Politica

ARENA politică nr. 326

Demisia!!!

 Cine a zis că viceprimarul independent, liber, eliberat – Nicolae Dicu are şoriciul gros nu s-a înşelat deloc. Şi asta pentru că dumnealui ne-a arătat că nu dispune de demnitatea necesară să-şi dea demisia şi să-i lase pe alţii, neprinşi încă în flagrant cu mâţa în sac, să ocupe această funcţie destinată oamenilor cu imagine neprăfuită şi apucături de gospodari. Culmea tupeului, nici chiar recomandările fostului său şef pe linie de PD, Dorel Jurcan, nu l-au sensibilizat pe Dicu. Ce-i drept, pe la urechi ne-a trecut un zvon că, în luna aprilie – să dea Domnul să nu fie vreo păcăleală specifică perioadei! – fostul democrat şi-ar găsi tot bunul simţ rămas pentru a-şi da demisia „de onoare” din conducerea Primăriei. Şi Dorel Jurcan, preşedintele PD Vâlcea, speră să fie aşa, astfel, el fiind scutit să demareze, după cum intenţiona, o nouă procedură de suspendare din funcţie a edilului. Liderul democraţilor vâlceni i-a amintit de altfel şi săptămâna trecută fostului său coleg că funcţia de viceprimar al Râmnicului i se cuvine PD-ului, nicidecum unui independent. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care pediştii vor discuta din nou, cel mai probabil săptămâna viitoare, cu PNL în legătură cu o eventuală susţinere în vederea demiterii viceprimarului Dicu. 

Senatorul Mihail Popescu, operat pe cord în Israel

– Deşi încă se află în perioada de recuperare, parlamentarul s-a întors la muncă

Senatorul PSD de Vâlcea Mihai Popescu s-a întors recent din Israel, unde a suferit o dificilă operaţie pe cord. Parlamentarul a decis să suporte intervenţia chirurgicală în străinătate dintr-un motiv simplu: doctorii români i-au spus că şansele de reuşită sunt de doar 50 la sută, în timp ce israelienii i-au garantat o reuşită în proporţie de peste 90 la sută. Deşi încă se află în perioada de recuperare, social-democratul s-a apucat deja de muncă atât la Senat, cât şi la partid. Una dintre preocupările sale majore în această perioadă a reprezentat-o susţinerea proiectului de modificare a Legii 164 / 2001 privind reglarea după principii corecte a modului de calcul al pensiilor militare. Fostul şef al Statului general Major se numără de altfel printre iniţiatorii acestui proiect legislativ ce urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistem. „Într-un fel se calculează vechimea în muncă a militarilor după 1 aprilie 2001 şi altfel se calculează în cazul celor ieşiţi la pensie înainte de această dată. Aşa că a trebuit să dăm o lege destul de grea, cu caracter reparatoriu retroactiv. Am găsit înţelegere atât la comisii, cât şi la minister. Proiectul a trecut de Senat şi aşteptăm să treacă şi de Camera Deputaţilor”, informează senatorul Popescu.   Eduard Dulăcioiu        

„Maioneza” averii lui Dobrinescu s-a tăiat

 În ultimii ani, directorul RA-APPS Olăneşti a obţinut venituri care nu dau cu declaraţia de avere. Par exemple, anul trecut, Traian Dobrinescu a obţinut din salariu 38.000 RON şi din îndemnizaţia de consilier judeţean 5.894 RON. Soţia sa, Elena Dobrinescu, ajunsă director economic la Direcţia Apelor Olt după ajungerea PNL la putere, a primit un salariu anual de 35.000 RON. În anul, 2005 a obţinut 2894 RON de la Consiliul Judeţean şi 25.457 RON salariu, la care s-au adăugat 24.000 RON – salariul soţiei. Tot anul trecut, Dobrinescu şi-a cumpărat un teren intravilan în Râmnicu Vâlcea, în suprafaţă de 2600 mp, evaluat de specialişti ca valorând minim 100.000 de Euro. De asemenea, în firma în care deţinea în 2004 un procent de 50 la suta ( SC Ovexind) care valora conform declaraţiilor sale 10 miliarde a ajuns să deţină 90 la sută din acţiuni, estimate la 19 miliarde lei. Teoretic el putea deveni acţionar majoritar doar plătindu-i asociatei sale, o enigmatică domnişoară din judeţul Neamţ, suma de 9 miliarde de lei. Asta dacă asocierea a fost corectă şi reală, domnişoara nu este cumva fiica sau nepoata nu ştiu cărui personaj din vreun minister, iar asocierea nu era pusă în scenă în vederea plăţii indirectă a unui serviciu. Tot în 2006, domnul Dobrinescu declara că a împrumutat o familie din Râmnicu Vâlcea cu suma de 87 .000 euro şi că mai deţine un cont de 20.000 RON la o bancă. Cont care ajunge cu un an mai târziu la 30.000 RON iar suma de 87.000 euro pare nereturnată, cel puţin din declaraţie. Nu putem găsi o explicaţie logică şi legală pentru cheltuirea unor sume aşa de mari faţă de venituri, care trebuie să recunoaştem sunt mărişoare în comparaţie cu cele ale majorităţii populaţiei. Familia Dobrinescu mai deţine un apartament în Râmnicu Vâlcea cu valoare de impozitare de 74.000 RON, un apartament în Bucureşti cu valoare de impozitare de 80.000 RON, o casă în Orleşti de 30.000 RON şi un teren intravilan în Olăneşti de 25.200 RON. Cum întreţinerea locuinţelor, plata utilităţilor, viaţa de zi cu zi, concediile, facturile telefonice, combustibilul, impozitele înseamnă şi ele bani, de unde a scos domnul Dobrinescu banii pentru terenul achiziţionat în Râmnic şi pentru cumpărarea a încă 40 la sută din acţiunile OVEXIND rămâne deocamdată un mister. Probabil că acesta va fi desluşit de domnii în uniforme înainte ca paguba să fie prea mare. (T.G.) 

 

Prima licitaţie pentru Centrul de la Seaca – un eşec 

 

Construirea Complexului Expoziţional Nord-Vest Oltenia este un proiect PHARE 2004 – 2006 „Coeziune Economică si Socială – Proiecte Mari de Infrastructură Regională” şi este realizat de Consiliul Judeţean Vâlcea, în parteneriat cu Consiliul Local Călimăneşti. Proiectul are o valoare de peste 8 milioane de euro, din care 5 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 1,78 milioane euro contribuţia Guvernului României, iar restul de 1,26 milioane euro reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean şi a Primăriei Călimăneşti. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe, spune că lucrările de amenajare de şantier vor demara imediat după desemnarea câştigătorului licitaţiei. Până în acest moment, construcţia Centrului Expoziţional de la Seaca a trezit interesul mai multor firme din străinătate, dar şi al unora din Bucureşti, Sibiu şi Vâlcea. „Dacă nu se face centrul de la Seaca, eu voi avea o mare dezamăgire. A fost prima licitaţie, dar n-am mai făcut eu caz prin presă. Constructorii sunt lacomi. Un milion de lei pe oră la şofer – atâta vor. Ce-or fi zis? Acum, pe el, pe Consiliul Judeţean Vâlcea, să-l stoarcem! Nu merge aşa, nu putem să dublăm costurile, nu avem de unde. Ei trebuie să înţeleagă acest lucru, că nu dintr-o lucrare se procopsesc. Au venit constructori din Grecia, Spania, Italia. Nişte lacomi! Românii au fost puţini şi nepregătiţi. Fac o chemare către constructorii vâlceni, să vină să vadă ce lucrări avem, că nu ne ferim de nimeni, nu facem nici un fel de afaceri. Să se organizeze şi să participe la aceste licitaţii, să rămână banii aici. Avem multe obiective, iar constructorii vâlceni au capacitatea de a face aceste lucrări. Centrul de la Seaca se va face cu siguranţă şi îi invit să facă parte din acest proiect”, a mai adăugat conservatorul. 

 

Tudor – locul unu la Senat, Bleotu iarăşi deputat 

 

Omul de afaceri Ion Tudor va fi cap de listă al PSD Vâlcea la viitoarele alegeri pentru Senatul României. Social-democraţii vâlceni susţin că, astfel, s-ar corecta marea nedreptate făcută la alegerile din 2004, când se pare că, după redistribuire, fostul ministru al agriculturii, Ilie Sârbu, a primit cadou de la conducerea centrală a partidului locul şi voturile ce-i reveneau lui Tudor. Surse din cadrul organizaţiei susţin că, pe primul loc în lista pentru Camera Deputaţilor, se va situa Ion Cîlea, liderul filialei judeţene. Acesta s-a ferit însă să spună dacă zvonurile sunt sau nu adevărate. În opinia sa, cel mai important obiectiv în acest moment pentru PSD Vâlcea îl reprezintă câştigarea alegerilor parţiale de la Tetoiu, unde vrea să se prezinte la fel de bine ca şi la Vlădeşti. Cîlea a comandat deja un sondaj „în linişte”, iar în urma centralizării rezultatelor pe fiecare sat, va desemna unul dintre cei candidaţi secreţi ai PSD să reprezinte partidul în competiţia electorală. Al doilea moment important pentru PSD Vâlcea înaintea alegerilor din 2008 îl reprezintă campania pentru Parlamentul European. „Regret sincer că domnul Ion Tudor s-a retras. Dar, desigur, şi domnul conferenţiar Remus Grigorescu este un om valoros, demn de un loc eligibil. Nu ştiu deocamdată pe ce loc va fi, dar ştiu că celelalte regiuni s-au cam înţeles. La noi, în Oltenia, mai sunt nişte probleme, pentru că fiecare organizaţie trage să-şi bage în faţă omul său. Eu am cerut să se facă o evaluare la conducerea centrală a partidului, supervizată poate chiar de preşedintele Mircea Geoană, pentru desemnarea celui mai bun candidat din Oltenia. Apoi, partea mai grea este cu banii. Din Opoziţie, e greu să susţii financiar orice acţiune electorală de anvergură. Am înţeles că PD a pus la ciorap 25 de milioane de euro pentru acţiunile din această perioadă. Sunt nişte bani cu care îşi permit să facă multe lucruri”, a explicat Ion Cîlea. Cât priveşte aşteptata plecare a Rovanei Plumb, Cîlea este optimist. În primul rând, liderul social-democrat se bucură că o femeie cu care a lucrat primeşte un loc doi, eligibil, în lista de candidaţi pentru PE. În al doilea rând, el se arată convins că acel coleg din organizaţie care va prelua mandatul de deputat în Parlamentul Românei va asigura o mai mare reprezentativitate a judeţului nostru în cel mai important for de conducere al ţării. Vasile Bleotu, următorul pe listă după Rovana Plumb, declară că este tentat să continue mandatul colegei sale în Parlament, mai ales că, dacă centrul n-ar fi impus-o pe lista de la Vâlcea, respectivul mandat i s-ar fi cuvenit de drept. „Nu ştiu cine a alimentat zvonul ăsta, dar vreau să vă spun că nu e adevărat. Nu am salariu de 170 de milioane lei pe lună, ci unul apropiat celui de deputat. Deci nu salariul m-ar putea reţine să accept funcţia de deputat pentru un an de zile. Chiar dacă nu aş vrea eu să continui acest mandat, nu cred că ar fi de acord colegii mei de la Drăgăşani, care în campania electorală au tras foarte mult şi au adunat cele mai multe voturi. Chiar mi-au spus unii dintre ei că li se pare firesc să redobândim ceea ce merităm: funcţia de deputat. Desigur, nu suntem interesaţi să obţinem funcţia aceasta doar pentru anul rămas până la alegeri. Mă voi consulta probabil şi cu domnul preşedinte Mircea Geoană înainte de a lua o decizie. Oricum, alegerile nu vor fi în mai, ci mai degrabă în toamnă”, a precizat Vasile Bleotu, liderul PSD Drăgăşani. Dacă Vasile Bleotu nu va accepta în cele din urmă să intre în Parlamentul României pe locul rămas liber după plecarea Rovanei Plumb la PE, următorul deputat PSD de Vâlcea va fi tânărul Costi Rădulescu, ceea ce iarăşi n-ar fi rău pentru judeţ.

Mesaje de dulce pentru Dobrescu

 Zilele trecute, mai mulţi cetăţeni din Cartierul Ostroveni ne-au trimis câteva mesaje de dulce despre directorul Dobrescu şi Electrica. Bunul simţ ne împiedică să vi le reproducem, chiar şi traduse în engleză. Trebuie să îi înţelegem pe oameni, mai ales că, fără să anunţe, Electrica le-a oprit curentul de zece ori în interval de două ore, ceea ce a dus la prăjirea câtorva televizoare, toastere, computere şi casetofoane. Cel puţin din câte am aflat noi. Culmea, reparaţia reţelei electrice din zona C-urilor, care, apropo, e la pământ, ar costa cât 5 la sută din prima de sărbători a directorului mai sus amintit.  

Pătru nu concurează cu „infractorii”. Silvestru da 

Nicolae Pătru nu e atât de „cocoş” pe cât se dă. Primarul Mircia Gutău a ajuns la această concluzie după ce a primit răspunsul liderului PRM Vâlcea la provocarea pe care i-a făcut-o, aceea de a candida împotriva sa la funcţia de primar al Râmnicului. Primarul Gutău consideră că numai „un om bolnav” poate să încerce să-şi facă imagine aruncând cu noroi în cei care fac ceva pentru râmniceni. În opinia edilului, unul ca Pătru nu are ce să mai caute nu doar în funcţii de răspundere în Parlament sau Consiliul Judeţean, ci nici măcar în politica vâlceană. Preşedintele Partidului România Mare – Vâlcea a declarat săptămâna trecută că nu are de gând să candideze împotriva „infractorilor”. „Mă compara zilele trecute cu o fiinţă delicată, numită şoricel. Eu ştiu de la apropiaţii lui că el este complexat de aceste animăluţe, pentru că din cauza lor i-ar fi intrat în faliment covrigăria. Îi mâncau făina, lucru pe care eu n-am de gând să-l fac. Cât priveşte propunerea sa ca eu să candidez împotriva sa pentru funcţia de primar al Râmnicului, nu pot să spun decât atât: eu nu concurez cu infractorii!”, a spus pe un ton grav Pătru. Până în acest moment, liderul PRM nu a adus nici o dovadă în susţinerea acuzaţiilor lansate la adresa primarului, criticile sale bazându-se pe informaţii neverificate. Pătru a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că nu s-a unit cu liberalii pentru a-l ataca pe primarul Gutău, dar a recunoscut că şi ei caută cu disperare ceva „de rău” despre fostul democrat.  

Primarul din Vlădeşti, nemulţumit de împărţirea bugetului 

Vlădeşti este comuna în care, de un an, vilele strivesc casele bătrâneşti, peisajul se transformă continuu, investitorii, agenţi economici sau chiar simplii cetăţeni, se înghesuie să cumpere terenuri, agricultura trece pe ultimul plan. Procesul de urbanizare este ireversibil. În ultimele 12 luni, numărul locuitorilor comunei primarului Sorin Ghiţă a crescut, deocamdată neoficial, cu peste 400, ceea ce înseamnă că, în prezent, în Vlădeşti, există şi respiră nu mai puţin de 2.700 de suflete. Noile clădiri ridicate se amestecă în culori ameţitoare încă de la ieşirea dinspre Râmnic. Cu portocaliu, roşu sau ruginiu închis, prinse între brâuri albe, gardurile îţi prind ochiul la fiecare pas, casele impozante prind ca într-o menghină destul de puţinele locuinţe bătrâneşti cu cerdac şi geamuri mici rămase „în picioare”. Până şi încrâncenările dintre oameni, apărute în timpul ultimei campanii electorală, au apus. Social-democratul Sorin Ghiţă a împăcat şi capra şi varza. El este singurul încă neîmpăcat, iar asta din cauza bugetului care i-a fost alocat pe acest an. Cu doar 4 miliarde lei, primarul Ghiţă trebuie să repare şcoli, drumuri, poduri, să plătească facturi, salarii şi să mai facă şi investiţii. Recent, Sorin Ghiţă şi-a arătat nemulţumirea faţă de faptul că, în forma actuală a acestei legii, împărţirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale nu asigură o finanţare corespunzătoare a activităţii primăriilor. Iar aplicarea criteriilor din formula de calcul pentru repartizarea sumelor de echilibrare a bugetelor nu se pretează pentru toate localităţile judeţului, fiind insuficiente pentru funcţionarea primăriilor pe tot parcursul anului 2007. „Sunt câteva criterii de care s-a ţinut cont la calculul bugetului, printre care suprafaţa şi numărul de locuitori. Dar, indiferent cât de mare sau mică este o comună, ea tot trebuie să plătească utilităţi, să repare şcoli, să dea salarii angajaţilor. Ceea ce vreau eu să spun este că sunt anumite lucruri pe orice primările trebuie să le rezolve. Mai corect mi se părea să se dea o lege prin care să se stabilească un buget fix, pentru cheltuielile generale, iar apoi să se adauge o sumă la fiecare, în funcţie de suprafaţă, număr de locuitori şi aşa mai departe. După actuala formulă de calcul a bugetului, comuna Vlădeşti este clar dezavantajată”, a precizat primarul Ghiţă. Alesul social-democrat spune că va căuta să regleze bugetul comunei, împreună cu echipa administrativă locală, prin atragerea de fonduri guvernamentale şi structurale. Cel mai important proiect pe care l-a elaborat primarul Sorin Ghiţă în ultima perioadă este cel privind introducerea reţelei de canalizare în localitate. Valoarea acestuia este de aproximativ 36 miliarde lei vechi şi urmează a fi materializat cu fonduri alocare prin renumita Ordonanţă 7. Lucrările ar putea începe cel mai devreme în luna aprilie 2007, termenul final de execuţie fiind influenţat, printre altele, şi de stabilitatea Guvernului.     

TRANSFORMARE. Din staţiune a pensionarilor, Olăneştiul tinde să devină un modern centru de agrement

Telegondolă de 8 kilometri în Băile Olăneşti 

În viitorul apropiat, în staţiunea Băile Olăneşti va fi construită o linie de transport pe cablu, asemănător telegondolei din Mamaia. Primarul Viorel Cioteanu se află deja în discuţii cu un specialiştii în domeniu pentru găsirea soluţiilor optime de proiectare.

 

TELECABINĂ. Sistemul de transport cu telecabina se doreşte a fi o replică montană a telegondolei din staţiunea Mamaia, idee cu care primarul Constanţei, Radu Mazăre a avut mare succes. „Telegondola” din Băile Olăneşti ar urma să aibă o lungime de circa 8 kilometri şi va lega platoul Tisa – mai exact fostul helioport al vilei lui Ceauşescu şi punctul Cheia – Tunel. Turiştii care vor veni în Olăneşti vor avea astfel posibilitatea de a se plimba timp de două ore cu telecabina pe deasupra staţiunii, pentru a admira de la înălţime peisajul răpitor.„Turistul nu trebuie să vină în Băile Olăneşti doar pentru a bea apă sau pentru a se plimba. Trebuie să-i oferim agrement, argumentele solide pentru a reveni. Turistul care va veni aici se va putea pliba timp de două ore peste munţii din zonă şi va pleca cu amintiri de neuitat”, spune primarul staţiunii Băile Olăneşti, Viorel Cioteanu.PÂRTII DE SKI. În punctul cel mai înalt al liniei de cablu, mai exact la Cheia-Tunel, edilul intenţionează să proiecteze două pârtii de ski, care ar face ca staţiunea să fie vizitată mai mult şi în sezonul de iarnă. Tot la Cheia-Tunel, cu ajutorul obştilor de moşneni şi a ocoalelor silvice, vor fi puse la dispoziţia investitorilor platouri pentru realizarea unor spaţii de cazare moderne.Proiectele primarului Cioteanu nu se opresc aici. În scurt timp, ar putea fi realizat un drum de legătură între Olăneşti şi Mănăstirea Frăsinei cu o lungime de 3 kilometri, pentru ca turiştii care vin la băi să nu mai fie nevoiţi să ocolească 50 de kilometri pentru a vizita celebrul lăcaş de cult. 

Prinde democratul, scoate-i votul!

 Campania electorală se apropie cu paşi repezi, în ritm de dans. În curând, toată lumea o să râdă, o să cânte şi-o să danseze în faţa unor scene împopoţonate cu balonaşe şi bannere. Cum era şi normal, războiul psihologic a început deja. Şi pentru că bătaia peştelui e mare, unul dintre oamenii ţinuţi de vreo doi ani în umbră de PRM, se pregăteşte să iasă la atac. Peremistul cu pricina deţine un munte de informaţii bune de muls în campania electorală şi se numeşte Victor Stănculescu. De profesie este avocat şi, deşi este foarte tânăr, are o vastă experienţă în treburi de alegeri, dumnealui candidând la funcţia de primar al Râmnicului, în anul 2004, din partea Partidului Muncitoresc al lui Bătăgan, unchiul său. Cică prima sa victimă în alegeri va fi un tânăr democrat care a avut nenorocul să facă afaceri gri cu statul. Când va veni momentul, Stănculescu îl va lovi în toată incompatibilitatea sa. După aceea, lui Nicu Silvestru îi va fi probabil mai uşor să procure PRM-ului un mandat de consilier municipal în plus.   

Ne gândim la jaf mai des decât la sex

Continuăm şi în această ediţie să vorbim despre un subiect care ne preocupă, culmea, şi acum după integrare: jefuirea cu bună ştiinţă, aproape metodic, am zice, a României. Nu cred că sunt deplasat atunci când spun că românii se gândesc la ciordeală mai des decât la sex. Chestii de genul – cum să mai înţepi un fraier, cum să mai bagi racul în banul public, nu de alta, dar alegătorul oricum e apatic şi preocupat mai mult de cum să-şi plătească întreţinerea decât de modul în care este administrat bugetul. Şi pentru că unora le place jaful, noi nu avem altceva mai bun de făcut decât să povestim despre minunatele peripeţii ale acestora în Ţara lu’ Papură Vodă…Licitaţii aranjate care funcţionează mai bine decât mersul trenurilor, supraevaluări de achiziţii, deturnări spectaculoase de fonduri. În jurul acestor şmenuri se rotesc, asemenea unor vulturi pleşuvi, cu burtă şi Merţan, clienţii clasei politice. Spre exemplu, să luăm cazul unui primar care pentru a ajunge acolo unde e a fost nevoit să apeleze la serviciile unor societăţi în campania electorală. Pentru că, aşa cum se ştie, o campanie te cam seacă la buzunar. Şi pentru că nimeni nu are chef să dea miliarde aşa, de amorul artei, sponsorizările din campanie trebuie cumva plătite. Şi ajungem la clienţii politici, răsplătiţi cu lucrări pe bani publici, mult umflate, aşa cum ne stă nouă bine. Ca să dăm un exemplu, dacă pe piaţa liberă (ca să fim mai exacţi, în magazin, cu adaos comercial cu tot), sacul de ciment costă maxim 18 RON, primăria îl achiziţionează cu 26 RON. Aşadar, cu 8 RON mai mult, bani care se împart, de regulă, după principiul „Cine’mparte, parte’şi face”. Pentru cine nu crede, există posibilităţi de cercetare la faţa locului.Parcă s-a aşternut uitarea peste investiţiile măreţe ale primăriei de anul trecut. Au ţipat un pic liberalii, ziarele au preluat într-o mai mică sau mai mare măsură informaţiile prezentate de aceştia despre diversele şmenuri făcute în Râmnic (vezi fântânile arteziene, locurile de joacă şi alte asemenea ghiduşii care au păpat banii publici) şi gata, linişte. Ion Nicolae a dat-o la pace cu Mircia Gutău de parcă ar fi fraţi de cruce iar presa scrie despre moşuleţi care se căsătoresc pentru banii de înmormântare. E drept că de când s-a întors primarul de la mititica parcă şi contractele de publicitate s-au mai înmulţit prin câteva dintre fiţuicile Vâlcii. Şi atunci, de ce ar mai avea interes cineva să strige hoţul, când banul spală toate păcatele?Şi pentru că tot deviem de la una la alta, să spunem câteva cuvinte şi despre şmecherii care se dau de ceasul morţii atunci când nu reuşesc să aranjeze o licitaţie sau să se bage mai în faţă la un şmen din care ies bani cu toptanul. Cum dracului, m-am întrebat eu de atâtea ori, exact ăia care fac cele mai mari măgării să găsesc să vorbească despre ceilalţi ca despre nişte corupţi nenorociţi? Ce-i drept, avem şi în acest domeniu diverse grade de profesionalizare a actului de corupţie. Pe măsură ce te perfecţionezi în a jefui ţara, ai pretenţia că deţii monopolul…Uneori, aşa cum s-a întâmplat în cazul scandalului salubrizării oraşului, şmecheria merge până la un punct. Cel mai nasol este atunci când se bate palma, se plăteşte comisionul iar apoi toată afacerea pică pentru că în sfârşit, justiţia se trezeşte la viaţă. Acest gen de întâmplări reprezintă însă doar excepţia de la regulă, ceea ce este de bun augur pentru comerţ, cum ar spune cineva. Important este să faci bani din orice şi pe cât posibil de la bugetul public. Acolo sunt bani mulţi, colectaţi de la fraieri, pe care dacă nu-i furi tu, se va găsi cu siguranţă cineva care să se ocupe de ei. Nici nu e greu, dat fiind faptul că autorităţile sunt prietenii noştri cei mai buni. Fiecare are o cunoştinţă, o firmă de construcţii, o măslină, o stradă de asfaltat, un pod, ceva. Totul e să găseşti cea mai bună modalitate de a încărca devizul de lucrări, de a fixa nişte tarife exorbitante că de, plăteşte prostu’, de a face treabă de proastă calitate ca să mai fi chemat şi a doua oară. Închei cu replica unui cunoscut fabricant de vopseluri: „M-am hotărât să fac marfă de proastă calitate dintr-un singur motiv: dacă primarul vede iar că trecerile de pietoni făcute cu vopseaua mea durează iar doi ani de zile, mă scoate dracu’ din schemă. Doar mi-a spus: fă-o să se ducă după două luni, că altfel intrăm toţi în faliment”. Cu alte cuvinte, de ce să facem o dată şi bine când putem face mai des şi prost… 

Absolvenţii de drept pot participa la procesul electoral pentru europarlamentare

 12 martie este termenul până la care partidele politice trebuie să depună la Biroul Electoral Judeţean listele cu candidaţi pentru alegerile privind Parlamentul European. Sediul BEJ Vâlcea va funcţiona la etajul II al Centrului de Afaceri Flandra, situat în imediata apropiere a Râmnicului. În 5 zile de la publicarea hotărârii de guvern privind alegerile europarlamentare care vor avea loc în data de 13 mai, prefectul Anuţa Handolescu are obligaţia de a desemna un colectiv tehnic care se va ocupa de organizarea alegerilor în judeţul Vâlcea.Juriştii, aşteptaţi la PrefecturăAbsolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de drept, avocaţii şi juriştii care doresc să participe la procesul electoral pentru Parlamentul European, conform Legii 33/2007 şi HG 127/2007, sunt invitaţi să depună cerere scrisă, copie de pe diplomă şi declaraţie pe propria răspundere că nu fac parte din nici un partid sau formaţiune politică, la şeful Serviciului Juridic din Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea, Veronica Avram. Solicitanţii vor fi înscrişi pe lista prefectului, care va fi înaintată preşedintelui Tribunalului iar acesta, conform prevederilor legale, va desemna, prin tragere la sorţi, preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale ale secţiilor de votare din judeţ. O.H. 

Acvarimul va fi absorbit de APAVIL până la finele anului 2007 

Săptămâna trecută, veştile bune ni le-a adus primul directorul APAVIL, Marin Dogaru. Consiliul judeţean şi cel municipal au ajuns la un consens în ceea ce priveşte realizarea fuziunii APAVIL-Acvarim. În urma negocierilor, la care au participat inclusiv membrii AGA de la cele două societăţi, s-a convenit ca fuziunea să se facă prin absorbţia Acvarim-ului de către operatorul regional APAVIL SA, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. Pentru a se stabili dacă există vreun risc ca proiectele în care Acvarim este angrenat să fi puse în pericol datorită fuziunii, preşedintele Dumitru Buşe a cerut specialiştilor să facă o serie de precizări în acest sens. Aceştia au spus că nu există nici un risc să se piardă fondurile ISPA. Pe de altă parte, s-a recomandat ca fuziunea celor doi operatori de apă să aibă avizul Delegaţiei UE în România şi Băncii Europene de Investiţii. S-a observat, de asemenea, că numărul de angajaţi de la Acvarim este mult prea mare pentru necesităţile sale, dar nu se ştie cu exactitate dacă se vor face sau nu disponibilizări masive. În opinia preşedintelui CJ Vâlcea, formalităţile vor dura până în luna august, iar fuziunea propriu-zisă nu va avea loc mai târziu de decembrie 2007. Subiectul fuziunii cu Acvarim a fost îndelung dezbătut şi cu micii acţionari de la APAVIL, câteva consilii locale, care şi-au dat acordul în privinţa demersurilor CJ, chiar dacă ponderea acţiunilor lor în capitalul noii societăţi va scădea. „Am pus în discuţie cu unul dintre consultanţi şi Master Plan-ul, strategia apei în judeţul Vâlcea, pe următorii ani. Această firmă de consultanţă se pare că are destul de limitat obiectul pe care îl dorim noi la nivelul judeţului. Ei discută în acest Master Plan de municipiu, de zonele limitrofe acestuia, de magistrala până la Drăgăşani. Cu chiu cu vai, la insistenţele noastre, au introdus Govora Băi, Păuşeşti Otăsău şi Horezu. Dar vestul judeţului – ce facem cu el? Noi am creionat un plan la nivelul judeţului şi sper ca ţinta noastră să nu se fixeze în cele din urmă pe doar câteva localităţi”, a informat preşedintele CJ Vâlcea, conservatorul Dumitru Buşe.   

Să nu cădem în Mioriţa…

Chiar mă gândeam când se va întâmpla şi asta; era parcă nevoie de o adunare la nivel înalt la Sibiu, mai ales după ameninţările Mioriţei noastre cu lipsa transhumanţei, după frământarea de la Stările Înalte din Bucureşti cu toate cele trei răvaşe şi după apelul intelectualilor. Sâmbătă, 17 februarie, elita intelectualilor noştri s-a adunat la capitală europeană. Gabriel Liiceanu, Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu şi Andrei Pleşu au început dezbaterea intrării Mioriţei în Europa şi au ajuns şi la bileţele plimbate pe sub nasul românului la orice pas, şi la apelul intelectualilor adus în nenumărate rânduri în discuţie de Cristian Tudor Popescu, şi la câteva intruziuni în istorie…Păcat că s-a ajuns la politică, parcă nu şi-a găsit locul nici înţepătura lui Cristian Popescu, dar nici încercarea lui Liiceanu de a-şi apăra solidaritatea cu acţiunea celor 50. Acesta susţine că preşedintele răspunde unor aspiraţii ale sale, desecretizarea arhivelor Securităţii fiind una dintre acţiunile care a contribuit la determinarea semnării acelui apel. Îşi mai aminteşte cineva de lanţul uman făcut doar ca să mişte munţii din loc de la CNSAS? Cert e că Liiceanu a fost impresionat de eroul naţional şi de-asta s-a lansat un apel al oamenilor cu facultăţi (ştim cu toţii că acum dupe facultăţi curg toate). Pentru faptul că discuţia a deviat de la Europa şi Miorita, la împărţirea în cele două tabere mult prea întâlnite pe scena autohtonă: pro şi anti Băsescu, întrebările publicului au fost pline de reproş. Raluca Turcan de exemplu, membră PLD, care a venit acum două săptămâni şi la Râmnicu Vâlcea, şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu faptul că protagoniştii serii nu au pomenit de Sibiul – capitală europeană. Nu ştiu ce aşteptări a avut publicul, dar la final s-a văzut că s-a ratat ceva din tot ceea ce se anunţase în spotul cu Mioriţa în Europa. Prin simplul fapt că s-a ajuns la nişte intrigi de culise, deja pare să se fi rupt un fir al aşteptărilor auditoriului. Momentul în care Cristian Tudor Popescu a intervenit şi cursul discuţiei s-a îndreptat spre politicul nostru cel de toate zilele a început cu ,,Hai măi Emile, las-o dracu’!”. De aici probabil a început sciziunea discuţiilor şi a continuat în felul care pare să fi deranjat publicul reunit în capitala europeană. Gabriel Liiceanu a declarat că se face mult prea mult tam-tam pe baza unor simple declaraţii oficiale făcute de preşedinte. Moda răvaşelor care pot demite mai marii ţării noastre, dar moda rezoluţiilor cu aspect de răvaş cum mai e? E şi asta tot pură emfază a mass-media? Cert e că întâlnirea s-a încheiat într-o notă acidă. Mă întreb ce se va întâmpla cu talk-show-urile de la Bucureşti de-acum înainte, pentru că la Sibiu s-au cam încins spiritele. Să nu cădem în Mioriţa! Cam aşa a sunat apelul intelectualilor reuniţi la Sibiu.  Uite că ziceam că o să-i spargem pe toţi cu prestaţia Sibiului, dar tot a rămas ceva în aer, dacă nu chiar tot ceea ce era esenţial. Că s-a apelat la politică? Da, s-a apelat, dar s-au susţinut aceleaşi lucruri pe care le-am regăsit şi în talk-show-urile de pe sticlă, şi prin toate revistele presei. Nu s-a ajuns la subiectul care poate ca îi interesa şi pe cei care se costumaseră în spiritul mioriţic. Nu s-a mai ajuns să se lămurească problema brânzei româneşti, pentru că s-a pus accentul pe alte trăsături specifice din stâna politică. Şi uite că tot la Mioriţa se ajunge, direct sau indirect… Aveam nevoie şi de o întâlnire de genul ăsta, pur elitistă, aşa cum se anunţase în cursul întregii săptămâni ca să vedem că nimeni şi nimic nu mai îndepărtează pe nimeni de circul actual. Dacă Apelul către lichele al domnului Liiceanu ar mai putea acoperi ceva din apelul ăsta de acum, al grupului elitelor în număr de 50, atunci poate că ne-am mai putea reveni puţin din şocul încasat. Poate că suntem mult mai aproape decât credem de o nouă tovărăşie… 

BANUL DULCE MULT ADUCE. Voiaj de plăcere pentru consilieri şi funcţionari

Monceanu şi Ghibirdic se plimbă prin State un pic

 Sătui de Râmnic, aleşii locali s-au gândit că nu le-ar strica niscaiva excursii peste hotare pe banul public. Ofticaţi probabil că Mircia Gutău s-a tot plimbat atât prin ţările calde – Africa de Sud, spre exemplu, dar şi prin locuri mai răcoroase, consilierii noştri şi-a votat recent două deplasări în străinătate, aşa, pentru schimburi de experienţă. Şi pentru ca delegaţiile să nu fie prea anemice, pe lista de deplasări au fost trecute şi numele unor funcţionari din aparatul primăriei. Printre aceştia, şeful Direcţiei de Taxe şi Impozite, Alexandru Ghibirdic.Prin nu se ştie ce calcule, s-a ajuns la concluzia că un număr de 6 consilieri locali din Râmnic e musai să plece în Statele Unite ale Americii şi în Germania, în vederea realizări unor aşa-zise schimburi de experienţă. Iniţial, în raportul de hotărâre de CL erau aprobate doar patru nume de consilieri: Mihai Botea (PD) şi Eduard Vârlan (PNL) în Germania, Roxana Iovan (PD) şi Constantin Monceanu (PNL) în Chicago-SUA. La solicitarea grupului de consilieri PSD, pe lista pentru Germania a apărut şi numele lui Gigi Matei, iar la rugămintea Roxanei Iovan, pe lista pentru SUA, s-a adăugat numele consilierului democrat Octavian Adam. La propunerea primarului Mircia Gutău, de acum înainte în deplasările în străinătate vor merge şi funcţionari publici, pentru a fi mai bine motivaţi în munca prestată. „Trebuie să le deschidem mintea, să vadă şi altceva. Oamenii trebuie motivaţi”, a spus primarul în plenul CL. Deocamdată, doi funcţionari publici îi vor însoţi pe consilieri în străinătate; unul dintre aceştia este nimeni altul decât şeful Direcţiei de Taxe şi Impozite, Alexandru Ghibirdic. Costurile deplasărilor vor fi suportate din bugetul local însă deocamdată acestea nu se cunosc pentru că nu au fost încă încheiate contractele de deplasare. În raportul de hotărâre se arată şi motivul deplasărilor: „în vederea participării la o serie de acţiuni externe care să conducă la creşterea capacităţii şi probităţii profesionale oficialilor locali în legătură cu practicile şi procedurile ce guvernează accesarea fondurilor structurale, precum şi pentru identificarea unor oportunităţi de colaborare”. Deplasarea în Franţa are loc în perioada 24 februarie – 5 martie, în scopul organizării de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Institutul Naţional de Administraţie, simpozionul „Managementul fondurilor structurale”. Programul îşi propune creşterea capacităţii şi probităţii profesionale a oficialilor aleşi şi a funcţionarilor publici în legătură cu legislaţia, practicile şi procedurile ce guvernează accesarea fondurilor structurale ale UE în România. În ceea ce priveşte deplasarea în Chicago, utilitatea acesteia este mai vag precizată. Aceasta se va desfăşura în perioada 9-15 martie, în organizarea Ministerului Economiei şi Comerţului în parteneriat cu Consulatul Român din Chicago. Consilierii locali au drept misiune identificarea unor oportunităţi de colaborare şi cooperare. Octavian HERŢA 

Bârfe mai mult sau mai puţin adevărate

 • La botezul lui Pistol Jr, cel mai supărat a fost cra-craiul PNL, Ion Nicolae. Acesta a fost foarte deranjat că a trebuit să asculte timp de câteva ore doar muzică de cameră şi nu i s-a dat voie să-l invite nici măcar pe vărul acordeonist, manelist, ciuhap profesionist.• Un politician cu ample experienţe în materie de cum să furi eficient în judeţul Vâlcea are de gând să cumpere una din cele două televiziuni locale. Partea proastă este că patronul postului ţine la preţ, deşi este conştient că nici măcar el nu ar da banii pe aşa marfă. Păi pe bune, cât pot costa două camere video de pe vremea lui Pazvante, un studio vai de capu’ lui şi doi reporteri plus trei bucăţi cameraman?• L-a mai auzit cineva în ultima vreme pe Emilian Frâncu făcându-l agramat pe Ion Cîlea? L-a mai auzit cineva pe acelaşi Ion Cîlea făcând referiri negative la liberali? Neeeah! În aceste condiţii, de ce dracu’ ne mai mirăm de existenţa unei alianţe tacite între pesedişti şi liberali?• Fostul şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului ar trebui să dea explicaţii pentru existenţa unei autogări în zona de Nord a oraşului, deşi aceasta nu respectă aproape nici o condiţie legală. • Ghici al cui este cazinoul din buricul târgului? Ghici cine s-a zbătut cel mai mult pentru ca mizeria care tronează pe faleza Olăneştiului să se ridice fără respectarea legii? Ghici cine este cel mai bun prieten al lui Viorel? Câştigătorul va primi drept premiu o pereche de pantofi şi un pantalon.• Nu mai e mult şi unul dintre directorii de instituţii din Vâlcea se va întoarce acolo unde îi este locul. Adică la hârţogăraie.• Curtea de Apel Piteşti, cea care s-a ocupat de procesul Primăriei Râmnicului cu Rosal, în care era parte şi URBAN SA nu mai avea mult şi afişa la intrare preţurile pe hotărâre definitivă şi irevocabilă favorabilă. • Emilian Frâncu se gândeşte foarte serios ca începând de anul viitor să nu mai organizeze Gala Premiilor Vâlcea 1, la ediţia din acest an constatând că bătaia de cap nu merită. Cel puţin nu la buzunar…• Maşina lui Pătru, de la PRM, a fost implicată într-un nou accident auto. De această dată, a fost buşită de autoturismul unui ziarist care zice că mergea regulamentar. • La Gala Premiilor Vâlcea 1, organizată joi, la Alutus, Ion Nicolae se dădea bine pe lângă primarul Mircia Gutău. Nu, nu i-a pupat mâna, cum cu toţii ne aşteptam la un moment dat.• Aurel Fârtat, liderul Partidului Verde, filiala Vâlcea, are motive de supărare. El a achitat în avans la Terasa Ariel 20 de ceşti cu cafea, însă în cele din urmă, l-a sărit conferinţa de presă la care invitase un parlamentar european verde, întrucât acesta din urmă a greşit ţara, iar în loc să ajungă la Vâlcea, a aterizat la Sofia. • La ţărănişti este fierbere mare. Vasiloiu şi Dumitrescu se ceartă continuu pe motiv că nu ştiu pe ce să cheltuiască înainte milionul strâns din cotizaţii. Să-l dea la un singur ziar ori să-l împartă la două şi jumătate?• Mare minune dacă Emilian Frâncu nu va relua seria criticilor la adresa primarului Gutău după ce joi, fostul democrat, înaintea decernării premiilor Vâlcea 1, a pupat-o simandicos pe obraji pe soţia sa, Droseta.  

Buget de austeritate pentru judeţul Vâlcea

 Nici în acest an bugetul judeţului Vâlcea nu este unul prea bogat. Aşa cum l-au catalogat unii dintre consilierii judeţeni, bugetul este mai degrabă unul de austeritate, continuând tradiţia împământenită de câţiva ani. În lei noi, bugetul se cifrează la suma de 94.411,02 mii lei.Cheltuielile au fost repartizate pe instituţii şi servicii publice de interes judeţean. În continuare vă prezentăm modul în care au fost alocaţi banii. Astfel, 11,582,71 mii lei reprezintă creditele necesare funcţionării aparatului propriu al Consiliului Judeţean, respectiv pentru asigurarea cheltuielilor de personal, materiale şi de capital şi rambursare de credite interne. 650,0 mii lei, reprezintă transferuri către Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Vâlcea, necesare  pentru asigurarea creditelor la cheltuieli de personal, materiale şi de capital. Suma de 55,80 mii lei va fi folosită pentru asigurarea creditelor la cheltuieli de personal şi materiale  la Serviciul Public Judeţean Salvamont iar suma de 500 mii lei, reprezintă fond de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Vâlcea. Suma de 310 mii lei este prevăzută pentru plata dobânzilor aferente datoriei publice interne. Suma de 350 mii lei va fi cheltuită pentru asigurarea creditelor necesare plăţilor indemnizaţiilor medicilor care fac parte din comisiile de recrutare încorporare, a cheltuielilor materiale şi a cheltuielilor de capital la Centrul Militar Judeţean Vâlcea iar 289,50 mii lei, pentru cheltuieli materiale şi de capital la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru”. Nu mai puţin de 5.114,63 mii lei sunt necesare pentru pentru cheltuielile de personal, materiale, ajutoare sociale în numerar (contravaloare abonamente elevi) şi cheltuieli de capital la aparatul propriu al  Centrului Judeţean  de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vâlcea şi la centrele şcolare de educaţie incluzivă Bistriţa şi Băbeni. Tot la capitolul educaţie intră şi alocarea sumei de 4.926,68 mii lei pentru decontarea serviciilor realizate cu punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2002, privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I–IV din învăţământul de stat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat cu program normal de 4 ore, cu modificările şi completările ulterioare. Un fond special, de 56 mii lei, reprezintă credite pentru acţiuni cu caracter social culturale (olimpiade şcolare), pentru motivarea elevilor deosebiţi. 450 mii lei vor fi folosiţi pentru finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare ce se vor realiza în anul 2007 de Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea (350 mii lei) şi Spitalului de Pshiatrie Drăgoeşti (100 mii lei), în conformitate cu prevederile art.190 alin.(3) din Legea nr.95/2006, privind reforma în domeniul  sănătăţii, cu modificările şi completările  ulterioare. Altel 1.000 mii lei vor fi folosite pentru finanţarea cheltuielilor de personal, materiale şi de capital ale Centrului Medico–Social Lădăşti. La aceşti bani se adaugă alţi 1.861,63 mii lei, pentru finanţarea cheltuielilor de personal, materiale şi de capital ale Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea. Tot la capitolul „cultură” intră şi cei 4.652,4 mii le, reprezintând transferuri către instituţiile publice de cultură, respectiv: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea (710 mii lei); Muzeului Judeţean Vâlcea (2.036 mii lei); Memorialului N.Bălcescu (700 mii lei); Teatrul „Anton Pann” ( 900 mii lei); Şcoala  Populară de Arte şi Meserii Vâlcea (306,4 mii lei). Suma de 2.722 mii lei este necesară pentru plata contribuţiilor personalului  neclerical angajat în unităţile de cult şi din ţară, în conformitate cu prevederile O.G. nr.82/2001, privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, cu modificările şi completările ulterioare. 556,0 mii lei sunt necesare realizării, în comun, a unor acţiuni şi lucrări de interes public judeţean, în conformitate cu prevederile art. 104, alin. 6 lit.a din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările  ulterioare, respectiv: Suma de 6 mii lei va fi folosită pentru continuarea lucrărilor la monumentul Eroilor din localitatea Câineni, fonduri aprobate de Consiliul Judeţean în anul 2006 dar neutilizate ca urmare a timpului friguros, lucrări ce se vor realiza cu sprijinul  Asociaţiei „Cultul Eroilor”. Alte 50 mii lei  vor fi cheltuite pentru elaborarea, tehnoredactarea şi tipărirea  unor periodice şi cărţi referitoare la judeţul Vâlcea, precum şi pentru desfăşurarea unor activităţi (simpozioane, sesiuni de comunicări, etc.) de importanţă judeţeană şi naţională cu participanţi din afara judeţului, fonduri ce vor fi alocate în baza unei convenţii  de cooperare, ce va fi  încheiată ulterior aprobării bugetului propriu  pe anul 2007, între Consiliul Judeţean Vâlcea şi Forumul  Cultural al Râmnicului; Sportul este şi el finanţat de CJ Vâlcea. 500 mii lei au fost alocaţi finanţării Centrului Naţional de Excelenţă pentru pregătirea handbalistelor, care va fi înfiinţat în municipiul Râmnicul Vâlcea, fonduri ce vor fi alocate în baza hotărârii Consiliului Judeţean Vâlcea nr.85/2005, privind asocierea Consiliului Judeţean Vâlcea cu Consiliul Local al municipiului Rm. Vâlcea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Federaţia Română de Handbal  şi Comitetul Olimpic Român, precum şi a contractului de asociere încheiat în condiţiile art 35 alin (1) din Legea nr. 273/2006, privind finanţele publice locale. Suma de 47.630,0 mii lei, va fi cheltuită pentru finanţarea  cheltuielilor de personal, materiale, drepturi şi facilităţi acordate persoanelor cu handicap şi cheltuieli de capital ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea. Alte cheltuieli: 2.000 mii lei,  pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiţii „Alimentare cu apă” municipiul  Drăgăşani – tronsonul  Goranu – Băbeni”; 500 mii lei, pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice la obiectivul de investiţii „Reabilitare şi extindere reţele apă – canal în oraşul B. Govora şi comuna Păuşeşti” (250 mii lei) şi asigurarea utilităţilor la obiectivele de alimentare cu apă realizate prin HG nr. 687/1997, cu modificările şi completările ulterioare; 24,67 mii lei, pentru finanţarea cheltuielilor de personal aferente lunii decembrie 2006 ale Serviciului Public Judeţean pentru  Protecţia Plantelor Vâlcea; 9.179 mii lei, pentru finanţarea cheltuielilor privind întreţinerea drumurilor judeţene, investiţii şi dotări aferente drumurilor judeţene. 

Gutău nu vrea mutarea căii ferate în Goranu

 Mai mulţi consilieri municipali i-au propus primarului Mircia Gutău să demareze procedurile pentru mutarea căii ferate din centrul Râmnicului în zona Goranu, în sensul fluidizării traficului în oraş. Mai mult decât atât, în locul căii ferate ar putea fi construită o stradă modernă, cu 4 benzi. Consilierii l-au sfătuit pe primar să nu cheltuiască suma de 30 miliarde lei pe studiul de fezabilitate privind supratraversarea peste calea ferată pe strada Tudor Vladimirescu. Mircia Gutău a catalogat însă propunerea ca un vis frumos, care nu va putea fi însă realizat. „Îmbrăţişăm această idee, dar rămâne la stadiul de vis. Este aproape imposibil de realizat, mai ales dacă ne gândim la faptul că cei de la Căile Ferate Române s-au despărţit în mai multe societăţi”, a spus primarul în plenul Consiliului Local. O.H. 

Buşe ar putea depune plângere penală împotriva directorului ARR  

Sindicaliştii de la Antares Transport au pus-o săptămâna trecută, în Autogara 1 Mai, de o grevă japoneză. În 2005, pentru o perioadă de trei ani, Antares Transport a câştigat licitaţia organizată de CJ Vâlcea pentru 6 trasee grupate, cuprinzând rute profitabile, dar şi unele mai puţin solicitate. Hotărârea a fost contestată în instanţă, însă, aceasta din urmă a respins organizarea unei noi licitaţii şi ideea considerării traseului Râmnicu Vâlcea-Drăgăşani drept rută distinctă. Câteva luni mai târziu, CJ a anunţat ofertarea ca trasee distincte a celor 6 rute. La începutul lunii ianuarie, ARR a solicitat suspendarea licenţelor pentru cele 6 trasee. Acest lucru a stârnit supărarea sindicaliştilor din „1 Mai”. Dacă Antares va preda licenţele câştigate, peste 50 de angajaţi riscă să rămână fără locuri de muncă. Numele vehiculate în scandalul transporturilor sunt variate. La un moment dat, s-a sugerat că Dumitru Buşe, reprezentanţii Antares şi fostul şef ARR, Ovidiu Crăpătureanu, ar fi avut nişte interese comune legate de acest subiect şi că ar fi acţionat împreună. Buşe a avut o discuţie cu Constantin Pârvu, preşedintele CNSLR „Frăţia”, dar şi cu Aurel Popescu, preşedintele CNS „Cartel Alfa” – Vâlcea, iar cei doi lideri de sindicat i-au comunicat faptul că Florinel Butnaru, directorul ARR, face nişte afirmaţii foarte grave la adresa sa. „Eu nu ştiu cine e domnul Butnaru sau ce expertiză are dânsul pe acest post, de cine e susţinut, dar dacă face afirmaţii cum am auzit eu, va trebui să le şi susţină. Altfel, eu îi voi face o plângere penală. Legat de acest post, îi va rămâne o amintire tristă, amară!”, a avertizat Buşe, care a reamintit că licitaţia la care s-a făcut referire a fost electronică, iar CJ nu avea cum să inflenţeze rezultatul. Dumitru Buşe a lăsat să se înţeleagă, ca de altfel şi sindicaliştii de la Antares Transport, că Butnaru nu acţionează de capul său şi se face „partizanat pentru o firmă”. Dumitru Buşe a anunţat că se va adresa instituţiilor abilitate pentru a se face lumină în acest caz. Antares Transport va solicita CJ să precizeze data când cele 6 trasee vor fi licitate distinct, deşi licenţele sale sunt încă valabile. 

Cioteanu îi dă cu blazonul în cap şefei de la Integrare

• Viorel Cioteanu, primar Băile Olăneşti – „Eu zic că nu mai are ce căuta acolo, pentru că termină blazonul instituţiei” 

De parcă nu auzisem destule chestii naşpa despre Carmen Alexandrescu – mare şefă la Integrare Europeană în Consiliul Judeţean, am mai primit o confirmare a proastei reputaţii de care se „bucură” aceasta. Şi pe bună dreptate, dacă ţinem cont de prestaţia sa cel puţin îndoielnică de până acum. Deşi are o echipă formată din enşpe mii de tinerei care se fac şi ei că lucrează la proiecte cu finanţare externă, doamna cu pricina nu a uimit până acum pe nimeni cu performanţele sale. Mai mult decât atât, umblă vorba printre primarii din judeţ că fiul doamnei Alexandrescu şi-a tras un fel de ONG, intitulat SVS City, cu ajutorul căruia speră să smulgă ceva din bugetele locale, pe te miri ce site-uri de prezentare a localităţilor. Nu mai departe de acum câteva săptămâni, ARENA vă prezenta cazul primarului din Costeşti, care a fost convins să încheie un contract de vreo 50 milioane de lei pentru realizarea unei pagini de prezentare a comunei. Cititorii noştri nu au decât să tragă singuri concluziile: mama şefă la Direcţia de Integrare Europeană în cadrul Consiliului Judeţean, fiul – reprezentant al unei asociaţii care se ocupă cu promovarea localităţilor pe internet. Să nu bănuim noi că ar putea fi vorba despre vreun trafic de influenţă? Ca să spunem lucrurilor pe nume, îl lăsăm pe primarul staţiunii Băile Olăneşti, Viorel Cioteanu să tragă concluziile: „I-am propus domnului preşedinte Dumitru Buşe să o schimbe din funcţie pe Carmen Alexandrescu. Am propus acest lucru şi Partidului Democrat… Eu nu am intrat din cauza ei timp de doi ani în CJ! Eu zic că nu mai are ce căuta acolo, pentru că termină blazonul instituţiei”. 

Curtea de Apel Piteşti a luat hotărârea finală:

Urban rămâne, Rosal Grup pleacă!

 Gata! S-a închis! S-a terminat! Curtea de Apel Piteşti a dat pentru a doua oară câştig de cauză firmei de salubritate Urban în procesul cu Rosal Grup, după ce aceasta din urmă depusese o contestaţie în anulare prin care solicita suspendarea deciziei nr. 38 / R-C, din data de 19 ianuarie 2007. Astfel, contractul administrativ de delegare a serviciului de salubrizare a municipiului Râmnicu Vâlcea revine în sfârşit firmei condusă de Teodor Florescu, fără ca societatea omului de afaceri Silviu Prigoană să mai aibă alte căi de atac pe care să le poată urma. În perioada imediat următoare, Consiliul Local al Râmnicului trebuie să ia act de decizia Curţii de Apel Piteşti şi să aprobe reluarea contractului cu Urban SA. Totodată, Executivul Primăriei trebuie să anunţe încheierea periplului firmei Rosal în municipiu.   

Comercializarea porcilor şi măsurile de biosecuritate din ferme 

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Vâlcea informează că, începând din acest an comercializarea porcilor este supusă unor restricţii care trebuie respectate, ca urmare a aplicării unui program de eradicare a pestei. Astfel, gospodăriile ţărăneşti, denumite exploatări nonprofesionale pentru consum familial, cu un efectiv de până la 3 porcine, vor folosi animale numai pentru consumul propriu, deci nu au voie să vândă nici porci, nici carne. Comercializarea porcinelor din aceste exploataţii se sancţionează cu amenda de la 1000 lei la 2000 lei. Potrivit directorului adjunct Florin Bădele, exploataţiile nonprofesionale pentru consum familial, deşi deţin un efectiv de numai până la 3 porcine, au obligativitatea să respecte următoarele măsuri de biosecuritate pentru creşterea acestora: -adăposturile trebuie să fie într-o stare bună de întreţinere, care să asigure condiţii adecvate de cazare pentru categoria de porcine aflată în creştere ţi să fie uşor de spălat şi dezinfectat; – adăpostul trebuie să fie amenajat astfel încât porcinele să nu poată intra sau ieşi necontrolat şi să nu permită intrarea altor porcine sau oricăror specii de animale; – accesul persoanelor străine în adăposturi sau în alte locaţii ale exploataţiei este permis doar cu acordul deţinătorului de porcine, cu excepţia personalului sanitar-veterinar; – în adăpost sau în spaţiile aferente trebuie să existe o utilitate pentru spălarea şi dezinfectarea încălţămintei; – carnea de porcine este destinată numai consumului şi procesării pentru consum familial, după efectuarea examenului trichineloscopic. Cei care deţin exploataţii cu un efectiv de până la 20 de porcine, denumite exploatări nonprofesionale – microferme comerciale, au voie să comercializeze porci în viu, dar numai pe piaţa locală, direct din exploataţie. Nu au voie să vândă carne, iar reproducţia se face numai prin însămânţări artificiale. Cei care încalcă aceste prevederi vor fi sancţionaţi cu amenda de la 5000 la 10000 de lei. De asemenea, unităţile de abatorizare vor primi amenzi de la 5000 la 10000 lei şi li se va confisca întreaga cantitate de carne proaspătă, dacă vor primi porcine vii provenite din exploataţii nonprofesionale. Aceste exploataţii nonprofesionale, cu un efectiv de până la 20 de porcine, pot să deţină maximum două scroafe pentru reproducţie. Măsurile de biosecuritate ce trebuie respectate în aceste exploataţii sunt: – adăposturile şi utilităţile necesare creşterii porcinelor trebuie să fie construite din materiale care să permită curăţarea şi dezinfecţia acestora; – microferma comercială trebuie să dispună de filtru sanitar-veterinar, de echipamente pentru spălarea şi dezinfecţia adăposturilor, spaţii comerciale amenajate pentru depozitarea furajelor şi pentru curăţarea şi dezinfecţia mijloacelor de transport; – accesul persoanelor străine este permis numai cu echipament de protecţie din dotarea exploataţiei; – furajele, deşeurile, aşternutul şi dejecţiile sunt depozitate în aşa fel încât să fie protejate de contactul cu alte animale. În vederea valorificării producţiei în scopuri comerciale, aceste microferme comerciale nonprofesionale trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar, identificate printr-un cod şi înregistrate în baza de date a autorităţilor competente. Un al treilea sistem de creştere îl reprezintă exploataţia profesională comercială de porcine autorizată sanitar-veterinar, care are un efectiv de peste 20 de porcine şi îndeplineşte condiţiile de biosecuritate. Aceste exploataţii au voie să comercializeze pe piaţa naţională porci vii, carne şi produse din carne. Reproducţia în aceste ferme se realizează fie prin însămânţări artificiale, fie prin monta naturală, cu vieri ce trebuie utilizaţi numai prin exploataţia respectivă. Măsurile de biosecuritate care se vor respecta obligatoriu de către aceste exploataţii sunt următoarele: – exploataţia trebuie să fie împrejmuită printr-un gard care să prevină accesul animalelor, al persoanelor străine şi al mijloacelor de transport în fermă prin alte locuri decât prin cele bine precizate, dotate cu mijloace de decontaminare; – existenţa unui filtru-veterinar pentru dezinfecţie; – accesul persoanelor străine este permis numai cu echipament de protecţie din dotarea exploataţiei; – exploataţia trebuie să fie dotată cu o rampă corespunzătoare de încărcare/descărcare a porcinelor; – să se respecte condiţiile de protecţie şi bunăstare a animalelor; – aprovizionarea cu furaje se face prin locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor sanitare veterinare de acces în exploataţie; – livrarea porcinelor vii se face numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinare, care au fost dezinfectate înainte de încărcare şi după descărcare; – asigurarea măsurilor privind colectarea deşeurilor, dejecţiilor şi a gunoiului de grajd în condiţii care să asigure sănătatea animalelor şi protecţia mediului; – produse animaliere rezultate din activitatea de producţie sunt permanent supuse unui control sanitar-veterinar; – porcinele nou introduse în exploataţie sunt ţinute în carantină minim 30 de zile; – este necesară existenţa unui loc special amenajat pentru servirea mesei de către personalul care lucrează în exploataţie; – deţinătorii de exploataţii de porcine au obligaţia să asigure supravegherea sanitară-veterinară a efectivului propriu de către un medic veterinar. Adăposturile trebuie să fie compartimentate şi să asigure condiţii adecvate pentru fiecare categorie de porcine. Simona S. 

Obligaţii declarative pentru ultima decadă a lunii februarie  

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea reaminteşte operatorilor economici că, în decada următoare, trebuie să depună, după caz: – Declaraţia privind obligaţiile de plata la bugetul general consolidat pentru obligaţiile fiscale datorate lunar, cod 100, până la 26 februarie a.c., inclusiv; – Decontul de TVA, pentru contribuabilii a căror perioadă fiscală este luna calendaristică, cod 300, până la 26 februarie a.c., inclusiv; – Declaraţia informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii pe anul 2006, cod 392, până la 1 martie a.c., inclusiv; – Declaraţia informativă privind veniturile obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane cu locul de plecare din România pe anul 2006, cod 393, până la 1 martie a.c., inclusiv; – Fişele fiscale pentru venituri din salarii şi asimilate salariilor, până la 28 februarie a.c., inclusiv; – Declaraţia 205 privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit se depune de plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, valorificare de bunuri în regim de consignaţie, contract de agent, convenţii civile, transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni de vânzare de valută la termen, pe baza de contract, activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, asocierea unei persoane fizice cu o microîntreprindere, până la 28 februarie a.c., inclusiv. Având în vedere numărul mare de contribuabili care trebuie să depună declaraţii fiscale în perioada următoare, DGFP Vâlcea invită pe cei care au aceste obligaţii să depună în timp util documentele pentru a evita aglomeraţia a asigura  preluarea şi prelucrarea acestora în condiţii civilizate. Angajatorii la care se modifică termenele de declarare şi de plată a obligaţiilor privind impozitul pe salarii şi contribuţiile sociale, potrivit art. 109 din Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia depunerii Declaraţiei 010 pentru modificarea vectorului fiscal. Declaraţia 101 va fi depusă la sediul  DGFP Vâlcea, din municipiul Râmnicu-Vâlcea, str. General Magheru, nr. 17, etajul I, la Serviciul gestiune registru contribuabili şi declaraţii fiscale. 

Modificarea unor termene de plată a impozitului pe salarii şi contribuţii sociale 

 Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, de la 1 ianuarie 2007, s-a modificat termenul de declarare şi de plată a impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii, astfel: – contribuabilii persoane juridice care au statut de microîntreprindere în condiţiile Legii 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, (număr mediu anual de până la 9 salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau deţinere de active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei), trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului (exemplu: pentru trimestrul I 2007, plata şi declararea până la 25 aprilie a.c.); – persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente (care au calitatea de angajator), trimestrial, până la 25, inclusiv a lunii următoare trimestrului; – asociaţiile, fundaţiile sau entităţile fără scop patrimonial, cu excepţia instituţiilor publice, anual, până la data de 25, inclusiv a lunii ianuarie a anului următor. 

Gigi Matei nu gustă bugetul pe 2007

 • pesedistul acuză Executivul Primăriei Râmnicului de lipsa unei fundamentări realisteConsilierii municipali au aprobat marţi bugetul local pentru anul 2007. Acesta este unul record, însumând peste 1500 miliarde lei vechi.Matei şi Grigorescu s-au abţinutLa votarea bugetului Râmnicului pentru anul în curs s-au înregistrat doar două abţineri, din partea pesediştilor Ion Matei şi Remus Grigorescu. Aceştia şi-au motivat poziţia prin aceea că fundamentarea bugetului nu este corectă, Executivul neputând să ofere o justificare a valorii. „Vom vedea în cursul anului că la licitaţiile organizate de primărie, preţurile oferite cad direct pe estimare. Am întrebat un funcţionar din primărie cum de se întâmplă mereu aşa şi mi-a spus că informaţiile se află din stânga şi din dreapta”, a spus Matei în cadrul unei conferinţe de presă a PSD Vâlcea, imediat după şedinţa Consiliului Local. În afară de repartizarea obişnuită a resurselor din buget către ordonatorii de credite, au fost prevăzute şi anumite resurse reţinute la nivelul aparatului propriu, pentru cheltuieli curente în vederea finanţării unor lucrări ce ţin de domeniul public. Printre acestea se regăsesc reparaţiile la stadion – constând în refacerea pistei de atletism, drenajului şi gazonului; remodelarea piaţetei de la gară, precum şi repararea Grădiniţei nr.4 şi a Grădiniţei nr.6. Pentru finanţarea reparaţiilor la şcoli au fost alocate peste 10 miliarde lei. Printre acestea regăsim Colegiul Tehnic Energetic, o serie de şcoli generale din municipiu şi realizarea Centrului de Excelenţă pentru Handbal Feminin.Investiţii, câtă frunză, câtă iarbăO serie de investiţii vor fi continuate sau începute în acest an bugetar. Printre lucrările privind dezvoltarea publică deja începute se numără parcul industrial zona Baraj Sud şi centrul de agrement şi recreere parc Zăvoi. Printre lucrările noi se numără transformarea a două corpuri de clădire de la căminul de bătrâni Ostroveni în cămin de bătrâni, precum şi amenajarea şi recondiţionarea filarmonicii. În ceea ce priveşte asistenţa socială, trebuie spus că vor fi demarate lucrările la Centrul Social de Urgenţă precum şi în ceea ce priveşte mansardarea dispensarului Ostroveni. În ceea ce priveşte transportul urban, vor fi continuate lucrările de modernizare a străzilor Lespezi şi Săliştea Nouă, prelungirea Bulevardului Tineretului Dem Rădulescu precum şi pasajul denivelat suprateran pe Bulevardul Tudor Vladimirescu (30 miliarde lei vor fi cheltuite numai pentru realizarea proiectului). Printre lucrările noi se numără modernizarea străzilor Câmpului, Sacerdoţeanu şi Topolog, amenajarea sensului giratoriu intersecţia B-dul Tudor Vladimirescu cu G-ral Magheru, reabilitarea şi consolidarea rampelor şi pasajului CF pe strada Straubing, amenajarea şi prelungirea străzii Radu de la Afumaţi. Referitor la serviciile de Dezvoltare Publică, Locuinţe, Mediu şi Ape, vor fi continuate o serie de lucrări începute în anii trecuţi, cum ar fi: alimentarea cu apă a cartierului Goranu, utilităţi locuinţe ANL Ostroveni 6 (106 apartamente), amenajare şi modernizare piaţă Ostroveni, amenajare Hala Centrală, extinderea reţelelor de apă şi canal pe mai multe străzi din municipiu. Printre proiectele noi ale municipalităţii se numără amenajarea bazinelor din ştrandul Ostroveni (8 miliarde lei), amenajarea şi modernizarea Cinematografului Flacăra (10 miliarde lei) şi reţeaua de alimentare cu energie electrică la staţia de asfalt Vlădeşti. În afară de aceste proiecte, municipalitatea intenţionează să concretizeze o serie de proiecte la unităţile de învăţământ. Printre acestea – amenajarea şi modernizarea terenului de sport a CN „Mircea cel Bătrân”, realizarea unui punct termic la Colegiul Economic etc.Bani pentru culturăAvând în vedere alocarea sumelor de bani pe ordonatori de credite, observăm că aparatul propriu al Executivului „înghite” în acest an aproape 44457670 lei. Din aceşti bani, circa 400.000 lei sunt prevăzute pentru donaţii şi sponsorizări. ADP primeşte peste 25729960 lei, în timp ce Direcţia pentru Protecţie Socială doar 5009150 lei. O sumă importantă de bani se duce la Poliţia Comunitară – aproape 4.000.000 lei, în timp ce Filarmonica „Ion Dumitrescu” are alocat un buget de 2000000 iar Teatrul „Ariel” – peste 1.000.000 lei.Cantina de Ajutor Social primeşte 555.000 lei, dispensarul şi creşele – 1550000 lei iar învăţământul – 65824000 lei. O.H. 

Gutău, primar PD pentru o zi

 Primarul Mircia Gutău a acceptat cu dragă inimă să oficieze căsătoriile de o zi organizate de tinerii democraţi vâlceni la sediul partidului, cu ocazia Sfântului Valentin. Nu a avut prea mult de lucru, tinereii din Râmnic dovedind că nu au chef să se însoare, fie doar şi pentru o zi. Gutău şi-a terminat misiunea în mai puţin de 10 minute cu cele trei cupluri care au dorit să se căsătorească. Absenteismul de la acţiunea democraţilor s-a datorat probabil şi faptului că Gutău nu urma să ofere şi 200 de euro pentru fiecare căsătorie oficiată. În altă ordine de idei, am remarcat plăcerea cu care Mircia Gutău a pozat cu posterul portocaliu al Partidului Democrat în spate, fapt care a vrut poate să sugereze că fiecare om politic are în spatele său un partid care îl susţine. Altfel, destul de distractivă treaba de la sediul PD. Am reţinut o frază spusă de un nene şugubăţ: „Mircia (evident, Gutău – n.r.), o jumătate de oră cu o fată ca asta (proaspăt căsătorită pentru o zi – n.r.) face cât patru ani la primărie”. Se poate, nu negăm. 

Liderul socialist Constantin Rotaru este convins:

„A înnebunit Băsescu!” Liderul Partidului Alianţa Socialistă, Constantin Rotaru este de părere că scandalul referendumurilor a fost declanşat de preşedintele Traian Băsescu tocmai pentru a abate atenţia de la adevăratele probleme ale românilor. „A înnebunit Băsescu! Din păcate pentru români, constatăm că toată gălăgia pe care o face preşedintele ţării este produsă de unul care în realitate se află în fruntea celui mai mare grup de interese din România. Din păcate, constatăm că Traian Băsescu, după ce s-a făcut scăpat în dosarele Flota, ne demonstrează că împreună cu Stolojan, reprezintă interesele ruşilor de la ALRO Slatina, RAFO Oneşti, a celor de la Goldenblitz… Asta nu-i absolvă de la răspundere pe cei de la PSD, PNL, PD, PC sau UDMR care reprezintă alte grupuri de interese. Ăsta este unul dintre motivele pentru care ar trebui ca fiecare român să participe la curăţirea scenei politice româneşti. Bătălia referendumurilor e praf în ochii electoratului şi o ţinere de vorbă. Adevăratele probleme ale românilor sunt cu totul şi cu totul altele. Agricultura şi în mod automat ţăranii, pensionarii, elevii şi studenţii, tinerii fără locuri de muncă sau emigranţii români sunt categorii sociale care-i aşteaptă pe politicieni”, ne-a declarat preşedintele PAS, Constantin Rotaru. O.H.  

Pătru, cel mai cinstit dintre bogaţi?

 Fiul lui Nicolae Pătru, vicepreşedintele PRM al Consiliului Judeţean Vâlcea, împreună cu doi asociaţi, a scos bani frumoşi din afacerile în construcţii derulate în Capitală. Pentru că i-a ajuns la urechi informaţia că rivalii săi politici intenţionează să îl atace pe această temă în viitorul apropiat, liderul peremist îi asigură pe toţi aceştia că afacerile fiului său nu au legături cu statul şi s-au făcut corect. Atât de corect încât, de exemplu, pentru un bloc de 8 etaje, pe Strada Mihai Eminescu, profitul se ridică la aproximativ 2-3 milioane de euro. PD Vâlcea nu are speranţe prea mari la europarlamentare La fel ca în cazul altor organizaţii judeţene Vâlcea de partid, nici la PD Vâlcea lucrurile nu stau mai roz în ceea ce priveşte şansele de obţinere a unui mandat de europarlamentar cu ocazia alegerilor din 13 mari. În acest moment, nu se ştie dacă PD Vâlcea va obţine un loc eligibil pe lista pentru Parlamentul European. În aceste condiţii, candidatul organizaţiei vâlcene la PE, Ana Maria Pătru s-ar putea vedea undeva pe la jumătatea listei PD pentru alegerile europarlamentare. „La ora actuală nu este stabilită nici o listă. Nu se ştie dacă Vâlcea va obţine un loc eligibil, adică undeva în primele 12-15 poziţii. Probabil că acest lucru se va stabili în următoarea şedinţă a partidului”, a declarat recent liderul PD Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan. Până în acest moment, la sediul PD din Capitală au fost depuse 66 de candidaturi pentru Parlamentul European. Deocamdată, în PD au fost doar stabilite criteriile de responsabilizare a fiecărei organizaţii, printr-un punctaj strict. Obiectivul Partidului Democrat este acela de a obţine cel mai mare număr de mandate în Parlamentul European. 

În sfârşit, Cîlea arată că are sânge în instalaţie

Potentaţii zilei vânează patrimoniul Staţiunii de Cercetării Pomicole Chiar ne făceam probleme de o bună bucată de vreme pentru preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea. Acesta părea că-şi băgase definitiv capul la cutie: nu tu conferinţe de presă, nu tu poziţii vizavi de vreo problemă sau alta. Nimic. Până la urmă am înţeles de ce: omul a fost ocupat cu văruieli, termopane şi balcoane la sediul partidului, care fie vorba între noi, arăta ca o cocină. Atunci când nimeni nu se mai aştepta, Cîlea s-a apucat să dea în stânga şi-n dreapta, având totuşi grijă se nu se expună prea tare. Mai exact, liderul PSDa criticat modul în care autorităţile înţeleg să rezolve chestiunea retrocedărilor suprafeţelor de teren aflate în patrimoniul Staţiunii de Cercetări Pomicole Rm. Vâlcea. Cîlea a dat de înţeles că în jurul sutelor de hectare ale staţiunii planează interese obscure din partea unor potentaţi ai zilei, care doresc să-şi construiască vile rezidenţiale. Liderul social-democrat nu a dorit însă să dea mai multe amănunte referitor la acest subiect. „Se profilează demolarea ştiinţei pomicole pentru construirea de vile rezidenţiale. Din cele 310 hectare ale staţiunii, 80 se află în Bujoreni, acestea fiind foarte tentante… Alte 230 hectare se află în Căzăneşti-Buleta. Nu am nimic împotriva restituirilor dar mi se pare foarte grav că se doreşte şi retrocedarea terenului necesar activităţii de cercetare”, a declarat Ion Cîlea. Acesta a subliniat valoarea inestimabilă a cercetărilor realizate în ultimii zeci de ani la această staţiune, menţionând că aceasta este singura bancă de gene din România pentru nuc, alun, castan şi prun românesc. Proiecte de dezvoltare durabilă în turism Primăria Băile Olăneşti are în vedere o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii locale, ceea ce face ca acest oraş să fie unul dintre cele mai atractive zone pentru investiţii. Primarul Viorel Cioteanu spune că are atât de multe idei de proiecte încât mai are nevoie de cel puţin un mandat pentru a le realiza.Începând cu această săptămână va fi reluată investiţia privind alimentarea cu gaz a localităţii. În acest sens se va proceda la „spargerea” centrului oraşului pentru ca în această vară turiştii să găsească străzile reabilitate. Un alt proiect extrem de important este acela al realizării unui drum de legătură între Olăneşti şi comuna Muereasca – mai exact Mănăstirea Frăsinei, în lungime totală de 3 kilometri. În acest timp, turiştii care vor dori să viziteze mănăstirea nu vor mai fi nevoiţi să ocolească 50 de kilometri ci vor avea la dispoziţie un drum de acces direct. Deocamdată, proiectul se află în faza realizării studiului de fezabilitate. Un alt studiu de fezabilitate priveşte proiectul de canalizare şi al staţiei de epurare pentru Cheia, a cărui valoare se ridică la circa un milion de euro. În lucru se mai află şi un studiu pentru obţinerea fondurilor privind reabilitarea şi extinderea reţelei de apă. Acest studiu trebuie depus până la data de 1 martie la Agenţia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia. În paralel, se lucrează la proiectul de redimensionare a staţiei de epurare în Băile Olăneşti, în colaborare cu CET Govora, care vine cu un aport substanţial. În ceea ce priveşte Uzina de Apă din Olăneşti trebuie spus faptul că aceasta a fost reabilitată complet, tot cu sprijinul CET Govora. În 2005 şi 2006, investiţiile în cele două centrale termice de aici s-au ridicat la peste 30 miliarde lei. Potrivit primarului Viorel Cioteanu, în acest an cu 3-4 miliarde lei se va rezolva şi problema celor două sisteme de încălzire. O.H. Retrocedările – buba noastră cea de toate zilele 

Restituirea proprietăţilor se face în continuare cu paşi de melc. Din totalul de 34.000 de cereri depuse la Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, au fost analizate până acum doar 26.000. Dintre acestea, au fost deja validate aproape 10.000 de cereri iar un număr de 10.740 au fost respinse de comisiile locale de fond funciar. Până la această oră au fost acordate despăgubiri pentru un număr de 1.503 cereri. Din iulie 2005 şi până în prezent au fost eliberate 15.449 titluri de proprietate. Suprafaţa totală validată este de 24.098 hectare, din care 21.125 e reprezintă pădure. Până acum au fost revocate în instanţă 89 de titluri de proprietate şi un număr de 53 dosare se află încă pe rolul instanţelor în vederea revocării. O.H.

 Conservatorii ne invităSă nu uităm de Dragobete! Conservatorii vâlceni îşi exprimă mâhnirea că românii în general acordă mai multă atenţie Valentine’s Day decât românescului Dragobete. Ei se aşteaptă din partea organizaţiilor de partid care au organizat căsătorii de o zi sau au susţinut petreceri pe 14 februarie să repete gestul şi în data de 24. Conservatorii au explicat că, altfel, structurile politice respective îşi vor demonstra snobismul. În opinia liderilor PC, o sărbătorile româneşti sunt cele ce ar trebui promovate, pentru că nu e normal ca tradiţiile şi specificul nostru să fie înlocuite total cu cele străine.       Şcolile vâlcene primesc bani de la ministrul Hărdău Săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a alocat judeţului Vâlcea suma de 127 miliarde lei pentru reabilitarea unor unităţi şcolare. Potrivit prefectului de Vâlcea, Anuţa Handolescu banii nu vor fi alocaţi pe criterii politice ci în funcţie de necesităţi. Circa 60 de şcoli din judeţ vor beneficia de aceşti bani, care vor intra în conturile comunităţilor locale trimestrial. „Unul dintre elementele care au stat la baza alocării sumelor de bani a fost acela că şcolile trebuie să aibă autorizaţii sanitare pentru a putea funcţiona în continuare. S-au alocat bani în special şcolilor unde mai sunt de efectuat lucrări uşoare, de a căror executare depinde obţinerea autorizaţiilor”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă prefectul Anuţa Handolescu. Sediul PSD nu mai arată ca o cocină 

Adevăru’ e că aşa nu se mai putea. Şi când spunem asta ne referim la modul în care arăta sediul PSD Vâlcea până când preşedintele organizaţiei a decis schimbarea la faţă a acestuia. Prima conferinţă de presă susţinută de conducerea PSD Vâlcea după integrarea României în UE s-a desfăşurat în sediul renovat al organizaţiei, situat la etajul II al Complexului Gama din Râmnic. Jurnaliştii au rămas cu grua căscată la vederea noului sediu. Uşi de termopan, parchet, sală de conferinţe modernă, pereţi curaţi. Cu alte cuvinte, ce n-au reuşit pesediştii să facă atunci când erau la putere, au reuşit în opoziţie. Nu de puţine ori, conducerea centrală a partidului a strâmbat din nas atunci când a vizitat sediul PSD Vâlcea, sugerând în mai multe rânduri igienizarea şi modernizarea acestuia. Preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea a recunoscut că până de curând sediul organizaţiei nu era nici pe departe unul demn de laudă. „Eram ca într-un grajd”, a spus acesta, nedorind însă să dea amănunte în legătură cu costurile lucrărilor. Cîlea a spus doar că acestea au fost executate cu ajutorul unor prieteni din judeţul Olt.

 Senatorul PD Dorel Jurcan, de acord cu votul uninominal 

Preşedintele PD Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan este, aşa cum ne aşteptam, de acord cu iniţiativa lui Traian Băsescu de declanşare a referendumului privind adoptarea votului uninominal. „Alegerile de acest tip ar rezolva problema credibilităţii, pentru ca cei aleşi să fie pe deplin responsabili că dacă nu-şi fac datoria nu vor mai fi aleşi. Avem persoane care nu se vor mai putea ascunde în spatele unei liste de partid”, a declarat liderul PD Vâlcea. Acesta a admis totuşi că există riscul ca în Parlament să ajungă diverse persoane foarte cunoscute, din rândul artiştilor, care se bucură şi de simpatia electoratului. Jurcan a mai spus că în acest moment, PD se află în postura de a ataca moţiunea de cenzură care o priveşte pe Monica Macovei, ministru al Justiţiei. În acest sens, PD va face o sesizare către Biroul Permanent al Senatului şi către DNA privind trişarea la vot a senatorului PRM, Dan Claudiu Tănăsescu. O altă cale de atac este aceea prin care un grup de 20 de senatori, printre care se află şi Dorel Jurcan, va sesiza Curtea Constituţională. „Pentru prima dată după 1989 se încearcă printr-o moţiune simplă schimbarea unui ministru. Acest lucru se poate face doar prin moţiune de cenzură. Părerea mea este că a fost atacat un ministru care şi-a făcut pe deplin datoria. Faptul că pentru prima oară în România justiţia a devenit independentă de mediul politic, pe o parte dintre colegii noştri îi deranjează”, a mai spus senatorul Dorel Jurcan.

Sinteza activităţii desfăşurate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea în anul 2006 

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea administrează fiscal peste 21.415 contribuabili, din care: 13.801 sunt persoane juridice, cu preponderenţă societăţi comerciale cu capital privat, şi 7.614 – persoane fizice autorizate, asociaţii familiale şi profesii liberale. În anul 2006, indicatorii care reflectă disciplina faţă de fiscalitate au înregistrat creşteri semnificative faţă de 2005, gradul de depunere voluntară a declaraţiilor de obligaţii bugetare pentru operatorii economici fiind de 88,06%, iar gradul de conformare voluntară la plată a obligaţiilor bugetare a atins nivelul de 83,9%, acestea situându-se peste obiectivele stabilit de ANAF pentru DGFP Vâlcea. Totalul veniturilor colectate în 2006 la cele 4 bugete administrate de DGFP Vâlcea a însumat 554.254 mii lei, cu 35,65% mai mult faţă de cele realizate în 2005. Creşteri mai importante s-au înregistrat la bugetul de stat – cu 36%; la bugetul asigurărilor sociale de stat – cu 19% şi bugetul fondului Programul anual de încasări la bugetul general consolidat al statului repartizat instituţiei noastre de Ministerul Finanţelor Publice, care a fost mai mare cu 12% faţă de 2005 şi a fost îndeplinit în proporţie de 111%. Principalele creşteri s-au consemnat la: bugetul asigurărilor sociale – 123%; bugetul fondului pentru şomaj – 126% şi bugetul fondului pentru asigurări de sănătate – 110%. Este pozitiv faptul că restanţa de 258.340 mii lei înregistrată la 31 decembrie 2006, la nivelul judeţului Vâlcea, este în scădere faţă de finele anului 2005, cu 20,9%. La finele anului precedent, 4.520 operatori economici persoane juridice, cu 2.100 mai puţini decât în 2005, aveau restanţe la bugetul general consolidat de stat, la 96,6% dintre aceştia  restanţele fiind sub 100 mii lei. Ponderea reprezentativă a obligaţiilor restante la bugetul general consolidat de stat este concentrată la 164 debitori, care cumulează peste 92% din debitele restante la nivel de judeţ, respectiv 228.415 mii lei. Pentru recuperarea obligaţiilor neachitate de contribuabilii persoane fizice şi juridice, o preocupare majoră a constituit-o aplicarea cu fermitate a măsurilor de executare silită reglementate de Codul de Procedură Fiscală. Astfel, pentru recuperarea creanţelor faţă de bugetul consolidat al statului, s-au emis titluri executorii pentru toate debitele restante; s-au comunicat debitorilor, somaţii de plată pentru suma totală de 36.417 mii lei; au fost sechestrate bunuri mobile şi imobile în valoare de 18.708 mii lei; au fost înfiinţate popriri pe veniturile la terţi şi pe conturi bancare de  91.562 mii lei. La 12 contribuabili persoane juridice cu restanţe s-au emis decizii de atragere a răspunderii solidare cu debitorul a persoanelor vinovate pentru suma de 14.228 mii lei. Prin aplicarea modalităţilor de executare silită s-au colectat la buget 96.675 mii lei, sumă care reprezintă 16% din totalul încasărilor. În vederea responsabilizării operatorilor economici cu restanţe faţă de buget, DGFP Vâlcea a publicat trimestrial, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, lista operatorilor economici mari contribuabili administraţi, întreprinderi mici şi mijlocii (exclusiv microîntreprinderile) cu debite restante la bugetul general consolidat de stat. Ultima listă publicată, cu situaţia la 31 decembrie 2006, cuprinde 223 restanţieri, cu debite de 22.082 mii lei. O altă componentă a administrării veniturilor statului a constituit-o gestionarea impozitului pe venit care s-a materializat în primirea şi prelucrarea a peste 12.400 Declaraţii speciale privind veniturile realizate în anul 2005 şi emiterea deciziilor de impunere. Până la aceasta dată, au fost încasate la bugetul statului, în contul de regularizări de impozit pe venit, 1.417 mii lei, ceea ce înseamnă 70,2% din diferenţele de plată aferente deciziilor transmise; au fost restituiţi contribuabililor 293 mii lei şi s-a virat la 307 entităţi nonprofit suma de 254 mii lei, reprezentând 2% din impozitul pe venit pentru care contribuabilii au optat să fie distribuită cu această destinaţie. În anul 2006, au fost valorificate bunuri intrate în proprietatea privată a statului în sumă de 197 mii lei şi au fost atribuite cu titlu gratuit cu respectarea prevederilor legale bunuri în valoare de peste 12 mii lei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Vâlcea. O importanţă deosibită a fost acordată activităţii de supraveghere fiscală la operatorii economici autorizaţi ca antrepozit fiscal, preocupare care a făcut ca, în anul 2006, să nu se înregistreze fapte de evaziune fiscală la această categorie de contribuabili. În anul 2006, au fost valorificate bunuri intrate în proprietatea privată a statului în sumă de 197 mii lei şi au fost atribuite cu titlu gratuit cu respectarea prevederilor legale bunuri în valoare de peste 12 mii lei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Vâlcea. Activitatea de Control Fiscal şi structurile de control fiscal persoane fizice de la unităţile fiscale teritoriale au efectuat 3.215 verificări, din care: 2.099 la persoane juridice şi 1.116 la persoane fizice şi asociaţii familiale. Principalele obiective au constat în creşterea calităţii inspecţiilor fiscale şi asigurarea bunei colaborări cu instituţiile similare din ţară, precum şi cu celelalte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu: Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Departamentul Naţional Anticorupţie, Parchetele de pe lângă Tribunalul Judeţean Vâlcea şi Judecătoriile teritoriale, Curtea de Apel Piteşti şi Secţia Gărzii Financiare. Faţă de anul anterior, în 2006, au crescut: numărul verificărilor, cu 1,5%, şi valoarea totală a obligaţiilor de plată stabilite suplimentar, cu 34,4%. În structura veniturilor atrase suplimentar, s-au înregistrat următoarele creşteri: amenzile contravenţionale aplicate – de 1,2 ori ca număr şi de 2,3 ori ca valoare; confiscările – de 1,5 ori; dobânzile şi majorările de întârziere – de 1,2 ori; diferenţele de impozite, taxe şi contribuţii – de 1,1 ori. Creşteri semnificative au avut şi în indicatorii de eficienţă: valoarea medie a veniturilor suplimentare atrase pe persoană a fost – cu 41%; valoarea medie a veniturilor suplimentare atrase pe control – cu  32,5%; numărul mediu de controale pe persoană – cu  4,2% etc. În anul precedent, DGFP Vâlcea a înaintat organelor în drept 33 acte de control pentru continuarea şi definitivarea cercetărilor, pentru prejudicii aduse bugetului de stat în valoare totală de 3.063 mii lei. Finanţele Publice vâlcene au acordat o atenţie deosebită colaborării cu consiliile judeţean şi locale pentru elaborarea proiectelor de buget locale şi rectificarea acestora pe tot parcursul anului 2006, cu respectarea riguroasă a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 45/2003 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. Întrucât de la 1 ianuarie 2006 au intrat în vigoare Noul Plan de Conturi şi Normele Metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, aprobate prin OMFP nr. 1917/2005, cu modificările şi completările ulterioare, pe tot parcursul anului 2006, DGFP Vâlcea a acordat asistenţă de specialitate necesară implementării cu succes a noilor reglementări contabile. De asemenea, au fost întreprinse măsurile organizatorice necesare pentru aplicarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, care a stabilit noi competenţe pe linia repartizării sumelor din unele venituri ale bugetului de stat şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit pe unităţi administrativ-teritoriale. Rezultate pozitive au fost obţinute la capitolul transparenţă instituţională, DGFP Vâlcea asigurând: liberul accesul la informaţiile de interes public, inclusiv prin Sistemului Interactiv de Informare şi Documentare pentru Contribuabili – Info Chioşc; mediatizarea a problematicii fiscale şi a activităţii instituţiei; organizarea şi primirea în audienţă; funcţionarea asistenţa gratuită a contribuabililor atât la ghişee, cât şi la „telefonul contribuabilului” şi o bună colaborare cu mass-media. Pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre nivelele ierarhice (unităţi fiscale teritoriale – direcţia judeţeană – Direcţia Generală Tehnologia Informaţiei din cadrul MFP) a fost finalizată interconectarea prin intranet a tuturor sediilor din judeţ, printr-un proiect cu finanţare Phare. Subliniem şi activitatea meritorie a Centrului Zonal al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă, la Râmnicu-Vâlcea, 1.250 de funcţionari publici din toate judeţele ţării perfecţionând-şi pregătirea profesională în 2006. „Având în vedere exigenţele determinate de intrarea României în Uniunea Europeană, în acest an, DGFP Vâlcea va spori preocupările pentru adaptarea rapidă la cerinţele fiscalităţii europene prin specializarea lucrătorilor săi şi acordarea asistenţei necesare contribuabililor. Pe baza Planului de acţiune stabilit pentru 2007, vom acţiona pentru creşterea eficienţei şi calităţii actului fiscal, aplicând un tratament echitabil, nediscriminatoriu operatorilor economici, promovând un parteneriat real în relaţia directă cu contribuabilul, astfel încât să realizăm cu profesionalism misiunea instituţiei noastre, care aplică în teritoriu, în mod unitar, Strategia şi Programul Guvernului în domeniul Finanţelor Publice pentru înfăptuirea reformei fiscale” – a declarat la finalul prezentării Bilanţului pe anul 2006, directorul executiv al DGFP Vâlcea, ec. Gheorghe Gogîrnoiu. 

Super ofertă la Hotel Parâg din Băile Olăneşti 

• cazare cu pensiune completă: 60 RON/zi

Hotelul Parâng din Băile Olăneşti vine cu o ofertă de nerefuzat pentru turişti. În această perioadă, tarifele de cazare şi tratament sunt reduse cu aproape 100% faţă de cele din sezon. Astfel, o persoană va plăti pentru o zi de cazare cu pensiune completă (3 mese pe zi plus tratamente) doar 60 RON. Oferta este valabilă până la 30 iunie. „În această perioadă cererea este în scădere pentru locurile de cazare, în raport cu anii trecuţi. Tinerii sunt plecaţi în străinătate iar pensionarii nu mai vor să vină la tratament iarna, ci vara. Cererea de locuri de cazare din partea turiştilor străini este, de asemenea, slabă. Sperăm ca lucrurile să reintre în normal”, ne-a declarat Constantin State, directorul Hotelului Parâng. De menţionat este faptul că au fost modernizate 97 de camere de cazare iar în perspectivă conducerea hotelului intenţionează să modernizeze sala de conferinţe. „Ideea este de a crea un centru zonal de conferinţe, cu toate dotările necesare – echipament de lumină, sunet, mobilier, sisteme de traducere”, a mai spus directorul hotelului. 

Vâlcenii consumă peste măsură medicamente gratuite şi compensate 

Judeţul Vâlcea este fruntaş în ceea ce priveşte valoarea sumelor alocate Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate în vederea decontării medicamentelor gratuite şi compensate achiziţionate de populaţie. Din cei 340.000 de asiguraţi înregistraţi la nivelul judeţului, circa 40.000 folosesc frecvent medicamentele gratuite şi compensate de pe listele farmaciilor. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt pensionari care suferă de afecţiuni cronice. Începând cu această lună, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi-a delegat competenţele cu privire la situaţia medicamentelor către prefecţi. O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button