PoliticaDiverse

Parlamentarul Eugen Neață, o altă reușită: numirea sau demiterea din funcție a șefului Direcției Generale de Protecție Internă se va face cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Săptămâna aceasta, mai exact marți, 23 mai, în plenul Camerei Deputaților (for decizional), cu 226 de voturi ”pentru”, 40 ”contra” și 12 abțineri, a fost adoptat un proiect de lege inițiat de deputatul vâlcean Eugen Neață (susținut de colegii parlamentari) prin care numirea sau demiterea din funcție a directorului general al Direcției Generale de Protecție Internă va putea fi făcută doar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a țării.

Pentru cei care nu știu cu ce se ocupă DGPI, amintim că ”este structura specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”. Ultimul pas pentru implementarea ei este promulgarea de către președintele țării.

”În urmă cu câteva ore, Camera Deputaților a votat în plen inițiativa mea legislativă care aduce Consiliul Suprem de Apărare a Tării (CSAT) în procesul de numire a directorului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne. În lunile martie și aprilie ale acestui an, inițiativa a primit avizul favorabil al tuturor comisiilor consultate. La începutul acestei luni, inițiativa a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților din 22-23 mai 2023. Acum a primit votul plenului și merge mai departe la promulgare. Am mai spus-o și în trecutul apropiat: această modificare a legii are ca obiectiv instituirea unui control multiplu asupra numirii aflată până acum la dispoziția unui singur om. Sunt mândru că am inițiat această modificare legislativă, susținută de un grup foarte numeros de colegi parlamentari, contribuind astfel la modernizarea domeniului de activitate care m-a consacrat profesional. Suntem cu toții interesați ca instituțiile statului nostru să funcționeze după reguli profesionale și administrative fără cusur. Controlul multiplu asupra unora dintre decizii este una dintre căile prin care se elimină o posibilitate de abuz. Nu este singurul subiect de acest tip pe care îl urmăresc prin inițiativele legislative înaintate de mine în Parlamentul României. Mulțumesc cu acest prilej tuturor celor care au susținut, prin semnătura lor, prin votul în comisii și, acum, prin votul în plen, inițiativa mea legislativă și principiul controlului multiplu asupra deciziilor care pot avea un impact major asupra funcționării societății românești”, a declarat deputatul PSD Eugen Neață.

Articole Similare

Back to top button