Politica

PNL amendează cele două legi pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea

Deputatul Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea, a anunţat că parlamentarii liberali au depus o serie de amendamente la cele două proiecte de legi pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

„Partidul Naţional Liberal consideră ca inacceptabilă atitudinea Guvernului de a arunca criza pe umerii pensionarilor şi bugetarilor din această ţară. De aceea, noi, liberalii, suntem convinşi că prin măsurile pe care le propunem putem oferi o alternativă reală şi viabilă la situaţia existentă, astfel încât să nu fie afectate veniturile acestor categorii. Partidul Naţional Liberal, un partid recunoscut al competenţei economice, a propus deja un program alternativ şi consideră că actualul impas poate fi depăşit printr-o acţiune de ansamblu pe trei direcţii: stimularea investiţiilor, creşterea veniturilor bugetare şi redimensionarea rolului statului”, a afirmat Cristian Buican.

PNL propune reducerea taxelor şi impozitelor, cu anumite condiţii

El a mai spus că amendamentele PNL urmăresc pe de o parte eliminarea tuturor prevederilor din cele 2 proiecte de lege ca inacceptabile şi înlocuirea acestora cu un program de măsuri fiscale, măsuri financiare şi măsuri de reducere drastică a cheltuielilor cu aparatul de stat şi a celor considerate inutile. Cele trei direcţii se regăsesc în amendamentele depuse. Astfel, în ceea ce priveşte măsurile fiscale, PNL propune: anularea impozitului minim, reducerea TVA pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi la 5%, reducerea  integrală a impozitului pe venit şi a cotelor de contribuţii sociale, pentru întreaga perioadă a anului 2010, pentru angajatorii care creează locuri de muncă şi angajează persoane aflate de peste trei luni în şomaj, introducerea unor bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele la termen, reducerea majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale către Bugetul General Consolidat la 0,02 % pe zi,  introducerea taxării inverse pentru produsele agroalimentare şi pentru lucrările de construcţii – montaj.

Liberalii cer şi reducerea numărului de ministere

Din categoria măsurilor financiare, amendamentele vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi stoparea risipei, prin ajustarea unor capitole de cheltuieli prin: reducerea cu 50% a cheltuielilor prevăzute în legea bugetară cu achiziţii de imobile, dotări independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate şi de fezabilitate, deplasări, detaşări, transferuri, precum şi reducerea cu 25% a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat cu bunuri şi servicii. În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor publice, Buican anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că PNL propune: „reducerea numărului de ministere în funcţie de tipul politicilor publice pe care le realizează, reducerea, în continuare, a numărului de agenţii, reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor şi agenţiilor guvernamentale la nivel regional, reducerea aparatului prefecturilor la care se vor păstra în principal atribuţii în domeniul controlului  de legalitate şi desfiinţarea structurilor deconcentrate în majoritatea domeniilor”. Aceste măsuri au ca scop eficientizarea utilizării banului public. În ceea ce priveşte amendarea Proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, PNL-ul rămâne consecvent cu ceea ce a afirmat încă de la apariţia Legii sistemului unitar de pensii că „aplicarea unei legi nu poate fi retroactivă, iar în ceea ce priveşte categoriile de pensionari care beneficiază de legi speciale, ei vor intra în sistemul unitar de pensii, însă cuantumul pensiei  lor  neputând să depăşească 5 salarii medii brute pe economie”. Dacă proiectul va fi adoptat în această formă, există posibilitatea ca un număr foarte mare de pensionari afectaţi de recalculare să se adreseze instanţelor de judecată, naţionale şi internaţionale, pentru contestarea diminuării unui drept câştigat.
Nu în ultimul rând, preşedintele Cristian Buican a condamnat încercările actualilor guvernanţi de a-i intimida pe românii care au vrut să protesteze împotriva măsurilor nepopulare. În acest sens, el s-a referit la ameninţarea profesorilor de către şefii inspectoratelor şcolare, calificând atitudinea acestora drept „dictatorială” şi „injustă”. Totodată, parlamentarul a mai precizat că, în ultimele săptămâni, a formulat noi interpelări adresate membrilor Cabinetului Boc. Una dintre acestea a ajuns pe masa ministrului Gabriela Elena Udrea şi semnala faptul că, în staţiunile din judeţul Vâlcea, numărul de turişti este tot mai mic. „Am rugat-o să îmi transmită ce măsuri a luat pentru a regla această situaţie şi sunt tare curios să văd ce îmi răspunde”, a mai spus reprezentantul PNL. Deputatul Cristian Buican a mai vorbit şi despre deschiderea organizaţiei: „Am reorganizat structurile socio-profesionale, iar de acum înainte, în aceste structuri, vor putea intra şi oameni care nu fac politică, dar au idei bune şi doresc să colaboreze cu noi, în interesul cetăţenilor. Îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi la sediul partidului şi, repet, nu trebuie neapărat să fie membri PNL. Sigur, pe cei mai valoroşi, chiar dacă nu vor intra niciodată în politică, ne propunem să-i susţinem pentru funcţii de conducere în instituţiile publice, după ce vom avea această posibilitate”.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button