Diverse

Handbaliste vâlcene, printre protagonistele Mondialului Universitar din Italia

• Oana Manea, Iulia Puşcaşu şi Clara Vădineanu şi-au adus din plin contribuţia la cucerirea medaliei de bronz

Patru handbaliste de la Oltchim Rm. Vâlcea au făcut parte din lotul care a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial Universitar desfăşurat în perioada 5-13 iulie în localitatea Oderzo (din Italia). Este vorba de pivotul Oana Manea, de extrema Iulia Puşcaşu şi de interul Clara Vădineanu. În plus, între tricolorele convocate de tehnicianul acestei reprezentative universitare, Ioan Băban, s-au numărat şi alte jucătoare trecute cândva pe la Vâlcea, prin curtea Oltchim-ului, dar care-au evoluat până acum (sub formă de împrumut la alte grupări din ţară).

Ne referim aici la portarul Mihaela Smedescu, la pivotul Georgiana Coadălată (ambele la HC Zalău), precum şi la interul Janina Luca (la Dunărea Brăila).
În prima fază a competiţiei, România a evoluat în aceeaşi grupă cu selecţionatele Poloniei şi Serbiei. În confruntările cu cele două adversare, tricolorele s-au impus de fiecare dată, fără probleme. Mai întâi în faţa Poloniei, cu scorul de 32-27 (13-12), principala marcatoare din tabăra tricolorelor fiind Ada Moldovan – nimeni alta decât golghetera ultimei ediţii a Ligii Naţionale de handbal feminin. Jucătoarea legitimată în prezent la HCM Roman a marcat 12 goluri pentru naţionala universitară. Altfel, în acest meci, Oana Manea a înscris 3 goluri, Iulia Puşcaşu a reuşit 2, pe lista marcatoarelor trecându-şi numele de asemenea şi portarul Mihaela Smedescu (1).
În al doilea joc din grupă, România a dispus de naţionala Serbiei, cu scorul de 33-29 (20-15), Clara Vădineanu, Janina Luca şi Melinda Geiger (HCM Baia Mare) – fiecare cu câte 5 goluri în cont – fiind cele mai prolifice jucătoare române. Au mai punctat pentru echipa noastră: Oana Manea, Iulia Puşcaşu, Georgiana Coadălată (fiecare câte o dată).

Singurul eşec: cu Ungaria, în semifinale

Cu două victorii la activ, România s-a calificat en-fanfare în sferturile de finală ale competiţiei, fază în care tricolorele au întâlnit naţionala Azerbaidjanului, pe care-au depăşit-o cu 36-26 (18-12). Georgeta Vârtic (HCM Baia Mare) şi Ada Moldovan au fost de această dată cele mai prolifice jucătoare române, fiecare înscriind câte 8 goluri. Oana Manea a marcat 2 goluri, Iulia Puşcaşu tot 2, iar Georgiana Coadălată şi Clara Vădineanu câte 1.
Din păcate, româncele antrenate de Ioan Băban au pierdut ulterior în semifinale contra Ungariei – cu 30-32 (13-18). Lidera echipei, Ada Moldovan, a reuşit 11 goluri, printre jucătoarele care-au mai înscris în poarta unguroaicelor aflându-se şi Oana Manea, Janina Luca (ambele marcând câte 3 goluri), Clara Vădineanu şi Iulia Puşcaşu (fiecare câte 1).

România s-a calificat la Universiada de Vară din 2009

Eşecul în faţa reprezentativei maghiare a trimis România doar în finala mică a Mondialelor Universitare, când, din nou, tricolorele au întâlnit naţionala Serbiei. De data aceasta victoria a fost una mult mai clară: 46-32 (25-15), cea mai prolifică jucătoare fiind extrema Iulia Puşcaşu – 8 goluri. O evoluţie bună a avut şi Georgiana Coadălată (marcatoare a 5 goluri), pe lista marcatoarelor apărând de asemenea Oana Manea (3), Janina Luca (2) şi Clara Vădineanu (2).
Datorită locului 3 ocupat la această ediţie a Campionatului Mondial Universitar, naţionala ţării noastre s-a calificat la Universiada de Vară din 2009 (care va avea loc la Belgrad, în Serbia).
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button