Volei

BC Rm. Vâlcea îşi definitivează lotul

BC Rm. Vâlcea încă nu şi-a definitivat lotul de jucători cu care va începe viitorul sezon al Diviziei A, cel mai probabil acest lucru urmând a se petrece în următoarele săptămâni. De la începutul lunii august, s-au aflat în probe la echipa pregătită de tehnicianul Ozren Seleskovic peste 20 de baschetbalişti, însă foarte puţini dintre aceştia l-au convins pe deplin pe exigentul antrenor bosniac. În plus, au existat şi câteva neînţelegeri de natură financiară cu unii dintre jucătorii doriţi, din pricina contractelor extrem de mari pe care aceştia le-au cerut.

Ilic, Cica, Mladenovic şi Melnik au semnat

Pentru a evita neplăceri de genul celor apărute în sezonul trecut, atunci când echipa lui Cristian Achim s-a chinuit să scape de retrogradare, oficialii grupării vâlcene au decis ca-n această vară să aibă loc o mărire de buget, dar şi câteva achiziţii importante. După aducerea pe banca tehnică a bosniacului Ozren Seleskovic s-a purces la alcătuirea unui lot de jucători care să fie superior din punct de vedere valoric celui din sezonul trecut. În acest sens, au fost chemaţi la Vâlcea să dea probe de joc nu mai puţin decât nouă jucători sârbi, dar şi câţiva baschetbalişti români.
Până în acest moment, dintre cei care s-au perindat pe la echipă în ultima perioadă, s-au perfectat deja contractele cu sârbii Dejan Mladenovic (pus pe liber de Elba Timişoara), Vojislav Ilic, Zoran Cica, dar şi cu românul Eugeniu Melnik (care-a evoluat în ultimul sezon la Gaz Metan Mediaş). Dacă nu se va găsi altcineva mai bun, în lot ar putea fi păstrat şi Nemanja Maric (venit la ordinul lui Seleskovic de la CSM Oradea).
Dintre ceilalţi sârbi aflaţi în probe la Vâlcea, nici unul nu s-a mai ridicat la pretenţiile antrenorului Seleskovic, astfel încât a fost nevoie ca bosniacul să trimită câteva mesaje către alţi câţiva baschetbalişti din fostul spaţiu ex-iugoslav, care în aceste zile ar urma să vină la Vâlcea pentru probe de joc. „Noutăţile” se numesc Eugen Ilie (de la CS Otopeni), extrema Mark Kijac şi pivotul Dejan Miskovic.
Cale întoarsă în ţara sa a făcut Vladimir Milosevic, tânărul baschetbalist sârb ajuns vara trecută fiind departe de ceea ce-şi doreşte bosniacul Ozren Seeleskovic. Altfel, din echipa de anul trecut se mai află încă în lotul lărgit Dragoş Andrei, Vasile Ştefan, Mădălin Nicolae, Lucian Călin, Gabriel Hallai, Rareş Paşca şi Tiberiu Pogăceanu.
Tocmai din cauza faptului că lotul nu este încă definitivat, Seleskovic a decis să anuleze cantonamentul de la Băile Olăneşti, echipa pe care-o pregăteşte antrenându-se în continuare Sala „Traian”. Pentru recuperare, o zi pe săptămână, mai precis joia, vâlcenii merg la Călimăneşti, acolo unde au parte de cele mai bune condiţii de refacere.

Liviu Dumitru a refuzat Vâlcea

După Alin Lupusavei, cu care oficialii clubului vâlcean nu s-au înţeles la bani – „la contractul pe care l-a cerut era clar că nu poate rămâne la noi”, aşa cum s-a exprimat ferm un apropiat al echipei noastre – iar acesta s-a întors la CS Otopeni, BC Rm. Vâlcea a ratat săptămâna trecută un alt transfer. Este vorba de cel al lui Liviu Dumitru, baschetbalist selecţionat de regulă în naţionala de seniori a României, care-a evoluat în ultimul sezon la vicecampioana ţării, BCMUS Piteşti. Dumitru trebuia să vină la Vâlcea joia trecută pentru a-şi perfecta contractul cu gruparea sprijinită financiar de Protectchim SA, însă sosirea acestuia s-a lăsat aşteptată. Ulterior, tatăl jucătorului l-a sunat pe secundul Cristian Achim şi l-a anunţat de decizia sa: nu mai vine la Vâlcea.

În septembrie încep amicalele

Dacă luna august este destinată constituirii lotului, din septembrie echipa vâlceană îşi va arăta potenţialul şi-n cadrul unor partide amicale extrem de dificile. Astfel, la turneul pe care-l va organiza chiar în Sala „Traian” în zilele de 7 şi 8 septembrie, trupa lui Ozren Seleskovic şi Cristian Achim îşi va măsura forţele cu trei adversare de calibru. În afară de Elba Timişoara (echipă pregătită de Dragan Petricevic, un tehnician curtat în această vară şi de BC Rm. Vâlcea), la Vâlcea vor mai evolua două echipe sârbe: una din prima ligă, alta din cea secundă. Este vorba în primul rând de OFK Belgrad, numele celei de-a patra participante fiind aflat recent: BC Kotez Bambi Belgrad (care joacă în Serbia în 1-B Division).
Ulterior, la turneul din Serbia, de la Krusevac, BC Rm. Vâlcea are programată o întâlnire de zile mari cu Partizan Belgrad – nimeni alta decât câştigătoarea din 2007 a NLB Liga ABA (fosta Adriatic League), un campionat de elită, care adună la un loc cele mai bune grupări din spaţiul ex-iugoslav. Vor mai fi prezente la acest turneu echipa gazdă, Napredak Krusevac, dar şi încă o grupare sârbă, tot de primă ligă. În plus, la întoarcerea în ţară, atunci când vor participa la o competiţie amicală similară la Timişoara, vâlcenii pregătiţi de Ozren Seleskovic vor mai întâlni în afara echipei gazdă şi pe Buducnost Podgorica, de asemenea o formaţie participantă în Adriatic League (unde s-a clasat pe locul 5 în sezonul trecut).

Seleskovic învaţă limba română

Deşi se află în România doar de trei săptămâni, antrenorul bosniac Ozren Seleskovic s-a îndrăgostit treptat de limba română. Dacă la venirea în ţară nu avea habar de cuvintele româneşti, acum tehnicianul echipei BC Rm. Vâlcea a început să cunoască o parte dintre ele, în special cele esenţiale. Se pare că progresul se datorează şi faptului că un oficial al echipei vâlcene, Doru Filip, s-a preocupat intens pentru a-i procura antrenorului un dicţionar sârbo-român. „Când am venit prima oară la Vâlcea şi am cerut un dicţionar de acest tip, toată lumea a dat din cap: «Unde să găsim noi aşa ceva?»”, mărturiseşte Seleskovic. Totuşi, după câteva zile, lucrurile au revenit la normal, Filip l-a sunat bucuros pe Seleskovic şi i-a dat vestea cea mare: „Gata! Am găsit dicţionarul!”. Autodidact din fire, Ozren Seleskovic învaţă acum limba română fără profesor şi-şi doreşte ca-n cel mai scurt timp să facă progrese importante în acest sens. Deocamdată, la antrenamente, jucătorii români primesc indicaţiile în engleză, în timp ce sârbii se înţeleg cu antrenorul în limba lor maternă.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button