Diverse

Principii de desfăşurare a competiţiilor în sezonul 2020-2021

Se stabileşte data limită pentru încheierea sezonului competiţional (de ex. 29 mai 2021). În situaţia întreruperii în totalitate a competiţiei ca urmare a deciziilor adoptate de autorităţile competente ale statului, sistemul competiţional stabilit anterior începerii competiţiei se păstrează, urmând ca la reluare să se programeze un număr cât mai mare de meciuri, respectiv a se utiliza toate datele disponibile pentru desfăşurarea jocurilor din cadrul competiţiei respective. În situaţia în care unul sau mai mulţi jucători sau oficiali ai unui club sunt testaţi pozitiv pentru COVID-19, jocul se va desfăşura conform programării iniţiale dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
• Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puţin 13 jucători (din care cel puţin un portar). Pentru evitarea oricărui dubiu, obligaţia cluburilor de a utiliza anumite categorii de jucători pe durata desfăşurării jocurilor, precum şi de a înscrie în raportul de arbitraj un anumit număr de jucători formaţi la nivel naţional şi/sau de club rămîn valabile.
• Prezintă cu cel puţin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul că echipa respectivă poate disputa jocul conform programării forului organizator, dacă legislaţia în vigoare impune un astfel de document din partea DSP.
În situaţia în care clubul în cauză nu poate îndeplini oricare dintre condiţiile de mai sus, jocul nu se va mai disputa, urmând ca forul organizator să amâne jocul şi să aplice procedura detaliată mai jos. Prin excepţie de la prevederile art. 14 alin. 4 din ROAF, delegatul de joc, arbitrii şi observatorul de arbitri sunt îndreptăţiţi să li se asigure/deconteze de clubul din cauza căruia nu se poate disputa jocul cazarea, masa şi rambursarea cheltuielilor de transport, mai puţin baremul de arbitraj sau observare. Dacă jocul nu se dispută din cauza ambelor cluburi, costurile anterior menţionate se suportă în proporţie de 50 % de fiecare dintre cele două cluburi.
Un joc amânat poate fi reprogramat cel mult o singură dată cu respectarea procedurii de mai jos. Forul organizator poate schimba, dacă este posibil, programarea jocului respectiv în cadrul aceleiaşi etape, fără ca aceasta să fie considerată amânare în sensul anterior menţionat.
1. Se împart competiţiile în faze competiţionale. Se vor stabili în concret datele de terminare
a fiecărei faze a competiţiei.
2. Niciun joc aferent unei faze a competiţiei nu poate fi reprogramat ulterior datei limită prevăzută mai sus (data de terminare a respectivei faze a competiţiei).
3. Fiecare joc poate fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă dar nu mai devreme de 7 zile de la data programării iniţiale, urmând ca organizatorul de competiţii să stabilească datele disponibile. Prin excepţie, etapele din Cupa României şi respectiv meciurile de baraj nu se pot reprograma.
4. Dacă la data reprogramării, jocul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfăşura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde jocul cu 3-0.
4.1 Dacă jocul nu s-a disputat iniţial din motive care ţin de ambele echipe şi nici nu se poate desfăşura la data reprogramată, atunci ambele echipe pierd jocul cu 3-0.
Pentru evitarea oricărui dubiu, primele faze ale competiţiilor sunt următoarele:
Liga 1 – finalul sezonului regulat (tur+ retur)
Liga a 2-a – un tur (19 sau 20 de meciuri, după caz)
Liga a 3-a – 18 meciuri (tur + retur).
Notă2: În situaţia în care un club este sancţionat cu pierderea jocului cu 3-0, clubului respectiv nu i se vor mai aplica şi alte sancţiuni pentru nerespectarea protocolului medical la jocul respectiv.

Finalizarea sezonului competiţional 2020/2021 în cazul în care nu se pot disputa toate jocurile conform sistemului competiţional stabilit iniţial

• Numărul minim de etape necesar a se desfăşura în sezonul 2020/2021 pentru fiecare competiţie în parte va fi următorul:
• pentru L1 – 15 etape, respectiv un tur al sezonului regulat;
• pentru L2 – minim 19 sau 20 de etape – respectiv un tur;
• pentru Liga a 3-a – un tur + un retur
• Dacă aplicându-se principiile de mai sus, nu se poate desfăşura numărul minim de etape până la data stabilită pentru finalizarea sezonului competiţional, atunci sezonul se anulează, urmând ca noul sezon al competiţiei respective să se dispute între aceleaşi echipe.
• Dacă până la data limită stabilită pentru încheierea sezonului competiţional se desfăşoară un număr mai mare de etape decât minimul prevăzut anterior, atunci se vor desfăşura cât mai multe jocuri posibile utilizându-se fiecare dată disponibilă, clasamentul urmând a fi îngheţat în forma acestuia la momentul deciziei de îngheţare, urmând să se aplice sistemul de promovare şi retrogradare stabilit la începerea competiţiei.
• În situaţia în care, indiferent de momentul încetării competiţiei, mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se va efectua prin aplicarea criteriilor de departajare aferente clasamentului final.
• În situaţia în care pentru o anumită categorie competiţională se desfăşoară mai puţine etape decât minimul necesar mai sus menţionat, iar pentru o altă categorie competiţională se dispută mai multe etape decât minimul mai sus prevăzut, competenţa de a decide cu privire la modalitatea de finalizare a sezonului competiţional aparţine Comitetului Executiv al FRF.
• Referitor la echipele participante în competiţiile europene intercluburi, acestea vor fi stabilite pe baza clasamentului de la momentul îngheţării/anulării competiţiei, cu menţiunea că jocul/jocurile de baraj se vor disputa. În situaţia în care este imposibilă desfăşurarea jocului/jocurilor de baraj în urma cărora se stabileşte ultima echipă care are dreptul de a participa în sezonul următor în competiţiile europene, acest drept revine echipei din play-off-ul Ligii 1 care ar fi participat la barajul respectiv.
În ceea ce priveşte dreptul de participare al echipelor din Liga a 4-a la barajul de promovare in Liga a 3-a, acesta se poate obţine doar în situaţia în care cluburile respective vor participa la un sistem competiţional tip campionat cu minim 8 echipe. Prin excepţie, în situaţia în care campionatul nu se poate desfăşura cu minim 8 echipe, Comitetul Executiv al FRF poate aproba participarea echipei câştigătoare a respectivei competiţii la barajul de promovare în Liga a 3-a pe baza unui raport emis de Departamentul Competiţii, Departamentul Juridic şi Departamentul Financiar care să ateste îndeplinirea anumitor condiţii care vor fi comunicate în timp util.
• Comunicat FRF

Articole Similare

Back to top button