Liga Nationala

Zvezda, la pământ!

• Oltchim a învins categoric trupa lui Evgheni Trefilov şi s-a DSCF4540instalat confortabil în fruntea Grupei C 

Fără adversar pe plan intern, până la câştigarea celui de-al şaisprezecelea titlu naţional nefiind decât o chestiune de trecere a timpului, Oltchim Rm. Vâlcea trăieşte la maxim duelurile din Liga Campionilor. Duminica trecută, cea mai titrată echipă de club din România le-a oferit suporterilor fideli un nou motiv de bucurie, după ce a izbutit să învingă, mai categoric decât o arată chiar şi scorul final, echipa rusă Zvezda Zvenigorod, antrenată de celebrul tehnician Evgheny Trefilov. Handbalistele pregătite de Radu Voina şi Aurelian Roşca s-au impus cu 31-27 şi s-au instalat confortabil în fruntea Grupei C, cu maximum de puncte (4) în cont.

Exceptând minutul 7, atunci când Zvezda a condus cu 4-3, Oltchim a controlat situaţia pe teren, dar şi pe tabela de marcaj. În minutul 12, campioanele României s-au desprins pentru prima oară la patru goluri (10-6), însă rusoaicele au revenit rapid în joc şi au egalat situaţia (10-10 în minutul 18). Campioanele României au intrat însă la vestiare în avantaj (18-16), dar cu o jucătoare în minus pe teren, după ce Gabriella Szucs a fost eliminată când mai erau doar 11 secunde de joc. După pauză, Zvezda nu a mai rezistat iureşului vâlcean decât câteva minute, după care Ungureanu, Neagu & Co. au început să se desprindă tot mai mult: 22-17, 26-20 şi chiar 28-21 (în minutul 48), graţie unei reuşite de senzaţie marca „Cristina Neagu”, aceasta fiind cea mai mare diferenţă de scor consemnată între cele două echipe în acest duel. La adăpostul acestui avantaj, „galacticele” şi-au permis să facă şi spectacol, iar în minutul 53 au punctat printr-o „aeriană” care a fost gustată din plin de publicul vâlcean, Narcisa Lecuşanu fiind pe post de servant, iar Cristina Neagu la finalizare. Ultimele minute ale meciului au găsit o echipă rusă care s-a zbătut din greu pentru a reduce din handicap, însă „alchimistele” le-au lăsat adversarelor prea puţine speranţe de revenire. Scorul final, 31-27, a evidenţiat din plin diferenţa de valoare existentă pe teren între cele două combatante.

Au marcat pentru Oltchim: Ramona Maier (7 goluri), Cristina Neagu (5), Iulia Puşcaşu (3), Ionela Stanca (3), Oana Manea (3), Steluţa Luca (3), Narcisa Lecuşanu (2), Clara Vădineanu (2), Valentina Ardean (2) şi Regina Shymkute (1). De la Zvezda, cele mai multe goluri le-a marcat Elena Polenova – 7, dintre care trei au survenit în urma unor aruncări de la 7 metri. Chiar dacă a fost cea mai prolifică handbalistă rusă, Polenova a avut însă dese momente când a frânat jocul echipei sale. 

„Piticul atomic” a jucat doar 23 de minute

* Valentina Ardean s-a accidentat grav (ruptură de ligamente) şi va sta pe tuşă şase luni 

În minutul 23 al partidei de duminică seara, publicul vâlcean a amuţit pur şi simplu la accidentarea extrem de gravă a extremei stânga Valentinei Ardean, după ce aceasta tocmai marcase cel de-a 14-lea gol al campioanei României. Până la final, Radu Voina nu a mai putut conta pe serviciile sale, Ardean fiind înlocuită astfel de Iulia Puşcaşu, care s-a achitat foarte bine de sarcini. La conferinţa de presă de după meci, antrenorul Radu Voina a sperat că accidentarea suferită de Valentina Ardean nu va afecta jocul echipei în meciurile viitoare.

La o zi după meciul cu Zvezda, Valentina Ardean a aflat şi verdictul medicilor, iar vestea nu a fost deloc pozitivă: ruptură de ligamente – adică minim şase luni pe tuşă. Din păcate, Ardean nu este singura handbalistă de la Oltchim care se confruntă în acest moment cu probleme medicale. Interii Adina Fiera şi Anastasiya Pidpalova, nerefăcute după accidentările suferite, au luat loc doar în tribună în meciul cu Zvezda Zvenigorod. 

Ratările incredibile au diminuat proporţiile scorului

* Ramona Maier – înger şi demon * extrema dreaptă a fost cea mai prolifică jucătoare vâlceană, dar şi cea mai ghinionistă 

Vâlcencele au fost lovite de ghinion în dese rânduri în duelul cu Zvezda Zvenigorod, ratările exasperându-i pe spectatorii din tribune, dar şi pe oficialii clubului vâlcean, preşedintele Ioan Gavrilescu găsindu-şi greu locul în prima repriză. Edificatoare în acest sens au fost fazele din minutul 27, atunci când scorul era 16-15 pentru Oltchim, protagoniste fiind Gabriella Szucs şi Ramona Maier, care au ratat uluitor, la distanţă de 20 de secunde, două contraatacuri rarisime, mingea expediată de cele două handbaliste lovindu-se de fiecare dată de barele porţii apărate de Inna Suslina. Nici după pauză, când campioana României s-a distanţat la cinci-şase goluri, şeful Oltchim-ului nu s-a calmat întru totul, ci a urmărit stupefiat modul superficial cu care elevele lui Radu Voina au tratat numeroasele acţiuni ofensive.

Altfel, chiar dacă a fost cea mai prolifică jucătoare a Oltchim-ului în partida de duminică seara, extrema Ramona Maier s-a aflat în mod cert într-o zi proastă. Extrema campioanei României a irosit cu nonşalanţă alte 7-8 bune oportunităţi de a înscrie, iar acest lucru l-a exasperat până şi pe preşedintele Gavrilescu. Maier a terminat meciul pe banca de rezerve, fiind înlocuită la jumătatea reprizei secunde cu ucraineanca Olga Vaschuk. 

2-0 pentru Oltchim în meciurile directe

* Zvezda a plecat din nou învinsă din Sala Traian, precedentul eşec fiind consemnat în septembrie 2007, în finala Supercupei Europei

Ca şi în urmă cu doi ani, în finala Supercupei Europei, atunci când Oltchim (care era antrenată de Gheorghe Tadici) a învins Zvezda cu patru goluri (23-19), campioana României şi-a trecut din nou în cont un succes la aceeaşi diferenţă de scor (31-27). Graţie victoriei obţinute, Oltchim s-a instalat solitară în fruntea Grupei C a Ligii Campionilor, cu 4 puncte la activ, locurile 2 şi 3 fiind ocupate în acest moment de Zvezda Zvenigorod şi ETO Gyor – fiecare având câte 2 puncte, în timp ce Itxako Estella se află pe ultima poziţie, fără nici un punct la activ. 

Publicul vâlcean, din nou alături de favorite

* printre spectatori, în Sala Traian au fost prezente şi câteva VIP-uri politice 

Aproape 2500 de spectatori au ţinut să fie prezenţi la primul meci pe teren propriu al Oltchim-ului în actuala ediţie a Ligii Campionilor. Printre aceştia s-au aflat şi câteva VIP-uri politice, precum primarul Râmnicului, Mircia Gutău, cel al oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan, sau şeful filialei PNL Vâlcea, Cristian Buican. De asemenea, de la meci nu a lipsit nici managerul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu. 

Duelul portarilor, câştigat de Paula Ungureanu

* rusoaica Inna Suslina – singura jucătoare de la Zvezda a cărei evoluţie a fost remarcată de antrenorul Trefilov 

Meciul disputat duminica trecută în Sala Traian a scos în evidenţă şi un duel de la distanţă al portarilor, Paula Ungureanu şi Inna Suslina, pe care însă l-a câştigat net românca dintre buturile Oltchim-ului. Prin intervenţiile miraculoase pe care le-a avut de-a lungul partidei, Ungureanu a făcut-o deja uitată, mai devreme decât se aşteptau până şi oficialii clubului vâlcean, pe mult mai galonata Luminiţa Dinu. Altfel, fiecare dintre cei doi portari aflaţi duminica trecută în zi de graţie au reuşit să pareze şi câte o aruncare de la 7 metri, la şuturile expediate de Elena Polenova (pentru Zvezda) şi Ramona Maier (pentru Oltchim). 

ETO, mai tare decât Itxako

* românca Aurelia Brădeanu a revenit pe teren şi a contribuit la prima victorie a campioanei Ungariei în actualul sezon european 

Duminica trecută, în cea de-a doua etapă a Ligii Campionilor, campioana Ungariei, ETO Gyor, a învins la limită, pe teren propriu, echipa spaniolă Itxako Estella, cu scorul de 29-28, dar succesul s-a conturat greu, abia în ultimele două minute de joc. Deşi au condus cu 27-25 în minutul 57, ibericele au părăsit până la urmă terenul cu capul plecat. La final, oficialii spanioli au acuzat însă vehement arbitrajul lituanienilor Mazeika şi Gatelis, care au arătat ibericelor, pe parcursul meciului, nu mai puţin decât trei cartonaşe roşii. Indisponibilă o bună perioadă de timp pentru că a fost însărcinată (în iunie a dat naştere unui băieţel), românca Aurelia Brădeanu a revenit din nou pe teren la ETO Gyor în meciul cu Itxako Estella şi şi-a trecut de trei ori numele pe lista marcatoarelor în acest duel.

Liga Campionilor / Grupa C

* Rezultatele etapei a 2-a:
01/11/2009 Gyor – Itxako                29-28
01/11/2009 Oltchim – Zvezda             31-27

Clasament

1. Oltchim Rm. Vâlcea             2   2   0   0   58-51   4p.
2. Zvezda Zvenigorod                  2   1   0   1   61-60   2p.
3. ETO Gyor                                       2   1   0   1   58-62   2p.
4. Itxako Estella                          2   0   0   2   52-56   0p.

Programul etapei a 3-a:

07/11/2009 Zvezda – Itxako              __-__
08/11/2009 Oltchim – Gyor               __-__

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button