Diverse

Patru comune vâlcene pe lista de aşteptare

INCERTITUDINI / Localităţile Runcu, Galicea, Drăgoeşti şi Frânceşti vor să primească în cel mai scurt timp un răspuns ferm în ceea ce priveşte aprobarea proiectelor pentru amenajarea unor baze sportive moderne

Dintre comunele vâlcene care au depuse proiecte pe Ordonanţa 7, privind amenajarea de baze sportive, doar patru nu au obţinut aprobarea. Chiar şi pentru cele care au primit deja OK-ul de la Guvern, situaţia nu e chiar aşa de bună precum pare. Majoritatea primarilor sunt destul de sceptici în ceea ce priveşte posibilitatea Guvernului de a acorda fondurile necesare pentru demararea lucrărilor, astfel că soluţia va veni în cele din urmă din fonduri proprii. Însă, doar o parte dintre primării îşi pot permite să construiască un stadion cu toate utilităţile necesare prin bani aduşi exclusiv de la bugetul local. Există aşadar comune ceva mai defavorizate în ceea ce priveşte posibilitatea de a o lua pe cont propriu.

Marian Lăzărescu: „La Runcu se pot găsi alternative”

La Runcu, planul primăriţei Maria Dina de a atrage tot mai mulţi tineri în discipline sportive cât mai variate este deocamdată suspendat. Însă edilul nu renunţă la acest proiect deosebit de important pentru comunitate şi încearcă să facă tot posibilul pentru a amenaja un teren de fotbal care să fie acceptat deocamdată la nivelul Ligii a IV-a. Marian Lăzărescu, delegatul echipei Conexin Runcu, exclude din start posibilitatea de a pune în practică ceea ce şi-a propus şi afirmă că se va rezuma în final doar la amenajarea actualei baze, de aşa natură încât să se poată activa în elita fotbalului judeţean. „Nu ştim exact ceea ce a lipsit pentru ca proiectul să fie aprobat. Mai sunt încă trei comune în aceeaşi situaţie ca şi noi, cu proiectele depuse pe Ordonanţa 7 care au fost respinse. În orice caz, vom face tot posibilul ca anul acesta să finalizăm lucrările începute. Am purtat o serie de discuţii şi cu Pantelică Anghelescu, sponsorul grupării de fotbal, care ne-a promis că ne va ajuta să terminăm stadionul, adică să-l gazonăm, să facem canalul de scurgere a apei şi să construim vestiare. Este vorba doar de strictul necesar pentru a evolua în Liga a IV-a”, ne-a spus Marian Lăzărescu.

Florea Udrea: „Lipsurile financiare omoară talentele de la ţară”

Viceprimarul din Galicea consideră că  neacordarea acestor fonduri din partea Guvernului nu poate avea decât un rol negativ în dezvoltarea sportului din mediul rural. De asemenea, edilul ne-a mai declarat că sportul de la ţară are şansa de a se dezvolta şi, în acelaşi timp, de a produce campionii de mâine. „Dosarul pentru baza sportivă nu ne-a fost acceptat deoarece a trebuit să mai aducem câteva completări. Nu cred că se pune problema să nu fie propus spre finanţare. Se pare că actualul buget este mult prea mic pentru a susţine aceste proiecte de o importanţă capitală pentru dezvoltarea fotbalului, în particular, şi a sportului, în general. Nu trebuie să uităm că, în România, cele mai mari talente au plecat de la ţară. Trebuie ca guvernanţii să acorde sportului meritele care i se cuvin. Dacă nu vom susţine puternic tot ceea ce înseamnă investiţii în baze sportive şi în centre de pregătire pentru copii, viitorul sportului românesc va fi cu siguranţă compromis. Foarte mulţi primari au depus muncă asiduă pentru obţinerea acestor finanţări”, ne-a spus Udrea, după care a mai adăugat că: „Fiecare edil se va descurca cum poate în crearea acestor baze sportive. Dacă nu vom primi bani, vom încerca, în colaborare cu World Vision, să amenajăm stadionul şi să mai construim încă două terenuri pentru antrenament. Guvernul a alocat în primă instanţă 40 de milioane lei vechi pentru întocmirea proiectelor, o sumă infimă, cu care nu poţi face nimic”. 

Emilian Isuf: „Dacă nu vom primi bani, nu e mare tragedie”

În comuna Drăgoeşti există deja o echipă de fotbal care nu este înscrisă deocamdată în campionatul judeţean organizat de către AJF Vâlcea. Este vorba de Oltul Drăgoeşti, grupare ce participă la diferitele competiţii organizate în judeţul Olt şi la care s-a clasat mai mereu pe primele poziţii. Primarul comunei, Emilian Isuf, este decis să înscrie din această vară echipa la AJF şi să participe la meciurile din campionat. „Se găsesc întotdeauna soluţii pentru a demara o lucrare, chiar şi fără a procura fonduri guvernamentale sau europene. În cazul în care nu vom reuşi să obţinem finanţarea pentru baza sportivă, vom merge pe cont propriu. Oricum, în maxim doi ani comuna Drăgoeşti va avea un stadion modern. Mi-am dat seama că trebuie să ai o strategie bine pusă la punct pentru a nu depinde de nimeni. Pe viitor, voi fi mult mai precaut şi mă voi mai baza în mare parte pe resurse proprii. În anii ce urmează voi investi serios în agricultură şi piscicultură, pentru a avea o sursă stabilă de venit. Cât timp am fost inginer agronom am învăţat că aceste două ramuri pot deveni surse inepuizabile de profit. Sunt sigur că voi putea construi stadionul mult dorit”, ne-a spus primarul din Drăgoeşti.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button