AdministratieAdministratie

Inactivitatea USG afectează cariera Bistrița-Costești. Alte 180 de locuri de muncă, puse în pericol

Comuna Costești este dependentă, în mare măsură, de activitatea carierei de la Bistrița. În cazul în care aceasta se va închide, 180 de oameni, cei mai mulți din localitate, vor rămâne fără un loc de muncă. De asemenea, bugetul localității va fi afectat. Spre un astfel de deznodământ ne vom îndrepta dacă Uzina de Sodă de pe platforma chimică nu va fi salvată. Dacă USG moare, va muri și Miniera, principalul furnizor de materie primă pentru Uzina de Sodă. Primarul din Costești, Toma Peștereanu, deplânge situația și așteaptă ca guvernul să ia măsurile care se impun pentru salvarea industriei din județul Vâlcea.

”De trei luni, Miniera a livrat materie primă doar către Oltchim și terți. Niciun tren de piatră nu a mers către USG. E greu să reziști așa, să acoperi salariile muncitorilor și cheltuielile de funcționare. Comuna Costești e legată de cariera Bistrița. Pe lângă faptul că aici muncesc aproape 150 de oameni din localitate, de care depind familiile lor, noi am reușit să promovăm o serie de investiții pentru dezvoltarea localității și datorită impozitelor care intrau de aici în buget. Degeaba îmi trec mie cei de la Finanțe 10 miliarde lei vechi pe hârtie, dacă eu nu încasez nici 3. Ne doare cum oamenii din comună, care au venituri sigure, sunt puși în această tensiune. Începuseră să se miște lucrurile în sensul bun, să se retehnologizeze societatea, să cumpere utilaje, să diminueze impactul activității asupra mediului. Fără USG, producția va scădea undeva la 20-25%. Prin ziare, toată lumea se bate cu pumnii în piept că rezolvă situația, însă nimeni nu a făcut un pas concret. Dacă asta e soluția, cu centrala pe gaze, de ce nu se dă odată drumul la poiectare. Sunt chestii de durată și trebuie demarate procedurile cât mai rapid. Marii agenți economici din Vâlcea, Primăria Râmnicului, pe de-o parte, Oltchim pentru ei și USG, CET, CJV trebuie să facă asocierea aceasta. E păcat de utilaje, de platforma pe care am avut-o, să moară! Se distrug lucrurile care au mers bine în acest județ. Județul a fost binecuvântat cu ape minerale, cu resurse, cu cărbune, cu sare. Alții nu au chimie, nu au nimic. Noi de ce renunțăm la ea? Haideți să o salvăm, să venim cu lucruri concrete, nu să ne certăm pe nu știu ce legi sau să găsim tot felul de motive pentru a îngreuna dezvoltarea țării și a localităților! Revenind la USG, statul, cum a făcut și cu alții, poate să subvenționeze, să scutească societățile de pe platforma chimică de plata certificatelor verzi. Prețul la abur ar scădea, pentru că CET plătește aceste certificate pentru cărbune, iar automat și prețul de desfacere către USG s-ar duce mai jos”, a precizat primarul comunei Costești.

”Noi, la Costești, depindem de industrie. Am investit în infrastructură, avem apă, canalizare, am asfaltat drumurile, avem iluminat public, va veni și telefonia fixă. Perspective de dezvoltare în turism sunt, dar nu putem pune în balanță economicul, industria, cu turismul. În turism suntem la început, am făcut primii pași. Apar agenți economici, dar lucrurile se mișcă altfel, nu la nivel macro. Important e să câștige toată lumea, să avem venituri și la bugetul local, să putem să ne dezvoltăm”, a mai adăugat Toma Peștereanu. (S.S.)

Articole Similare

Back to top button