Diverse

Vâlceanul Bogdan Omeag a jucat împotriva celor de la Real Madrid

* în vârstă de doar 17 ani, jucătorul Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi” a evoluat în două din cele trei meciuri din cadrul turneului internaţional „Talent Cup”

„Chiar şi la nivel de copii şi juniori, când joci împotriva unor echipe ca Real Madrid, Barcelona sau Galatasaray, te simţi cu adevărat fotbalist”, spune vâlceanul Bogdan Omeag, după turneul „Talent Cup”, organizat săptămâna trecută, la Constanţa, de către Gheorghe Hagi. Pentru câteva zile, România a devenit punctul de întâlnire al celor mai prestigioase academii de fotbal din lume, iar sportul-rege la nivel juvenil a strălucit ca o diademă la malul Mării Negre. Real Madrid, Barcelona şi Galatasaray au poposit în România, pentru un „patrulater” amical cu Academia de Fotbal patronată de cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor.
Magician pe teren, întreprinzător ingenios în afara lui! După retragerea din activitate, Gheorghe Hagi ne-a demonstrat tuturor că este dispus să investească în copii sume colosale şi să facă într-un an şi jumătate cât alţii într-o viaţă. Din păcate, în ţară, nu mai avem centre de copii şi juniori performante, distrugem şi puţinele baze care ne-au mai rămas, iar „mogulii” din fotbalul românesc sunt preocupaţi mai mult de investiţii în propriile case şi hoteluri, decât pentru dezvoltarea fotbalului mic. Pe aceste vremuri incerte, Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” a apărut ca o binecuvântare pentru puştii care au talent în jocul cu balonul rotund. Spre mândria noastră, a vâlcenilor, un junior plecat de la CSM Rm. Vâlcea, a participat la această competiţie, „Talent Cup”. Este vorba de Bogdan Omeag, născut în anul 1993.

* Ai jucat alături de unii dintre cei mai buni juniori din lume. Cum te-ai simţit?
– Domnul Gheorghe Hagi are un principiu foarte bun: decât să joci cu echipe mediocre, să arăţi altora că eşti mare şi tare, mai bine vezi cam cu ce se „mănâncă” fotbalul adevărat, să-ţi demonstrezi valoarea şi potenţialul în duelurile cu cei mai puternici din lume. Chiar dacă suntem la început de drum, am obţinut locul 2 la acest turneu, luând faţa unor echipe mult mai galonate, precum Barcelona şi Galatasaray. Lumea nu trebuie să uite că am obţinut un loc onorabil la această competiţie, în condiţiile în care celelalte echipe sunt organizate de vreo 7-8 ani în genul academiei. Noi nu avem încă omogenitatea necesară, având în vedere că mereu vin jucători noi, care se integrează mai greu în echipă. La Academie, dacă nu ţii pasul cu cei mai buni, pleci. Mai avem de muncă până să ajungem în elita fotbalului mare. Aţi văzut ce fotbal joacă Real Madrid. La fel ca echipa mare, şi juniorii vin cu acea mentalitate profesionistă, vor să câştige orice competiţie, fie amicală sau oficială. Sunt ceva de speriat „galacticii” Spaniei.

* Presupun că, pentru a ajunge aici, o întreagă armată de profesionişti au lucrat alături de voi…
– E adevărat, chiar e vorba de o armată de persoane profesioniste, care ne ajută zilnic să ne depăşim condiţia. Doctori, fizioterapeuţi, maseuri, preparatori fizici, organizatori de competiţii –  toţi ne ajută să facem performanţă. E ceva nemaiîntâlnit! În curând, Viitorul Constanţa va deveni un brand în România şi va ajunge în Liga I.

* Care adversari ţi s-au părut cei mai meseriaşi?
– De departe, spaniolii. Aceştia au o posesie fantastică şi o tehnicitate ridicată. Pentru ei, fotbalul reprezintă o artă, o plăcere, în timp ce, la noi, pentru fotbaliştii mari, prima grijă e cât caşcaval câştigă. Pentru spanioli, altceva nu există în afară de fotbal. Trăiesc pentru asta şi de aceea sunt cei mai buni din lume

* V-a fost teamă înaintea meciurilor cu Barca şi Real?
– De ce nu! Dar am avut cu toţii o ambiţie fantastică. Nimeni dintre noi nu se aştepta să jucăm atât de bine şi să obţinem un loc 2. Dar, din dorinţa enormă de a câştiga, am mai făcut şi greşeli pe care le vom corecta pe viitor. Personal, am greşit prin faultarea în careu a jucătorului Raul de Tomas Gomez, de la Real Madrid, însă asta m-a dezamăgit doar pe moment. Am ştiut că trebuie să trec peste acest moment şi să o iau de capăt. Eu cred că rezultatele obţinute sunt încurajatoare pentru început şi neaşteptate, atât pentru noi, dar şi pentru conducerea tehnică.

* Am văzut multe personalităţi prezente la această competiţie alături de Hagi. De exemplu,  Ilie Năstase!
– Ne-am obişnuit să vedem pe la academie numai oameni mari, care au scris istorie pentru România. Domnul Hagi nu este văzut niciodată în preajma persoanelor controversate şi ne spune mereu că anturajul contează foarte mult pentru un sportiv de performanţă. Trăim,  într-adevăr, într-un mediu sănătos, nealterat. În fiecare zi, avem ce învata de la „Rege”.

* Ce concluzii ai tras după acest turneu?
– Că e bine să înfiinţăm cât mai multe academii de fotbal. Avem centre puternice la Craiova, Piteşti, Cluj, Timişoara. FRF ar trebui să ne ajute cu bani pentru dezvoltarea acestor centre, altfel nu vom ajunge niciodată să ne luptă de la egal la egal cu cei mai buni. Am jucat meciuri amicale cu Real Madrid , Barcelona şi Galatasaray, iar acest lucru se datorează şi antrenorilor pe care i-am avut la Vâlcea : Marian Deaconescu, Costel Gaiţă, Emil Popescu, Cristi Lazăr, Gabriel Mangalagiu şi Cristi Bora.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button