Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Politica

Parlamentarii PDL, plopişti cu acte-n regulă

Deputaţii Sorin Zamfirescu şi Samoil Vâlcu, democraţi cu acte-n regulă, citesc ordonanţele de guvern emise de şeful lor de partid în pauza de masă sau de publicitate. Cei doi nu au înţeles nimic din reglementările ultimei ordonanţe de urgenţă, interpretările oferite presei au fost puerile, total neconforme cu realitatea. Probabil au citit altă lege sau şi mai grav vor să transmită din nou ideea că legile emise de Guvern Boc sunt foarte bune, dar presa le sabotează pentru că e aservită cercurilor de interese din PSD şi PNL, în condiţiile în care PDL deţine şi puterea  şi cel mai mare număr de milionari în euro.
Democraţii lui Traian Băsescu au găsit o metodă originală  pentru  descentralizarea instituţiilor aflate în subordinea statului: descentralizarea cheltuielilor şi centralizarea veniturilor. În traducere liberă, primăriile şi consiliile judeţene vor fi obligate să asigure funcţionarea  instituţiilor din subordine din  surse proprii şi să redistribuie un sfert din veniturile colectate, peste cele care le reveneau de drept,  către bugetul de stat. Guvernul Boc le-a pasat cheltuielile şi le-a luat  veniturile, banii care trebuiau investiţii în funcţionarea instituţiilor: spitale, şcoli, primării etc. Măsura are ca scop subordarea totală a primăriilor şi consiliilor judeţene indiferent de culoarea lor politică.  Deşi intenţia  de centralizare este evidentă, deputaţii PDL au negat oferint explicaţii de gâgă. Parlamentarii PDL, Sorin Zamfirescu şi Samoil Vîlcu au declarat la unison că ordonanţele Guvernului Boc sunt o mană cerească pentru administraţiile locale şi că presa a interpretat greşit textul de lege.
La două minute de la prima declaraţie, deputatul Samoil Vîlcu a recunoscut că veniturile vor fi centralizate, în special în Sănătate, banii urmând a fi direcţionaţi de guvern în funcţie  de interesele  premierului Boc. ,,Contribuţiile la fondul de sănătate aferente judeţului Vâlcea nu vor rămâne la CAS Vâlcea ( cum ar fi fost normal în cazul unei descentralizări reale) vor fi viraţi la bugetul de stat şi de acolo vor fi repartizaţi unităţilor spitaliceşti în funcţie de necesităţi”, a declarat deputatul democrat. În aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu anunţa că va reconstrui digurile şi casele sinistraţilor  cu banii din  Fondul de Sănătate  şi cel de Pensii şi nu achiziţii sau de la Ministerul Dezvoltării.
Sorin Zamfirescu  a ţinut să precizeze că  administraţiile locale au contribuit întotdeauna la bugetul de stat cu o parte din venituri, noutatea ar consta în controlul administrării acestor sume. Fals. Primarii au primit deja ordin  să facă o raportare foarte exactă a lucrărilor aflate în derulare, la fel şi preşedinţii consiliilor judeţene.
În timp de democraţii făceau declaraţii neconforme cu realitatea,  preşedintele CJ Ion Câlea primea un comunicat,  prin care i se aducea la cunoştinţă  de către Ministerul Finanţelor Publice, că respectivul minister a prevăzut un set de măsuri suplimentare pentru „ajutorarea deficitului bugetar, printre care şi reducerea sumelor de la bugetul de stat alocat către bugetele locale”, reducând sumele defalcate din TVA pe trimestrul III, urmând ca, printr-o rectificare ulterioară de buget să fie, probabil, retrase definitiv.
,,Conformându-se ordinului ministerial, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Vâlcea ne-a anunţat că sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale se referă atât la partea ce a revenit bugetului propriu al Consiliului Judeţean cât şi la cele pe care noi le-am repartizat pe unităţi administrativ teritoriale, adică pe primării locale, cu destinaţia de cofinanţare a proiectelor.
În loc să ni se explice din ce raţiuni s-a modificat repartizarea pe trimestre prin diminuarea drastică a alocaţiilor din trimestrul III a.c., ni se cere imperativ să dispunem măsuri urgente „de modificare a repartizării pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA” şi să comunicăm, tot în regim de urgenţă, corecţiile pe care le-am efectuat. Prin această Decizie, Ministerul Finanţelor a încălcat prevederile art.50 din Legea nr. 273/2006 în sensul că modificarea repartizării pe trimestre a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi pentru drumurile judeţene şi comunale se efectuează doar pe baza propunerilor ordonatorilor principali de credite”, anunţa  preşedintele CJ Vâlcea într-un comunicat de presă. Comunicatul contrazice declaraţiile demagogice  ale celor deputaţi democraţi şi mai mult decât atât arată foarte clar că actualul Guvern guvernează ţara după ureche, în funcţie de interesele clietelei politice. D.N.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button