Politica

Şeful Casei de Pensii a participat la o conferinţă de presă a PD-L

Pentru prima oară în cariera sa, unul dintre cei mai longevivi directori de instituţii din Vâlcea, Gabriel Andreescu a participat la o conferinţă de presă organizată de un partid. Directorul Casei de Pensii a fost prezent în urmă cu doar câteva zile la o întâlnire cu jurnaliştii vâlceni, la sediul PD-L.

Andreescu şi-a motivat participarea prin faptul că a fost invitat de conducerea PD-L Vâlcea să vorbească despre noua lege a pensiilor şi a promis că va fi la fel de disponibil dacă vreun alt partid îi va solicita prezenţa la o conferinţă de presă. Reamintim faptul că Gabriel Andreescu este unul dintre puţini şefi de deconcentrate păstraţi de liderul PD-L Vâlcea, Mircia Gutău, după ieşirea PSD de la guvernare. În intervenţia sa, Andreescu s-a referit la noul sistem de pensii, neuitând să menţioneze faptul că în Vâlcea sunt înregistraţi 94 de pensionari de lux.

Până în 2030, femeile şi bărbaţii se vor putea pensiona doar după împlinirea a 35 de ani în câmpul muncii. De asemenea, vor fi înăsprite condiţiile necesare obţinerii pensiei anticipate. „Dacă până acum penalizarea era de maxim 30%, de acum încolo aceasta va urca până la 45%. Cât priveşte pensiile de invaliditate, până în prezent, medicul specialist întocmea un documentar şi apoi îl înainta comisiei de expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii. De acum încolo, documentarul medical va fi înlocuit cu un raport de evaluare întocmit direct de medicul specialist din cadrul Casei”, a spus Andreescu. Acesta a dezvăluit că în Vâlcea sunt 94 de beneficiari de pensii speciale, printre care 43 procurori şi judecători, 39 – personal auxiliar din magistratură, 4 din cadrul Curţii de Conturi, 6 parlamentari, un aviator şi un diplomat. Cea mai mare pensie plătită în Vâlcea se ridică la 150 milioane lei vechi şi aparţine unui fost judecător. Foştii parlamentari sunt nevoiţi să se mulţumească cu doar o mie de euro lunar. În aceste condiţii, statul cheltuieşte anual pentru cei 94 de pensionari de lux vâlceni, circa un milion de euro. Cât îi priveşte pe cei cu pensii anticipate, în Vâlcea sunt doar 514 dintre cei 128 mii pensionari. O mare problemă o reprezintă însă cei cu pensii de invaliditate; din patru pensionari vâlceni, unul a ieşit la pensie în baza invalidităţii. Şeful Casei de Pensii a recunoscut că procentul este cam ridicat, însă a menţionat că în comparaţie cu alte judeţe, Vâlcea stă bine la acest capitol.
Gabriel Andreescu a recunoscut că legea pensiilor este perfectibilă şi chiar a făcut o serie de propuneri în vederea modificării proiectului de act normativ.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button