Volei

Fetele de la CET Govora şi-au reluat pregătirile

După o pauză de două luni, echipa vâlceană de baschet feminin CET Govora şi-a reluat pregătirile pentru viitorul sezon competiţional. La reunire însă, care-a avut loc luni, 2 iulie, nu toate jucătoarele din lot au fost prezente. Unele au lipsit motivat, cum e cazul Biancăi Barbu – selecţionată la lotul naţional Under 18, Adinei Pop şi Andrei Haas – ambele chemate la lotul naţional Under 20. Altele însă i-au surprins prin absenţa lor până şi pe cei doi antrenori ai echipei, soţii Mihai şi Antoaneta Toma.
„Irina Borş şi Ana Maria Chirilă au absentat pentru că din câte am înţeles sunt ocupate cu studiile. De asemenea, nici Janina Simionca nu a fost prezentă la reunire, fiind învoită pentru a-şi rezolva câteva probleme personale. Nici cele două achiziţii făcute în această vară, Luiza Voinea şi Raluca Ungureanu, nu au ajuns la prima reunire a lotului.

În aceste condiţii, primele şedinţe de pregătire s-a făcut doar cu vreo cinci jucătoare. Sperăm că lotul se va completa din această săptămână, iar lucrurile vor reintra în normal”, ne-a declarat antrenorul Mihai Toma. Cele cinci baschetbaliste care-au ajuns la reunirea lotului sunt Cristina Duma, Ana Maria Mezaroş, Georgeta Ştefan, Magda Niţu şi Alina Funieru. De pregătirea echipei în prima săptămână s-a ocupat Antoaneta Toma, deoarece Mihai Toma a plecat imediat după reunire la Timişoara, pentru a urmări turneul final al Campionatului European de baschet feminin – Under 18.

Cantonament în Bulgaria

Pentru prima oară în istoria clubului, fetele de la CET Govora vor efectua cantonamentul de vară peste hotare. Astfel, pe 27 iulie, tinerele jucătoare vâlcene vor pleca într-un stagiu de pregătire centralizată la Albena (Bulgaria) – staţiune la Marea Neagră, acolo unde antrenorul Mihai Toma spune că vor beneficia de condiţii mult mai bune decât în pe litoralul românesc, la preţuri mult mai mici. „La un prim calcul, a reieşit că e vorba de o ieftinire cu 40 de milioane lei faţă de cantonamentul pe care l-am făcut anul trecut pe litoralul românesc”, a mărturisit Toma. Vâlcencele vor rămâne în Bulgaria zece zile, urmând a se întoarce în ţară în jurul datei de 7 august. „La Albena vom pune bază în special pe pregătirea fizică. Ar fi extraordinar dacă am găsi în zonă şi o sală de sport unde să facem şi câteva antrenamente cu mingea sau chiar câteva meciuri de verificare a potenţialului, cu echipe din localitate”, a mai afirmat Mihai Toma.

În august, pregătire la munte

CET Govora va efectua în cursul lunii august şi un al doilea cantonament, cel montan, într-o staţiune din împrejurimile Braşovului, unde elevele soţilor Toma vor rămâne aproximativ două săptămâni. Imediat după aceea vor reveni în Rm. Vâlcea şi-şi vor relua antrenamentele în Sala „Traian” până la începerea campionatului. În această perioadă, mai mult ca sigur, vor fi fixate şi 2-3 amicale cu câteva echipe din ţară.

Transferuri în impas

După aducerea la Vâlcea a celor două jucătoare de la Rapid Bucureşti, transferurile pe care conducerea clubului CET Govora intenţiona să le realizeze în continuare au intrat în impas. Nimic nu mai e sigur, iar varianta Monica Urse a picat definitiv, jucătoarea de la Sportul alegând o grupare care i-a oferit mai mulţi bani. Formaţia vâlceană urmăreşte în continuare două jucătoare de la Olimpia Bucureşti, echipă sponsorizată până în această vară de oameni de afaceri de peste hotare. Aceştia şi-au retras sprijinul şi s-au mutat cu arme şi bagaje la Sibiu, cumpărând echipa Magic din localitate. În aceste condiţii, se aşteaptă ca federaţia să decidă în perioada ca toate componentele Olimpiei să fie declarate libere de contract.

Irina Borş, la Comisia de Disciplină

Talentată, dar capricioasă. Aşa ar putea fi caracterizată succint Irina Borş, una dintre tinerele jucătoare de la CET Govora de la care conducerea clubului şi antrenorii aşteaptă în continuare foarte multe lucruri pozitive. Din păcate, nervii baschetbalistei i-au jucat feste la finele sezonului trecut, iar vâlceanca a intrat astfel în colimatorul Comisiei de Disciplină a FR Baschet. Dar ce s-a întâmplat? Borş a avut o altercaţie cu o jucătoare de la Sportul, în ultimul meci din play-off-ul sezonului trecut, incident nefericit încheiat cu îmbrânceli. La finele partidei respective, celor două baschetbaliste li s-au reţinut legitimaţiile de joc, aşa că pe ambele le paşte câte o suspendare drastică, antrenorul Mihai Toma afirmând că jucătoarea pe care-o pregăteşte la CET Govora ar putea rămâne pe tuşă câteva luni.

S-a desfiinţat campioana?

O veste surprinzătoare a cuprins baschetul românesc. Municipal Târgovişte, de patru ori campioană a ţării în ultimii cinci ani de zile, s-a desfiinţat! Motivul este unul singur: pentru că băieţii de la BC Târgovişte au promovat în Divizia A, autorităţile locale au decis să sprijine în totalitate această grupare. În aceste condiţii, cum Gabriel Boriga nu putea ţine de unul singur o grupare de primă ligă, Municipal Târgovişte (fostă Livas, fostă Biandra) se pare că nu mai există, unele jucătoare făcându-şi deja bagajele şi îndreptându-se spre alte zări.
De câştigat va avea doar echipa din Arad, care urmează a se întări considerabil în această vară. Bănăţenii au căpătat acum şi mai mult sprijin financiar din partea autorităţilor locale, aşa că pot suporta salariile exorbitante pe care fostele jucătoare de la Târgovişte le cer. De altfel, BC ICIM Arad va fi singura echipă feminină din România care va reprezenta ţara în cupele europene.

Rămân 10 echipe în Divizia A

Retragerea celor din Târgovişte va lăsa un loc vacant în Divizia A. Cum nici una dintre cele două grupări de Divizia B invitate de oficialii FR Baschet să facă saltul în elită – printre care se numără şi CSŞ BC Niţulescu – nu au dat semnale că pot susţine financiar un sezon în prima ligă, se va purcede la o soluţie de rezervă. Şi nu e vorba despre integrarea unei alte formaţii, ci despre o reducere a numărului de echipe la doar 10. Ar putea fi vorba în acest caz de excluderea din campionat a uneia dintre cele două echipe codaşe şi deloc bogate: Someşul Tiger Dej sau Naţional Iaşi. Balanţa înclină cel mai mult spre echipa din Ardeal – ciuca bătăilor în ultimele trei sezoane, care-ar urma să nu mai fie primită în campionat. Se va reveni astfel la un campionat cu 10 echipe.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button