Administratie

Primarul de la Roeşti a ajuns la urgenţe după ce a aflat că i s-au tăiat fondurile

Draghici GheorgheCu două-trei excepţii, primarii vâlceni trăiesc clipe de coşmar, din cauza măsurilor de austeritate aplicate de guvernul incompetent condus de Emil Boc.

După ce li s-au tăiat în mod repetat fondurile, mulţi dintre ei se află în pragul disperării, pentru că nu mai au bani pentru plata salariilor funcţionarilor, pentru acoperirea cheltuielilor curente sau achitarea lucrărilor de investiţii începute sau chiar finalizate.
Într-o situaţie limită, generată de tăierea pe criterii exclusiv politice a fondurilor, se află şi Gheorghe Drăghici, primarul comunei Roeşti, unul dintre cei mai gospodari aleşi din judeţul nostru. În urmă cu câteva săptămâni, când a aflat că şi lui i s-au ras fondurile, acesta a căzut din picioare, ajungând în cele din urmă la urgenţe. După aproape o lună de îngrijiri, Gheorghe Drăghici s-a întors la muncă, însă problema care i-a distrus sănătatea a rămas. „Mulţi poate că au o părere deformată despre activitatea noastră. Pentru doi-trei edili care fac prostii, toţi primarii avem într-un fel sau altul de suferit. Jurnaliştii care ne vizitează des ştiu cu ce probleme ne confruntăm şi că n-avem deloc o viaţă uşoară, ba din contră. Pe lângă lucrurile neplăcute, cum ar fi şi această păcătoasă de veste privind tăierea fondurilor, vreau să vă spun, şi ştiţi şi dumneavoastră acest lucru, că, zilnic, în localităţi apare câte o situaţie care trebuie gestionată cu responsabilitate. Şi, chiar dacă suntem lăsaţi fără fonduri, fără sprijin, noi nu putem bate pasul pe loc. Dacă am început construcţia unei şcoli, de exemplu, nu pot să opresc lucrările, să las să se aleagă praful de munca noastră de până acum. Trebuie să găsesc cumva soluţii să continui… şi mai sper că voi fi sprijinit de domnul Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean”, a explicat primarul din Roeşti.
Referindu-se la una dintre cele mai importante investiţii din comuna sa, modernizarea infrastructurii locale prin Măsura 3.2.2. a PNDR, proiect pentru care Roeştiul a câştigat 2,5 milioane de euro, Gheorghe Drăghici a adăugat: „Licitaţia, cum ne şi aşteptam şi cum se întâmplă cam peste tot, a fost contestată. S-au prezentat multe firme şi de aceea nu ne miră că s-a ajuns şi aici. În comisie am cooptat experţi în evaluări de la Bucureşti, pe un fost director al SAPARD, dar asta nu înseamnă că societăţile participante nu au dreptul de a contesta. Eu sper însă să nu dureze prea mult această situaţie şi să se stabilească mai repede un câştigător, oricare va fi acesta”. O altă problemă care îi scoate peri albi primarului se referă la situaţia şcolii şi grădiniţei de la Cuieni. Pentru această investiţie, comunei i se alocaseră iniţial 500 de milioane de lei vechi, apoi încă un miliard. Bazându-se pe acest lucru, primarul s-a apucat de construcţie, însă, recent, el a aflat că şi aceşti bani i-au fost retraşi. De altfel, acela a şi fost momentul în care primarul a cedat. Acum, el speră că Ion Cîlea îi va oferi o mână de ajutor, aşa cum a făcut-o şi în trecut. „Dacă nu vom primi sprijin de la Consiliul Judeţean, nu ştiu ce vom face. Probabil că ne vom duce toţi acasă… Am însă convingerea că, împreună cu domnul preşedinte Cîlea, vom găsi o soluţie, atât pentru această situaţie pentru care nu noi suntem vinovaţi, cât şi pentru altele, cu care ne confruntăm. Pentru că sunt multe. De exemplu, ni s-au mai tăiat şi banii pentru prelungirea DC 112 C, dar şi pentru alte investiţii. Nu mai sunt bani pentru salarii, pentru ajutoarele sociale, pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap, care au şi uitat de când nu şi-au primit indemnizaţiile. Ultima oară au fost plătiţi a fost pentru luna decembrie 2009. Era obligaţia guvernului să asigure aceşti bani, însă, vedem cu toţii, se face că plouă. De la guvern, sincer să fiu, nu mă aştept la niciun fel de ajutor”, a mai spus social-democratul.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button