Volei

Dezastru!

CSU Oradea – CET Govora 78-47

Dezastru!

Nici cel mai pesimist suporter al echipei vâlcene nu şi-a imaginat că fetele de la CET Govora vor suferi la Oradea o înfrângere atât de drastică, una dintre cele mai dureroase din istoria de şase ani a clubului. Eşecul este cu atât mai grav cu cât nu a apărut într-un meci cu vreuna dintre favoritele la titlul naţional, ci împotriva unei grupări care până anul trecut nu era decât un sparring-partner pentru CET Govora. După succesul concludent cu Rapid, elevele lui Mihai Toma au dat impresia că şi-au regăsit forma din startul sezonului, când au depăşit inclusiv Sportul Studenţesc, iar un rezultat pozitiv la Oradea le stă la îndemână. Din păcate, n-a fost deloc aşa, deşi două sferturi din meci CET Govora a fost echipa care-a condus ostilităţile pe teren.

Au pierdut categoric al treilea sfert

Încă din start, vâlcencele s-au aflat la timona meciului, şi-au adjudecat primele zece minute de joc (14-13), evoluţia bună fiind repetată şi-n al doilea sfert, pe care l-au câştigat de asemenea la limită, cu 15-14. Până aici totul era OK, CET Govora a intrat la pauză cu un avantaj mic, dar dătător de speranţe (29-27), iar nimic nu prevestea ce s-a întâmplat în al treilea sfert. Purtate pe braţe de o Raluca Ordean în zi de graţie, baschetbalistă care-a şi fost desemnată MVP-ul meciului, jucătoarele de la CSU Oradea au avut un salt valoric teribil după revenirea de la vestiare. Gazdelor le-a ieşit totul, profitând de fiecare greşeală în ofensivă a trupei pregătite de Mihai Toma. Mingile pierdute aiurea le-au costat pe vâlcence, iar scorul celui de-al treilea sfert ne scuteşte de alte comentarii (35-5). Cum meciul era deja pierdut, tehnicianul grupării noastre a preferat să introducă în teren în ultimele zece minute de joc şi câteva dintre rezerve, dar prestaţia acestora a fost de asemenea sub aşteptări. La adăpostul avantajului categoric pe care-l avea pe tabela de marcaj, CSU Oradea a jucat pragmatic în sfertul final, dar a reuşit şi de această dată să puncteze mai des decât elevele lui Toma. Nu atât înfrângerea, cât scorul consemnat (78-47), reprezintă fără îndoială o pată neagră pentru CET Govora. Au punctat pentru formaţia vâlceană: Laura Bocoş (16 puncte), Georgeta Ştefan (11), Irina Borş (7), Ana Maria Chirilă (4), Cristina Duma (3), Janina Simionca (3), Andra Haas (3). Au mai jucat Bianca Barbu, Alina Funieru şi Magda Niţu.

Doar cu Bocoş şi Ştefan nu se face primăvară

La finele partidei de la Oradea, antrenorul Mihai Toma a dezvăluit că eşecul poate fi pus pe seama prestaţiei sub aşteptări a majorităţii jucătoarelor introduse pe teren. „Din păcate, din ceea ce am văzut eu de pe margine, fetele n-au prea vrut să câştige. Au făcut un simplu act de prezenţă pe teren şi doar o excursie până la Oradea. Multe dintre jucătoare au fost de nerecunoscut. Mă refer la Janina Simionca, la Cristina Duma, la Ana Maria Chirilă. Singurele care s-au străduit să facă un lucru bun în această deplasare au fost Laura Bocoş şi Georgeta Ştefan. Dar să joci doar în două jucătoare şi să mai vrei să şi câştigi nu prea e posibil. Duma e total ieşită din formă de câteva meciuri, Chirilă nu a izbutit să înscrie decât patru puncte prin ultimul sfert, din aruncări libere, aşa că nu puteam emite prea multe pretenţii. În al treilea sfert, am jucat rău de tot, nici nu prea am aruncat la coş. Când eram în ofensivă, se întâmpla să piardă cineva mingea, iar gazdele marcau de fiecare dată pe contraatac. Rar  se vede aşa ceva pe un teren de baschet. Niciodată nu mi s-a întâmplat să cer trei time-out-uri într-un sfert, sperând să le trezesc pe fete. Toate au rămas însă fără nici un efect, orădencele s-au desprins şi nu s-a mai putut face nimic”, a afirmat antrenorul principal al echipei CET Govora.

Georgeta Ştefan, pe val

Marea surpriză a ultimelor două meciuri jucate de CET Govora în Divizia A se numeşte Georgeta Ştefan. Folosită foarte puţin în ultimele ediţii de campionat, Ştefan a stat liniştită pe banca de rezerve, şi-a văzut de treaba ei, a dat tot ceea ce a putut la antrenamente, şi-a aşteptat momentul oportun să se afirme. Două evoluţii extraordinare, cu Rapid şi cu CSU Oradea, i-au ridicat brusc cota valorică. Ca şi  „Georgeta Ştefan e o surpriză pentru mine. În fişa tehnică a partidei de la Oradea ea are cele mai bune procentaje dintre toate jucătoarele pe care le-am trimis pe teren. A făcut recuperări, a şi înscris atunci când a fost nevoie”, ne-a spus Mihai Toma. La Oradea, tehnicianul vâlcean a apreciat şi jocul făcut de Laura Bocoş: „Deşi a pierdut multe mingi, Laura Bocoş a evoluat de asemenea satisfăcător. Însă la ea totul e justificat de faptul că doreşte să facă foarte multe lucruri pe teren, încearcă să ia totul pe cont propriu şi nu e de condamnat ţinând cont de prestaţia slabă a celorlalte jucătoare”.

Lipsa de valoare atrage inconstanţa

Altfel, Toma a găsit imediat şi explicaţia pentru alternanţa de rezultate bune şi rele din ultima perioadă: „Cauza este lipsa de valoare a jucătoarelor. Dacă ar avea valoare, ar avea şi constanţă. Altfel, se întâmplă să facem meciuri din astea. Poţi să prinzi o zi bună, altele rele. Nu te poţi baza pe valoare, ci pe inspiraţia de moment!”.

Unde eşti tu, Loredana?

Exasperat de gafele pivotului adus în această vară de la BC ICIM Arad, Ana Maria Chirilă, antrenorul Mihai Toma a recunoscut că plecarea Loredanei Cătănoiu reprezintă o pierdere însemnată pentru CET Govora. „Majoritatea echipelor din Divizia A s-au mai întărit în vară. Din păcate, la noi nu prea s-a întâmplat acest lucru. În plus, ne-a plecat şi o jucătoare importantă, Loredana Cătănoiu, care se integrase foarte bine în joc şi avea evoluţii din ce în ce mai bune. Dacă o aveam în lot, cred că altul era parcursul nostru în acest campionat”, spune Toma, care la Oradea nu a putut conta nici pe serviciile jucătoarei Ana Maria Mezaroş, singura care-ar fi mai putut să suplinească despărţirea de Cătănoiu.

Ce se întâmplă cu Duma?

La capitolul dezamăgiri, Mihai Toma o trece şi pe Cristina Duma, cândva jucătoarea în jurul cărei s-a ţesut tot jocul echipei vâlcene: „Mă surprinde tot mai mult evoluţia din ce în ce mai slabă a Cristinei Duma, care nu mai joacă nimic de vreo câteva meciuri. Probabil că din cauza ei şi celelalte jucătoare au început să-şi piardă  din încredere şi de aici apar numeroase probleme în jocul echipei”.

Un campionat nebun

Ultimele rezultate consemnate în Divizia A de baschet feminin l-au determinat pe antrenorul Mihai Toma să spună că ediţia de campionat în curs de desfăşurare poate produce în continuare multe surprize: „E un campionat destul de dubios. Chiar nebun! Nu că ar fi atât de echilibrat, ca valoare nu prea excelează, dar rezultatele sunt de-a dreptul surprinzătoare. Pe noi, înfrângerile acestea suferite până acum o să ne tragă în jos mai târziu. Era bine să câştigăm cel puţin unul sau două meciuri în plus în aceste prime şapte etape din tur, iar apoi cu încă o victorie la Dej am fi putut spera într-o clasare în obiectivul propus. Acum, trebuie să recuperăm altundeva punctele pierdute la Iaşi, Cluj-Napoca şi Oradea”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button