Diverse

Stadioanele din judeţ omoară fotbalul!

• spune Vasile Grossu, antrenorul echipei de Liga a IV-a, Lotru Brezoi, acesta aducând în discuţie situaţia deplorabilă a suprafeţelor de joc prezente în campionatul vâlcean

În ultimii ani, mai exact de când România a devenit membru component al Uniunii Europene, autorităţile locale au avut posibilitatea de a accesa fonduri pe care să le utilizeze în crearea şi dezvoltarea diferitelor activităţi sportive. Una dintre problemele cu care se confruntă fotbalul românesc la ora actuală este numărul mic de stadioane moderne, pe care echipele de fotbal – fie ele şi din ultimul eşalon competiţional – să-şi desfăşoare activitatea în parametri normali. Însă, în ultima perioadă, în mediul rural, tot mai mulţi edili reuşesc să acceseze fonduri pe programe europene (sau guvernamentale) prin care să dezvolte fotbalul.

Sportul-rege, ca multe alte discipline sportive, porneşte de jos. De aceea putem spune că, fotbalul se naşte la ţară, în curtea şcolii sau pe maidanele satelor. Însă, pentru a practica un fotbal organizat, cei care deprind tainele fotbalului au nevoie de condiţii pentru a ajunge să joace la nivel de performanţă.
Antrenorul Vasile Grossu a reuşit să formeze în Brezoi (cu ajutorul autorităţilor locale) un centru de copii şi juniori şi speră ca, în câţiva ani, să aibă primii tineri fotbalişti care să activeze în eşaloanele naţionale. El spune că fotbalul judeţean se confruntă cu o problemă extrem de gravă, care omoară din faşă posibilitatea de a face performanţă: bazele sportive deplorabile. Chiar dacă acolo unde antrenează beneficiază de condiţii ideale, Grossu precizează că fotbalul vâlcean nu a mai dat o echipă în Liga a III-a de foarte mulţi ani, deoarece jucătorii sunt obişnuiţi cu terenurile proaste, pe care mingile sunt mai de grabă bubuite, decât jucate tehnic.

„Îţi rupi picioarele numai dacă mergi pe teren”

Antrenorul echipei de fotbal Lotru Brezoi spune că fotbaliştii din campionatul Ligii a IV-a sunt nevoiţi să-şi adapteze jocul după terenurile din judeţ, care mai de care mai buclucaşe. „Fotbalul vâlcean este lipsit în mare parte de tehnicitate. Această problemă se datorează faptului că fotbaliştii trebuie să-şi adapteze stilul de joc după multitudinea de suprafeţe de joc din judeţ: denivelate, cu iarbă mare sau deloc şi pline de gropi. Chiar şi în Liga a IV-a, există terenuri pe care e o adevărată aventură să calci, să nu mai vorbim de jucat tehnic. Problema gravă e că antrenorii se complac în această situaţie şi îşi pregătesc jucătorii în condiţii cât se poate de dificile”, ne-a spus Vasile Grossu, care a mai adus în discuţie şi situaţia principalei favorite la titlu de anul acesta, FC Ghecon Lăpuşata.

„Cum a învins CSM Drăgăşani pe FC Ghecon?”

Grossu prezintă o ipoteză cât se poate de interesantă asupra victoriei „municipalilor” în faţa liderei la zi, FC Ghecon Lăpuşata. „Fără a exagera şi făcând abstracţie de invidia oamenilor de fotbal vizavi de buna organizare a liderei la zi, FC Ghecon este de departe cea mai bună echipă a campionatului vâlcean. Oficialii grupării au reuşit să recruteze o parte dintre cei mai buni jucători din campionatul vâlcean şi să creeze o echipă destul de bună. Dar degeaba, dacă nu ai unde să joci şi te antrenezi pe suprafeţe deplorabile. Numeri pe degetele de la o mână stadioanele din judeţ care întrunesc cerinţele necesare pentru a activa în Liga a III-a. De exemplu, să ne aducem aminte de victoria CSM-ului din Drăgăşani, împotriva celor de la FC Ghecon. Nu contest valoarea drăgăşănenilor, dimpotrivă, dar vreau să subliniez că echipa lui Emil Popescu a fost învinsă pe un teren foarte bun. Iar asta dă foarte multe semne de întrebare. Oare Ghecon are lacune când vine vorba de un joc extrem de tehnic şi s-a adaptat la terenurile proaste din campionat? Barajul pentru promovare se va da o suprafaţă de joc impecabilă, fără dâmburi şi iarbă necosită”, ne-a spus Vasile Grossu.

„Baza Hidroelectra, o fantomă”

Vasile Grossu nu a putut trece cu vederea nici situaţia bazei sportive Hidroelectra, din zona de Nord a Râmnicului – o mană cerească pentru fotbalul vâlcean – care însă nu este valorificată deloc. „Râmnicul are una dintre cele mai frumoase baze sportive din ţară, care au costat enorm de mult pentru a fi construită. Este vorba de baza Hidroelectra, despre care nu poţi avea decât cuvinte laudative. Am rămas uimit să aflu că nu se dă voie să se joace pe un asemenea stadion. Acolo s-ar putea crea unui centru de pregătire care să formeze jucători de perspectivă. Sunt ferm convins că cei mici ar veni pentru a se antrena în condiţii de vis. E păcat să n-o valorifici, mai ales pe timp de criză, când nu-şi mai permite oricine să construiască un complex sportiv de o asemenea anvergură”, a mai adăugat antrenorul de la Lotru Brezoi, Vasile Grossu.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button