Politica

SUPRAVIEŢUITORUL

Succes de box-office în social-democraţia vâlceană

• Aurel Vlădoiu a rezistat celei mai grele încercări din cariera sa politică. Atunci când nimeni nu-i mai dădea nicio şansă de a rămâne candidat pe colegiul pentru Senat Drăgăşani-Bălceşti, câteva minţi „luminate” au deturnat planul de mazilire a parlamentarului, pus la cale de forţele întunericului din PSD. După Congresul extraordinar reunit al Alianţei PSD+PC, el a revenit candidat pe zona de sud a judeţului  

Aurel Vlădoiu este singurul parlamentar PSD de Vâlcea care, în perioada 2004-2008, nu şi-a făcut de râs partidul, ba din contră, chiar s-a clasat, ca şi Emilian Frâncu, în topul celor mai activi deputaţi români. Nu mă număr printre fanii săi, nu avem afaceri împreună, nu îi sunt dator şi toată lumea ştie că atunci când a fost cazul nu am ezitat să îl critic. Însă, nu pot să mint ori să le dau dreptate celor care au pus în scenă linşarea lui politică, fără argumente solide.

Vlădoiu, plimbat aiurea prin trei colegii

Câteva cuvinte puse câş pot crea valuri, tensiuni şi dezechilibru chiar şi într-un partid de talia PSD şi se pot întoarce împotriva celor care le-au spus într-un moment neinspirat. Pesemne că la această concluzie a ajuns în cele din urmă şi deputatul Vasile Bleotu, după ce zilele trecute a părut vârful de lance al unei campanii dure duse împotriva colegului său de partid – Aurel Vlădoiu. Probabil că s-a înţeles mai greu faptul că un parlamentar – care nu poate fi acuzat de cameleonism politic sau de lenevie şi care a dovedit că indiferent cine este la putere poate deschide anumite uşi la Guvern şi alte instituţii, pentru a-şi ajuta colegi, primari, directori sau oameni simpli – nu este precum un obiect pe care să-l foloseşti atunci când ai nevoie de el, iar apoi să-l arunci pur şi simplu la coş. În ultima vreme, am tot scris despre faptul că unii membri PSD din zona Drăgăşani pun la cale tragerea lui Vlădoiu pe linie moartă. Sigur, nu de capul lor, dar asta-i o continuare a poveştii de azi, cu care vă vom reţine atenţia cu altă ocazie. După cum se ştie, Aurel Vlădoiu a fost lansat de PSD în competiţia pentru Camera Deputaţilor pe colegiul uninominal Horezu, însă, ulterior venirii fostului ministru Marian Sârbu la Vâlcea, a fost rugat să cedeze cea mai bună zonă colegului de la centru şi să accepte să reprezinte partidul în lupta pentru Senat pe sudul judeţului. Vlădoiu a fost de acord cu această variantă şi toată lumea părea mulţumită. Până vineri, când Ion Cîlea s-a dus la Bucureşti împreună cu Laurenţiu Coca, candidat mutat de pe colegiul pentru Senat Drăgăşani-Bălceşti pe cel din Râmnic, imediat după aducerea lui Sârbu în locul lui Vlădoiu, la Horezu.

Cel mai activ parlamentar PSD, exilat timp de două zile pe colegiul „imposibil”

Nu se ştie foarte clar ce au discutat Cîlea şi Coca cu conducerea centrală a partidului, dar un lucru e cert. În aceeaşi seară, Vlădoiu a fost anunţat că nu mai candidează nici pe Horezu, pentru Camera Deputaţilor, nici pe Drăgăşani-Bălceşti, pentru Senat, ci pe Râmnicu Vâlcea. Motivul care i-a fost adus la cunoştinţă: el este cel mai puternic şi valoros reprezentant al organizaţiei şi singurul pesedist capabil să ridice scorul partidului în municipiu. Riscurile pe care şi le-ar fi asumat erau însă uşor de dibuit. În oraşul lui Mircia Gutău, un candidat din afara PD-L are şanse reduse să câştige alegerile, indiferent cât de bun sau cunoscut ar fi. Aşadar, Vlădoiu a fost trimis la finele săptămânii trecute la „moarte sigură”. Cine dorea un deznodământ tragic pentru cariera lui politică părea să fie, la acel moment, chiar Ion Cîlea, liderul organizaţiei. O posibilă explicaţie putea fi aceea că Ion Cîlea s-ar teme că Aurel Vlădoiu ar urma să candideze, anul viitor, la alegerile interne pentru preşedinţia filialei. Totuşi, în nenumărate rânduri, Aurel Vlădoiu declarase că decizia sa de a nu se mai înscrie vreodată în lupta pentru şefia PSD Vâlcea este definitivă şi irevocabilă. Pe de altă parte, în lumina reflectoarelor, Cîlea s-a delimitat de orice demersuri şi acţiuni anti-Vlădoiu, afirmând că, într-adevăr, parlamentarul a ajutat enorm partidul, inclusiv la locale, când din zona Horezu, pe care o coordona de mai mulţi ani, au venit peste 12 mii de voturi pentru şefia CJ. Nu mai aveam mult şi credeam aceste vorbe de duh, pline de bun simţ, dacă nu mi-aş fi amintit că acelaşi Ion Cîlea se lăudase recent că, peste el, nu trece nimeni din partid. Toate informaţiile pe care le-am adunat zilele acestea, puse cap la cap, m-au făcut, aşadar, să cred că de fapt nu Vasile Bleotu, nu PSD Drăgăşani, şi-ar fi dorit alt candidat pentru Senat în sudul judeţului, ci alţii.

PD-L aştepta încrezător un nou pesedist cu greutate

Toţi primarii PSD, care s-au poziţionat de partea lui Vlădoiu la întrunirea de la Drăgăşani, apreciau înainte de congresul partidului că preşedintele PSD Vâlcea, cu imensa putere pe care o are, dacă dorea, putea foarte uşor să joace rolul de mediator între părţile implicate în aşa-zisul conflict intern, să participe măcar la lămurirea neclarităţilor, mai ales că în mod normal trebuia să fie direct interesat ca, în noiembrie, filiala pe care o conduce să iasă la luptă cu cât mai mulţi candidaţi redutabili. De ce nu a făcut-o înainte ca situaţia să se inflameze, putem doar să bănuim. Vineri, strategiile sale îmbârligate, construite parcă pe principiul „dezbină şi cucereşte” dădeau impresia că organizaţia social-democrată de la Vâlcea tinde să devină o structură tipic comunistă, în care doar liderul gândeşte, vorbeşte şi decide. E limpede şi pentru un copil de clasa a doua că PSD nu are nicio şansă să obţină la Vâlcea 3 senatori şi 6 deputaţi, deci este clar că 5 sau 6 candidaţi vor pierde alegerile. În aceste condiţii, logic ar fi ca orice lider bine intenţionat să-şi dorească şi să lupte ca cei 3-4 parlamentari care câştigă alegerile să fie aceia care pot reprezenta onorabil partidul, timp de patru ani, în Parlament. Iar Aurel Vlădoiu a experimentat deja viaţa de parlamentar, vreme de un mandat, în aşa fel încât chiar şi liderii rivalilor PSD, PNL şi PD-L, au fost nevoiţi să-i aprecieze activitatea. De altfel, încă de vineri, când s-a aflat că Aurel Vlădoiu ar putea fi victima unei noi execuţii în stil PSD, democrat-liberalii au hotărât să mai ţină deschisă o scurtă vreme propria listă. Mai exact, sâmbătă, PD-L avea rezervate pentru Vlădoiu colegiile pentru Senat Drăgăşani-Bălceşti şi Horezu-Brezoi, ori, la alegere, colegiul pentru deputaţi Râmnicu Vâlcea – Nord. Social-democratul a decis însă să nu părăsească PSD şi să se lupte pentru ceea ce merită. Weekendul trecut, parlamentarul a participat la congresul naţional al partidului, împreună cu delegaţii PSD şi PC. A urcat pe scena RomExpo, alături de Mircea Geoană, Miron Mitrea, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Victor Ponta, Adrian Păunescu, Luminiţa Anghel, Victor Socaciu, Sergiu Nicolăescu şi alţi reprezentanţi de seamă ai partidului, iar împreună cu Dan Mazilu, Vasile Bleotu, Marian Sârbu, Sorin Ghiţă, Remus Grigorescu, Doru Tărăşenie, Laurenţiu Coca şi Ştefan Prală, a fost lansat oficial în competiţia pentru Parlament.

Cîlea susţine că nu a avut nicio legătură cu tentativa de linşare a colegului său

Cel puţin ciudat este că nu a existat nicio decizie scrisă sau de altă natură a PSD – de eliminare a lui Vlădoiu din competiţia pentru Senat pe colegiul uninominal Drăgăşani-Horezu. Practic, mutarea ar fi fost nestatutară, dar ar fi fost dusă până la capăt. Sâmbătă, înainte de congresul PSD, dar şi după aceea, dezbaterile pe tema situaţiei lui Vlădoiu în contextul alegerilor parlamentare au devenit din ce în ce mai aprinse. Presiunea din interiorul dar şi din afara partidului, mesajele potrivit cărora mazilirea lui Vlădoiu ar fi o imensă greşeală tactică şi reacţia presei au fost doar câteva dintre elementele care i-au pus zdravăn pe gânduri pe strategii PSD, care pe rând au început să revină la sentimente mai bune. Dacă sâmbătă dimineaţa, înainte de plecarea delegaţiei PSD Vâlcea la Bucureşti, Ion Cîlea insista pe ideea că Vasile Bleotu i-ar fi mărturisit că, potrivit informaţiilor sale, Vlădoiu ar trage în jos partidul în zona de sud, tot în aceeaşi zi, liderul social-democraţilor din Drăgăşani a declarat pentru mai multe canale media că îşi doreşte un tandem cu acesta, pentru că are experienţă, relaţii şi susţinere. De asemenea, avem informaţii că, la începutul acestei săptămâni, problema candidaturii lui Vlădoiu va fi tranşată definitiv în biroul preşedintelui Mircea Geoană, iar cei care-i vor apăra cauza vor fi chiar cei datorită cărora a început toată tevatura. Cauza lui Vlădoiu va fi susţinută într-un fel sau altul şi de guvernatorul Mugur Isărescu, deputatul Valeriu Zgonea, omul de afaceri Dumitru Crăciunescu, fost coleg de armată al preşedintelui Geoană, dar şi de alţi grei din sfere înalte pe care parlamentarul le frecventează. Tot pe surse, afăm că alături de Aurel Vlădoiu, candidatul PSD pentru Senat pe colegiul uninominal Drăgăşani-Bălceşti, este şi Constantin Roibu, directorul general OLTCHIM. În primul rând, datorită faptului că, de-a lungul anilor, Aurel Vlădoiu a fost alături de această companie şi de angajaţii săi, sprijinul său culminând, chiar lunile trecute, cu o lege care a vizat adoptarea unor măsuri pentru privatizarea şi protejarea celei mai importante societăţi comerciale din judeţ, considerată de altfel pilonul de bază al economiei vâlcene.

După două zile extrem de tensionate,
Vlădoiu a redevenit candidatul PSD pentru Senat pe zona Drăgăşani-Bălceşti

Şi Ion Cîlea a devenit mai ferm pe poziţie după congresul PSD, declarând că Vlădoiu nu trebuie sacrificat şi că se va lupta ca un leu ca acesta să rămână candidat pe colegiul sud. Preşedintele social-democraţilor vâlceni a explicat, totodată, că cei care susţin că el ar fi a pus în scenă linşarea lui Vlădoiu „sunt străini de subiect” sau „caută să bage râcă în organizaţie”. De asemenea, deputatul Vasile Bleotu a spus în anumite cercuri că dacă Vlădoiu nu este menţinut pe colegiul Drăgăşani-Bălceşti nici el nu mai candidează, în semn de protest. Duminică, după toată această furtună într-un pahar cu apă, care însă a pus pe jar tot partidul, s-a revenit asupra deciziei de eliminare a lui Vlădoiu din competiţia pentru Senat în colegiul din sud. Laurenţiu Coca a redevenit candidatul PSD pe Râmnicu Vâlcea, Bleotu făcând echipă, alături de Dan Mazilu, cu Aurel Vlădoiu. Drept dovadă, duminică, cu ocazia zilei comunei Ioneşti, Vasile Bleotu, reprezentantul PSD în lupta pentru Camera Deputaţilor pe zona Drăgăşani, a participat la evenimentele organizate de primarul Cornel Neagoe împreună cu Aurel Vlădoiu, candidatul social-democraţilor pentru Senat pe sudul judeţului. Cu acest prilej, ei au stabilit o primă strategie de sprijinire a comunităţilor din zonă pentru accesarea mai rapidă a fondurilor necesare unor lucrări de anvergură pe infrastructură. Împăcarea de la Ioneşti, dintre Bleotu şi Vlădoiu, s-a lăsat cu îmbrăţişări, săruturi prieteneşti, mititei la grătar şi bere, iar la discuţii au participat şi Ion Cîlea, Dumitru Persu, Nicu Spiridon, dar şi alţi social-democraţi cu greutate. În condiţiile în care weekendul trecut linşarea lui Vlădoiu s-ar fi realizat până la capăt, cel mai probabil el ar fi fost cooptat de PD-L, democrat-liberalii păstrându-i, cum spuneam, trei variante de succes în alegeri. O astfel de mutare ar fi fost nefavorabilă PSD-ului, care nu numai că ar fi pierdut câţiva primari şi mai multe filiale locale, dar ar fi devenit mult mai vulnerabil în campanie. Practic, frontul PD-L, care în acest moment nu este deloc puternic, ar fi fost întărit cu ajutorul lui Vlădoiu.   
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button