Administratie

S-a ales praful de învăţământul vâlcean!

232 de unităţi şcolare din judeţul Vâlcea vor funcţiona şi în acest an la nivelul Evului Mediu, fără apă curentă şi puncte sanitare.

Sute de şcoli neautorizate

Conform datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică, în judeţul Vâlcea funcţionează 681 de unităţi de învăţământ, dintre care doar 449 sunt autorizate:134 în mediul urban şi 315 în mediul rural. Din cele 232 de unităţi neautorizate, doar 22 sunt în mediul urban, restul de 210 unităţi şcolare figurează în mediul rural, la sate, acolo unde s-a născut şi veşnicia.
Din informaţiile oficiale, mai reiese că, din cele 348 de grădiniţe cu program normal şi prelungit, 267 funcţionează în mediul rural şi doar 180 sunt autorizate sanitar. Situaţia nu se prezintă roz nici în mediul urban: din 81, 11 sunt neautorizate.
În ceea ce priveşte şcolile cu clasele I-VIII, din cele 304 existente, 255 funcţionează în mediul rural şi doar 180 sunt autorizate sanitar. În mediul urban, din cele 49 existente, doar 10 sunt neautorizate. De asemenea, dintre cele 29 de licee din Vâlcea, doar unul este neautorizat şi acela în mediul urban. Inspectorii DSP susţin că 94 de unităţi şcolare nici nu s-au obosit să ceară autorizaţia sanitară de funcţionare, pentru că ştiau că nu îndeplinesc condiţiile de obţinere. Există totuşi şi situaţii în care primarii au obţinut autorizaţiile, dar nu s-au grăbit să le ridice de la DSP. În majoritatea cazurilor, principalele motive ale neautorizarii sunt lipsa apei curente şi a sistemelor pentru igiena mâinilor copiilor; grupuri sanitare necorespunzatoare, respectiv construcţii improprii, fose nevidanjate, cabine fără uşi sau în număr insuficient şi neigienizate; acoperişuri deteriorate, cu infiltraţii de apă prin plafon şi în sălile de curs; surse de iluminat neprotejate. Dintre cele 239 de unităţi verificate de DSP, în 149 se efectuau lucrări de reparaţii şi igienizări, iar în 90 dintre ele nu se efectua decât curăţenia generală. În momentul inspecţiei, inspectorii DSP au găsit la program doar personalul de îngrijire. Gabriela Ene, inspectorul general al ISJ Vâlcea, a declarat că vina le aparţine primăriilor şi nu Inspectoratului Şcolar, pentru că aceste lucrări întră în administrarea primarilor. La rândul lor, primarii dau vina pe Guvern, care le-a tăiat masiv fondurile, lăsându-i chiar şi fără bani de salarii.

Bombe cu ceas

Iar asta nu e tot. Foarte multe centrale termice, care ar urma să asigure încălzire în unităţile de învăţămînt vâlcene, sunt neavizate ISCIR. De aceea, prefectul le cere primarilor să intre în legalitate, pentru a evita riscul unor explozii. De cealaltă parte, primarii susţin că nu au bani pentru autorizarea lor şi pentru achiziţionarea stingătoarelor pentru incendii. În timp ce aleşii se plâng de lipsa banilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea ameninţă cu sistarea centralelor termice, o decizie care va transforma sălile de clasă în frigidere. Deocamdată,  Inspectoratul a întocmit doar procese verbale pentru sistarea activităţi la un număr de 39 de centrale termice. Repunerea lor în funcţiune se va face numai după obţinerea autorizaţiilor.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a verificat luna trecută centralele termice montate în  45 de unităţi şcolare de pe raza judeţului, municipiul reşedinţă de judeţ fiind cap de listă, chiar şi la neregulile constatate. În urma controlului, inspectorii au constat că foarte multe centrale termice montate nu au autorizaţie de funcţionare eliberată, că o parte dintre ele au rămas neautorizate încă de la punerea în funcţiune, iar altele nu au mai fost verificate la termenul scadent, stabilit în procesul verbal de punere în funcţiune.
Primarii au scăpat totuşi în privinţa personalului care deserveşte aceste centrale, pentru că toate cazanele montate în unităţile şcolare din judeţ au puteri instalate sub 400 kW. Doar una singură, din Drăgăşani, are capacitate mai mare, dar este autorizată ISCIR şi e deservită de un fochist, condiţie impusă de lege. În restul judeţului, toate funcţionează sub stricta supraveghere a femeii de serviciu, care a devenit fochist peste noapte.
În timp ce prefectul punea problema siguranţei elevilor şi-i invita pe primari şi directorii unităţilor de învăţământ să înveţe să mânuiască un „extinctor”, o parte din primarii prezenţi recunoşteau, în ,,barbă”, că şcolile pe care le păstoresc nu sunt dotate cu stingător pentru incendii. În cazul unei explozii, elevii ar fi victime sigure, iar asta pentru că primarii au refuzat să investească în achiziţionarea lor, în condiţiile în care valoarea unui tub nu depăşeşte suma de  800.000 lei.
Gabriela Ene, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, a declarat că va încerca să obţină banii necesari pentru autorizarea centralelor, dar nu garantează succesul acestui demers. Prefectul a intrat şi el în joc şi a promis că va face trafic de influenţă pentru obţinerea sumelor: „O să fac trafic de influenţă la guvern să obţin banii necesari şi să corecteze greşelile primarilor. Dacă acceptau preţul firmei, care era ceva mai mare, ce-i drept, aveau acum şi autorizaţia ISCIR şi beneficiau şi de verificările periodice”. Prefectul Ungureanu are la dispoziţie cel mult două luni, altfel foarte mulţi elevi fiind obligaţi să înveţe în frig. La nivel declarativ, începând din această toamnă, unităţile şcolare vor încheia contract de prestări servicii cu persoane abilitate pentru asigurarea urmării modului de funcţionare a centralelor, în condiţii de siguranţă şi asigurarea mentenanţei acestora. Dacă nu, tot femeia de serviciu va asigura mentenanţa lor. D.N.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button