Politica

Jurcan nu şi-a dat avizul pentru directorii promovaţi de PSD

Aşa cum era de aşteptat, proiectul de act normativ care reglementează epurările politice la nivelul şefilor de instituţii deconcentrate, a trecut şi de votul Camerei Deputaţilor, după ce în urmă cu două săptămâni a fost acceptat şi de Senat. Practic, din patru în patru ani, o dată cu schimbarea guvernului, toţi şefii de instituţii de o anumită culoare politică vor putea fi înlocuiţi, fără nicio problemă, de partidul sau coaliţia care a preluat puterea. În fapt, a fost modificat statutul directorilor de instituţii, din funcţionari publici în simpli funcţionari. Preşedintele PD-L Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan consideră că legea cu pricina reprezintă un pas înainte, înlăturându-se astfel obstacolele de ordin procedural.

„Prin acest proiect de lege, ne-am dorit să reglementăm, din punct de vedere legal, schimbările la nivelul serviciilor deconcentrate. Fără îndoială că aceasta nu înseamă că imediat toţi directorii vor fi schimbaţi. Va trebui să facem o analiză profundă la nivelul fiecărei instituţii, cu precădere acolo unde ne-am asumat responsabilitatea cu prilejul negocierilor cu partenerii noştri de coaliţie. Astfel încât, imediat ce legea va fi promulgată, într-un timp foarte scurt – maxim două luni de zile, vom finaliza acest proces de stabilizare a conducerilor serviciilor”, a declarat Dorel Jurcan în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a admis că există şi posibilitatea ca liberalii să atace la Curtea Constituţională această lege, fapt care ar putea întârzia procesul de schimbare a directorilor cu circa două-trei săptămâni. Jurcan crede că până acum, schimbările şefilor de instituţii au fost făcute pe sub masă, cu încălcarea legilor.
Curios este faptul că liderul PD-L Vâlcea recunoaşte că nu şi-a dat avizul cu privire la numirile făcute de PSD la nivelul unor instituţii deconcentrate, deşi în protocolul încheiat între cele două partide este prevăzută obligativitatea ca fiecare dintre lideri să-şi dea acordul, ce-i drept consultativ, în vederea promovării unor oameni la vârful serviciilor. Jurcan a declarat că nu s-a aplecat prea mult asupra acestui subiect, singurul director pentru care şi-a dat avizul fiind Ion Matei, numit săptămâna trecută în fruntea Direcţiei Apelor Olt. Şi în acest caz, liderul democrat-liberal a admis că avizul său a fost dat… telefonic. „Încă nu am dat niciun aviz. Vizavi de numirea lui Gigi Matei, am fost consultat prin telefon. Nu am dat niciun aviz cu ştampila, ci am zis OK, sunt de acord”, a declarat Jurcan. Acesta a ţinut însă să precizeze că toţi oamenii propuşi de PD-L au avizul PSD.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button