Politica

Petre Ungureanu ocupă ilegal funcţia de prefect

• susţin liberalii

Liderul PNL Râmnicu Vâlcea s-a arătat surprins de „tupeul cu care prefectul Petre Ungureanu susţine că mai conduce legal acest judeţ”.
Emilian Frâncu a explicat că, deşi Guvernul a folosit tot felul de artificii, mai mult sau mai puţin legale, pentru a-şi menţine prefecţii în funcţii, acestea au mai scăpări grosolane. „Acum vreo 5 luni, Guvernul Boc trebuia să le reînnoiască mandatele, prin hotărâri de guvern, pentru că ei sunt înalţi funcţionari publici. Şi mă alătur solicitării PSD-ului – ca orice cetăţean să facă plângeri penale împotriva domnilor Boc şi Blaga, pentru neglijenţă în serviciu, să atace în contencios administrativ toate hotărârile, pentru că ele nu mai au bază solidă, nu mai avem prefect din luna aprilie. Toate hotărârile sunt nule!”, a semnalat senatorul PNL. Totodată, parlamentarul a afirmat că „vâlcenii sunt conduşi de un prefect aşezat acolo nelegal”. „Mie îmi place Petre Ungureanu aşa, ca om, ca fel de a fi. Participă cu multă seriozitate la toate nunţile şi parangheliile din judeţ, unde se pricepe foarte bine. E un conviv perfect, dar nu e un prefect perfect, pentru că nu respectă legea. Şi, mai ales, îşi bagă nasul unde nu-i fierbe oala”, a mai apreciat Emilian Frâncu. Acesta a mai spus că, la Senat, votul său a fost decisiv împotriva ordonanţei prin care prefectul devenea „tăticul” primarilor şi „putea să introducă în faliment, după bunul său plac”. „Această ordonanţă criminală nu mai poate trece decât foarte greu de Senatul României, pentru că are raport negativ de la comisia de administraţie. Şi m-aş bucura tare mult dacă nici la Camera Deputaţilor n-ar trece. Altfel, primarii ar deveni servitorii prefectului, acesta putând înfiinţa comisii de supraveghere pentru aşa zisa protecţie a comunităţilor. Ar declara insolvenţă rapid în ce cazuri doreşte, dând jos ce primari vrea, chiar dacă nu e vina acestora, iar în acea situaţie s-a ajuns din cauză că Guvernul nu şi-a respectat promisiunile, nu a repartizat sume pe care se angajase să le dea pentru cheltuieli curente, salarii, indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap, investiţii şi aşa mai departe”, a conchis liderul PNL Râmnicu Vâlcea.
În replică, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Petre Ungureanu a transmis că „exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacante sau temporar vacante se realizează în conformitate cu dispoziţiile art.92 alineatul 1 indice 1 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Textul a fost introdus prin OUG nr.105/2009, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.668/6.10 2009, respectiv prin Legea nr.140/2010 pentru modificarea şi completarea legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.471 din 8.07.2010”. „Potrivit noilor reglementări, nu este stabilită în mod expres o limită de timp pentru exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacante sau temporar vacante. Într-adevăr, anterior acestei modificări legislative, exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice vacante corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici se dispunea pentru o durată de 6 luni, perioadă ce putea fi prelungită cu maxim 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dar aceste prevederi nu mai sunt în vigoare în prezent. A pune la îndoială autoritatea reprezentantului guvernului în judeţ şi legalitatea actelor emise de acesta, documente cu efect pe termen lung, este grav.Dar şi mai grav este că un senator al României, membru al legislativului deci, nu cunoaşte legea şi afirmă public că „nu mai avem prefect din luna aprilie”. Cetăţenii au dreptul la informare corectă, aşa încât trebuie să ştie că prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, ocupă această funcţie în mod legal”, a mai precizat Silvia Carmen Constantinescu, consilierul de comunicare al prefectului.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button