Politica

Unii fug înspăimântaţi din calea dezastrului, alţii îşi bat joc şi risipesc

Ţara este sub ape, furia naturii a curmat vieţile a zeci de români şi a lăsat pe drumuri, până acum, peste 13.000 de oameni. Sate întregi din Moldova au fost rase de pe faţa pământului, la fel drumurile şi căile ferate. Şi dezastrul continuă, în comune, în oraşe!

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu a făcut această scurtă prezentare pentru a explica faptul că, în timp ce unii sunt evacuaţii, fug înspăimântaţi din calea potopului şi-şi văd distrusă munca de-o viaţă, alţii, din păcate, risipesc. În acest sens, parlamentarul social-democrat a dat ca exemplu şi câteva dintre acţiunile din ultima vreme ale administraţiei locale de la Râmnicu Vâlcea. „În loc să fim solidari, să arătăm puţină compasiune, noi epatăm. În loc să fim mai chibzuiţi, noi risipim şi ne batem joc. Cheltuim zeci de miliarde de lei pentru a schimba pavelele din centrul oraşului, deşi cele vechi erau foarte bune şi le mai puteam ţine ani buni. Am aflat cu surprindere că aceşti bani nu sunt nici măcar atraşi de actualul primar de la Guvern sau de la Uniunea Europeană, cum se lăuda în campanie, ci sunt smulşi din fondul de rezervă al municipalităţii. Ultimii bani ai râmnicenilor, dacă înţeleg bine, au fost luaţi de conducerea Primăriei pentru a-i da unor firme de casă ale PD-L. Este absurd! Aceşti oameni sfidează întreaga comunitate şi nu „merită să se afle în cele mai importante funcţii!”, a criticat deputatul Vlădoiu. Parlamentarul PSD s-a referit şi la dispariţia unor foste parcuri din oraş. „Zilele trecute, au venit în audienţă mai mulţi cetăţeni din nordul Râmnicului. Şi mi-au povestit cum, de curând, părculeţul de lângă blocul lor a fost ras de pe faţa pământului, cu participarea edililor oraşului. În zadar s-au zbătut să împiedice această mizerie. Părerile lor nu au contat pentru cei care administrează oraşul. Acum, şi lângă staţia Elegant, verdeaţa e înlocuită cu betoane. Din păcate, Râmnicul se transformă în ceea ce nu trebuie, pierzându-şi farmecul de altădată. Iar asta pentru că a ajuns pe mâna unor nepricepuţi, preocupaţi, se pare, de cu totul alte lucruri decât interesele râmnicenilor”, a concluzionat social-democratul.

Este incredibil! Guvernul a mărit TVA, dar taie sumele defalcate destinate primăriilor

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu spune că, din păcate, a constatat din nou că solidaritatea de care vorbeşte Emil Boc în numele guvernului PDL-UDMR-UNPR lipseşte cu desăvârşire.
Zilele trecute, primăriile localităţilor afectate de calamităţi şi de inundaţii au primit lovitura de graţie: diminuarea bugetelor locale cu sute de milioane de lei vechi, invocându-se acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Mai precis, printr-un comunicat ce se referă la o adresă a Ministerului Finanţelor Publice, primarilor şi consiliilor judeţene li s-a comunicat că s-a prevăzut un set de măsuri suplimentare pentru ajustarea deficitului bugetar, printre care şi reducerea sumelor de la bugetul de stat alocat către bugetele locale. În acest sens, s-a modificat repartizarea pe trimestre a sumelor defalcate din TVA alocate în anul 2010, în sensul diminuării în trimestrul III şi majorării acestora, chipurile!, în trimestrul IV.
„Domnul Boc şi ministrul finanţelor publice Vlădescu au crezut de cuviinţă să taie banii localităţilor, acum când urgenţa este cea mai mare, acum când oamenii au cea mai mare nevoie de bani pentru a trece peste nenorocirea care i-a afectat. Nu numai că bugetele locale sunt insuficiente pentru activitatea curentă, dar măriile lor guvernanţii le mai şi iau din bruma de bani şi îi lasă pe sinistraţi cu ochii în soare, fără nicio speranţă că viaţa lor va reveni la normal. Măsura diminuării bugetare, din cotele defalcate din TVA, este şi mai ciudată, întrucât domnul Boc tocmai a majorat TVA cu 5 procente de la 19% la 24%, iar acest lucru confirmă incapacitatea guvernului de a gestiona finanţele publice ale ţării precum şi lipsa completă a oricărui spirit de solidaritate. Această măsură absurdă afectează cel mai tare primăriile sucevene, dar şi în Vâlcea să nu uităm că sunt foarte multe localităţi afectate de furia naturii. De altfel, potrivit statisticilor, judeţul nostru rămâne pe primul loc pe ţară la capitolul alunecări de teren. Aşa că şi la noi, pe lângă Mateeşti, localitate din colegiul meu, greu încercată în ultimii ani, sunt zeci de alte comune care întâmpină greutăţi din cauza furiei naturii”, a explicat parlamentarul.
Nu în ultimul rând, reprezentantul PSD a apreciat că „guvernul Boc condamnă prin această măsură în mod direct sinistraţii care au rămas pe drumuri şi care nu mai trăiesc în niciun caz bine”. „Îi solicităm domnului Boc şi miniştrilor cabinetului, care sunt plimbaţi în aceste zile ca urşii de la circ prin localităţile afectate de inundaţii, să preia pentru o zi atribuţiile de primar şi să vadă domniile lor cum poţi să te descurci în situaţie de forţă majoră fără bani şi fără vreun sprijin din partea autorităţilor centrale ale statului”, a sugerat deputatul social-democrat. În încheiere, el a apreciat că este greu de crezut că, după ce Boc a pus stăpânire pe banii cuveniţi primăriilor, îi va da vreodată înapoi, deşi şi-a luat un angajament în acest sens.

Parlamentarii PSD se zbat ca TVA-ul pentru produsele din coşul zilnic să fie redus la 5 %

În contextul crizei tot mai acute din România, în care Guvernul Boc ne adânceşte pe zi ce trece şi a situaţiei materiale tot mai precare a cetăţenilor, cauzată de măsurile miniştrilor portocalii, parlamentarii PSD au iniţiat împreună cu alţi 56 de parlamentari ai Opoziţiei o măsură salvatoare pentru toate categoriile sociale şi de stimulare a economiei.
Deputatul PSD Aurel Vlădoiu susţine că, astfel, pe 30 iunie, s-a votat în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci iniţiativa legislativă de reducere la 5% a TVA-ului pentru produsele din coşul zilnic.  „Deşi a fost acuzată că nu face decât să critice Guvernul şi nu vine cu nicio măsură viabilă, Opoziţia a fost singura care a înaintat măsuri constructive de relansare economică şi de ajutorare a cetăţenilor. Reducerea la 5% a TVA-ului la alimentele de bază cum sunt pâinea, carnea proaspătă, laptele, uleiul vegetal şi zahărul este o măsură absolut necesară care trebuia luată de Guvern Boc încă de la începutul crizei. Această măsură va ajuta categoriile sociale care acum sunt la limita subzistenţei. Această iniţiativă va duce şi la relansarea agenţilor economici din domeniul alimentar. TVA-ul scăzut la alimentele de bază este o măsură aplicată în majoritatea statelor membre UE şi este conformă cu directivele Comisiei Europene”, a declarat reprezentantul PSD. Totodată, el a precizat că sunt ţări din Uniunea Europeană care au şi 0% TVA pentru alimente, dar Guvernul Boc creşte TVA-ul la 24% şi lasă oamenii să moară de foame, doar ca să aibă bani să dea clientelei portocalii. „Dacă se gândesc la cetăţenii care i-au ales şi la victimele nenorocirilor din ultimul timp, parlamentarii PDL-ului vor vota această iniţiativă”, a mai adăugat parlamentarul.
Iniţiativa a fost adoptată cu 18 voturi pentru şi 5 împotrivă de Comisia Buget, Finanţe şi Bănci şi va fi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, după o previzibilă vară fierbinte.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button