Diverse

Norvegia – o adversară puternică pentru naţionala de handbal feminin

• o victorie, un egal şi o înfrângere pentru elevele antrenorilor Tadici şi Muşi

Echipa naţională de handbal feminin a României a disputat săptămâna trecută (la Cluj-Napoca şi Bistriţa) trei partide amicale în compania naţionalei Norvegiei, nimeni alta decât campioana europeană en-titre şi una dintre viitoarele adversare în grupele Jocurile Olimpice de la Beijing, care se vor desfăşura în luna august. Bilanţul duelurilor româno-norvegiene a fost unul echitabil: fiecare echipă a câştigat câte un meci, iar o altă partidă s-a încheiat la egalitate. În prima dintre cele trei partide, desfăşurată joi, 10 iulie, la Cluj-Napoca, nici una dintre cele două reprezentative care s-au înfruntat nu a reuşit să-şi apropie victoria.

Meciul s-a terminat nedecis – 24-24 (după ce la pauză nordicele conduceau cu 14-13). Golurile naţionalei pregătite de Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au fost marcate de Valentina Ardean (6), Ionela Stanca (5), Narcisa Lecuşanu (5), Cristina Neagu (2), Adina Meiroşu (2), Aurelia Brădeanu (1), Ramona Maier (1), Adriana Olteanu (1) şi Valeria Beşe (1).  

 România a pierdut al doilea meci

Cele două reprezentative s-au deplasat vineri, 11 iulie, la Bistriţa, acolo unde-a avut loc al doilea meci, pe care Norvegia a reuşit să-l câştige la mare luptă, cu scorul de 28-25 (14-14). În acest meci, Tadici şi Muşi le-au lăsat în tribună trei dintre cele mai importante handbaliste: Luminiţa Dinu, Ionela Stanca (menajată după ce s-a operat la o măsea) şi Cristina Neagu. Poate tocmai de aceea, România a avut foarte mult de suferit, fiind „îngropată” complet din cauza celor şase aruncări de la 7 metri ratate, împărţite simetric în cele două reprize. Golurile echipei noastre au purtat semnătura jucătoarelor Mihaela Senocico (7), Ramona Maier (5), Valentina Ardean (4), Narcisa Lecuşanu (3), Adina Meiroşu (2), Carmen Amariei (1), Adriana Olteanu (1), Florina Bârsan (1) şi Aurelia Brădeanu (1).

Tricolorele şi-au luat revanşa

Cel de-al treilea amical programat între cele două selecţionate care se pregătesc de zor pentru Olimpiada din China a avea loc sâmbătă, 12 iulie, la Cluj-Napoca. De data aceasta, victoria a revenit echipei române, care-a dispus de nordice cu 28-22 (15-11), cea mai prolifică jucătoare din tabăra tricoloră fiind Carmen Amariei (7 goluri marcate). Au mai punctat pentru formaţia noastră Ionela Stanca (6), Ramona Maier (4), Narcisa Lecuşanu (4), Cristina Neagu (2), Valentina Ardean (2), Camelia Balint (1), Mihaela Senocico (1) şi Adriana Olteanu (1).

Urmează „dubla” cu Ungaria

Cele două reprezentative se vor întâlni la Jocurile Olimpice de la Bejing, ambele urmând să evolueze în Grupa A, alături de Franţa, China, Angola şi Kazahstan. Altfel, în plină perioadă de pregătire înaintea Olimpiadei din luna august, România va disputa în perioada următoare o „dublă” amicală în compania naţionalei Ungariei. Primul meci va avea loc miercuri, 16 iulie, la Cluj-Napoca, returul fiind programat pentru vineri, 18 iulie, la Nyiregyihaza. Între 25 şi 27 iulie, tricolorele vor fi prezente în Franţa, la un turneu de pregătire la care vor mai participa Rusia, Brazilia şi ţara gazdă.

Valeria Beşe, noul căpitan al echipei naţionale

Aşa cum se cunoaşte, retragerea din echipa naţională a Steluţei Luca a lăsat vacant postul de căpitan. În cel mai pur spirit democratic, jucătoarele au convenit să aleagă săptămâna trecută un nou lider de echipă, prin vot. Urmaşa Steluţei Luca va fi Valeria Beşe, care-a avut nevoie de două tururi de scrutin pentru a-şi adjudeca postul de căpitan. Prima oară, handbalista de la Oltchim a avut acelaşi număr de voturi ca şi Luminiţa Dinu sau Aurelia Brădeanu. Ulterior, Beşe a adunat 8 voturi.
Altfel, odată cu alegerea în funcţia de căpitan al echipei naţionale de handbal feminin, Valeria Beşe a câştigat şi dreptul de a fi sportiva care va purta drapelul României la festivitatea de deschidere de la Beijing. „Pentru mine, alegerea drept căpitan a fost o mare surpriză. Este o responsabilitate imensă şi sper să răsplătesc încrederea colegelor mele. Iar faptul că voi purta drapelul României mă onorează şi mai mult”, a declarat noul căpitan al echipei naţionale, în vârstă de 28 de ani.

Au mai rămas 16 jucătoare

În această săptămână, cel mai probabil după meciurile cu naţionala Ungariei, selecţionerii Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi vor trebui să anunţe lotul de 15 jucătoare (14 plus o rezervă) cu care vor face deplasarea în august la Jocurile Olimpice de la Bejing. Sâmbătă, 12 iulie, tehnicienii români au renunţat la serviciile jucătoarei Oana Şoit, care-a fost lăsată să plece din cantonamentul echipei naţionale, după ce a evoluat doar în al doilea meci cu Norvegia. Pe lista neagră – a jucătoarelor care-ar putea rata Olimpiada – se află patru jucătoare: Raluca Ivan, Florina Bârsan, Camelia Balint şi Mihaela Senocico.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button