Acasă Diverse Buican şi alţi liberali din Vâlcea vor participa la înmormântarea regelui Mihai...

Buican şi alţi liberali din Vâlcea vor participa la înmormântarea regelui Mihai I

528
0

Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, pe 16 decembrie, în noua catedrală arhiepiscopală şi regală de la Curtea de Argeş. La ceremonie, alături de preşedintele Klaus Iohannis, patriarhul Daniel, premierul Mihai Tudose şi alte personalităţi importante de la Bucureşti, vor participa şi lideri politici vâlceni. Ieri, deputatul PNL Cristian Buican a anunţat că, împreună cu alţi colegi din PNL Vâlcea, va depune o coroană de flori la mormântul fostului monarh. Cel mai probabil, din delegaţie, va face parte şi senatorul Romulus Bulacu.
Aeronava cu trupul Regelui Mihai I va sosi în România, miercuri, pe 13 decembrie. Următoarele trei zile – 14, 15 şi 16 decembrie – în România, va fi doliu naţional. Casa Regală, condusă acum de fiica cea mare a fostului rege, Principesa Margareta, a anunţat că, înainte de înmormântare, trupul neînsufleţit al acestuia va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Regele Mihai s-a stins din viaţă marţi, pe 5 decembrie, în locuinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani. „Am primit cu profundă tristeţe vestea dispariţiei Majestăţii Sale, Regele Mihai, ultimul simbol al monarhiei constituţionale româneşti, un simbol al opoziţiei faţă de comunism, dar şi ultimul lider participant activ la evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Monarhia a fost cea care a unit civilizaţia românească de lumea occidentală producând, în acelaşi timp, o îndepărtare de simbolurile răsăritene şi balcanice. După atâta timp de la urcarea Majestăţii Sale pe tron şi după 28 de ani de la prăbuşirea comunismului, putem afirma cu tărie că Mihai I al României a fost un apoleget al valorilor occidentale. Modernizarea României şi dezvoltarea ei în perioada interbelică au fost asimilate cu orientarea spre Vest a ţării, iar toate acestea se leagă de regalitate şi de formulele ei politice. Ultimul Rege al României, prin vocaţia sa, prin discursurile sale, prin opţiunile sale şi prin poziţiile sale, a reprezentat o legătură profundă cu valorile occidentale. Acest ultim Rege al României va rămâne un model pentru generaţiile viitoare, prin răbdarea şi modestia Majestăţii Sale, într-o lume în care puterea nu este raţională. Dumnezeu să vă odihnească în pace, Majestate!”, a transmis deputatul Buican, după aflarea veştii.