Administratie

Parcare supraetajată, piscină acoperită şi bază de tratament modernă la Băile Olăneşti

• interviu cu primarul oraşului-staţiune, Gheorghe Ciucă

• Domnule primar, în ce stare aţi găsit primăria imediat după ce aţi preluat mandatul de la fostul edil, Viorel Cioteanu?
Financiar, am găsit-o foarte prost, cu datorii imense şi cu câteva procese pe rol, cu câteva firme care executaseră proces şi care nu primiseră banii. De asemenea, erau multe datorii la prestatori de servicii şi furnizori de materiale. Am fost suficient de timorat în prima parte a mandatului meu pentru că toate aceste datorii făceau ca toată activitatea pe care doream să o am să nu se poată desfăşura aşa cum mi-aş fi dorit. Am găsit însă şi un lucru foarte bun: derularea unui program finanţat din fonduri europene, de dezvoltare a staţiunii.

Important este faptul că acest proiect urma să înceapă. Şi în acest punct am fost speriat, pentru că erau foarte multe cheltuieli neeligibile pe care trebuia să le executăm noi pentru ca proiectul să poată debuta. Proiectul este unul foarte mare, cu o valoare de 3,3 milioane euro. Spre bucuria noastră, toţi banii pentru cheltuielile neeligibile ne-au fost daţi de Consiliul Judeţean, astfel încât bugetul local nu a fost afectat.

• În ce stadiu de află acest proiect?
El se derulează deja în condiţii foarte bune; suntem în grafic cu toate lucrările. În cel mult opt luni de zile, vom avea în Olăneşti o parcare supraetajată cu 200 de locuri, o piscină acoperită cu apă sulfuroasă, vom amenaja parcul central, vom construi o bază de tratament modernă – dotată şi utilată la cel mai performant nivel. De asemenea, vom asfalta şi reabilita cinci străzi adiacente zonei centrale. Cea mai importantă dintre ele este Aleea Izvoarelor, pe o lungime de aproape doi kilometri, care va fi reabilitată integral. Nu trebuie să uităm de strada Parângului, care este în acest moment cea mai deteriorată stradă din Olăneşti. Cei mai câştigaţi vor fi turiştii, care vor găsi o staţiune modernă.

• Ce alte proiecte importante aveţi în derulare?
Am alcătuit proiectul de apă şi canal, pe care l-am inclus în masterplanul judeţean de apă. De asemenea, am obţinut o finanţare de 15 milioane de euro pentru aglomerarea urbană Băile Olăneşti – Păuşeşti Măglaşi. Este o sumă foarte importantă cu care putea rezolva cea mai mare problemă cu care ne confruntăm – apa şi canalul. În Olăneşti Sat avem instalaţie de apă, care funcţionează însă cu intermitenţe; atunci când vremea este rea, avem şi câte 3-4 avarii pe săptămână. Conductele sunt prost dimensionate şi foarte vechi, nefăcând faţă nici când este cald, nici când vine îngheţul. Totuşi, proiectul nu va rezolva problema apei. Acesta va debuta, cel mai probabil, în toamna acestui an. Urmează licitaţiile, toate procedurile cerute de lege – ceea ce va duce la întinderea lui pe cel puţin doi ani. Ori, în aceşti doi ani, cetăţenii nu mai pot aştepta. Şi atunci, ne-am propus ca în acest an să facem nişte reparaţii acolo unde se derulează lucrările de reabilitare a străzilor şi apoi să schimbăm conducta pe o lungime de circa un kilometru, astfel încât să putem avea apă la un nivel rezonabil şi în Olăneşti Sat. Un alt punct important în agenda mea este reabilitarea unor străzi, acţiune începută încă de anul trecut. Este vorba de trei artere, aflate într-o situaţie dezastruoasă – Aluniş, Doctor Olănescu şi Petru Groza. Deocamdată, am reuşit să reabilităm doar strada Doctor Olănescu; pe Petru Groza, am lărgit carosabilul, am turnat betonul şi ne-am oprit, pentru că s-a înrăutăţit vremea. Imediat ce vom avea condiţii bune, vom turna şi asfaltul. În ceea ce priveşte strada Aluniş din Cheia, aceasta a rămas doar la stadiul de proiect însă va constitui o prioritate pentru acest an. Am reabilitat căminul cultural de la Olăneşti Sat, cu bani foarte puţini, în regie proprie. Am făcut o sală modernă, unde se pot desfăşura activităţi culturale, se pot face spectacole şi chiar nunţi. Mai avem de rezolvat în acest an problema exteriorului, dar şi a etajului, unde putem amenaja un dispensar şi chiar un cabinet stomatologic.

• Acum există dispensar în Olăneşti?
Avem o clădire, care însă trebuie retrocedată. Din păcate, nu avem bani să cumpărăm spaţiul şi nu avem posibilitatea nici să construim unul. Am alcătuit un proiect prin care să putem amenaja nişte spaţii noi la primărie, în care să mutăm şi biblioteca din sediul şcolii vechi – care urmează a fi demolată. Practic, este vorba de o anexă a primăriei.

• Ca şi alte localităţi, oraşul Băile Olăneşti este afectat de retrocedări. V-aţi gândit să aveţi o discuţie cu parlamentarii PNL, Emilian Frâncu şi Cristian Buican, pentru modificarea legii?
Chiar am de gând să fac acest lucru, pentru că trebuie neapărat găsite soluţii. Deficitul de spaţii ne obligă să găsim soluţii de moment, însă nu este suficient. Voi discuta atât cu domnul Frâncu, cât şi cu domnul Buican pentru a rezolva această problemă. Mai exact, dacă o clădire în care funcţionează un serviciu al primăriei este retrocedată, guvernul va trebui să găsească surse de finanţare, pentru cumpărarea imobilului sau pentru construirea unuia nou.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button