Volei

Planuri de viitor la CET Govora

CET Govora a încheiat ediţia 2007-2008 a Diviziei A pe locul 6, mult sub aşteptările conducerii şi-a sponsorilor clubului. În ciuda faptului că obiectivul cu care s-a pornit la drum nu a fost îndeplinit, până la urmă merită evidenţiate evoluţiile din play-off, atunci când baschetbalistele vâlcene au arătat – dacă mai era nevoie – că locul ocupat la finele sezonului regulat a fost mult sub posibilităţile echipei. Traseul jucătoarelor pregătite de soţii Toma după ce au încheiat prima parte a campionatului pe locul 7 a fost unul din ce în ce mai bun.

 Învinse fără drept de apel de CSŞ-LMK Sf. Gheorghe în primul tur al play-off-ului (100-60 în deplasare, 64-87 acasă), baschetbalistele vâlcene s-au trezit din letargie odată cu meciul jucat împotriva Rapidului, echipă depăşită scurt în două meciuri (72-69 în deplasare, 79-63 în Sala Traian).

A urmat duelul pentru locurile 5-6 cu echipa din Cluj-Napoca, în care învingătoare a fost până la urmă formaţia mai pragmatică şi care-a greşit mai puţin. Una peste alta, chiar dacă nu au îndeplinit obiectivul propus la începutul sezonului (un loc în primele 4), fetele de la CET Govora au reuşit să-şi mai spele câteva dintre păcate prin aceste evoluţii din play-off, atunci când au şi izbutit să mai urce o treaptă faţă de poziţia ocupată la finele sezonului regulat.

George Chiraleu – director tehnic
• Mihai Toma a rămas antrenor principal

Sezonul 2007-2008 a rămas definitiv în urmă iar gândurile oficialilor de la CET Govora se îndreaptă acum spre următorul campionat. Iar primele preocupări ale oamenilor din conducerea clubului vâlcean sunt primenirea lotului de jucătoare şi întărirea băncii tehnice. Astfel, după îndelungi căutări şi după ce s-a vehiculat că Mihai Toma va fi retrogradat pe postul de secund, iar în locul său va fi adus un antrenor experimentat, conducerea clubului a găsit până la urmă soluţia optimă pentru a avea la Vâlcea o bancă tehnică profesionistă, capabilă să obţină rezultate notabile în sezonul viitor.
Chiar dacă multor vâlceni numele George Chiraleu nu le spune nimic, pentru specialiştii din baschetul românesc acesta este o personalitate de seamă. Profesorul Chiraleu are o carte de vizită impresionantă. În vârstă de aproape 65 de ani, Chiraleu a fost preşedinte al FR Baschet acum mai mult de un deceniu, înainte de domnia lui Ioan Dobrescu, asta după ce a pregătit o perioadă chiar şi echipa naţională, imediat ce magicianul Doru Moise a părăsit reprezentativa, la începutul anilor ’90. În trecut a îndeplinit şi funcţia de director tehnic al echipei de baschet masculin Dinamo Bucureşti. George Chiraleu a fost principala alegere a oficialilor clubului vâlcean, în special datorită experienţei îndelungate pe care-o are în baschetul românesc şi bineînţeles a priceperii. Chiar dacă locuieşte în prezent în Capitală, Chiraleu va fi în contact permanent cu antrenorul principal Mihai Toma şi cu conducerea clubului.
„Domnul Chiraleu va fi un fel mintea limpede de la echipă. Cred că experienţa deosebită pe care-o are şi priceperea în materie de baschet vor conta enorm de mult. Împreună cu antrenorul Mihai Toma va stabili programul de pregătire, va veni 2-3 zile pe săptămână la Vâlcea, vom fi permanent în contact cu el. Şi bineînţeles că va fi prezent şi la meciurile echipei”, ne-a mărturisit preşedintele Dorin Vlad.
În prezent, Chiraleu antrenează o echipă de băieţi, CSŞ 4 Bucureşti, care-a ieşit campioană naţională la juniori-republicani. Din această echipă, nu mai puţin decât trei jucători au fost selecţionaţi şi-n naţionala Under 20 a ţării noastre, care va fi prezentă la începutul lunii august la turneul final al Campionatului European – Grupa B valorică, întrecere pe care chiar România o va găzdui, la Tg. Mureş. Antrenorul secund al acestei naţionale este chiar vâlceanul Cristian Achim.

În fosta Iugoslavie după jucătoare
• „Vrem doi pivoţi din Serbia”, anunţă preşedintele Dorin Vlad

Capitolul la care CET Govora a suferit cel mai mult în sezonul recent încheiat, cel al pivoţilor, va fi întărit masiv în această vară. Varianta aleasă de oficialii clubului vâlcean este cât se poate de obişnuită pentru acest nivel – vor fi achiziţionate baschetbaliste din afara hotarelor ţării – şi este justificată de faptul că în ţară jucătoarele ori sunt prea scumpe, ori nu dau randamentul scontat. „Prin ţară nu prea găsim jucătoare, aşa că trebuie să ne orientăm spre jucătoare de afară. Cum americancele am aflat că nu prea sunt serioase, că nu prea duc o viaţă sportivă adecvată, sunt puţin cam rebele cum se spune, am decis să testăm mai întâi piaţa jucătoarelor din fostul spaţiu iugoslav. În această săptămână, aşteptăm câteva telefoane de la unii impresari din Serbia, pentru a merge acolo şi a negocia cu câteva jucătoare. Ne gândim în primul rând la pivoţi, vrem să aducem două jucătoare pe acest post, care să se completeze una pe alta”, ne-a precizat preşedintele Dorin Vlad.
Înainte de a porni spre fostul spaţiu ex-iugoslav, oficialii clubului vâlcean au sondat şi piaţa românească, dar n-au prea avut ce alege. „Ori sunt prea scumpe şi nu ni le putem permite, ori raportul preţ-calitate nu este întocmai cel dorit de noi. Am fost şi pe la câteva turnee de junioare, dar nu am găsit jucătoare care să poată faţă încă de acum rigorilor Diviziei A. Ce-i drept, am văzut câteva jucătoare bune, de perspectivă, dar noi ne dorim altceva”, a adăugat Vlad.

Bagiu a plecat, Mesaroş s-a retras

La finele sezonului recent încheiat, oficialii clubului CET Govora au anunţat două dintre jucătoare că nu va mai conta pe serviciile lor în campionatul care urmează. Este vorba de Ana Maria Mesaroş (aflată la final de carieră) şi de Carmen Bagiu (care nu a prea dat randament şi căreia nu i s-a mai prelungit contractul scadent chiar în această vară). Din câte se pare, posibila destinaţie a acesteia ar putea fi Naţional Iaşi, Bagiu fiind originară din acea zonă a ţării, mai precis din Botoşani. Cristina Duma şi Luiza Voinea au fost păstrate în lot. În funcţie de achiziţiile pe care CET Govora le va face în această vară, de la echipă ar putea pleca şi Raluca Ungureanu. „Duma este o jucătoare de valoare, şi-a văzut de treabă şi am decis s-o păstrăm în lot. În cazul Ralucăi Ungureanu totul depinde de achiziţiile pe care le vom face. Oricum ea a cam fost folosită pe toate posturile în sezonul recent încheiat, iar randamentul nu a fost întocmai cel scontat. Poate că dacă vor veni doi pivoţi de valoare şi va juca pe postul care-a consacrat-o la Rapid atunci şi prestaţia ei va fi cu totul alta iar în aceste condiţii nu am avea de ce să renunţăm la serviciile sale”, a recunoscut Vlad.
Altfel, la Vâlcea ar putea reveni şi cele trei jucătoare împrumutate vara trecută la SCM „U” Craiova, grupare care-a promovat recent în Divizia A. Este vorba de Andra Haas, Adina Pop şi Alina Funieru. Nu este însă exclusă nici varianta ca Pop să se întoarcă în oraşul său natal, la Satu Mare, cu atât mai mult cu cât din ediţia viitoare de campionat zona Maramureşului va fi reprezentată de asemenea pe prima scenă a ţării.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button