Liga Nationala

Oltchim Rm. Vâlcea – Tomis Constanta 37-29 (17-15)

Oltchim Rm. Vâlcea – Tomis Constanţa 37-29 (17-15)

 HC Oltchim a devenit, prin succesul din meciul cu Tomis Constanţa,

Favorită pentru un loc în EHF

 

După „axa” nefastă Braşov-Brăila, care le-a îndepărtat la şase puncte de Rulmentul, lidera Ligii Naţionale, handbalistele Oltchim-ului au jucat la finele săptămânii trecute, pe teren propriu, în Sala „Traian”, ultima partidă din turul campionatului. Adversara elevelor lui Cornel Bădulescu a fost formaţia Tomis Constanţa, o echipă bună, dar venită la Rm. Vâlcea fără antrenorul Dumitru Muşi, care-a acuzat o stare de sănătate precară. În aceste condiţii, oaspetele au fost coordonate din teren de jucătoarea-antrenoare Mihaela Pârâianu (30 de ani). Din fericire, publicul vâlcean nu a taxat rezultatele negative consemnate în săptămâna „neagră” şi-a fost din nou prezent într-un număr suficient de mare în Sala „Traian”.

 Fetele s-au temut de reacţia fanilor

Dobrogencele, la care-au excelat Roxana Mazur şi Alina Petrache, au oferit o replică pe măsură fetelor de la Oltchim. Trupa vâlceană s-a instalat la conducerea partidei încă din prima repriză, dar nu a reuşit niciodată să se desprindă pe tabela de marcaj la mai mult de 3 goluri. Faţă de meciurile precedente, Bădulescu a făcut o singură modificare în formula de joc: a titularizat-o pe Georgeta Năniţă-Grigore în locul Adinei Meiroşu, accidentată. Iar acest lucru s-a văzut, deoarece evoluţia jucătoarei aduse în 2004 de la Gyor a contat enorm în desfăşurarea partidei. A fost finalmente 17-15 la pauză, o repriză în care dobrogencele s-au ţinut mereu aproape, dar n-au avut suficientă putere să se afle în avantaj. În această primă parte a meciului, s-a văzut, deşi nu atât de evident, că vâlcencele au fost pe undeva afectate de eşecurile de la Braşov şi Brăila.

  Victorie în doar zece minute de vis

La întoarcerea de la vestiare, Tomis a intrat cu o altă faţă pe teren. A egalat rapid (17-17) în minutul 32, iar apoi ne-a creat suficiente emoţii. Bădulescu a chemat-o imediat pe bancă pe Andreea Tâlvâc, la fel de nesigură ca şi-n ultimele partide. Oltchim-ul s-a regăsit greu, după ce oaspetele au şi preluat conducerea (20-19) în minutul 35. Dobrogencele au speculat cu nonşalanţă gafele handbalistelor noastre şi-au condus la limită, câteva minute. Ultima oară s-a întâmplat acest lucru în minutul 43 (când tabela de marcaj indica 24-23 pentru Tomis). Atunci, profitând de-o dublă eliminare din tabăra adversă, vâlcencele s-au dezlănţuit, inclusiv din punct de vedere psihic, au întors rezultatul până la 32-24, înscriind de nouă ori consecutiv în decurs de mai mult de zece minute, fără a mai primi vreun gol. Au fost aşadar zece minute de vis, iar de aici, totul a fost mai simplu, Tomis înscriind din nou abia în minutul 53, pentru 32-25, „secetă” acută care le-a costat până la urmă şi victoria. Fetele noastre au trecut cu bine peste momentele de derută de la jumătatea reprizei, soldate şi cu câteva reacţii adverse din partea publicului prezent în Sala „Traian”. Totul, graţie şi unor parade de excepţie ale Stăncuţei Guiu, care-a parat mingi pe care scris „gol”, inclusiv atunci când colegele sale din apărare le-au scăpat de sub supraveghere pe dobrogence (şi au fost destule faze penibile, mingi scăpate din mână, lipsă de marcaj în defensivă când oaspetele erau pe semicerc cu doar patru jucătoare de câmp contra şase ale noastre). Georgeta Năniţă-Grigore a fost de departe cea mai constantă jucătoare de pe teren. Cu ea şi cu Roxana Gheorghe inspirată, vâlcencele au creat pe final şi faze explozive, care-au smuls şi urale din partea spectatorilor. Deja victorioase, vâlcencele au tratat ceva mai relaxate finalul. Deşi la începutul reprizei secunde fetele noastre au trecut printr-un moment nu tocmai plăcut, victoria Oltchim-ului nu poate fi pusă la îndoială. Însă, cu siguranţă, dacă profesorul Dumitru Muşi ar fi fost pe banca celor de la Tomis, misiunea vâlcencelor ar fi fost infinit mai grea! Pentru echipa antrenată de Cornel Bădulerscu au înscris: Nicoleta Gâscă (11 goluri), Georgeta Grigore (10), Oana Manea (4), Mihaela Răceală (4), Roxana Gheorghe (3), Alina Branişte (2), Andreea Tâlvâc (2) şi Daniela Băbeanu (1). De la Tomis, cea mai prolifică marcatoare a fost Roxana Mazur (6 goluri).

  Mai bine cu Georgeta Grigore

Profitând de absenţa din teren a Adinei Meiroşu, antrenorul Cornel Bădulescu a introdus-o în joc pe postul de inter dreapta pe Georgeta Năniţă-Grigore şi i-a dat acesteia încrederea necesară că poate să facă un meci mare. Chiar dacă a mai şi greşit, jucătoarea adusă acum doi ani din Ungaria, de la Gyor, la pachet cu Nicoleta Gâscă, a reuşit să înscrie oricum mai multe goluri decât a făcut-o în ultimele partide Adina Meiroşu. Grigore a punctat de 10 ori, 5 goluri în prima repriză şi alte 5 în a doua parte a meciului! S-o ţină tot aşa!

  Daniela Băbeanu, o surpriză plăcută

Sâmbătă, cu Tomis Constanţa, a debutat la HC Oltchim, o tânără handbalistă de la echipa secundă a clubului, Daniela Băbeanu (care nu are decât 17 ani). Eleva lui Radu Georgescu promovată de Bădulescu la formaţia de senioare a înscris chiar la prima sa aruncare la poartă, pentru 31-24. Un inter stânga şi-n acelaşi timp un coordonator de joc care-a evoluat destul de dezinvolt în timpul cât s-a aflat pe teren. „Daniela Băbeanu a jucat bine, iar eu spun că vom mai uza de asemenea promovări de jucătoare tinere, pentru că sunt benefice!”, a recunoscut antrenorul Cornel Bădulescu.

  Mihaela Pârâianu: „Rulmentul e peste Oltchim!”

La conferinţa de presă ce-a urmat partidei de sâmbătă, Mihaela Pârâianu, jucătoarea care-a îndeplinit şi rolul de antrenoare în locul lui Dumitru Muşi, a recunoscut: „La momentul actual, Rulmentul Braşov este mai puternică decât Oltchim, iar acest lucru îl spune şi clasamentul Ligii Naţionale. Nouă ne-a fost mai greu, pentru că nu am avut antrenor pe bancă. Şi, cum se spune, fără «dirijor», nici «orchestra» nu mai cântă atât de bine!”. Aşa cum se cunoaşte, Tomis Constanţa le-a întâlnit în decurs de-o săptămână pe cele două rivale la titlu, însă de fiecare dată a pierdut.

  Gafă constanţeană

În minutul 57 al meciului Oltchim – Tomis, constănţeanca Roxana Mazur a intrat mai repede cu 21 de secunde până să-i expire suspendarea de 2 minute pe care-o încasase în prealabil. Oficialii de la masa tehnică au observat imediat această neregulă, iar oaspetele s-au ales, conform obiceiului, cu o altă jucătoare expulzată din teren!

  Surorile Meiroşu, în tribună

Neinclusă în lot de antrenorul Bădulescu, pe motiv că este accidentată, Adina Meiroşu a luat loc în tribună, lângă sora sa, Diana. În pauza meciului, la cerere, i-a acordat un autograf unui reporter venit să filmeze meciul. În apropierea lor s-au mai aflat şi alte două handbaliste ale Oltchim-ului, Adriana Nechita şi Florentina Trăistaru, aflate în continuare în perioada de refacere după accidentările suferite anul trecut.

  Cele mai multe goluri înscrise pe teren propriu

Confruntarea cu Tomis Constanţa a însemnat pentru handbalistele vâlcene un pol al eficacităţii în acest campionat pe teren propriu. În nici una dintre partidele desfăşurate în Sala „Traian”, Oltchim-ul nu izbutise să depăşească „graniţa” celor 30 de goluri marcate într-un meci. Totuşi, chiar dacă a înscris de 37 de ori, gruparea vâlceană nu a stabilit un record în actualul campionat. În etapa a V-a a turului, în primul meci al antrenorului Cornel Bădulescu la timona Oltchim-ului, Nicoleta Gâscă şi colegele sale s-au impus în deplasare la HCF Piatra Neamţ cu scorul de 38-27.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button