Diverse

N-au reuşit minunea!

ÎNFRÂNGERE / Oltchim a pierdut ultimul meci din Grupa a II-a, fiind depăşită în Ungaria, de ETO Gyor, cu scorul de 30-28

Campioanele Ungariei şi României s-au înfruntat sâmbătă, 21 martie, la Gyor, într-un meci a cărui miză era una singură: stabilirea echipei care urma să termine în fruntea Grupei a II-a. Atât ETO Gyor, cât şi Oltchim Rm. Vâlcea îşi asiguraseră în prealabil prezenţa în semifinalele Ligii Campionilor. Aşa cum era de aşteptat, meciul din Ungaria a fost cât se poate de echilibrat. În primele 10 minute s-a mers cap la cap, nici una dintre cele două adversare nereuşind să se detaşeze pe tabela de marcaj.

Au făcut-o prima oară unguroaicele, în minutul 12, atunci când scorul a devenit 8-6. Mai mult decât atât, elevele lui Csaba Konkoly s-au desprins chiar la patru goluri (11-7 în minutul 18).  Vâlcencele au avut o scurtă revenire, s-au apropiat la 11-9, în minutul 21, dar Ramona Maier avea să trateze superficial un contraatac, iar unguroaicele s-au distanţat iarăşi la trei goluri: 12-9 în minutul 23. Până la pauză, nu a mai intervenit nimic deosebit, astfel că ETO Gyor a intrat la vestiare în avantaj: 15-13.

Vâlcencele, ghinioniste la final

Nevoite să înceapă a doua parte a meciului în inferioritate numerică, după ce Valentina Ardean a fost eliminată chiar în ultimele secunde ale primei reprize, „chimistele” n-au fost deloc inspirate în ofensivă. În aceste condiţii, echipa antrenată de Csaba Konkoly s-a desprins pentru a doua oară la patru goluri: 17-13. Oltchim a egalat însă situaţia (17-17 minutul 37), deşi a mai jucat alte două minute în inferioritate, Adina Fiera fiind eliminată de această dată. S-a mers în continuare din nou cap la cap, cu goluri de ambele părţi, până la 20-20 (în minutul 41). În minutul 43, Oltchim a preluat conducerea (21-20), după un gol al Anastasiyei Pidpalova. ETO Gyor a trecut însă din nou în avantaj (23-22 în minutul 47), iar finalul se anunţa din nou unul palpitant, cu răsturnări de situaţie. Oltchim a sperat totuşi să dea lovitura, mizând pe faptul că ultimele minute sfârşiturile de meci nu au fost deloc specialitatea echipei maghiare în acest sezon (a se vedea partida de la Podgorica şi cea de acasă cu Krim, atunci când ETO Gyor a avut 6-7 goluri la pauză, însă adversarele au recuperat miraculos handicapul în repriza secundă). Din păcate, eliminarea Steluţei Luca, survenită în minutul 53, urmată de un gol din 7 metri marcat de Anita Gorbicz, au pecetluit un avantaj de două goluri de partea echipei maghiare (27-25), tot play-makerul gazdelor marcând şi golul care a dus ETO Gyor la trei goluri (28-25 minutul 54), moment în care antrenorul Radu Voina a cerut time-out. După 29-26, vâlcencele au marcat însă de două ori şi s-au apropiat periculos la 29-28. A fost rândul lui Csaba Konkoly să solicite timp de odihnă, pentru a-şi muştrului elevele şi a le readuce cu picioarele pe pământ. Lucru care s-a şi întâmplat, Zsuzsana Tomori a marcat golul de 30-28, scor cu care s-a şi terminat meciul.

ETO Gyor  30 (15)
Oltchim Rm. Vâlcea 28 (13)

Au marcat:
* ETO Gyor: Zsuzsanna Tomori – 8g., Anita Gorbicz – 7g., Agnes Hornyak – 5g., Simona Spiridon – 4g., Orsolya Verten – 3g., Aniko Kovacsics – 2g., Anita Herr – 1g.
* Oltchim Rm. Vâlcea: Iulia Puşcaşu – 6g., Regina Shymkute – 5g., Adina Fiera – 5g., Valentina Ardean – 4g., Oana Manea – 3g., Elena Avădanii – 3g., Steluţa Luca – 1g., Ramona Maier – 1g.

Ioan Gavrilescu: „Puteam câştiga în Ungaria”

Preşedintele clubului Oltchim, Ioan Gavrilescu, n-a fost deloc încântat de rezultatul consemnat în Ungaria. La finele partidei de la Gyor, oficialul echipei vâlcene avea să declare: „A fost un meci pe care dacă ştiam să-l gestionăm cum trebuie în repriza secundă l-am fi putut câştiga. Cu mai multă atenţie, puteam pleca din Ungaria cu victoria pe care ne-am dorit-o. Ne-am bătut singuri, înfrângerea venind pe fondul unui randament foarte slab al interului drept şi o inconstanţă în faza defensivă. Avem o echipă bună, dar din păcate nu e foarte bună! Ne aşteaptă o misiune deosebit de dificilă în semifinale. Ne poate salva doar o evoluţie de excepţie la Rm. Vâlcea. Trebuie să fim optimişti în continuare”.
Indiferent ce s-ar spune însă, Oltchim a arătat şi în Ungaria o forţă deosebită de joc, iar calificarea în finala Ligii Campionilor (aşteptată de atâţia ani de iubitorii handbalului din Rm. Vâlcea) nu mai este deloc o utopie. Altfel, mai trebuie reţinut faptul că rezultatul consemnat acum între ETO Gyor şi Oltchim este asemănător celui de anul trecut, atunci când echipa vâlceană a fost înfrântă în Ungaria cu 30-27. De data aceasta, vâlcencele au primit tot 30 de goluri la Gyor, dar au marcat cu unul mai mult decât pe vremea când Gheorghe Tadici era antrenor principal.

Regina Shymkute şi-a arătat clasa

De la venirea la Vâlcea, ucraineanca Regina Shymkute n-a avut deloc prilejul să arate ce poate. Introdusă în momentele cheie ale meciurilor cu ETO Gyor şi Buducnost Podgorica din Sala Traian, Shymkute a gafat de câteva ori. La meciul desfăşurat săptămâna trecută în Ungaria, tehnicianul Radu Voina i-a acordat mai mult credit ucrainencei, lăsând-o pe banca de rezerve pe Narcisa Lecuşanu, iar Regina Shymkute a răsplătit cum se cuvine încrederea, înscriind nu mai puţin decât cinci goluri, cu aruncări de la 9 metri, în genul Cristinei Neagu, o altă tânără jucătoare pe care Oltchim a transferat-o la începutul acestui an. Eficacitatea Reginei Shymkute nu este deloc surprinzătoare dacă ţinem cont de faptul că la naţionala Ucrainei aceasta a reuşit mai multe goluri decât colega sa Anastasiya Pidpalova, ambele făcând parte din lotul ţării vecine la turneul final al Campionatului European din Macedonia, desfăşurat în luna decembrie 2008.

Vâlcencele, inspirate la 7 metri

Oltchim a avut un procentaj excelent la aruncările de la 7 metri în meciul disputat sâmbăta trecută la Gyor, în Ungaria. Sută la sută! Cele două handbaliste desemnate de antrenorii Radu Voina şi Aurelian Roşca să execute loviturile de pedeapsă (Valentina Ardean şi Iulia Puşcaşu) s-au achitat aşadar cu brio de sarcini. Ardean a reuşit să le fructifice pe cele trei de care a beneficiat, în timp ce Puşcaşu le-a marcat pe celelalte două. În tabăra adversă, unguroaica Anita Gorbicz a ratat una din cele patru aruncări pe care le-a executat. În prima repriză, şutul expediat de play-maker-ul echipei ETO Gyor a fost ghicită de tânărul portar vâlcean Mihaela Smedescu, care a izbutit să respingă mingea cu piciorul.

 Viborg şi Hypo şi-au disputat supremaţia în Grupa I

În aceeaşi zi cu meciul dintre ETO Gyor şi Oltchim s-a disputat în Danemarca duelul dintre Viborg şi Hypo Viena, care urma să stabilească ocupanta primei poziţii în ierarhia Grupei I. Nordicele s-au impus cu 33-31 (14-14), le-au egalat astfel pe austriece la puncte şi au ocupat locul 1. Aşa cum se cunoaşte, Hypo a câştigat meciul tur de la Viena cu scorul de 28-26. În acest caz, nu s-a ţinut aşadar cont de rezultatele directe dintre cele două echipe, cum era normal. Dacă ar fi fost aşa, Hypo Viena trebuia să fie în frunte, graţie faptului că a înscris mai multe goluri în deplasare (31, faţă de cele 26 câte a marcat Viborg HK în Austria). Printr-o decizie a EHF (Federaţia Europeană de Handbal) a contat golaverajul general al fiecărei grupări, caz în care danezele au fost avantajate. La finele tuturor meciurilor, Viborg HK a avut un golaveraj de +30 (adică 196-166), în timp ce Hypo Viena a avut doar +29 (adică 195-166).
De altfel, la aflarea rezultatului final al meciului de la Viborg, până şi oficialii clubului Oltchim, care ştiau că la egalitate de puncte primează rezultatele directe, au crezut că vor întâlni în semifinale campioana Austriei, Hypo Viena.

Similitudini în cele două grupe principale

Aşa cum era de aşteptat şi cum s-a spus încă de la tragerea la sorţi a grupelor principale, în semifinalele Ligii Campionilor s-au calificat echipele considerate favorite: Viborg HK şi Hypo Viena din Grupa I, ETO Gyor şi Oltchim Rm. Vâlcea din Grupa a II-a. Chiar dacă în Grupa a II-a favoritele nu au defilat precum s-a întâmplat în cealaltă grupă, rezultatele directe consemnate între cele patru semifinaliste au fost aproape identice şi au evidenţiat un echilibru care face ca meciurile din penultimul act al competiţiei să fie şi mai interesante. În grupe, fiecare semifinalistă a câştigat pe teren propriu, de fiecare dată la 2 goluri diferenţă. Hypo Viena a învins Viborg cu 30-28, dar danezele şi-au luat revanşa în retur (33-31). La fel s-a întâmplat şi în Grupa a II-a, unde Oltchim a învins ETO Gyor în Sala Traian cu 28-26, dar a pierdut apoi în Ungaria, cu 30-28.

În semifinale, cu doar 6 puncte

Dacă anul trecut, atunci când a strâns 7 puncte în cont, Oltchim nu a acces în semifinalele Ligii Campionilor, iată că în acest sezon, cu doar 6 puncte, echipa vâlceană a prins totuşi careul de aşi. Culmea, chiar cu o etapă înainte de finalul meciurilor de grupă! Una peste alta însă, în acest sezon, Oltchim nu a câştigat nici un meci în deplasare în grupele principale, singurele victorii pe teren străin fiind cele de la Koprivnica şi Larvik, în prima fază a competiţiei, atunci când antrenor era croatul Ivica Rimanic. Cu Radu Voina pe banca tehnică, echipa vâlceană a pierdut ambele confruntări din deplasare: la Ljubljana (34-35) şi Gyor (28-30).
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button