Diverse

Tipuri de lideri: Ce stil de conducere ai?

Tipuri de lideri: Ce stil de conducere ai?

Te-ai gândit vreodată cum te văd cei din echipă? Te consideră un conducător carismatic sau, mai degrabă, unul autoritar? Despre leadership putem scrie sute de pagini și putem susține zeci de prelegeri, dar un lucru e clar: un lider inspiră, transmite putere și dorința de a depăși cu brio toate obstacolele, dorința de a face din azi un nou motiv de a rezolva task-urile cu zâmbetul pe buze.

Înainte de a trece în revistă principalele tipuri de lideri, trebuie să știi că până și cei care conduc echipe de peste 10 ani caută să-și îmbunătățească abilitățile și să se adapteze noilor cerințe. Dacă și tu vrei să fii cu un pas înaintea concurenței, poți urma câteva cursuri de leadership. Succesul vine din interiorul organizației. Și tot despre succes vorbim în rândurile următoare. Descoperă, mai jos, care sunt principalele tipuri de conducere.

Liderul carismatic

Nu puteam începe altfel. Liderul carismatic este cel care influențează prin puterea exemplului, prin charisma personală. Liderul carismatic cunoaște foarte bine secretele comunicării și pune punctul pe „i” într-un mod cât mai plăcut și inspirațional. El este un maestru în a descoperi talente și în a fructifica potențialul celor din jur. Îl întâlnim adesea în sectorul privat, în organizațiile cu forță de muncă tânără. El este cel care deține numeroass abilități de leadership, cel care știe să gestioneze cu brio orice situație complexă.

Liderul autoritar

La polul opus se află liderul autoritar. Acesta preferă să ia deciziile în lipsa coechipierilor. Nu e un stil tocmai tolerant în prezent, când forța de muncă e tot mai tânără. De aici și ideea că vorbim despre un stil de conducere rece, deosebit de formal, care nu se mai potrivește cu actuala zonă de business.

Liderul birocratic

Pe liderul birocratic îl găsim în prezent mai mult în zona de administrație publică sau în sectorul medical, nu și în organizațiile private. El funcționează doar după reguli bine structurate și are pretenția ca fiecare membru al echipei să funcționeze după aceeași ordine. Vorbim aici despre o organizare la cote înalte.

Liderul participativ

Liderul participativ este dispus ca, în fiecare zi de muncă, să asculte toate părerile celor din jur. El îi încurajează pe toți să-și exprime opiniile. Este deschis și dispus să asculte toate punctele de vedere, indiferent de circumstanțe. Deși este considerat un stil de conducere bazat pe încredere și deschidere, de multe ori, e destul de greu să se ajungă la o decizie finală.

Liderul tranzacțional

Liderul tranzacțional se bazează pe premisa potrivit căreia „atunci când dai, trebuie să și primești”. El este cel care oferă recompense și creează noi oportunități de dezvoltare pentru membrii echipei.

Liderul laissez-faire

Liderul laissez-faire este cel care împarte responsabilitățile și oferă echipei încredere. El lasă lucrurile să meargă, fără să controleze procesul de lucru, fiind preocupat mai mult de îndatoririle organizatorice.

Liderul pacesetting

Liderul pacesetting este însetat de cunoaștere, de autodepășire, este dornic de muncă și mereu în competiție, uneori chiar și cu propria persoană. El turează motoarele la maximum și își încurajează echipa să funcționeze într-un ritm alert. Sigur, atunci când ai alături doar oameni competitivi, puternici și muncitori, rezultatele apar cât ai clipi. Pe de altă parte, riști ca uneori să ajungi la suprasolicitare.

Prin urmare, există mai multe stiluri de conducere. Dacă unele au fost abordate cu succes în anii trecuți, altele sunt îmbrățișate cu drag de noua generație. Tu unde te situezi? Ce fel de lider ești?

Articole Similare

Back to top button