Diverse

Tricolorele au câştigat Cupa Mondială

Neagu-Amariei1• naţionala de handbal feminin a ţării noastre a câştigat turneul de la Aarhus (Danemarca)
 
După aproape patru ani de la medalia de argint cucerită la Campionatul Mondial din Rusia, naţionala de handbal feminin a ţării noastre a realizat iarăşi o ispravă de proporţii, triumfând la Cupa Mondială. Aşa cum se cunoaşte, la competiţia amicală desfăşurată la Aarhus (în Danemarca), participă de regulă forţele handbalului feminin din Europa. Spre deosebire de ediţia din 2008, atunci când România nu a obţinut nicio victorie, de data aceasta tricolorele s-au întors acasă cu trofeul.

Prima performanţă din „era Voina”

Româncele au început turneul de la Aarhus cu o victorie chiar împotriva ţării gazdă, Danemarca (28-22), dar ulterior au fost înfrânte (mai bine zis umilite!) de Rusia, în al doilea meci din grupă, cu scorul de 35-25. Tricolorele au obţinut biletele pentru semifinale abia în urma celui de-al treilea joc, atunci când au învins Suedia (41-24). Ulterior, în semifinale, România a întâlnit Germania, pe care a învins-o cu scorul de 30-24. Tricolorele s-au calificat astfel în finală, care a fost a doua din istorie pentru România, după cea jucată în 2006, atunci când Rusia, ca şi la Mondialele din 2005, le-a învins pe tricolore la limită, cu scorul de 29-28.
Finala a fost la discreţia tricolorelor, care au condus cu 19-13 la sfârşitul primelor 30 de minute de joc. După pauză, nordicele au început cursa de urmărire, dar n-au mai reuşit să întoarcă şi soarta partidei. Scor final: 28-27 pentru România, care şi-a trecut în cont primul trofeu major în „era Voina”. Campioana europeană şi olimpică, fără celebra Marit Breivik pe banca tehnică (antrenoarea a renunţat la funcţie anul trecut), a arătat însă mult schimbată decât de obicei. Dar tricolorele nu şi-au văzut de treabă şi au învins, depăşind astfel un complex norvegian care durează de ani buni.

Premii substanţiale pentru semifinaliste

Cele patru reprezentative care au acces în semifinale au fost răsplătite financiar de către organizatorii competiţiei. Astfel, România – clasată pe locul 1 la final – a fost recompensată cu 25.000 de euro, finalista Norvegia cu 15.000 de euro, medaliata cu bronz, Germania, cu 10.000 de euro, în timp ce echipa de pe locul patru, Danemarca, a încasat 5.000 de euro.

Neagu, Elisei şi Stanca în All Star Team
• Ramona Maier a fost cea mai prolifică jucătoare a turneului, cu 28 de goluri în cont

La finele turneului de la Aarhus, organizatorii au oferit şi câteva premii individuale. România a avut trei jucătoare în „şaptele” ideal al Cupei Mondiale. Astfel, Cristina Neagu a fost desemnată cel mai bun inter stânga, dar şi MVP-ul competiţiei. Valentina Ardean a fost aleasă cea mai valoroasă extremă stânga, iar cel mai bun pivot a fost Ionela Stanca. Norvegia a avut de asemenea trei jucătoare în All Star Team: Katrine Lunde (portar), Linn Kristin Riegelhuth (extremă dreapta), Sulland (inter dreapta). Cel mai bun inter-centru a fost declarată daneza Laerke Moller. În schimb, Ramona Maier a devenit golghetera turneului, în cele 5 partide disputate la Aarhus înscriind 28 de goluri.

„Avem o echipă capabilă să bată pe oricine!”

În ciuda triumfului de la Aarhus, selecţionerul Radu Voina speră ca fetele să rămână cu picioarele pe pământ şi avertizează că Mondialele din China vor fi cu totul altceva! „Nu am urmărit rezultatele, ci evoluţia echipei. Dar asta nu înseamnă că nu ne bucurăm pentru câştigarea turneului. România a avut o evoluţie bună la Cupa Mondială, dar trebuie să nu uităm că a fost doar o competiţie amicală. Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, pentru că la Mondialele din China lucrurile vor sta cu totul altfel”, a declarat Voina, care a lăudat cei doi pivoţi, Manea şi Stanca, despre care a spus că ar fi păcat să nu fie folosiţi împreună pe teren, la ce valoare au. „Una peste alta, sunt totuşi optimist în privinţa Campionatului Mondial din China. Avem o echipă capabilă să bată pe oricine. Trebuie să eliminăm fluctuaţiile în evoluţii, iar rezultatele vor fi şi mai bune”, a adăugat apoi selecţionerul.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button