Politica

Romeo Rădulescu se vrea şef peste şapte oraşe

Ţara arde, iar aleşii vâlceni fac scenarii futuriste. La doar două luni de mandat, spre exemplu, Romeo Rădulescu a constat că este un primar cu o anvergură mult prea mare pentru oraş aşa de mic ca Râmnicul. Aşa că s-a gândit că nu ar strica să transforme municipiul într-o zonă metropolitană, chiar dacă legea nu-i permite acest lucru, deocamdată. Ideea nu-i aparţine, a fost visul fostului preşedinte al CJ Vâlcea, conservatorul Dumitru Buşe, decedat în vara anului 2008, chiar în timpul alegerilor locale de la Primăria Râmnicului. Buşe a trecut în nefiinţă, iar proiectul lui a trecut acum pe agenda primarului democrat-liberal, care se vrea şef peste toate cele şase localităţi care au aderat la această asociaţie. Parlamentarii vâlceni au prins momentul şi l-au folosit pentru îmbunătăţirea imaginii politice, şifonată grav de criză.

Zona metropolitană, o idee generoasă, dar imposibilă, deocamdată

Primarul Romeo Rădulescu şi cei patru cavaleri ai rozelor ciufulite de criză, respectiv social-democratul Aurel Vlădoiu, democrat-liberalii Dorel Jurcan, Sorin Zamfirescu şi Samoil Vîlcu, dar şi liberalul Emilian Frâncu, s-au întrunit la finele săptămânii trecute, într-o şedinţă de lucru, pentru stabilirea primilor paşi în ceea ce priveşte transformarea Râmnicului într-o zonă metropolitană. La întâlnire, au fost invitaţi să participe şi primarii localităţilor învecinate cu oraşul reşedinţă de judeţ, fără de care proiectul ar muri în faşă: Budeşti, Mihăieşti, Govora, Olăneşti, Călimăneşti şi Dăeşti. După amabilităţile de rigoare şi discuţii sterile privind păstrarea autonomiei unităţilor administrativ-teritoriale care vor face parte din această asociaţie, parlamentarii şi-au amintit că proiectul nu poate fi pus în practică pentru că Râmnicul nu este oraş de gradul zero, ci de gradul 2, adică nu are numărul de locuitori prevăzut de lege – 250.000. Conform legii, zonele metropolitane sunt structuri asociative constituite pe bază de parteneriat voluntar între un municipiu de grad 0 sau municipii reşedinţă de judeţ şi localităţi urbane şi rurale, aflate în vecinătatea acestora, care au relaţii de colaborare şi cooperare economică, socială şi culturală. Trecând peste faptul că ultima parte este total inexistentă, Râmnicul are doar 119.791 de locuitori, dacă mai are, pentru că datele din proiect au fost înregistrate în baza recensământului din ianuarie 1999.

O lege pentru Râmnic

Senatorul liberal Emilian Frâncu a găsit rapid soluţia. Parlamentarii vâlceni vor face lobby pentru schimbarea legii, vor modifica legea în funcţie de interesele Râmnicului şi nu invers. Modificarea presupune reducerea numărului de locuitori de la 250.000 la 150.000, o cifră în care Râmnicul tot nu se încadrează, dar ce mai contează. Într-o ţară în care greii vremurilor fac legea, de ce n-ar face-o şi vâlcenii, mai ales că parlamentarii noştri au experienţă în domeniu: au spart pe jumătate câteva localităţi ale judeţului, pentru a crea mai multe administraţii locale, iar acum se plâng că nu au bani pentru surplusul de personal şi fac lobby pentru comasarea lor. Inteligent!

Controversă între primar şi deputatul Zamfirescu

Discuţii au apărut şi la capitolul care viza stabilirea taxelor şi impozitelor. Primarul Romeo Rădulescu s-a arătat împotriva majorării taxelor, conştient fiind de sărăcia din casele vâlcenilor din mediul rural, în special. Deputatul democrat-liberal Sorin Zamfirescu a sărit atunci ca ars, declarând că o majorare de 15-20 % a taxelor nu reprezintă un capăt de ţară pentru nimeni. Respectiva majorare nu reprezintă mare lucru pentru deputatul Zamfirescu, al cărui venit lunar se ridică undeva la peste o sută de milioane lei vechi, dar pentru cetăţeanul normal, cu un salariu de maxim 7 milioane lei vechi, din care premierul Boc i-a luat 25 %, va fi o catastrofă. Deputatul PD-L nu s-a oprit aici şi a venit cu ideea organizării unui referendum, pentru a cere părerea cetăţenilor cu privire la această asociere. Rădulescu şi-a tamponat din nou colegul, amintindu-i că suntem în plină criză şi că, oricum, a trecut la punctul următor.

Proiecte îngropate-n Parlament

În final, deputatul Zamfirescu a reuşit, prin disocierea sa de realitate, să enerveze toată suflarea prezentă, moment în care primarul a pus punct întâlniri, cu menţiunea ca actul constitutiv de apartenenţă la zona metropolitană să fie aprobat de consiliile locale care vor face parte din această asociaţie, urmând ca parlamentarii vâlceni să susţină o lege special făcută pentru Râmnic. Primarii prezenţi au declarat că nu va fi nicio problemă în acest sens, pentru că asocierea i-ar ajuta să-şi aducă localităţile la nivel municipiului. Sigur, nebunia va începe după aceea, în momentul distribuirii fondurilor europene, pentru că nimeni nu le garantează că acestea vor fi distribuite corect de preşedintele zonei metropolitane, nimeni altul decât primarul Râmnicului. Primarii vâlceni au pierdut proiecte importante din cauza liderilor PDL, care au falsificat proiectele şi au distribuit banii numai în judeţele conduse de preşedinţi democrat-liberali.
În opinia multora, clasa politică nu este pregătită pentru un proiect de acest gen, pentru că implică maturitate politică, descentralizarea reală a administraţiilor publice şi corectitudine în stabilirea priorităţilor şi distribuirea fondurilor. De altdel, la un moment dat, chiar parlamentarii vâlceni spuneau că, la Parlament, sunt depuse încă patru proiecte de acest gen, de ani buni, dar niciunul nu a fost pus în practică, chiar dacă oraşele vizate sunt cele mai mari din România: Bucureşti, două proiecte, Arad, Cluj şi Vâlcea.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button