Politica

PNL ar putea intra la guvernare cu PSD, dar nu va accepta un premier social-democrat

Deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, a reiterat că liderul partidului, Crin Antonescu, nu poartă negocieri cu PD-L în vederea unei guvernări comune. Mai mult, liderul PNL a respins categoric ideea unei viitoare cooperări cu partidul aflat astăzi la putere.
„Nu s-au desfăşurat, nu se desfăşoară şi nu se pune problema să se ducă tratative între Partidul Naţional Liberal şi PD-L, în vederea unei guvernări comune. Partidul Democrat Liberal, preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Boc – Udrea sunt integral responsabili de situaţia în care a ajuns astăzi România, din punct de vedere economic, social, instituţional şi în bună măsură din punct de vedere moral. Partidul Naţional Liberal, aşa cum s-a pronunţat foarte ferm, imediat după alegerile prezidenţiale de anul trecut, nu are nici cel mai mic element de încredere şi nici cea mai mică intenţie pentru a coopera cu Partidul Democrat”, a afirmat Cristian Buican. Liderul liberal a subliniat că PNL nu se va putea asocia cu PD, partidul care a guvernat şi guvernează după reguli precum clientelismul, coruţia, abuzul şi incompetenţa.
„Toate zonele de dezvoltare ale societăţii au fost grav afectate de acţiunea sau non-acţiunea guvernamentală. Aşa cum preşedintele Crin Antonescu a spus încă de la începutul anului 2009, cu participarea atunci a Partidului Social Democrat, România a regresat, a fost dusă în haos şi astăzi nemulţumirea faţă de această guvernare este deplină, la toate categoriile sociale. (…) Orice încercare de a induce în opinia publică ideea că există o parte bună sau o parte mai puţin rea a PD, că există un ferment de reformă în interiorul acestui partid nu poate fi credibilă pentru noi atâta vreme cât avem de-a face cu un partid care se comportă ca un partid stat, un partid condus direct, nemijlocit şi în permanenţă de către Traian Băsescu şi acoliţii săi şi, ca atare, dacă Partidul Naţional Liberal a rezistat tentaţiei guvernării în decembrie 2009 nu are nici cel mai mic motiv să fie atras acum într-o asemenea aventură”, a mai spus parlamentarul. Nu în ultimul rând, Cristian Buican a reafirmat că înlăturarea guvernului PD-L este o necesitate pentru societatea românească şi o chestiune de interes naţional şi, de aceea, Partidul Naţional Liberal va acţiona, prin mijloacele parlamentare în primul rând, în acest sens. Liderul PNL a atras atenţia că fiecare zi cu Guvernul Boc sau cu un guvern asemănător dominat de acelaşi centru de interese şi de aceiaşi poli de putere şi influenţă ai PD agravează situaţia României. „Dacă partidele pot aştepta, chiar rentabil din punct de vedere electoral, erodarea acestui guvern, prăbuşirea sa electorală, România nu mai poate aştepta, disperarea a căpătat forme maxime. Este de datoria noastră, ca partid de opoziţie, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a oferi cetăţenilor români o altă guvernare cât mai repede cu putinţă. Noi suntem dispuşi să acţionăm parlamentar pentru înlăturarea Guvernului Boc, dar pentru ca această acţiune să fie una solidă, serioasă şi care să deschidă într-adevăr perspectiva unei bune guvernări României, ea trebuie să fie precedată de discuţii, de pregătiri, de găsirea, împreună cu alţi politicieni din opoziţie şi cu oameni politici aflaţi la putere sau partide aflate în coaliţia de guvernare, care să ne ofere varianta de continuare, varianta de acţiune a doua zi după eventuala cădere a Guvernului Boc. (…) Obligaţia noastră faţă de cetăţenii României nu este doar de a înlătura Guvernul Boc pentru ca Traian Băsescu să încerce alte experimente cu acelaşi nucleu, cu aceeaşi clică, cu aceeaşi clientelă şi cu aceleaşi mijloace, ci datoria noastră până la capăt este să oferim o alternativă viabilă”, a adăugat Buican.
În ceea ce priveşte intrarea la guvernare a PSD doar în condiţiile în care social-democraţii ar urma să deţină funcţia de premier, preşedintele PNL Vâlcea şi-a exprimat convingerea că principala problemă este găsirea elementelor comune ale unui program de guvernare care să răspundă nevoilor cetăţenilor, imediat după căderea Guvernului Boc, dar a precizat, totodată, că PNL nu susţine o formulă în care premierul să aparţină PSD.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button