Diverse

Shani Diluka, Nicolas Dautricourt şi Răzvan Popovici, în turneu la Băile Govora       

Turneul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată în istoricul său la Hotelul Palace, din Băile Govora, o clădire-monument care datează de la începutul secolului XX. Publicul este invitat să participe la concertul de la Hotelul Palace – luni, 4 martie 2024, de la ora 19:00. Accesul la concert este liber, iar rezervările se fac pe site-ul https://conac.sonoro.org/.

Obiectivul SoNoRo Conac este de a pune în valoare arhitectura de patrimoniu și clădirile excepționale din România, prin intermediul muzicii de cameră. De-a lungul timpului, acest proiect a intermediat contexte favorabile salvării unor clădiri importante din patrimoniul românesc, acestea fiind redate comunităților și reintroduse în circuitul turistic. Turneul SoNoRo Conac se află în acest an la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră. Muzicienii care vor susține concertul sunt Nicolas Dautricourt (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Shani Diluka (pian), iar în program sunt incluse lucrări semnate de Max Bruch, Rebecca Clarke, Gabriel Fauré, Johannes Brahms, Edvard Grieg, Franz Schubert, Franz Liszt, Bohuslav Martinů, Piotr Ilici Ceaikovski și Astor Piazzolla. „După ce am început anul cu selecția bursierilor pentru programul SoNoRo Interferențe, sunt încântat că ne pregătim pentru turneul SoNoRo Conac din 2024! Anul acesta vom deschide turneul cu tradiționalul Concert de Mărțișor pe care îl organizăm la Sala Radio din București, în coproducție cu Radio România Muzical. Vom concerta apoi într-un spațiu nou în istoricul SoNoRo Conac – Hotelul Palace, care se află într-o clădire-monument, din splendida zonă a Băilor Govora. Mă bucur nespus că hotelul a fost reabilitat și că s-au restaurat multe dintre detaliile originiale. Îi mulțumim partenerului nostru, Studiogovora, pentru implicare și viziune. De asemenea, îi mulțumim gazdei noastre, Hotelul Palace, și abia așteptăm să umplem cu muzică spațiul elegant al acestui hotel!”, a anunţat Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Hotelul Palace a fost construit în perioada 1911-1914, fiind o bijuterie arhitecturală ce poartă semnătura arhitectului Ernest Doneaud, cu antrepriza Puklicky&Brătescu. Stilul Art Nouveau, cu influențe eclectice și neoromânești, dă naștere unei clădiri emblematice și impresionante, cu formă asemănătoare unui vultur cu aripile deschise, simbolizând forța și speranța. Cele 365 de goluri de pe fațade marchează zilele calendaristice ale anului și promisiunea vindecării. Acest hotel a cunoscut în trecut lungi perioade de glorie. În 2014, a renăscut din cenușă după un amplu proiect de reabilitare care a restaurat cu grijă multe dintre detaliile originale, păstrând vie povestea generațiilor care i-au trecut pragul în ultimul secol. Astăzi, Palace este o clădire de patrimoniu care spune poveștile adunate din bogata istorie a Băilor Govora.

 

 

 

Articole Similare

Back to top button