Diverse

Visul continuă…

galca ionelaOltchim – Randers 28-22 (12-9)

Campioana României, între primele opt echipe ale Europei

Meciul slab din debutul noului sezon de Liga Campionilor, încheiat cu un insucces pe terenul echipei Randers (27-23 pentru daneze), apoi eşecul din Norvegia, cu Larvik, au făcut ca Oltchim să tremure pentru calificarea în grupele principale ale Champions League. Norocul a venit de la Toulon, care a rezolvat în mare parte problemele Oltchim-ului, o dată cu succesul obţinut pe tărâm danez. Cu două victorii în faţa echipei franceze, Oltchim avea 4 puncte înaintea returului cu Randers, din cea de-a cincia etapă a grupei C, astfel că nu mai avea nevoie decât de încă două puncte pentru a-şi asigura, din nou, biletul ce o propulsa între primele opt echipe ale Europei din acest sezon de Liga Campionilor. Fără a excela, formaţia vâlceană şi-a îndeplinit obiectivul, astfel că visul continuă. Deşi încă nu impresionează ca joc, Oltchim se află în continuare în grafic în ceea ce priveşte obiectivul, jucarea finalei celei mai importante competiţii inter-cluburi din lume, Champions League. A depăşit prima fază, însă acest lucru nu spune mai nimic. Am făcut până la urmă parte dintr-o grupă care nu s-a dovedit extrem de puternică. Acesta a fost probabil şi norocul echipei vâlcene. Randers şi Toulon nu sunt nici pe departe două grupări de speriat din Liga Campionilor, singura formaţie care impune într-adevăr respect fiind Larvik. Campioana Norvegiei poate fi considerată cu adevărat o forţă a handbalului feminin European. A demonstrat acest lucru şi în grupa C, pe care a câştigat-o fără a se întrebuinţa prea tare şi se anunţă o candidată importantă la câştigarea Ligii Campionilor din acest an competiţional. Revenind la Oltchim, să spunem că s-a terminat joaca şi greul de-abia acum începe, după încheierea fazei grupelor iniţiale. „Galacticele” vor întâlni de-acum înainte echipe cu adevărat importante, capabile să taxeze orice greşeală minoră, aşa că nu mai merge cu jocul la întâmplare, fără orizont. Pentru a repeta performanţa din sezonul trecut, când Oltchim a ajuns în finala Ligii, este nevoie de o schimbare. Speranţa stă în Campionatul European, acolo unde „galacticele” şi-au putea redobândi pofta de joc şi valoarea pe care le-au demonstrat în sezonul trecut.

În grafic, după primul mitan

Pentru întâlnirea cu Randers, programată pentru duminică, 14 noiembrie, miza era uriaşă. Vâlcencele nu aveau de luat doar o revanşă, după înfrângerea din Danemarca, ci erau conştiente de faptul că o victorie în faţa formaţiei daneze le-ar fi asigurat matematic calificarea în grupele principale ale Ligii. Drept urmare, au încercat încă din start să le ţină la respect pe daneze. Apărarea a fost punctul forte în debutul meciului, Ungureanu a oferit câteva demonstraţii că se află din nou într-o zi mare, n-am primit decât două goluri într-un sfert de oră, însă nu am reuşit să ne distanţăm suficient de mult pe cât ne-au dat ocazia adversarele. Totuşi, avantajul de patru goluri, consemnat în minutul 16 (scor 6-2), era liniştitor pentru campioana României. Arbitrajul a avut şi el rolul său în prima repriză, vâlcencele au beneficiat de 6 lovituri de la 7 metri, dintre care cinci valorificate, în timp ce oaspetele au avut doar una în primul mitan. Astfel, s-a ajuns chiar şi la o diferenţă de cinci goluri pentru Oltchim (11-6), însă danezele au mai recuperat pe final, primele 30 de minute încheindu-se la scorul de 12-9 pentru gazde.

Ardean şi Stanca au făcut legea în partea secundă

În meciul cu Randers, au fost câteva jucătoare de la care se aştepta mai mult, dar care au dezamăgit (de exemplu, Cristina Neagu), dar au fost şi handbaliste care s-au dăruit total pentru a obţine victoria ce aducea calificarea în faza următoare a Ligii Campionilor. S-au evidenţiat extrema stângă, Valentina Ardean, dar şi pivotul Ionela Stanca, care-au marcat, împreună, jumătate din golurile formaţiei chimiste. Adina Fiera a intrat şi ea destul de bine în joc în partea secundă, Oltchim a ajuns şi la un avantaj de şase goluri (21-16 în minutul 45), astfel că nu s-a mai pus nici un moment problema învingătoarei. În minutul 55 am avut şi 26-18, însă oaspetele au marcat de trei ori consecutiv şi au mai redus din diferenţă. Danezele au încercat să facă şi spectacol, dacă tot n-au reuşit să obţină un rezultat pozitiv, au marcat din aeriană prin Berit Kristiansen ultimul lor gol la Vâlcea, însă Stanca a închis tabela la scorul de 28-22 pentru Oltchim, care astfel s-a calificat în grupele principale ale Champions League, acolo unde o aşteaptă adversari mult mai puternici decât cei întâlniţi până acum.
Pentru Oltchim au marcat: Stanca (8), Farcău (7), Elisei (6), Fiera (3), Nechita (2), Manea (1), Neagu (1). Cea mai bună marcatoare a Randers-ului a fost Fruelund, autoare a patru goluri, urmată de Aaen (3), Andersen (3), Dalby (3), Worz (3), Eric (2), Fisker (2) şi Berit Kristiansen (2).

8 lovituri de la 7 metri pentru echipa vâlceană

Arbitrii lituanieni, Mazeika Vaidas şi Gatelis Mindaugas, nu au fost prea exigenţi cu formaţia vâlceană în prima repriză. Ci din contră, au taxat toate greşelile echipei daneze, pe care au penalizat-o, în primele 30 de minute, cu 6 lovituri de la 7 metri, plus două eliminări a câte două minute. Dintre cele şase lovituri de penalitate, Oltchim a transformat cinci, prin Maier şi Ardean, una dintre acestea fiind ratată de „Alis”. În partea secundă, însă, au fost mai puţine decizii în favoarea formaţiei vâlcene. Am mai beneficiat doar de două lovituri de la 7 metri şi o eliminare, dar per ansamblu a fost bine pentru campioana României, care a marcat şapte goluri ori din loviturile de penalitate.

Ada Nechita a împlinit 27 de ani

Duminică seara, campioanele României au avut două motive de sărbătoare. „Galacticele” au reuşit să se califice în grupele principale ale Ligii Campionilor, obţinerea biletului pentru Main Round coincizând ţi cu ziua de naştere a Adrianei Nechita, care pe 14 noiembrie a împlinit 27 de ani. Cu această ocazie, extrema Oltchim-ului a avut parte de un moment special şi din partea galeriei, care i-a oferit flori şi a afişat un banner inscripţionat cu dedicaţia „La mulţi ani, Ada!”.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button