Diverse

Preotul Burluşi, dat afară din Arhiepiscopie cu ajutorul jandarmilor

• Scandal de proporţii între clerici! De săptămâna trecută, unul dintre preoţii Arhiepiscopiei Râmnicu Vâlcea, Nicolae State Burluşi a intrat în greva foamei, nemulţumit de decizia luată de conducerea Arhiepiscopiei de a-l transfera la o altă parohie

Nicolae State Burluşi este preot de 35 de ani, iar timp de două decenii a slujit la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea. De câteva zile, el a fost mutat disciplinar la o altă parohie din oraş, ca preot de categoria a doua. Crezând că va putea face presiune asupra conducerii Arhiepiscopiei, ori că PD-L, partidul său de suflet, îi va sări în ajutor, preotul Burluşi nu a stat mult pe gânduri şi a intrat de miercuri în greva foamei, în semn de protest faţă de decizia de a fi mutat la Biserica Cetăţuia.

„Mafia” din BOR ar fi încercat să-l omoare

Burluşi nu consideră că gestul său este un păcat, ba din contră, acesta crede că e vorba despre o reacţie firească la un act de răzbunare împotriva sa, din cauză că a participat la înfiinţarea sindicatului preoţilor din Vâlcea. „Voi sta în post negru şi rugăciune. Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Gestul meu nu ţine neapărat de faptul că am fost transferat. De ani buni mă lupt cu cei din conducerea Arhiepiscopiei pentru ca mulţi preoţi să aibă o situaţie mai bună. Ce le reproşez? Lipsa de comunicare şi de transparenţă”, a acuzat preotul protestatar. Acesta a vorbit la un moment dat şi despre „mafia” din sistem, făcând referire la trecutul unor înalţi preoţi vâlceni. Totodată, el a lăsat să se înţeleagă că cei cu care se află în conflict ar fi încercat, în urmă cu câţiva ani, să-l omoare.

Va continua să facă greva foamei

Imediat după aceste anunţuri, a urmat reacţia Arhiepiscopiei. Preotul este acuzat de către conducerea Arhiepiscopiei de nesupunere, transferul lui bazându-se pe nerespectarea unor decizii administrative. Scandalul a continuat întreaga săptămână, după ce conducerea Arhiepiscopei a organizat o conferinţă de presă pentru a lămuri situaţia în care se află preotul. Reprezentanţii Centrului Eparhial au explicat că preotul Burluşi nu a avut niciodată un birou doar pentru el, ci şi-a desfăşurat  activitatea în  aceeaşi încăpere cu mai mulţi angajaţi. „Dânsul a schimbat yala şi s-a declarat stăpân peste acel birou. I-am solicitat ulterior să părăsească  biroul pentru că se făceau renovări şi pentru că nu avea o funcţie administrativă. A refuzat şi, din acest motiv, am luat măsuri pentru nesupunere, fiind mutat disciplinar la o altă parohie ca preot de categoria a doua. Noi sperăm să renunţe la această grevă”, a declarat vineri, arhiepiscopul vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Emilian Lovişteanu. Situaţia a degenerat la sfârşitul săptămânii când părintele Burluşi a fost evacuat din Centrul Eparhial de o echipă de jandarmi. Pentru a preîntâmpina eventuale incidente, Burluşi a părăsit biroul, însă nu a plecat fără să sublinieze că ceea ce se întâmplă este un abuz şi că nu va renunţa la greva foamei.

Alexandra Ionescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button