Administratie

Pentru alimentarea cu apă a satelor,

Primarii vâlceni au depus proiecte în valoare de peste 4.000 de miliarde de lei vechi

Mai mult de jumătate dintre primarii vâlceni au depus proiecte pe Măsura 3.2.2 a PNDR, documentaţiile promovate şi susţinute de ei vizând în special introducerea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă. La sesiunile precedente, 14 comunităţi au şi reuşit să atragă fonduri europene.

În jur de 100 miliarde de lei vechi pentru fiecare comună norocoasă 

Fiecare proiect depus de cele 53 de consilii locale din Vâlcea pe Programul Naţional de Dezvoltare Regională are o valoare de aproximativ 11 milioane de lei (n.r. – 110 miliarde de lei vechi). Asta înseamnă că, în total, peste 4.000 de miliarde de lei vechi ar trebui să ajungă în judeţul Vâlcea. Pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, primarii vâlceni au încercat să obţină punctaj maxim, prin introducerea pe lista de finanţare a cât mai multor obiective de interes local. Astfel, aceştia au solicitat finanţare şi pentru modernizarea drumurilor, înfiinţarea unor centre de asistenţă socială sau pentru promovarea tradiţiilor. Spre exemplu, primarul comunei Malaia, Bogdan Sergiu, care a înţeles că nu poate aduce progresul în zonă decât cu bani europeni, a depus un proiect în valoare de 100 de miliarde de lei vechi. Dacă documentaţia sa va fi selectată pentru finanţare, primarul  intenţionează să demareze lucrările pentru introducerea sistemului de alimentarea cu apă, a sistemului de canalizare şi epurare a apelor menajere. Bogdan Sergiu mai doreşte să modernizeze reţeaua de drumuri locale şi să pună în valoare moştenirea culturală a comunei Malaia. Un alt exemplu este cel al primarului din comuna Măldăreşti, Ionel Dragu, care a depus un proiect pe măsura 3.2.2 pentru înfiinţarea reţelei publice de apă uzată, extinderea reţelei publice de alimentare cu apă, asfaltarea unor drumuri comunale şi amenajarea spaţiilor publice de recreare pentru populaţia rurală – teren de sport şi parc comunal. Valoarea proiectului se ridică la 114 miliarde de lei vechi, iar printre obiective s-a strecurat înfiinţarea unui Centru de îngrijire a bătrânilor şi dotarea Căminului Cultural. 

Proiecte pentru apă, canalizare şi costume populare 

Primarul comunei Glăvile, Ion Ignătescu, încearcă să modernizeze un drum comunal, să introducă sistemul de canalizare centralizată şi să construiască o staţie de epurare a apelor uzate. Acesta a depus un proiect în valoare de 130 de miliarde de lei vechi, care a ajuns în fază finală de evaluare. Pentru a obţine un punctaj cât mai mare, primarul Ignătescu a prins în documentaţie construirea unei grădiniţe, organizarea festivalului „Târg la Glăvile”, achiziţionarea de costume populare, dar şi a sistemului de sonorizare pentru ansamblul de dansuri tradiţionale din comună. Pentru a introduce apa în toate satele, primarul din Guşoeni, Nicolae Concioiu, a inclus printre obiectivele proiectului său şi dotarea cu costume populare a ansamblul folcloric din localitate. De asemenea, primarul Maria Floroiu a solicitat finanţare pentru organizarea festivalului judeţean al grupurilor folclorice „Urcai dealul la Măciuca”, iar primarul Ion Sandu doreşte să cumpere costume populare pentru membrii formaţiei „Brigada artistică Perişani”. Efortul primarilor vâlceni de a avea apă în sistem centralizat în comunele lor ar putea fi zadarnic dacă cetăţenii nu se racordează la reţea. Pe hârtie, 90 % dintre satele vâlcene au sau vor avea apă în sistem centralizat. În realitate, însă, oamenii de la ţară preferă apa din fântâni, pentru că nu-i costă nimic.

Irina Rîpan

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button