Cupa cu surprize!

Cronicile şi rezultatele meciurilor disputate în optimile Cupei României
• în derbiul rundei, Sportul Rm. Vâlcea a învins Minerul Berbeşti cu 2-0 • şi echipa lui Laurenţiu Mustăţea a ratat sferturile, după ce a pierdut meciul cu FC Vartex • Două cartonaşe roşii şi un arbitru bătut la Laloşu

Fotbalul vâlcean a intrat în sfârşit în vacanţă, una mult aşteptată de către jucători, antrenori şi conducători, după meciurile desfăşurate la finele săptămânii trecute, în cadrul optimilor de finală ale Cupei României – faza judeţeană. Fără îndoială, cel mai interesant meci al acestui tur s-a disputat la Mihăeşti, acolo unde deţinătoarea trofeului, Minerul Berbeşti, a fost eliminată de Sportul Rm. Vâlcea, la capătul unui meci extrem de echilibrat. Tot astfel, nici finalista ediţiei de anul trecut a acestei competiţii, Dinamo 2007 Rm. Vâlcea, nu a avut o soartă mai fericită, fiind depăşită de FC Vartex.

Nici CSM II Rm. Vâlcea nu a reuşit să treacă mai departe, jucătorii antrenaţi de Cristi Bora pierzând duelul cu omologii lor din Drăgăşani. Altfel, jumătăţi de surpriză s-au consemnat acolo unde ne aşteptam mai puţin, adică în meciurile unde au fost angrenate echipe de Liga a V-a. Dinamo Rm. Vâlcea şi Ştiinţa Laloşu au dus meciurile în prelungiri cu AS Şirineasa şi AS Mihăeşti, echipe situate în prima jumătate a clasamentului în Liga a IV-a, însă la final au trebuit să se recunoască totuşi învinse.

Cupa României – faza judeţeană / optimi de finală:

Ştiinţa Laloşu – AS Mihăeşti   1-4 (după prelungiri)
• la finele celor 90 de minute regulamentare de joc, scorul era egal (1-1)
Dinamo Rm. Vâlcea – AS Şirineasa  2-3 (după prelungiri)
• la finele celor 90 de minute regulamentare de joc, scorul era egal (1-1)
CSM II Rm. Vâlcea – CSM Drăgăşani 1-3
Posada Perişani – Flacăra Horezu  1-5
Sportul Rm. Vâlcea – Minerul Berbeşti  2-0
Victoria Frânceşti – Ghecon Lăpuşata   0-5
Conexin Runcu – Damila Măciuca  0-4
Dinamo 2007 – Vartex Rm. Vâlcea  2-3
• echipele evidenţiate s-au calificat în sferturi

Două cartonaşe roşii şi un arbitru bătut la Laloşu

Partida pe care gruparea antrenată de Marian Deaconescu – AS Mihăeşti – a disputat-o sâmbătă, în sudul judeţului, cu ocazia optimilor de finală din cadrul fazei judeţene a Cupei României, nu a fost deloc una lipsită de incidente. Jocul extrem de dur dovedit de gazde a fost sancţionat de către centralul Claudiu Cârstea, care a eliminat doi jucători din tabăra celor de la  Ştiinţa Laloşu. Arbitrul de linie, Florian Dinu, a fost agresat fizic de către Valentin Trăstariu şi, după câte se pare, acesta a obţinut deja certificat medico-legal, urmând să-l acţioneze în instanţă pe bătăuş. Gruparea din Mihăeşti s-a impus cu 4-1, în prelungiri, după ce la finele celor 90 de minute regulamentare de joc, scorul era egal 1-1. Golurile marcate de oaspeţi au aparţinut lui Tănăsie (penalti), Blăjan, Lazăr şi Dumitraşcu.
„Gazdele ne-au terorizat”
Antrenorul Marian Deaconescu nu a ezitat să acuze jocul extrem de dur practicat de gazde, cât şi faptul că adversarii au introdus pe teren mulţi jucători pe fals. „A fost măcel la Laloşu. Brigada de arbitri şi-a exercitat permanent atribuţiile sub presiunea adversarilor. Mai mult decât atât, arbitrul de linie Florian Dinu a luat şi bătaie. Vreau să-l felicit totuşi pe Dinu pentru maniera fermă de arbitraj. Dacă o va ţine tot aşa, am mare încredere că va ajunge arbitru de ligi naţionale. Este un lucru admirabil că a reuşit să-şi exercite atribuţiile fiind permanent ameninţat de jucătorii echipei gazdă”, ne-a spus Marian Deaconescu.
„Ştiinţa a jucat mereu pe fals”
Un apropiat al echipei din Laloşu ne-a declarat că nu este pentru prima dată când Ştiinţa a folosit jucători pe fals. Mai mult decât atât, în acest campionat, gruparea din Laloşu a obişnuit să apeleze frecvent la serviciile unor jucători nelegitimaţi. „Nu este o chestiune nemaiîntâlnită pentru Ştiinţa Laloşu. Meci de meci, cel puţin un jucător nu are actele în regulă. În această partidă din Cupa României, trei fotbalişti nu trebuiau să intre pe teren, nefiind legitimaţi la echipă. Cele două cartonaşe roşii au fost acordate pe drept de centralul Claudiu Cârstea, dar în minutul 85 trebuia să acorde Ştiinţei un penalti, care ar fi încheiat în mare măsură socotelile. Nu a fost să fie aşa şi cred că, în mare parte, această decizie a inflamat spiritele”, ne-a spus un apropiat al Ştiinţei Laloşu.

Sportul a eliminat deţinătoarea trofeului

Noua tragere la sorţi devenită necesară după o greşeală de împerechere a AJF-ului a fost cu noroc pentru unii şi cu ghinion pentru alţii. Printre cei defavorizaţi de situaţie s-a numărat şi Sportul Rm. Vâlcea care, în loc de o echipă de Liga a V-a, a fost nevoită să întâlnească deţinătoarea Cupei României la nivel de judeţ, pe Minerul Berbeşti. În cazul grupării lui Ilinca, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. A evitat o întâlnire cu lidera Ligii a IV-a, Ghecon Lăpuşata, care trebuia să aibă loc la Berbeşti, însă sorţii i-au ales a doua oară un adversar aproape la fel de impunător, diferenţa fiind că acest meci a trebuit să-l joace în deplasare. Împerecherea s-a dovedit a fi fost, până la urmă, cu noroc pentru Sportul care a prins Minerul într-o zi mai proastă. Prestaţia „ortacilor” nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, gruparea antrenată de Marian Leţa profitând de acest lucru. De fapt, jocul bun al gazdelor i-a împiedicat pe jucătorii Minerului să se evidenţieze.
Deşi se vorbea săptămâna trecută de desfiinţare, Sportul a reuşit să strângă rândurile pentru acest meci şi, în ciuda celor câteva absenţe notabile, a reuşit să obţină calificarea în sferturile Cupei, apropiindu-se tot mai mult de performanţele realizate în urmă cu doi ani, când a cucerit atât Cupa cât şi campionatul.
Şi-a apropiat victoria încă din prima repriză, când Comănescu a marcat dintr-un penalti scos de Nedescu. Golul a venit firesc, pe fondul unei dominări a echipei gazdă. În primele 45 de minute Minerul n-a contat în joc, singura ocazie de a marca pe care a avut-o aparţinându-i lui Vlaicu. În rest, portarul Sportului a şomat, minerii neavând nici măcar un şut pe spaţiul porţii, ci doar câteva lovituri libere din preajma careului advers, care n-au trecut de zid. În partea secundă elevii lui Ilinca au părut ceva mai determinaţi, însă tot Sportul a avut ocazii mai concludente. Nedescu s-a evidenţiat şi în al doilea mitan, acesta reuşind, de altfel, să marcheze golul de 2-0 al Sportului, după o pasă ideală a lui Comănescu. Aşa s-a şi încheiat meciul, deţinătoare Cupei, Minerul, fiind eliminată just din competiţie. Legat de Sportul, ar mai fi de amintit un amănunt legat de primul „11” aliniat de Marian Leţa, care l-a preferat pe Adi Albinaru în apărare, ci nu în atac, aşa cum acesta obişnuia. Jucătorul s-a evidenţiat şi în defensivă, astfel că, dacă va mai continua la Sportul, e posibil să fie reprofilat. (S.S.)

După Ghecon în campionat, Vartex a mai făcut o victimă
• Duică şi compania au reuşit să o scoată pe Dinamo din Cupă, deşi au fost conduşi la un moment dat cu 2-0 • Popolan a dedicat succesul naşului său, Adi Panduraşu

Cel mai periculos scor s-a dovedit a fi, încă o dată, 2-0. A simţit acest lucru şi Dinamo 2007, căreia nici prin gând nu i-a trecut că ar mai putea rata calificarea în sferturi, după ce a marcat de două ori. O dată prin Bănescu, în prima repriză, iar apoi prin Tîrş, care-a majorat avantajul echipei sale la 2-0. Laurenţiu Mustăţea a simţit pe propria-i piele, chiar pe teren, forţa Vartex-ului. În campionat echipa sa câştigase fără drept de apel în faţa fomaţiei lui George Popolan şi tocmai de aceea mare i-a fost mirarea când Vartex-ul a reuşit să se impună în faţa Gheconului. Acum Gelu Voica şi compania i-au demonstrat că acel rezultat n-a fost o întâmplare. Precum o mare echipă, Vartex a revenit de la 2-0 şi s-a impus cu scorul de 3-2. Popolan şi Duică au fost jucătorii care au decis soarta meciului. Popolan în calitate de servant şi Duică la finalizare. Astfel, finalista de anul trecut a Cupei României a fost exclusă din competiţie încă din optimi. Chiar dacă în timpul meciului au mai fost câteva clinciuri, la final Mustăţea a ţinut să felicite adversarii pentru victoria obţinută. Calificarea în sferturi a fost dedicată de Popolan naşului său, Adi Panduraşu, cel care le-a fost tot timpul alături jucătorilor Vartex-ului, dovedind susţinere necondiţionată. (L.S.)

Conexin Runcu a părăsit Cupa României

Echipa antrenată de Iulică Dincă, Conexin Runcu, nu a avut nici o şansă în faţa celor de la Damila Măciuca şi a pierdut cu 4-0 partida ce conta pentru un loc în sferturile de finală ale Cupei României. Mai mult decât atât, pe cei de la Conexin îi aşteaptă un retur de campionat infernal, aflându-se în acest moment pe o poziţie care îi retrimite în ultimul eşalon competiţional. Pentru Damila au marcat L. Munteanu, Dina (2) şi C. Popescu.
„Ne vedem obligaţi ca în vacanţa de iarnă să facem câteva achiziţii, pentru a păstra ceva şanse în tentativa de a evita retrogradarea. Sâmbăta aceasta, vom organiza la Vlădeşti un banchet de sfârşit de an, unde jucătorii îşi vor primi indemnizaţiile, după care vor intra în vacanţa de iarnă. Ne aşteaptă un retur de foc şi trebuie să găsim cel puţin trei jucători experimentaţi care să ne ajute în lupta pentru menţinere în Liga a IV-a”, ne-a spus Iulică Dincă. „Legat de prezenţa noastră în Cupa României, fiecare partidă în parte reprezintă un nou antrenament. În ceea ce priveşte campionatul, obiectivul nostru este să ne menţinem în primele zece locuri. Pentru retur, avem în vedere să aducem încă doi fotbalişti, în rest, formula de joc va rămâne neschimbată. Mereu am avut sprijinul celor doi patroni: Dan şi Laurenţiu Niţu. Toţi suntem angajaţii lor, de aceea jucăm din plăcere, fără a ridica pretenţii financiare”, ne-a spus antrenorul-jucător, Lucian Munteanu. (L.C.)

„Municipalii” din Drăgăşani, mai tari decât cei din Râmnic

Reunit în formulă completă, CSM-ul din Drăgăşani nu a dat nici o şansă elevilor antrenaţi de Cristi Bora, care au fost învinşi cu 3-1, după ce deschiseseră scorul prin Rusescu. „Nu ne aşteptam la o evoluţie atât de bună din partea oaspeţilor. Noi nu am putut miza pe sprijinul jucătorilor de la echipa mare, iar acest lucru a făcut în final diferenţa. Oricum, pentru noi Cupa României nu era un obiectiv. Aceste partide au avut mai degrabă un rol pregătitor. Drăgăşănenii s-au dovedit a fi mai pragmatici şi au jucat mult mai bine pe contraatac”, ne-a spus Cristi Bora.
De partea cealaltă, „municipalii” din Drăgăşani s-au bucurat pentru un succes pe deplin meritat. Pentru returul de campionat, conducerea CSM-ului din Drăgăşani vrea să readucă jucătorii care au activat în sezonul precedent şi care au contribuit la performanţele echipei. „Am reuşit să readucem la echipă aproape toţi jucătorii exponenţiali care au activat în campionatul precedent. Şi aici mă refer în mod special la Bălan, Traşcă, Mitală şi Birjaru. În afară de Ioniţă şi Barbu – plecaţi în vară la FC Ghecon – am jucat în aceeaşi formulă ca în sezonul trecut, iar acest lucru s-a observat enorm în jocul bun al echipei. Dorim să demonstrăm că suntem în continuare o grupare redutabilă. Am reuşim să formez împreună cu Octavian Mâţoc echipa de odinioară care trăgea la titlu. Sperăm să ajungem cât mai sus în cupă, iar în campionat să ne clasăm în primele cinci echipe”, ne-a spus Narcis Enăchescu. (L.C.)

Ghecon s-a calificat lejer în sferturi
• rămasă fără portar adevărat, campioana de toamnă a Ligii a IV-a a fost nevoită să improvizeze, astfel că „Aţă” a trecut între buturi

Favorizată de noua tragere la sorţi, care i-a dat ca adversară ultima clasată din Liga a V-a, Victoria Frânceşti, campioana de toamnă a eşalonului de elită judeţean şi-a făcut datoria şi s-a impus fără probleme în sferturile Cupei României – faza judeţeană. A avut totuşi, oarecare emoţii după ce, pe finalul primei reprize, portarul Cruceru s-a accidentat. A ieşit pe o centrare şi a căzut rău, pe mână, fiind nevoit să meargă la spital. Cum celălalt portar, Laurenţiu Mutu, aflat în stare de suspendare, a lipsit, Ghecon a fost nevoită să improvizeze. Astfel, între buturi a trecut Băcanu („Aţă”). Date fiind acestea, gruparea lui Dan Mazilu a încercat să ţină cât mai departe balonul de propria poartă. În mare parte i-a reuşit, Băcanu intervenind doar în vreo două rânduri, însă tot în stil de apărător, după cum ne-a informat Emil Popescu, cu piciorul. În ciuda situaţiei, nu s-a pus în nici un moment problema echipei calificată în sferturi. Ghecon a marcat de două ori încă din prima repriză, prin Voicu şi Ioniţă, acelaşi Voicu, precum şi Nistor, respectiv Stoican, contribuind în cea de-a doua repriză la stabilirea scorului final, de 5-0 pentru campioana de toamnă a Ligii a IV-a. (L.S.)

Flacăra Horezu a câştigat categoric duelul cu Posada Perişani

Chiar dacă Flacăra Horezu era cotată cu şanse mai mari de a se califica în sferturile Cupei, ne aşteptam la o replică mai bună din partea Posadei Perişani. Căpătan şi compania n-au reuşit, însă, să încheie anul în nota ultimelor meciuri. Mai mult cu gândul la vacanţă s-au lăsat dominaţi de o echipă a Flacărei cu un scop bine definit. Glăvan şi colegii săi şi-au dorit mai mult decât adversarii o calificare în sferturi, iar fotbalul i-a răsplătit. Singura excepţie a făcut-o debutul partidei, gazdele reuşind să deschidă scorul. Posada nu s-a păstrat, însă, pentru mult timp în avantaj, Zamfirescu, Nicolae şi Glăvan reuşind până la finalul primelor 45 de minute să întoarcă soarta meciului în favoarea Flacărei. La 3-1 pentru gruparea lui Chelcea, meciul părea deja jucat. Aşa a şi fost. Posada n-a mai crezut în forţa sa de a reveni, a cam renunţat la luptă. Între timp s-a făcut 4-1, Nistor trecându-şi şi el numele pe lista marcatorilor. Astfel, ocazia Posadei, care-a luat la ţintă bara porţii adverse, n-a mai avut importanţă. Până la urmă Flacăra s-a impus cu scorul de 5-1, Stoican încheind seria de reuşite pentru oaspeţi. (L.S.)

Dinamo a întrecut aşteptările
• echipa de Liga a V-a a reuşit să-i facă viaţă grea grupării din Şirineasa

AS Şirineasa s-a crezut norocoasă la tragerea la sorţi pentru optimile Cupăei României – faza judeţeană. Mai întâi picase cu Posada Perişani, partidă pe care urma să o joace pe teren propriu, iar a doua oară i-a fost extrasă din urnă Dinamo Rm. Vâlcea, una din cele două echipe de Liga a V-a care ajunse până în această fază. Aşadar, se număra printre favoritele rundei de a se califica în sferturi. Numai că socoteala de acasă nu prea s-a potrivit cu cea din târg, AS Şirineasa având parte de un meci greu, cu o echipă arţăgoasă, care s-a autodepăşit. Vremea nu a ajutat nici ea gruparea lui Dan Săraru, care s-a văzut nevoită să lupte 120 de minute pentru a-şi putea atinge obiectivul. Dinamoviştii au făcut un joc bun, însă o reacţie necontrolată a unui jucător a contribuit la excluderea sa din competiţie.
Marga a ratat un penalti, gazdele au pierdut un jucător
Ambiţia echipei mai mici, cotată cu şanse minime de a merge mai departe a fost răsplătită în primele 10 minute ale întâlnirii. Lepşea a scăpat singur în flancul drept şi a şutat sub bară, păcălindu-l pe Mărăcine: 1-0. Situaţia începuse, astfel, să se complice pentru oaspeţi. Li s-a oferit totuşi şansa să redevină favoriţi la câştigarea meciului în minutul 24 când Răducea a scos un penalti pentru AS Şirineasa. Marga, mult prea relaxat, a executat slab, pe centru, permiţându-i portarului Popescu, cândva şi în curtea grupării lui Dan Săraru, să intervină. Parada acestuia le-a dat încredere dinamoviştilor. Imediat au avut oportunitatea de a-şi majora avantajul, dar Căpraru şi Tănase s-au speriat de ocazia pe care-au avut-o, privând-o, practic, pe Dinamo de un nou gol. Apoi gazdele au pierdut un jucător, astfel că au început să piardă teren. Tinca a avut o reacţie necontrolată care a dus la eliminarea sa de pe terenul de joc. Juniorul oaspeţilor, Marinescu, a avut o intrare energică, prin alunecare, iar Tinca a încercat să-l pedepsească pentru asta, lovindu-l. Pentru acest lucru a fost eliminat, în ciuda presiunii la care a fost supus centralul de gazde, care-au cerut cartonaşul roşu şi pentru Marinescu.
Chiar şi în inferioritate numerică, gazdele au continuat să pună probleme. Tănase ar fi putut majora avantajul echipei sale, dar Mărăcine a rezolvat situaţia printr-o paradă spectaculoasă.
Meciul a avut nevoie de prelungiri
S-a întâmplat şi pe terenul CSŞ precum la Laloşu, acolo unde echipa de Liga a V-a a ţinut-o în şah pe AS Mihăeşti, reuşind să ducă meciul în prelungiri. Pe terenul din Râmnic era clar că AS Şirineasa nu poate accepta aşa uşor excluderea din competiţie. În partea secundă a profitat mai mult de superioritatea numerică, a controlat mai bine balonul, ajungând de câteva ori în situaţia de a restabili egalitatea. Până la urmă şi-a atins scopul, Marga răscumpărându-şi greşeala. Căpitanul obişnuit al oaspeţilor a scăpat singur în flancul stâng şi a trimis puternic pe colţul scurt. Bravul portar dinamovist a fost nevoit să respingă, însă a făcut-o greşit, până la Nedelcu, noul intrat, care-a marcat pentru 1-1. Gazdele au protestat că Marga a fost în off-side în momentul în care-a recepţionat balonul, dar n-au mai avut cum să-l întoarcă pe arbitru, care-a validat golul. Oaspeţii au încercat să încheie meciul după 90 de minute, însă până la urmă a fost nevoie de prelungiri. Solicitaţi la maxim, dinamoviştii n-au mai rezistat încă o jumătate de oră. Au cedat încă din prima repriză de prelungiri, atunci când Marinescu, dintr-un şut deviat şi Andrei Fistogeanu au adus un avantaj de două goluri pentru gruparea din Şirineasa. Astfel, ultimele 15 minute au devenit formale. Căpraru a ţinut, însă, să ne contrazică, marcând pentru 3-2, după o pasă ideală dată de Tiţa. Încă un gol până la loviturile de departajarea a fost totuşi prea mult pentru dinamovişti, care-au părăsit Cupa, dar cu capul sus.
Gazdele i-au aşteptat cu bâtele pe arbitri la vestiare
Prestaţia peste aşteptări a dinamoviştilor a fost totuşi umbrită de indisciplină. Sponsorul a intrat de câteva ori pe teren pentru a-i cere socoteală arbitrului, în timp ce un jucător a fost eliminat pentru lovirea adversarului. În nota meciului a fost şi finalul. Arbitrii au fost aşteptaţi la vestiare cu bâta de un jucător, care, totuşi, n-a folosit-o, limitându-se doar să reproşeze şi să aducă acuze brigăzii, la fel cum a făcut şi sponsorul Marcel Popi, vizavi de modul în care aceştia au judecat anumite faze din timpul meciului.
Olaru şi-a observat antrenorii
Un alt amănut legat de meciul dintre Dinamo şi AS Şirineasa este legat de faptul că brigada de arbitri a fost observată de jucătorul Oltchim-ului, Robert Olaru. Acesta s-a aflat pentru prima dată în situaţia de a nota prestaţia arbitrilor la un meci în care s-au întâlnit echipele pregătite de antrenorii săi. Pe de-o parte, Dinamo, de care se ocupă Lucian Catargiu şi AS Şirineasa, gruparea pregătită de tehnicianul Oltchim-ului, Costel Gaiţă. (L.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button