Liga Nationala

Tricolorele înfruntă adversare de calibru la Campionatul European

• sorţii au scos în calea României reprezentativele Spaniei (vicecampioana europeană din 2008), Danemarcei (una din cele două ţări organizatoare ale turneului final) şi Serbiei

Sâmbătă, 5 iunie, a avut loc la Odense, în Danemarca, tragerea la sorţi a grupelor turneului final al Campionatului European de handbal feminin, care va avea loc la finele acestui an, mai precis în perioada 7-19 decembrie. Întrecerea, care va fi găzduită în premieră de două ţări nordice, Danemarca şi Norvegia, va aduna la start 16 echipe de pe bătrânul continent, printre care se va număra şi selecţionata ţării noastre. Aşa cum se cunoaşte, la ediţia din 2008 a Campionatului European, care a avut loc în Macedonia, tricolorele au ocupat locul 5, după ce le-au învins pe croate, în prelungiri, cu 36-33, la finele timpului regulamentar de joc scorul fiind egal: 29-29.

Noroc sau ghinion?

Din păcate, rezultatele slabe din preliminarii (pe care tricolorele le-au terminat pe locul secund, în spatele Ucrainei) au trimis România în urna a treia valorică, iar de aici au început problemele. Sorţii au hărăzit naţionalei noastre o grupă cât se poate de dificilă, handbalistele pregătite de Radu Voina urmând a întâlni, în prima fază, reprezentativele Spaniei (vicecampioana europeană din 2008), Danemarcei (una din cele două ţări organizatoare ale turneului final) şi Serbiei.

Primele trei clasate se califică în grupele principale

Conform regulamentului de desfăşurare a competiţiei, primele trei clasate vor accede în grupele principale, acolo unde vor conta şi rezultatele directe obţinute între cele trei echipe calificate. În faza a doua a turneului final, reprezentativele din Grupa A se vor împerechea cu cele din Grupa B, din care fac parte selecţionatele Muntenegrului (pentru care evoluează şi „coşmarul” Oltchim-ului din Liga Campionilor, Bojana Popovic), Rusiei (campioana mondială en-titre) şi Croaţiei.

Ibericele – primele adversare

* tricolorele vor înfrunta apoi Danemarca şi Serbia

Odată cu tragerea la sorţi a grupelor turneului final s-a fixat şi programul meciurilor Campionatului European din Danemarca şi Norvegia. Astfel, tricolorele vor juca mai întâi cu Spania (marţi, 7 decembrie), nimeni alta decât finalista ediţiei trecute a Campionatului European, care a avut loc în Macedonia, în 2008. România va întâlni apoi Danemarca (joi, 9 decembrie) şi va încheia Grupa A cu Serbia (sâmbătă, 11 decembrie).

Radu Voina: „Nicio echipă nu e favorită în grupa noastră”

Imediat după tragerea la sorţi de săptămâna trecută, selecţionerul Radu Voina a declarat că grupa din care România face parte nu are o favorită clară, fiecare echipă urmând a-şi juca şansa până la capăt. „Nu prea aveam ce alege. Adevărul e că nici nu am avut noroc, dar acum nu mai avem ce face. La nivelul acesta nu mai contează însă numele adversarelor, toţi sunt de valoare, ci modul cum ştim să abordăm fiecare partidă. Nu cred că există vreo favorită certă în grupa noastră, ci consider că va conta enorm forma fiecărei echipe la ora meciurilor. De aceea, trebuie să jucăm atent fiecare joc în parte şi să trecem de grupe. Abia apoi ne vom gândi mai departe”, a declarat Voina.

Cristina Neagu, invitată la tragerea la sorţi

La tragerea la sorţi de la Odense au fost invitate să participe şi să repartizeze cele 16 echipe naţionale în cele patru grupe ale turneului final patru jucătoare emblematice din Europa. Printre acestea s-a numărat şi românca Cristina Neagu, declarată „The Best Rookie of The Year” („cea mai bună tânără jucătoare a anului 2010”) de către EHF. Alături de handbalista de la Olchim Rm. Vâlcea au mai fost prezente Anja Althaus (Germania), Linn-Kristin Riegelhuth (Norvegia) şi Trine Troelsen (Danemarca).

România va juca doar în Danemarca

Faptul că România face parte din Grupa A reprezintă un avantaj pentru tricolore, care vor avea şansa de a evolua de-a lungul turneului final al Campionatului European doar pe teritoriul Danemarcei, fără a trece graniţa, în Norvegia.
Conform ţintarului, în prima fază a turneului final, meciurile din Grupele A şi B se vor juca în Danemarca, în oraşele Aalborg şi respectiv Aarhus, în timp ce partidele din Grupele C şi D vor avea loc în Norvegia, în localităţile Larvik şi respectiv Lillehammer. În a doua fază, meciurile din Grupa Principală I (din care vor face parte echipele din Grupele A şi B) se vor disputa la Herning (în Danemarca), în timp ce partidele din Grupa Principală II (alcătuită din echipele din Grupele C şi D) se vor desfăşura la Lillehammer (în Norvegia).
Meciul pentru locurile 5-6, semifinalele şi finalele vor avea loc în Danemarca, la Herning, acolo unde Oltchim a disputat în luna mai meciul tur din finala Ligii Campionilor, cu Viborg HK.

Spania şi Serbia s-au înfruntat şi în preliminarii

Două dintre adversarele pe care româncele le vor înfrunta la Campionatul European (Spania şi Serbia) au evoluat împreună în aceeaşi grupă din preliminarii. Ibericele s-au calificat însă de pe primul loc, cu maximum de puncte, 12, depăşindu-le fără drept de apel pe vecinele de peste Dunăre (care n-au strâns decât 8). Ambele dueluri dintre Spania şi Serbia au fost câştigate de iberice, 21-20 în deplasare şi 29-25 pe teren propriu.

Serbia pare a fi cel mai accesibil adversar

Serbia pare singura care dispune de un lot sub valoarea României. Vedete sunt Andrea Lekic (Krim Ljubljana), Svetlana Ognjenovic (Metz Handball) – extrema placată de Gunnar Prokop în celebrul meci cu Hypo Viena din ultima ediţie a Ligii Campionilor – şi Sanja Damnjanovic (Krim Ljubljana). Handbalistele din ţara vecină nu s-au calificat la turneul final al Campionatului Mondial din China, deoarece au pierdut duelul din play-off, în faţa Germaniei, după două eşecuri: 24-29 pe teren propriu, 19-22 în deplasare. La precedenta participare la un turneu final, cel al Campionatului European din 2008, Serbia a pierdut toate cele trei meciuri din grupă, cu Croaţia (26-30), Germania (31-32) şi Macedonia – ţara gazdă (30-31).

Spania, „coşmarul” ultimelor turnee finale

Fiecare dintre cele trei naţionale pe care România le va întâlni se bazează pe jucătoare emblematice. Begona Fernandez, Marta Mangue, Elisabet Pinedo, Carla Alberto, Andrea Barno, Silvia Navarro sau Carmen Berenguer sunt doar câteva dintre cele care ne-au dat coşmaruri în ultimele meciuri directe cu Spania. Aşa cum se cunoaşte, ibericele sunt cele care ne-au spulberat în două rânduri visele de glorie: prima oară în 2008, la Europene, iar apoi în 2009, la Mondiale.
Declinul României în faţa Spaniei a fost rapid şi neprevăzut. După ce la Campionatul Mondial din 2007 le-am spulberat cu 32-19, ibericele ne-au distrus la Campionatul European din 2008, învingându-ne cu 26-18, pentru ca ulterior să ne administreze încă o înfrângere dureroasă, la Campionatul Mondial din 2009, la limită, cu scorul de 26-25, golul victoriei fiind înscris chiar în ultima secundă.

Danezele vor avea avantajul propriului public

Pentru Danemarca – ţara unde se desfăşoară cel mai bun campionat din lume – evoluează handbaliste cu renume pe plan european, precum Rikke Skov, Henriette Mikkelsen, Gitte Aaen, pe care românii le cunosc din duelurile Oltchim-ului cu Viborg HK din Liga Campionilor.
Româncele le-a înfruntat pe nordice şi la precedenta ediţie a Europenelor, din Macedonia, şi le-au învins greu, cu scorul de 27-25, după ce danezele conduceau la pauză cu 13-10. De această dată, le va fi însă şi mai greu fetelor noastre să izbândească, în principal pentru că Danemarca va evolua pe teren propriu, în faţa propriului public.

Campionatul European de handbal feminin
Danemarca / Norvegia, 7-19 decembrie 2010

Componenţa grupelor:

• Grupa A (meciurile se joacă la Aalborg): Spania, Danemarca, România, Serbia
• Grupa B (meciurile se joacă la Aarhus): Muntenegru, Croaţia, Rusia, Islanda
• Grupa C (meciurile se joacă la Larvik): Germania, Ucraina, Suedia, Olanda
• Grupa D (meciurile se joacă la Lillehammer): Norvegia, Ungaria, Franţa, Slovenia

Programul meciurilor:

• Marţi, 7 decembrie
Spania – România
Danemarca – Serbia
Muntenegru – Rusia
Croaţia – Islanda
Germania – Suedia
Ucraina – Olanda
Norvegia – Franţa
Ungaria – Slovenia

• Miercuri, 8 decembrie
Olanda – Germania
Suedia – Ucraina
Slovenia – Norvegia
Franţa – Ungaria

• Joi, 9 decembrie
Serbia – Spania
România – Danemarca
Islanda – Muntenegru
Rusia – Croaţia

• Vineri, 10 decembrie
Germania – Ucraina
Suedia – Olanda
Franţa – Slovenia
Norvegia – Ungaria

• Sâmbătă, 11 decembrie
Spania – Danemarca
România – Serbia
Muntenegru – Croaţia
Rusia – Islanda

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button