Diverse

Oltchim a luat şi Cupa României

* la turneul final de la Bistriţa, elevele lui Tadici şi Popa şi-au luat revanşa în faţa Rulmentului după înfrângerea din finala sezonului precedent

Cele mai valoroase opt echipe din sezonul tocmai încheiat al Ligii Naţionale de handbal feminin s-au adunat la finele săptămâni trecute la Bistriţa, pentru a-şi disputa Cupa României, a doua competiţie ca valoare pe plan intern. Plecată la drum din postură de primă favorită, Oltchim-ul şi-a respectat blazonul, reuşind să depăşească pe rând toate cele trei echipe adverse întâlnite. Şi după încă un succes în finală, în dauna rivalei Rulemtnul Braşov, şi-au trecut în cont cel de-al doilea trofeu pe plan intern.

Lejer cu Deva şi Baia Mare

Debutul la turneul de la Bistriţa s-a consumat vineri, 4 mai, în compania echipei CSM Cetate Deva, de care vâlcencele au dispus la pas, cu 40-21, la capătul unui meci în care Tadici a dozat pe cât posibil eforturile jucătoarelor pe care le pregăteşte, cu gândul la finală şi mai ales la „dubla” manşă cu Byassen Trondheim din ultimul act al Cupei Cupelor, titularele Gâlcă, Luca, Maier şi Meiroşu având mai puţin de furcă. Singura dintre vicecampioanele mondiale folosită cu precădere, Valentina Ardean, care s-a odihnit în ultimele două meciuri din Liga Naţională, a fost cea mai prolifică marcatoare a echipei în acest joc, cu 7 goluri marcate. Au secondat-o îndeaproape Oana Manea (7), Adriana Nechita (6), Roxana Gatzel (4), Roxana Gheorghe (4), Clara Vădineanu (4), Iulia Puşcaşu (3), Narcisa Lecuşanu (2), Ionela Gâlcă (1), Steluţa Luca (1) şi Adina Meiroşu (1).
Oltchim-ul a întâlnit apoi, în semifinale, sâmbătă, 5 mai, o altă adversară mult inferioară valoric, HCM Baia Mare, în faţa căreia vâlcencele s-au impus iarăşi fără prea mari probleme, cu 44-29. De această dată, pentru a le aduce în formă maximă în finală, Tadici a contat mai mult pe titulare, iar acestea şi-au făcut pe deplin datoria. Patru jucătoare au înscris nu mai puţin decât şase goluri fiecare, este vorba de Valentina Ardean, Narcisa Lecuşanu, Ramona Maier şi Adina Meiroşu, restul reuşitelor Oltchim-ului fiind semnate de Iulia Puşcaşu (4), Adriana Nechita (4), Roxana Gheorghe (4), Ionela Gâlcă (3), Steluţa Luca (2), Clara Vădineanu (2) şi Valeria Beşe (1).

Emoţii în finală

Principalele protagoniste ale ultimelor două sezoane din campionatul intern, Oltchim Rm. Vâlcea şi Rulmentul Braşov, şi-au disputat duminică, 6 mai, finala Cupei României. O reeditare aşadar a meciului de anul trecut, când gruparea de la poalele Tâmpei s-a impus în prelungiri, după câteva grave erori de arbitraj. O finală pe care Tadici nu a prevăzut-o, dacă ne gândim la faptul că înaintea semifinalelor a declarat că echipa din Cluj-Napoca este favorită în duelul în faţa Rulmentului Braşov. Pronosticul antrenorului de la Oltchim nu s-a adeverit, asta şi pentru că fetele lui Gheorghe Covaciu s-au pierdut cu firea în finalul meciului şi au ratat astfel posibilitatea de a ajunge în finală şi a-şi câştiga astfel dreptul de a evolua în sezonul viitor al Cupei Cupelor.
Aşa cum era de aşteptat, vâlcencele au dominat categoric începutul meciului, iar la un moment dat s-au distanţat pe tabela de marcaj chiar la opt goluri diferenţă. A urmat însă o relaxare nepermisă, iar braşovencele au redus din handicap, iar la finele primei reprize Oltchim-ul nu mai avea decât patru goluri avans (17-13). Mai mult decât atât, în minutele ce au urmat revenirii de la vestiare, Dinu, Luca şi compania au intrat într-o pasă neagră, iar acest lucru a permis fetelor de la Rulmentul să se apropie până la 17-16 şi chiar să aibă şansa egalării. Fapt care până la urmă nu s-a mai întâmplat, experienţa şi-a spus cuvântul, vâlcencele au fructificat câteva contraatacuri rapide, toate lucrurile au intrat în normal, s-a refăcut diferenţa de opt goluri din prima repriză şi sărbătoarea putea începe. A fost în final 27-20 pentru Oltchim, un succes previzibil, o revanşă mult dorită după înfrângerea din sezonul precedent al Cupei României. Au marcat pentru Oltchim: Valentina Ardean – 9 goluri, Adina Meiroşu – 5, Ramona Maier – 5, Steluţa Luca –3, Ionela Gâlcă –3, Clara Vădineanu – 1 şi Valeria Beşe – 1.

Tadici a lipsit de la premiere

Gheorghe Tadici a lipsit de la festivitatea de premiere ce a urmat meciului cu Rulmentul Braşov. Antrenorul Oltchim-ului şi-a văzut elevele primind trofeul abia seara, la ştirile difuzate de posturile TV. „M-am enervat pentru toate măgăriile pe care le-au făcut unele persoane din cadrul federaţiei la acest turneu împotriva echipei noastre şi am ieşit din sală. N-am mai rezistat, am simţit că-mi crapă capul de nervi. Poate că pentru unii oficiali ai federaţiei turneul acesta a fost doar un bun mijloc de a se mai recrea, dar noi am mers acolo cu un obiectiv şi nu permitem nimănui să-şi bată joc de munca noastră”, a răbufnit Tadici după turneul de la Bistriţa.
Altfel, tehnicianul echipei vâlcene a apreciat că practic, odată cu câştigarea Cupei României, şi-a îndeplinit obiectivele pe care le-a avut la cârma echipei Oltchim: „În angajamentul pe care mi l-am asumat vara trecută, am promis câştigarea cupei şi-a campionatului pe plan intern, plus prezenţa în finala Cupei Cupelor. Nu a fost vorba de nimic mai mult, dar totuşi am realizat şi ceva în plus: am fost neînvinşi în ţară, am stabilit şi câteva recorduri greu de egalat. Acum sigur că nu ne vom opri aici, nici nu mă gândesc să nu luăm şi Cupa Cupelor!”.

  Valentina Ardean – golghetera turneului

Dacă în campionat, statutul de golgheteră a Oltchim-ului a revenit Ionelei Gâlcă, la Cupa României, Valentina Ardean a fost propulsată spre primul loc. Cea mai valoroasă extremă din lume a marcat în cele trei meciuri jucate de la echipa vâlceană la turneul de la Bistriţa nu mai puţin decât 22 de goluri (7 cu Deva, 6 cu Baia Mare şi 9 în finala cu Rulmentul), locul secund în acest top fiind ocupat de braşoveanca Crististina Neagu – 21 de reuşite (7 cu Roman, 6 cu Clujul şi 8 în finala cu Oltchim).

Tot după cinci ani

Ca şi titlul naţional, Cupa României nu a mai revenit Oltchim-ului de cinci ani, ultimul trofeu de acest gen fiind cucerit de asemenea tot în 2002. Până acum, în cei peste 25 de ani de existenţă a clubului vâlcean, s-au câştigat în total, 11 trofee (în anii 1984, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 şi 2002), cel cucerit zilele trecute la Bistriţa fiind al doisprezecelea din palmaresul echipei noastre. Altfel, pe plan intern, Oltchim-ul şi-a confirmat încă o dată supremaţia: au fost 26 de victorii în campionat şi iată acum 29 în total, dacă punem la socoteală şi cele trei meciuri câştigate recent la Cupa României de la Bistriţa.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button