Baschet

Cristian Achim, antrenorul vâlcean al momentului: a câştigat pentru a doua oară titlul naţional la baschet!

Cristian Achim a câştigat cel de-al doilea titlu naţional la baschet masculin cu echipa CSM CSU Oradea şi a devenit astfel antrenorul vâlcean al momentului! În finala play-off-ului Ligii Naţionale, bihorenii s-au impus cu scorul de 3-1 în faţa formaţiei CSM Steaua Eximbank Bucureşti.

După 1-1 la Oradea, elevii lui Achim au câştigat cu 2-0 în Capitală

Graţie poziţiilor superioare pe care le-a ocupat în sezonul regulat şi în Top Group, CSM CSU Oradea a avut avantajul de a disputa primele două partide pe teren propriu. Elevii lui Achim au câştigat clar primul duel, de luni, 4 iunie, cu scorul de 86-73, dar trupa din Capitală şi-a adjudecat apoi cel de-al doilea joc, desfăşurat miercuri, 6 iunie, cu 75-70. Următoarele două meciuri au avut loc pe terenul steliştilor. Duminică, 10 iunie, CSM CSU Oradea a predat o adevărată lecţie de baschet în Capitală (unde a învins mai mult decât categoric, cu 94-70) şi a preluat din nou conducerea în finală cu 2-1. Cea de-a patra confruntare, care avea să fie şi ultima, s-a disputat marţi, 12 iunie, şi a fost cea mai aprig disputată dintre toate. Bihorenii au obţinut victoria decisivă după un final incendiar, cu scorul de 92-89, şi au tranşat astfel soarta finalei în favoarea lor (3-1).
„Mă bucur enorm că am câştigat titlul după cel de-al patrulea meci, pentru că, dacă ar fi existat şi partida decisivă, la Oradea, nouă ne-ar fi lipsit doi jucători români importanţi, aşa că alta putea să fie soarta finalei. Apăreau foarte multe probleme în formaţia noastră pentru al cincilea meci, plus că presiunea se muta pe noi, nu pe adversari, din moment ce am fi jucat în faţa propriului public”, ne-a declarat Cristian Achim.

„Titlul acesta denotă seriozitate, constanţă şi o viziune corectă a lucrurilor”

CSM CSU Oradea a cucerit astfel titlul naţional pentru a doua oară în istorie, precedentul trofeu fiind adjudecat în sezonul 2015-2016. Performanţele i se datorează şi antrenorului vâlcean Cristian Achim, care se află din luna noiembrie 2009 la timona echipei bihorene. „Titlul cucerit anul acesta este unul cu adevărat extraordinar şi pentru că acesta a fost cel mai greu sezon din istoria mea ca antrenor. Din diverse motive, am făcut multe schimbări în angrenaj, lucru care a afectat în permanenţă coeziunea echipei şi jocul colectiv. Drept exemplu, mă refer doar la postul de conducător de joc (fundaş), poate cel mai important într-un meci de baschet, unde am folosit nu mai puţin de 5 jucători de-a lungul sezonului.
Tocmai de aceea, chiar dacă a fost obţinut mai greu decât precedentul, titlul acesta este şi mai plăcut, mai reconfortant! În plus, e important că am reconfirmat trofeul câştigat acum doi ani. Pentru că atunci poate că au zis unii că a fost o întâmplare! Iar prin acest al doilea titlu, performanţele noastre sunt de netăgăduit, e clar aşadar că nimic n-a fost întâmplare. Ci dimpotrivă, e rodul unei munci serioase din partea întregului club şi din partea tuturor factorilor. Titlul acesta denotă seriozitate, constanţă şi o viziune corectă a lucrurilor. Una peste alta, mă bucură că i-am făcut fericiţi pe toţi oamenii din oraş, care sunt admirabili. Ne-au susţinut permanent, atât echipa, cât şi pe mine personal, în tot sezonul şi în special în cele mai grele momente”, a subliniat tehnicianul vâlcean.

„Anul trecut, am jucat cele mai multe meciuri într-o cupă europeană din istoria baschetului românesc”

„Altfel, aş vrea să reamintesc şi că anul trecut a fost unul fabulos pentru noi şi doar faptul că am jucat în grupele Champions League ne-a privat de o performanţă mai mare în Liga Naţională. Nu trebuie uitat că nicio altă echipă echipă românească nu a avut vreodată un traseu mai lung în cupele europene, şi subliniez asta!, ca număr de meciuri. Am disputat peste 20 de partidă, adică încă un campionat! Repet, nu a existat vreo echipă în România care să joace într-un sezon atâtea meciuri internaţionale! Probabl că dacă nu am fi fost în acea situaţie, am fi avut şanse foarte mari să câştigăm titlul naţional şi anul trecut. Pentru sezonul viitor, ne-am căpătat de asemenea şansa de a evolua în preliminariile Champions League, în toamnă, când sperăm să accedem din nou în prima fază a grupelor”, a adăugat Achim.

„O eventuală finală cu Cluj ar fi fost mai grea, dar asta nu înseamnă că n-am fi avut şanse s-o câştigăm!”

De precizat mai este faptul că, în acest an, CSM CSU Oradea a mai avut o încercare de a-şi trece în palmares un trofeu, în Cupa României, însă a fost învinsă în finală, de „U” BT Cluj-Napoca (cu scorul de 64-61). În play-off-ul Ligii Naţionale, clujenii au fost eliminaţi de CSM Steaua Eximbank Bucureşti în semifinale, iar finala Cupei nu s-a mai reeditat şi în campionat. Achim a ţinut să afirme însă că asta nu înseamnă neapărat că Oradea n-ar fi avut nicio şansă de a lua titlul în faţa campioanei en-titre. „Până la urmă, Steaua i-a scos pe clujeni în semifinale, deci s-a demonstrat care a fost echipa mai bună dintre cele două. Noi am jucat finala Cupei României cu Cluj, pe care am pierdut-o la limită, dar, pe final, cel mai bun jucător de 3 puncte al nostru şi din campionat, complet singur pe semicerc, a ratat însă o aruncare care ar fi putut să schimbe soarta acelui meci! Probabil că o finală cu Cluj ar fi fost mai grea doar prin prisma faptului că se schimba ordinea meciurilor, adică primele două le-am fi jucat în deplasare. Dar nu se poate spune că dacă jucăm cu Clujul am fi pierdut! Să nu uităm că am câştigat şi acum de două ori în deplasare, la Steaua, iar în semifinale ne-am impus o dată la Sibiu. Aşadar, poate că am fi avut şanse să câştigăm şi noi un meci la Cluj. Până la urmă, nu prea mai contează însă acest aspect, important e că s-a terminat aşa cum s-a terminat, iar noi suntem foarte fericiţi!”, a adăugat Achim. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button