Administratie

Primarul Ion Sandu a chemat Armata la Perişani

* 70 de militari vâlceni vor defila şi vor depune coroane la monumentul eroilor din „Ţara Loviştei”, cu ocazia a 680 de ani de atestare documentară a luptelor de la Posada

La sfârşitul acestei săptămâni comuna Perişani se va îmbrăca în haine de sărbătoare. Aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, primarul Ion Sandu a făcut şi acum toate demersurile pentru a păstra tradiţiile locale. Duminică, 7 noiembrie, va fi o zi specială pentru locuitorii din Perişani, care vor celebra alături de administraţia publică locală şi de cele câteva zeci de invitaţi, cea de-a cincia ediţie a zilei comunei. Iar concomitent cu aceasta vor sărbători şi 680 de ani de atestare documentară a luptelor de la Posada. În vara acestui an a avut loc o amplă acţiune a unei echipe de cercetători, formată din arheologi, istorici, filologi şi profesori ce a avut ca scop identificarea locului unde armata română, condusă de Basarab I, a nimicit oastea maghiară condusă de Carol Robert de Anjou, în celebra bătălie de la Posada, iar duminică vor fi făcute publice şi rezultatele. Cercetătorii vor face cunoscute şi argumentele care au condus spre ipoteza că lupta de la Posada s-a dat pe teritoriul comunei Perişani.
De asemenea, la ceas de sărbătoare, organizatorii au stabilit şi un program artistic, asigurat de elevii şcolilor din nordul judeţului, care se vor lupta pentru a se evidenţia la concursul de desen cu tema „Ţara Loviştei – Colţ de Rai”. În jurul prânzului se va ţine o sesiune de depunere de coroane la monumentul eroilor Posadei situat în centrul comunei Perişani. Va fi prezentă în localitatea administrată de primarului Ion Sandu şi o parte din garnizoana vâlceană. 70 de militari sunt aşteptaţi la defilare în Perişani, pentru a prezenta onoruri militare în cadrul unei ceremonii de omagiere a eroilor neamului căzuţi pe câmpul de luptă de la Posada. În plus, printre evenimentele pregătite de gazde se mai numără un concurs de ciclism, iar pentru iubitorii sportului-rege, Primăria a asigurat un meci de fotbal, în care suporterii vor putea urmări la lucru echipa locală, Posada Perişani. După amiază, locuitorii din Perişani şi invitaţii se vor putea bucura de o petrecere câmpenească. Nu vor lipsi micii, berea, ţuica fiartă şi produsele tradiţionale, de buna dispoziţie a asistenţei urmând a se preocupa şi ansamblul folcloric „Rapsozii Oltului”, împreună cu orchestra „Rapsodia Vâlceană”.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button