Politica

Petre Ungureanu, la un pas de demitere

Premierul Emil Boc a început acţiunea de „depolitizare” a deconcentratelor, prin schimbarea directorilor PDL, numiţi în funcţie abuziv în luna octombrie a anului trecut, după scoaterea PSD de la guvernare.
Luna aceasta, vor zbura din funcţii toţi directorii PDL, dar şi prefecţii şi subprefecţii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea funcţionarilor publici. Prefectul Petre Ungureanu a recunoscut săptămâna trecută că mandatul său ca prefect de Vâlcea se cam apropie de final, dar nu din motivele semnalate de „unii” din presă sau din partidul care l-a propulsat în această funcţie.

Ionela Bîcă, demisă săptămâna trecută

Săptămâna trecută, premierul Emil Boc şi-a dat seama că nu-şi mai permite să blocheze activitatea instituţiilor publice şi a operat o nouă schimbare la vârful deconcentratelor vâlcene. Şefa ITM Vâlcea, Ionela Bâcă a fost destituită din funcţie şi înlocuită cu Ion Tănăsoiu, nu din cauza premierului Boc, ci a Curţii de Apel Piteşti care i-a dat câştig de cauză în procesul intentat Ministerului Muncii, imediat după schimbarea sa din funcţia de director adjunct. Schimbarea fostului şef al ITM Vâlcea survine după alte două schimbări făcute cu două săptămâni în urmă, la Direcţia Agricolă Vâlcea şi APIA Vâlcea, unde cei doi adjuncţi au fost avansaţi în funcţia de directori coordonatori. În perioada următoare, datorită neconstituţionalităţii celor trei ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Boc, pentru menţinerea pedeliştiliştilor în fruntea deconcentratelor, vor zbura din funcţie toţi directorii PDL care nu sunt funcţionari publici şi nu îndeplinesc condiţiile de ocupare a acestor posturi. Menţinerea lor în funcţie ar fi prelungit şi mai mult blocajul provocat de lipsa dreptului de semnătură, în special în instituţiile ordonatoare de credite. Decizia Curţii Constituţionale îi afectează şi pe prefecţii şi subprefecţii PDL, majoritatea aflaţi în ilegalitate.

Scenariul lui Vâlcu: Vâlcea ar putea avea prefect din alt judeţ

În prezent, aceştia se află la a treia prelungire a prelungirii interimatului. Zilele trecute, prefectul Petre Ungureanu a recunoscut că zilele sale ca prefect de Vâlcea sunt numărate. „Pe mine m-au numit aici pentru alte criterii şi o să mă dea jos pentru alte criterii decât cele pe care le bănuiesc unii. Important e ca eu să fiu eficient, Instituţia Prefectului trebuie să coordoneze, nu trebuie să mă obosesc ducându-mă peste tot”, spunea prefectul. Conform raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului de Interne, activitatea sa ca prefect lasă de dorit, atât ca performanţă, dar şi din punctul de vedere al relaţionării cu instituţiile subordonate.
În mod normal, prefectul Petre Ungureanu îndeplineşte condiţiile de ocupare a acestui post. Avocatul ar fi fost în deplină legalitate dacă premierul Boc nu ar fi amânat examenul pentru ocuparea acestui post din dorinţa de a-i scoate din joc pe prefecţii şi subprefecţii PSD. În prezent, la nivelul judeţului Vâlcea, singurii care pot ocupa aceste funcţii sunt fostul prefect liberal Radu Renga, fostul prefect Anuţa Handolescu şi fostul subprefect Mircea Nadolu. Deputatul Samoil Vâlcu a emis şi o a doua variantă: împrumutarea unui prefect din alt judeţ, o variantă care rezolvă problema doar pe plan local nu şi pe plan naţional. D.N.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button