU Arad, Artimon s-a arătat mulţumit de rezultat, dar nu şi de evoluţia pe ansamblu a elevilor săi. „Mi-a plăcut posesia pe care am avut-o şi de multe ori mi-a plăcut inclusiv ritmul de joc. M-a nemulţumit, în schimb, aşa numitul sindrom «Mechel», anume acela că, atunci când ne detaşăm pe tabela de marcaj, ne deconectăm şi reuşim foarte greu apoi să ne concentrăm din nou. A fost un joc pe care l-am avut în mână, l-am controlat în totalitate, dar totuşi am ajuns, la un moment dat, «să ne tremure basca»! Una peste alta, sunt importante punctele, şi de asemenea sunt importante ocaziile pe care reuşim să ni le creăm, construite cu multă migală”.

Pronosticul lui Crăciunescu

Prezent în tribuna oficială la meciul dintre CSM Rm. Vâlcea şi ACU Arad, Ion Crăciunescu a indicat o victorie cu 4-0 a „municipalilor” şi a susţinut că jucătorii pregătiţi de Alin Artimon vor reuşi să deschidă scorul încă din prima repriză. Până la urmă, n-a fost 4-0, ci 4-2, iar acest lucru l-a făcut pe fostul arbitru purtător al ecusonului FIFA să declare la final: „Am zis că vâlcenii vor înscrie de 4 ori, dar nu am prevăzut că şi adversarii vor marca două goluri!”. Altfel, Crăciunescu a menţionat că CSM este o echipă bună, cu jucători valoroşi, dar că pentru a tinde mai sus mai este totuşi mult de lucru, în special din punct de vedere al agresivităţii. „Am constatat că sunt prea mulţi jucători care se retrag să facă faza defensivă, deşi adversarii nu au decât 2-3 jucători în atac. Şi culmea, deşi ajung câte 7-8 vâlceni în apărare, tot ceilalţi ajung primii la minge!”, a subliniat Crăciunescu.
Antrenorul Alin Artimon a explicat la finalul meciului modul elevilor săi de a evolua în defensivă: „Ne aglomerăm în defensivă pentru că în relaţiile de 1 la 1 nu prea suntem atât de prompţi. De aceea, încercăm să suplimentăm poziţiile în apărare, să îngreunăm construcţia adversarului şi să recuperăm mingea. Toate acestea necesită automat un efort foarte mare”.

Stromajer, al treilea meci fără gol

Atacantul echipei CSM Rm. Vâlcea, Jaka Stromajer, nu a reuşit să-şi treacă numele pe lista marcatorilor nici în meciul cu ACU Arad. Slovenul a marcat ultima oară în urmă cu trei etape, la Cluj-Napoca. De atunci, au urmat trei partide fără gol, dar cu numeroase ratări: cu Internaţional Curtea de Argeş, Liberty Oradea şi acum cu ACU Arad. Ion Crăciunescu l-a lăudat însă pe jucătorul împrumutat pentru un sezon de la Pandurii Tg. Jiu şi a precizat că în ciuda ratărilor din ultima vreme, Stromajer rămâne cea mai bună soluţie pentru ofensivă. „Este un jucător care munceşte foarte mult pe teren, extrem de util echipei. Trebuie să i se dea încredere în continuare, chiar dacă ratează foarte mult!”, a afirmat Crăciunescu. Stromajer a marcat opt goluri pentru CSM în acest campionat, dintre care trei în meciul disputat în deplasare la CFR Timişoara, în tur, pe care „municipalii” l-au câştigat categoric, cu scorul de 6-1.

 Artimon – aproape de o eliminare

În repriza secundă, atunci când scorul era 3-0 pentru „municipali”, iar victoria părea mai sigură ca niciodată, Alin Artimon a protestat vehement la două decizii ale asistentului George Friedl (Comăneşti) şi a fost foarte aproape de a fi trimis în tribună de centralul Ştefan Erdei. Până la urmă, după o discuţie între patru ochi cu Erdei, tehnicianul CSM-ului s-a calmat. „Am protestat faţă de două ofsaiduri ridicate aiurea de asistentul de pe acea parte”, a justificat Artimon la final. Dacă ar fi fost trimis în tribună, Artimon ar fi primit, probabil, o etapă de suspendare din partea Comisiei de Disciplină a FRF şi nu ar mai fi stat pe banca tehnică în meciul decisiv de la Alba Iulia, care va avea loc miercuri, 6 mai.

Atenţie la cartonaşe galbene!

Antrenorul Alin Artimon a mărturisit, la conferinţa de presă de după meciul cu ACU Arad, că a vrut să-i menajeze în repriza secundă pe Enache Câju, Iulian Popa şi Răzvan Dobre, jucători pasibili de a absenta în următoarea etapă cu Unirea Alba Iulia, în cazul în care ar fi încasat vreun cartonaş galben. „Manevra” l-a lăsat pe tuşă şi pe Marius Pasăre, tot din acelaşi motiv. „Pe Câju, Popa şi iniţial şi pe Dobre am vrut să-i scot de pe teren în repriza secundă pentru că erau la limită cu cartonaşele galbene şi riscau ca în cazul în care ar mai fi primit încă unul să nu joace la Alba Iulia. În aceeaşi situaţie se afla şi Pasăre, care era de asemenea la limită, el fiind însă doar rezervă”, a spus Artimon.

O patroană certăreaţă

La finele primei reprize, patroana oaspeţilor, Georgeta Onu, singura femeie care conduce un club de fotbal de Liga a II-a, a sărit ca „arsă” de pe banca de rezerve pentru a-l certa pe arbitrul Ştefan Erdei. Motivul? Centralul din Oradea nu ar fi acordat echipei sale un penalti în minutul 43, după un presupus henţ în suprafaţa de pedeapsă al unui fundaş vâlcean (Kutlacek), mingea ricoşând din corp în mâna jucătorului. Ştefan Erdei a considerat însă că henţul a fost neintenţionat.

Spionii de la contracandidată

La meciul din Zăvoi, desfăşurat sâmbăta trecută între CSM Rm. Vâlcea şi ACU Arad, a fost prezent şi un oficial al echipei din Alba Iulia, viitoarea adversară a „municipalilor”, care a venit special să-i urmărească la lucru pe elevii lui Alin Artimon. Din câte se pare, reprezentantul formaţiei din Alba Iulia nu s-a aflat la prima deplasare de acest gen, fiind „detaşat” de la mai mult timp, mai precis de la începutul returului, să-şi spioneze contracandidatele.

Lupta rămâne deschisă

Lupta pentru promovare rămâne deschisă şi după etapa de la finele săptămânii trecute, situaţia rămânând neschimbată în fruntea clasamentului. Asta pentru că toate celelalte trei echipe angrenate alături de CSM Rm. Vâlcea în cursa pentru primele două locuri au reuşit să se impună în meciurile disputate sâmbătă, 2 mai. Liderul Unirea Alba Iulia a învins UTA Arad pe teren propriu cu scorul de 2-1, FCM Tg. Mureş s-a impus tot acasă în faţa celor de la „U” Cluj cu 1-0, iar Internaţional Piteşti a depăşit conjudeţeana Dacia Mioveni în „cel mai interesant meci al rundei” cu 3-1, după ce fosta grupare din Liga I reuşise chiar să deschidă scorul, în debutul reprizei secunde.
Runda intermediară care va avea loc la jumătatea acestei săptămâni, poate limpezi în mare măsură apele în zona superioară a clasamentului, primele patru clasate urmând a se înfrunta în dueluri directe. Astfel, în afara meciului Unirea Alba Iulia – CSM Rm. Vâlcea, la Curtea de Argeş se va disputa şi celălalt duel important al Seriei a II-a, între Internaţional şi FCM Tg. Mureş. În acest sens, Alin Artimon a afirmat: „Nu atât meciul de la Alba Iulia va fi decisiv pentru promovare, ci mai degrabă «dubla» din intermediară. Se ştie prea bine că tot miercuri se joacă şi celălalt derbi, dintre Internaţional şi FCM Tg. Mureş. Meciul nostru de la Alba Iulia poate fi decisiv, desigur, dar depinde şi de ce rezultat se va consemna în cealaltă partidă”.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button