Alte sporturi

ŞTIAŢI CĂ?

* Când au preluat de la francezi jocul de TENIS, cam prin secolul al XVI-lea, englezii au scâlciat termenul „tennez!” („ţine!”) rostit atunci când unul dintre jucători se pregătea să lanseze mingea în joc şi s-a spus „tennis”. 

* În anul 1786, francezii Jacques Balmat şi Jean Piccard au atins pentru prima oară  piscul MONT-BLANC, înalt de 4807 metri, iar în 1953 neozeelandezul Edmund Hillary şi şerpaşul Tensing ating în premieră vârful EVEREST, din Himalaya, cel mai înalt de pe glob (8848 metri). 

* În 1924, americanul Bill Havens a fost ales să reprezinte ţara sa la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba de opt fără cârmaci a întrecerilor de canotaj, dar a refuzat politicos, pentru a rămâne alături de soţia sa, aflată în pragul împlinirii sorocului de a naşte un copil. După 28 de ani, FRANK HAVENS, copilul născut în 1924, avea să câştige… medalia de aur în proba de canoe simplu pe distanţa de 10.000 metri, la ediţia de la Helsinki!

* Numele VOLEI îşi trage „obârşia” de la verbul englezesc „volley”, tradus prin „a zbura”, în condiţiile în care „vole”, în franceză, înseamnă „preluarea din zbor a mingii înainte de a atinge solul”. 

* FEDERAŢIA INTERNAŢIONALĂ DE AUTOMOBILISM (F.I.A.) a luat fiinţă în anul 1904 şi sediul a fost stabilit la Hamburg, în Germania. Primul concurs „Grand Prix” are loc în 1906. Încă din 1901, George Valentin Bibescu a realizat una dintre primele curse europene (Geneva – Bucureşti), cu o viteză medie de 25 kilometri pe oră! În 1904 a luat fiinţă, la Bucureşti, „Automobil Clubul Român” care în 1905 s-a afiliat la FIA. 

* Brazilienii au construit în 1950 cel mai mare stadion din lume, celebrul  MARACANA, în vederea disputării turneului final al Campionatului Mondial de fotbal. Visul lor de a deveni pentru prima dată campioni mondiali s-a năruit chiar pe acest stadion, Uruguay învingându-i în finală, spre stupefacţia a peste 190.000 spectatori uluiţi! După meci, 35.000 de chitare au fost rupte şi puse pe rug în Rio de Janeiro, iar sute de suporteri au făcut infarct. 

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button